Производствените цени намаляват минимално през май

30.06.2020 | 13:05
по статията работи: econ.bg
Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%, и в преработващата промишленост - с 1%. В добивната промишленост е отчетен ръст с 0.8%
Производствените цени намаляват минимално през май
Снимка: под лиценза на creative commons

Общият индекс на цените на производител през май 2020 г. намалява с 1% спрямо предходния месец, съобщи Националният статистически институт.

Понижение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%, и в преработващата промишленост - с 1%. В добивната промишленост е отчетен ръст с 0.8%.

В преработващата промишленост по-ниски цени на производител се наблюдават при: производството на основни метали - с 6.8%, производството на химични продукти и производството на тютюневи изделия - по 1.0%. По-голямо поскъпване е регистрирано при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.9%, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 0.4%.

В сравнение с май 2019 г. общият индекс на цените на производител спада с 5.3%. На годишна база най-голям е спадът в преработващата промишленост - със 7%, и в добивната промишленост - с 2.2%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ понижението е с 0.3%.

През май месец цените на производител на вътрешния пазар се понижават с 0.6% спрямо април. Намаление на цените се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.1%, и в преработващата промишленост - с 0.4%, а в добивната промишленост е отчетено увеличение - с 0.7%.

В сравнение с май 2019 г. индексът на цените на производител на вътрешния пазар намалява с 1.6%, като най-голямото понижение е регистрирано в добивната промишленост - с 5.3%, и в преработващата промишленост - с 3.4%, а увеличение се наблюдава при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през май 2020 г. намалява с 1.7% спрямо предходния месец на годината и с 10.7% спрямо май 2019 г., отчита още НСИ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 25.02   138 г. – Императорът на Римската империя Адриан осиновява Антонин Пий, обявявайки го за престолонаследник. 1204 г. – Папа Инокентий III изпраща в България...