Топ 10 на еко бутик хотелите в Азия

06.02.2012 | 12:45
по статията работи: Лили Бончева
Всеки хотел в списъка използва различни аспекти от "зеления дизайн" и отразява позитивните промени в сферата на екотуризма
Топ 10 на еко бутик хотелите в Азия
Снимка: Agoda.com

Студът скова страната ни, а снегът затрупа домовете и автомобилите ни. Тези обстоятелства все повече ни карат да си мислим за уютното и топло време и да мечтаем за лятната ваканция. По-долу ще прочетете информация, която ако не чисто физически, може да ви постопли емоционално и да ви накара да си пофантазирате за очакваната с нетърпение от всички нас приказна почивка.

Нашите приятели от Agoda.com* (вече достъпна и на български език чрез сайта Agoda.bg) представят специално за читателите на Econ.bg класация на най-добрите еко бутик хотели и курорти в Азия за 2011 г. За пръв път съставен през 2007 г., списъкът дава оценка на изящните "зелени" ваканционни места в най-големия континент на земята. Всеки един хотел подкрепя туризма посредством прилагането на екологични инициативи, енергийно ефективен дизайн и архитектура, окуражава изграждането на отговорни туристически навици у гостите си и помага на местното население посредством търговия и създаване на трудова заетост. Важно е да се отбележи, че тези хотели предлагат на гостите си ненадминат комфорт, обслужване и възможности за физическо и душевно благосъстояние, като същевременно обръщат огромно внимание на околната среда.

Всеки бутик хотел използва различни аспекти от зеления дизайн – удивителна "зелена стена" от тропически растения или високи тавани и естествена вентилация за намаляването на отделящия се въглероден диоксид от климатиците.

Тази година списъкът с хотели топ 10 отразява позитивните промени в сферата на екотуризма. С разпространяването на посланието за рационалното използване на природните ресурси, екологичните практики стават все по-достъпни и като резултат от това, еко туристите могат да се възползват от множество опции на приказни места.

Ето ги и тях: Топ 10 еко бутик хотела в Азия за 2011 г.:

1. Hansar, Банкок

Hотел Hansar се намира в центъра на изискания търговски район на Банкок и се слави с това, че общите му помещения не са климатизирани. Всъщност би трябвало задължително да се спомене за природосъобразната му философия като запазена негова марка. "Пасивният дизайн" на този петзвезден бутик хотел позволява на естествените възходящи течения да охлаждат откритите му коридори, които също се охлаждат и от засадени тропически растения. Естественото и флуоресцентно осветление допълнително намалява разходите за електроенергия. Топлата вода за хотела се осигурява посредством система за топлообмен, която е монтирана на покрива на хотелската сграда.

Hansar, Банкок. Снимка: Agoda.com

2. Alila Villas Uluwatu, Бали

Живият пример за устойчив елитен туризъм - най-новият хотел на марката Alila на остров Бали, който е разположен на брега на запленяващия полуостров Букит, прави впечатление като еко курорт и луксозно място за отдих. Курортът, който се състои от 60 вили е получил сребърен сертификат по стандарта "Зелен глобус" за екологична и социална ефективност и е построен в съответствие с принципите на екологично устойчивия дизайн (ESD), при който се използват местни материали и местни видове растения.

Alila Villas Uluwatu, Бали. Снимка: Agoda.com

3. Thanyamundra, Тайланд

"Органичният курорт" с уникален стил Thanyamundra е част от неземния релеф на национален парк Као Сок, който се намира на два часа път с кола от летището в Пукет. Thanyamundra е разположен в края на една от най-старите тропически гори в света. Това е перфектното място за гостите, които искат да се заредят духовно с йога, медитация и арт терапия - все неща, които са част от програмите, които се предлагат тук. Това, което отличава Thanyamundra, е неговата екологично чиста ферма, откъдето гостите сами могат да наберат пресни плодове и зеленчуци, които да консумират при следващото си органично хранене. Предлагат се и курсове по готварство. 

Thanyamundra, Тайланд. Снимка: Аgoda.com

4. The Cocoon Boutique Hotel, Манила

Времето е показало, че най-добрите зелени хотели в Азия са появяват в големите градски центрове. Хотел "The Cocoon Boutique Hotel", който се намира в оживения град Кезон, се слави с това, че е първият еко бутик хотел в града. В хотела е демонстрирана ангажираността към "устойчивия лукс", както в етапа на строителството, така и при експлоатацията му. При обновяването на интериора на хотела са използвани рециклирано дърво и екологични материали. Текущите екологични инициативи включват: прилагането на енергийно ефективни подходи по отношение на осветлението, охлаждането и  водопроводната инсталация; използването на дъждовна вода и битови отпадни води за почистване; програми за рециклиране в стаите на гостите.

The Cocoon Boutique Hotel, Манила. Снимка: Agoda.com

5. Diva Resort, Малдиви 

На уязвимо към глобалното затопляне място като Малдивите, устойчивият туризъм е от огромно значение. Затова Diva Resort на атола Дидуфинолу възприема проактивен подход за опазване на природата си. В допълнение към всекидневните практики за преработка на отпадъците и спестяване на енергията, инженерите на курорта работят за намирането на решения, чрез които да се компенсира въздействието от туризма. Такива решения са използването на топлината, пречистването на обратните води и производството на торове от органичен боклук. Diva Resort организира периодични акции по почистването на острова и насърчава информирането относно проблемите, свързани с околната среда и опазването на атолите в съседство.

Diva Resort, Малдиви. Снимка: Agoda.com

6. Apulit Island Resort, Филипини

Намиращ се в периферията на райско заливче в района на Tей Тей на остров Палаван, този курорт с 3 и половина звезди е част от групата El Nido Resorts и е дългогодишен радетел на идеята за опазването на околната среда. Като се имат предвид изобилните естествени ресурси и екологичната крехкост на острова, отговорният туризъм тук е от изключителна важност. Еl Nido отговаря на това предизвикателство посредством: използване на задълбочени консервационни земеделски практики, взискателно обучение на персонала и подкрепа на местната общност с търговия, създаване на трудова заетост и осигуряване на медицински услуги.

Apulit Island Resort, Филипини. Снимка: Agoda.com

7. The Banjaran Hotspring Retreat, Ипох

Скрит из хилядолетните скали на Ипох, този екологичен курорт разчита на богатата геология на Малайзия, за да предложи уелнес терапия на уморените си гости. Вместо да копае земята за ресурси (в колониалните си дни Ипох добива много калай), Banjaran Hotspring Retreat работи в хармония с околната среда, като предлага сближаване с природата посредством горещи извори, пещери, разходки в джунглата и водопади, като начин за постигане на физическо и духовно обновление. Екологичните инициативи тук включват: пасивно охлаждане на вилите; използване на геотермална вода в джакузитата; забрана за използването на избелващи препарати; използване на органични тоалетни принадлежности и продукти за многократна употреба; консумация на "бавни” храни (пълнозърнестите храни, зеленчуците и повечето пресни плодове); използване на чай и кафе, които са предмети на търговска дейност на "справедливата търговия”; рационално използване на водата и енергийните ресурси. Забраната за ползване на клетъчни телефони и пълната забрана за пушене помагат за възстановяването на душевния баланс.

8. Bon Ton Resort, Лангкави

Връщайки идеята за "еко курорта” към корените й, Bon Ton Resort предлага различен тип "зелено” приключение. Той се състои от прекрасни дървени къщи, които са доставени от различни краища на Лангкави. Гостите отсядат в автентични малайски къщи, някои от които са на повече от 100 години. Вилите са украсени с местни материали и се проветряват по естествен път. На гостите се предлагат саронги и чехли, които са местно произведени. Откритите бани и слънчеви веранди дават възможност на посетителите да се порадват на топлото време в Лангкави, както и да се насладят на гледките, които се откриват към близката 100-годишна кокосова горичка.

9. Hotel Icon, Хонг Конг

Този модерен хотел, разположен в Цим Ша Цуй, отваря врати през септември 2011 г. Той е уникален в няколко аспекта. Неговата най-явна екологична отличителна черта е самоподдържащата се вертикална градина, проектирана от френския ботаник Патрик Блан и направена така, че да поглъща въглеродния диоксид. Вертикалната градина е само един от природосъобразните елементи – другите включват: използване на слънчева енергия, регистрация на гости без употребата на хартия, автоматично осветление и енергоспестяващи крушки. Интересено и обещаващо звучи фактът, че хотелът се използва за обучение - той е собственост на Политехническия университет и се управлява от студенти от факултета по хотелски и туристически мениджмънт. Чрез използването на три прототипни стаи, студентите могат да реализират идеите си, без да изпитват ограниченията на традиционната корпоративна политика. По този начин те откриват креативни подходи, свързани с организацията по посрещане на гостите и устойчивия бизнес туризъм.


Hotel Icon, Хонг Конг. Снимка: Agoda.com
 

10. La Residence, Луанг Прабанг Prabang, Виентян

Този изискан бутик хотел се намира в град Луанг Прабанг, който е в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно и природно наследство. Той е толкова изящен и луксозен, колкото гостите биха очаквали от хотел, част от групата Orient Express. Еко съзнанието у гостите се пробужда от ведрата градинска обстановка и обширните планински гледки и също намира отзвук в стаите, които са семпло декорирани с традиционни лаоски платове. За да насърчава отговорността към околната среда в Луанг Прабанг, La Résidence Phou Vao всяка седмица организира "зелен четвъртък" за почистване на близките околности и за поддържане на бреговете на река Меконг чисти от боклуци.

La Residence, Луанг Прабанг Prabang, Виентян. Снимка: Аgoda.com

Очаквайте още интересни и любопитни статии за екзотични световни дестинации и туристически забележителности от Agoda.com.

 

*Agoda Company Pte Ltd (agoda.com) е водеща онлайн компания със седалище в Азия, която е специализирана в осигуряването на хотелски резервации. Тя е част от  Priceline.com (Nasdaq:PCLN). Мрежата на Agoda.com (достъпна и на български език чрез agoda.bg) включва повече от 170,000 хотела по цял свят. Многоезичният персонал й, който се състои от повече от 800 професионалисти, работи в различни точки на света и осигурява първокласно обслужване за хотелски резервации. Agoda.com е член на  Азиатско-тихоокеанската туристическа асоциация (PATA) и главната й цел е да поощри пътуванията като ги направи по-достъпни за все повече хора.

Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 19.10   202 г. пр.н.е. – Втора пуническа война: В Битката при Зама легионите на римския главнокомандващ Сципион Африкански разбиват нахлуващата картагенска армия, предвождана...