10 интересни факта за Китай

07.01.2013 | 15:10
по статията работи: Александър Димитров
Задава ли се балон на недвижимите имоти в страната и защо китайците не харесват куклата "Барби"?
10 интересни факта за Китай
Снимка: Wikimedia

Китай е оценяван като евентуален бъдещ икономически лидер. Едно е ясно – азиатската страна има стабилен икономически растеж в условията на глобална криза, а политическата сцена е доминирана безапелационно от Комунистическата партия и нейната доктрина. Под желязната ръка на китайските лидери се крият множество тайни на китайската икономика. Chinawhisper.com ни представя десет от тях, които на моменти са изненадващи, а в други случаи – меко казано комични.

1. Пластмасови елхи

Китай е световен лидер по производство на текстил. Същата позиция държавата заема и в сферата на производството на пластмасови елхи. 85% от изкуствените коледни дръвчета по света всъщност произхождат от Китай. А като се има предвид колко много хора залагат на този избор – дали от екосъображения, или пък поради нежелание да почистват хиляди иглички и усложнения след истинската елха, това е наистина сериозен производствен обем.

115296

Снимка: Wikimedia.org


2. Свиневъдство

Всеки човек знае, че Китай безапелационно води по брой на населението всички други държави. По последни данни от 2012 година, жителите на страната наброяват 1 милиард и почти 354 милиона души.

Не чак толкова знайно е обаче, че азиатската държава разполага и с най-обширното свиневъдство в света. А оттам – и с най-големия брой налични свине. Според доклад на ООН от 2008 година, в Китай има 446,4 милиона прасета. Това е приблизително свиневъдният обем на общо 43 по-скромни държави взети заедно.

3. Тютюнопушене

Цели 50 хиляди цигари се палят в секунда в Китай. Световната здравна организация (СЗО) предупреждава в докладите си, че се наблюдава постоянно увеличение на броя на пушачите в държавата. Статистики сочат, че 66% от китайските граждани пушат поне по една цигара на ден.

115297

Снимка: Thinkstock/Guliver


4. „Призрачните“ градове на Китай

Може Китай да е в относителна стабилност, но строителният сектор винаги е рисков. Някои амбициозни проекти се отлагат в бъдещето, някои се прекъсват завинаги, без дори умисъл за последващи действия по тях. В Китай това особено много се случва с някои конструкции в селските райони и така се появяват „призрачни“ градове.

Статистиките пък изтъкват, че в страната има близо 64 милиона празни жилищни помещения в сградите в страната.

5. Неуспехите на търговските обекти

Търговските обекти невинаги имат успех, също както строителните начинания. Емблематичен в това отношение е
South China Mall – най-големият подобен комплекс в света. За жалост на потребителите (а и на търговците), 99% от заплануваните 1500 търговски обекта в него все още стоят празни. Отворени са само няколко заведения за бързо хранене и ресторанти, включително и винаги присъстващият навсякъде McDonald's. В известен смисъл това е „призрачен“ мол.

6. Строителен бум

Въпреки проблемите, посочени в предишните две точки, строителството изживява пълен възход в азиатската страна. Огромно количество сгради се проектират, изграждат, и евентуално – завършват.

Резултатът е главозамайваща употреба на цимент. Докладите посочват, че 53% от световното търсене на цимент идва не от къде да е другаде, а именно от Китай.

115298

Снимка: Wikimedia.org

7. „Барби“ куклите в Китай

Както вече бе споменато, Китай е лидер по текстилно производство. Това включва и множество играчки за деца от всякакъв тип, плюшени животинки или кукли „Барби“ например. 70% от световното производство на играчки се осъществява в Китай.

Самите китайци рядко си купуват куклата „Барби“. Не поради фактора „пари“, обаче – макар че със сигурност и това играе роля понякога. Причината е в „прекалено секси“ изгледът на стандартните кукли „Барби“. Поради това китайският пазар си има собствени правила и там се продават най-вече по-невинни и сладки модели на хитовата играчка.

8. Християнството има своите последователи

Това естествено не е чак толкова неочаквано. Азиатската страна е доминирана от възгледите на конфуцианството или атеизма, но все пак се намират близо 19 милиона китайци, които са избрали християнството. Поне така известяват статистики и изследвания, последно проведени през 2008 година.

9. Бързото икономическо развитие

Китай е на второ място по икономическа сила в света, след като през 2010 година задмина Япония по този параграф. Темповете на растеж на страната са главозамайващи. Китайските граждани разполагат с 4 пъти по-високи доходи в сравнение с началото на 90-те години.

Докато през 2006 гражданите с благосъстояние над един милиард долара са били 16 на брой, към 2012 година те са 251. Средната класа се увеличава все повече и повече и започва да играе все по-голяма роля в китайската икономика.

1ddd72bc-c74b-11a7-9716-b78e1b0baf69

Снимка: Thinkstock/Guliver


10. В желязната хватка на държавата

И това не е чак толкова учудващо. Китай е добре известен с действията на правителството в ущърб на човешките права и свободата на словото. Гражданите далеч не са единственото нещо, което е внимателно контролирано от желязната ръка на управляващия елит.

Бизнесът е в сходна ситуация. Огромните корпорации на Китай са национализирани и се управляват от държавата. Това включва петролния гигант
Petro China, както и Националната банка на Китай. Бизнес мениджърите на водещите предприятия и партийните дейци са тясно свързани.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
5.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 03.06   350 г. – Римският узурпатор Непоциан, от Константиновата династия, се провъзгласява за римски император и влиза в Рим начело на тълпа гладиатори. 1098 г. –...