САЩ: Топ 10 места за вкусна храна и добро вино

09.02.2012 | 16:20
по статията работи: Петър Чернев
Пица, природосъобразна храна и екзотична храна или къде в Северна Америка трудно ще останете гладни
САЩ: Топ 10 места за вкусна храна и добро вино
Снимка: Wynn Las Vegas

В началото на месеца ви представихме класация на 10-те най-добри места в Европа за любителите на качественото вино и добрата храна. Те са подредени от престижния туристически сайт TripAdvisor в ежегодно изготвяния от него списък, наречен "Избор на пътуващите". Той се базира на милиони истински и непредубедени рецензии от туристи.

Днес предлагаме на вашето внимание продължението на класацията за ресторантите отвъд Океана.

Ако искате да закусите в Ню Орлиънс, няма нищо по-лесно от това - вземете си байганети (сладкиши, приготвяни от тесто, и поръсени с глазура) и кафе от цикория.

Е, обядът и вечерята са нещо малко по-сложно. И то не защото липсват опции... Кейджънската (кейджъните са потомци на хора, живели в бившата френска колония Акадия. Днес те съставляват в голям процент населението на Луизиана – бел. авт.) и креолската (креолите са родени в Латинска Америка потомци на испанските заселници – бел. авт.) кухни и специалитетите, които те предлагат, ще ви позволяват да се насладите може би на най-добрата френска храна извън европейската държава.

Old New Orleans Rum Distillery – както предполага името, тук може да опитате уникални марки ром. Внимание заслужават например Cajun Spice – комбинация от различни видове ром, подсилени с много лют червен пипер, канела и леки намеци за индийско орехче. Освен ако не са в алкохолно опиянение, клиентите могат да се запознаят както с историята на дестиларната, така и с целия процес на подготвяне на напитката.

Калифорнийският град Напа е популярна дестинация сред любителите на виното – и напълно нормално. Ако сте сред любителите на "напитката на боговете", може да си изгубите цели дни в различните дегустационни зали.

Решавате, че сте уморен и имате нужда да се подкрепите? Речено-сторено – може да заситите глада си както в някой ресторант от попадналите в престижния годишен гид на Michelin*, така и в едно от малките местни бистра.

Един от начините, по които можете да опознаете долината Напа, е влакът Napa Valley Wine. Една от специалните атракции, които се предлагат на него, са винените обучители. Предлаганите ястия в композицията са специални – те се приготвят според желанията на клиента в един от трите вагон-ресторанта и се сервират в специалните гурме вагони.

Някои от обиколките не се предлагат целогодишно, а например само от март до октомври или ноември. Това са и два от най-скъпите курсове, които струват съответно 165 и 189 долара.

Снимка: Winetrain.com


Ако решите, може да посетите винарната Grgich Hills Estate след края на работното й време. Заслужава да се види известното Chateau Montelena Chardonnay, открито през 1973 г., и помогнало за спечелването на Парижката дегустация от 1976 година (сравнителна дегустация на френски и калифорнийски вина - бел.ред.). След нея на великите днес калифорнийски вина започва да се гледа сериозно.

"Ветровития град" Чикаго е перфектен от гастрономическа гледна точка, независимо от средствата, с които разполагате. Там може да се насладите на широка палитра ястия – от желе от хибискус и кюфтенца от тапиока до хот-дог и приготвяната и типична за града пица в дълбока тава.

Едно място с вкусен хот-дог и едно с питателна пица?

Portillo's Hot Dogs – според отзивите в TripAdvisor в заведението се предлагат едни от най-добрите италиански сандвичи с говеждо, хрупкав хляб от Апенинския полуостров, а типичните американски сандвичи с наденица са просто задължителни.

Харесвате пица, но не тази, предназначена за хора на диети, а онази, в която има повече тесто? Тогава може да опитате Lou Malnati's Pizzeria. Някои от посетителите посочват, че това е най-добрата пица, която някога са яли, предлаганата салата също се радва на суперлативи. В същото време недоволните хора се оплакват, че домакинът им е казал, че ще чакат 25 минути, а в крайна сметка са си загубили близо час и половина, други се оплакват, че са се надявали на повече, но са получили по-малко по отношение на вкуса, а трети сравняват малката пица с подобния продукт, който се предлага в Pizza Hut.



Снимка: Loumalnatis.com

Ако жадувате за приготвена в домашни условия южняшка храна, Чарлстън е вашето място. Опитайте супата от женски раци, пържените зелени домати и беконените бисквитки. Убедете се обаче, че сте си оставили място за десерта – всичко, което е приготвено с местните пресни праскови, си заслужава. 

Muse Restaurant & Wine Bar се намира в историческата стара част на града. Там може да се нагостите с приготвени на грил морски дарове, месо, овкусено с чубрица, домашни паста и салати. Според една от рецензиите в заведението се предлага основно средиземноморска храна – например Ceviche – ястие, приготвяно от прясна риба, маринована в цитрусови плодове и подправена с люти чушки. Друг посетител разказва, че посещението е събудило у него желание да си наеме вила на Апенинския полуостров.

Без съмнение Сан Франциско е град, който би се харесал на чревоугодниците. Те могат да посетят Китайския квартал, да се запишат за гурме обиколка, чийто фокус е храната, или да посетят местния Ferry Building Marketplace.

Restaurant Gary Danko - разполагащото със 75 места заведение е разположено в центъра на града. В него се предлагат между 16 и 20 селекции от сирена от целия свят, както и 12 хиляди селекции от вино, които са събрани от 15 държави. Не са за изпускане и приготвяният от копър, смокиня и карамелизиран лук ордьовър, както и основното ястие, състоящо се от пъдпъдъци, пълнени с гъши дроб.

Снимка: Starchefs.com

Гладен и жаден сте? В Ню Йорк това не е проблем. Обитателите на "Голямата ябълка" често организират жизнения си цикъл около храненето. Дим сум? (С този термин се наричат малки порции или хапки китайска храна, сервирани в кошнички или малки чинии. Някои от по-известните ястия са: китайски кнедли (пелмени) - тип Har Gow, задушени кюфтета и др. - бел.авт.) - Няма проблеми. Обиколка на заведенията в квартала? - Дадено. Вечеря в най-новото заведение в града? - Нищо по-лесно.  

Ако ви се е дояла истинска нюйоркска пица, тогава Scott's Pizza Tours е вашият гид. Благодарение на няколко автобуса 29-годишният собственик Скот организира посещения на най-добрите места, на които се сервира идващото от Италия ястие. За желаещите са достъпни четири вида обиколки, като дори може да бъде избран собствен уникален маршрут.

Невероятни наденички, стекове и агнешки котлети, приготвяни на барбекю, варени фъстъци, скариди, миди и пясък... Това са част от нещата, с които може да ви впечатли Савана. Всички те се сервират с типичното южняшко гостоприемство. Градът предлага и изобилие от барове – вероятно заради наличието на колеж и множеството млади хора. 

Wiley's Championship BBQ – в заведението може да се насладите на изключително вкусен шоколадов пай с фъстъчено масло. Пушеното свинско и пържените картофи са едно от ястията, които също заслужават внимание. Вкусните лучени кръгчета също са похвалени. Приготвяните с барбекю продукти като цяло са определени като "истински и автентични".



Снимка: Wileyschampionshipbbq.com

Ако обичате люти чушки под всякаква форма, значи Санта Фе, Ню Мексико, е вашето място. Но решите ли да опитате местната кухня, вземете си posole - яхния от пикантна царевица, и sopapillas – пържено тестено ястие, което може да е както солено, подправено с чубрица, така и сладко.

Galisteo Bistro – в заведението, което е собственост на главния си готвач, предлаганите ястия са различни. От задушени агнешки бутчета и паста с морски дарове до голям брой тапас, домашно приготвени десерти и множество салати. Различните посетители, които споделят впечатленията и спомените си в TripAdvisor, хвалят приятелската атмосфера, отношението на собственика Робърт и персонала.

Освен да изгубите голяма част от времето и парите си, в Лас Вегас може да се насладите на голям избор, що се отнася до храната. Това е така, тъй като много от най-известните готвачи по света работят в местните казина и хотели. В ресторантите, чието основно ястие най-често е стекът, или в закусвалните – определено има къде да се подкрепите, след като цяла нощ сте играли на ротативките.

Снимка: Wynnlasvegas.com

La Cave е едно от местата, в които хем можете да се нахраните, хем да отседнете, хем да заложите някой и друг долар. В ресторанта се предлагат качествени вина, които могат да бъдат комбинирани с приготвените на фурна хлебчета, тънка пица с филе или тапас. Голяма част от хората, посетили заведението, хвалят приятната атмосфера и малките чинни, в които се сервира храната. Последните помагат да бъде избегнато чувството, че след второто ястие ти идва да кажеш: "Преядох!".

Ако за вас "зелено" и "устойчиво развитие" са думи, които казват нещо важно, значи Ашвил е вашето място. В града, който има население по-малко от 100 хиляди души, има 17 селскостопански пазара, а ресторантите се възползват максимално от произведената през сезона продукция. А, да, и не пропускайте местните мини пивоварни.

Asheville Food Tours - щом сте решили да посетите град, който толкова държи на това какво ще остави за бъдещите поколения, значи тези обиколки са за вас. Хората разказват, че това е един от начините да се запознаеш с местната култура, да надникнеш в света на ресторантите, да посетиш малките пивоварни и малките магазини, предназначени за храни за ценители. Един от посетителите на Ашвил хвали маслиновите масла и балсамовия оцет, които е опитал по време на обиколката си.

Е, това е. Пожелаваме ви да посетите всяко едно от тези места и да се насладите на храните и напитките, които се предлагат там!

*Гид на Michelin - това е един от най-старите и добре познати справочници за ресторанти. Другото име, под което е известено изданието, е "Червеният гид". За първи път то е издадено през 1900 година от индустриалеца и един от двамата братя-създатели на известната марка гуми Андре Мишлен, с цел да се помогне на шофьорите да поддръжат своите коли и да намерят място за почивка по време на посещенията си във Франция. Michelin дава своите "звезди" като знак за качеството на съответните ресторанти. Оценките се правят от анонимни рецензенти, които трябва да обърнат внимание на качеството, техниката на приготвяне на ястията и др. Фактори като интериора, масите и качеството на обслужването не са във фокуса на вниманието. Какво значат звездите: една – много добър ресторант в своята категория, две – отличен ресторант, в който си заслужава да се отбиеш, с първокачествена кухня, три – изключителна кухня, която си заслужава специалното пътуване. Много често заведенията, които имат най-високата оценка, са изключително скъпи и предлагат дълга винена листа.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 22.04   238 г. – Годината на шестимата императори: Римският сенат обявява за незаконен императора Максимин Трак, заради неговите кръвожадни методи при управлението на Рим и...