Италианският Джильо - островът, чиито жители са естествено имунизирани срещу Cocid-19

19.01.2021 | 13:15
по статията работи: econ.bg
Жителите на остров Джильо край бреговете на Тоскана се оказаха имунизирани срещу коронавируса, въпреки многобройните посещения на заразените от континента
Италианският Джильо - островът, чиито жители са естествено имунизирани срещу Cocid-19
Снимка: под лиценза на creative commons

Жителите на остров Джильо край бреговете на Тоскана се оказаха имунизирани срещу коронавируса, въпреки многобройните посещения на заразените от континента. 

Италиански учени са изследвали феномена на остров Джильо и са стигнали до извода, че два фактора могат да повлияят на отсъствието на инфекции: чист въздух и вероятната кръстосан имунитет на всички жители на острова към тясно свързан ендемичен патоген. То се съобщава от РИА Новости с позоваване на портала medRxiv.

Учените тестваха 634 души, живеещи на острова и 89 посетители.

Жителите на острова не се заразяват с COVID-19, въпреки че заразени хора от континента многократно са посещавали острова, а самите островитяни не са спазвали социална дистанция. 

Остров Джильо се намира край бреговете на Тоскана. Това е едно от малкото места в Италия, където все още няма регистрирани случаи на COVID-19 сред местното население, всички случаи са само сред посещаващи туристи. В същото време тези туристи са били в тесен контакт с местните жители, което обаче не е довело до разпространението на болестта.

Малкият остров е затворена среда, а гъстотата на населението в селата му е почти най-високата в страната. През пролетта на 2020 г. на острова не бе спазвана социална дистанция или каквито и да било карантинни мерки. По този начин смесването на посетителите с местното население е трябвало да доведе до разпространение на болестта, но това не се е случило.

Учени, ръководени от Антонио Боняни от Миланския университет, проведоха обширно серологично проучване от 29 април до 3 май 2020 г., за да разберат причината за резистентността на островитяните срещу коронавирус. Авторите имат за цел да открият антитела срещу SARS-CoV-2 и да идентифицират асимптоматични случаи, ако има такива. Всички възрастни в трите основни населени места на острова взеха участие в бързия тест.

Изследователите са използвали бърз тест за IgM и IgG антитела, както и PCR тестове за слюнка. Авторите са проверили 634 души, живеещи на острова и 89 посетители.

IgM антитела бяха открити само у един жител, който пристига в Джильо в края на пролетта, но е бил асимптоматичен. 

За да потвърдят положителния резултат, учените повторили теста три пъти. Установено е, че други двама души, които преди това са имали положителен PCR тест, имат IgG антитела. 

Няма положителни резултати сред пробите от слюнка.

Учените обясняват липсата на симптоматични случаи на COVID-19 на острова по две причини. Първо, това е най-чистият въздух - липсата на замърсители може, според авторите, да играе решаваща роля за ограничаване на разпространението на инфекцията.

Второто е възможният кръстосан имунитет на всички жители на острова към тясно свързан ендемичен патоген. Тази причина изглежда за изследователите най-убедителна.

Кръстосано реактивният имунитет играе важна роля в резистентността към инфекции. Според учените имунитетът на местните жители срещу SARS-CoV-2 може да бъде обяснен с Т-лимфоцити CD4, който реагира на антигени на ендемични коронавируси, причиняващи обикновена настинка.

Фериботът до Джильо пътува два пъти на ден и никой не спазва социална дистанция на острова.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 19.02   На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава...