Десетте страни с най-евтин петрол

03.03.2012 | 17:15
по статията работи: Александър Димитров
По-малко от половин долар за литър гориво, стотици хиляди барели продукция на ден - кои са десетте хегемона в света на "черното злато"?
Десетте страни с най-евтин петрол
Снимка: Sxc.hu

Петролът е един от най-ключовите ресурси за функционирането на съвременното общество. "Черното злато" е било пряка причина за множество войни, а страните със силни петролни позиции неизменно са хегемони в най-доходоносната индустрия в наши дни. Както всеки ресурс обаче, петролът е ограничен и това обуславя неговата цена – за някои скъпа, за други – не. Така от BusinessInsider предоставят една интересна класация, която проследява в кои десет държави горивото е най-евтино.

На десето място е Алжир с 1,20 долара за галон гориво (или 32 цента за литър). Страната е на трето място по петролни залежи в Африка след Либия и Нигерия. Особеност на алжирския петрол е ниското количество сяра в състава му, което го прави благоприятен за екополитиката на Европейския съюз (ЕС). 60% от държавните приходи идват от „черното злато“ - през 2010 г. правителството обявява, че с финансите ще бъдат изградени нови музеи, театри и библиотеки за младите граждани.

Цените на горивото в Оман са същите. Производството в страната се е увеличило с цели 20% спрямо 2007 година, като през 2010 г. то е 860 хиляди барела на ден. Султанатът, подобно на алжирските управляващи, е решил да инвестира устойчивите приходи в младежта, и по-специално – в сферата на образованието.

Петролообработващи резервоари в Сохар, Оман. Снимка: Wikimedia.org

На осмо място е Египет с 1,14 долара за галон (или 30 цента за литър). Въпреки стабилното си производство страната е принудена да внася петрол. Причините са две – от една страна търсенето на горивото се е увеличило, а от друга се наблюдава лек спад на продукцията. В последно време изключително много надежди се възлагат на находищата на природен газ, които ще увеличат приходите и ще могат да обслужат населението.

Седми е Катар. Цени? 90 цента за галон, 24 цента за литър. Държавата е водещ световен износител на втечнен природен газ. Същевременно потреблението на петрол се е утроило от 2000 година насам – въпреки това има още много време до изчерпването на резервите на страната, оценени на 25,4 милиарда барела. Инвестициите от петролната търговия се вливат – както в Алжир и Оман, в областта на науката и образованието.

Луксозният Кувейт е на шесто място с 84 цента за галон гориво и 22 цента за литър. Плановете на Кувейтската петролна корпорация са за увеличение на производствения капацитет до 4 милиона барела дневно до 2020 година. Интересното е, че страната използва едва 13% от "черното злато" за собствено ползване, а останалите 87% се изнасят.

Бахрейн е пети със 78 цента за галон и 21 цента за литър. В сравнение със съседите си Бахрейн има по-скоро скромни петролни залежи. Страната е известна с туризма си и е посочена от ООН като най-бързо развиващата се икономика в Арабския свят.

Изненадващо на четвърто място стои Туркменистан, където ценният ресурс се продава за 72 цента галона или 19 цента литъра. Притежателите на автомобили в страната получават по 120 литра (или 34 галона) безплатно гориво на месец, което обезсмисля и без това ниските цени.

Либия е трета с гориво, струващо 54 цента за галон или 14 цента за литър. Петролната инфраструктура на страната е силно увредена по време на военните действия срещу режима на вече мъртвия либийски лидер Муамар Кадафи. "Рас Лануф" - най-мащабната държавна рафинерия също е принудена да затвори врати. Текущият ресорен министър Омар Шакмак очаква достигането на предконфликтната квота от 1,6 милиона барела на ден до лятото на 2012 година. 

Саудитска Арабия заема почетното второ място с примамливите цени от 48 цента за галон и 13 цента за литър.

 Въпреки че е надмината от Венецуела в този аспект, страната остава главният износител на петрол и се очаква да остане такава за много дълго време. Въпреки това според изобличаващия различни афери сайт Wikileaks е възможно производителността на залежите да е преувеличена с близо 40%.

Саудитска Арабия и по-точно - нейната политика относно горивата обаче може да бъдат сериозно засегнати и покрай назрелия конфликт с ядрената програма на Иран.

Венецуела заслужено води класацията и е на лидерска позиция с абсурдните цени от 18 цента за галон гориво или едва 5 цента за литър. Очакващият нови избори през октомври месец тази година президент Уго Чавес (на снимката вляво, източник: Wikimedia.org) предпазливо заобикаля темата за увеличението на цената на ресурса.

Причините са две – това би рискувало популярността му сред народа, а при предишния правителствен опит за увеличение на цените от 1989 г. избухват масови протести, в които умират стотици хора. Така венецуелските граждани ще продължават да разполагат с петрол, по-евтин от бутилираната минерална вода например.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 30.11   1406 г. – Григорий XII е избран за папа. 1700 г. – В битката при Нарва шведската армия, предвождана лично от крал Карл XII, побеждава значително...