Методика за определяне достъпността на цената на универсалната пощенска услуга

МС

Държавен вестник брой: 62

Година: 2004

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 25.08.2004

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С методиката се определя достъпността на цената на универсалната пощенска услуга, предоставяна от пощенските оператори на универсална пощенска услуга.

Чл. 2. Универсалната пощенска услуга обхваща услугите по чл.34 от Закона за пощенските услуги (ЗПУ) и се предоставя:
1. постоянно, в определено работно време;
2. с качество, отговарящо на установените нормативи;
3. на достъпна цена;
4. с възможност да се ползва от всеки потребител на територията на страната независимо от географското му местоположение.

Чл. 3. Цената на универсалната пощенска услуга се образува от пощенските оператори при спазване на принципите по чл.66, ал. 2 ЗПУ, в съответствие с тази методика и при спазване изискванията на Наредбата за определяне на правила за образуване и прилагане на цените на услугите, включени в универсалната пощенска услуга.

Чл. 4. Достъпността на цената на услугите по чл.34 ЗПУ отразява ценовите възможности за потребление на услугата спрямо разходите на пощенските оператори на универсална пощенска услуга за нейното предоставяне на територията на цялата страна, включително в труднодостъпните райони.

Раздел II
Регулиране достъпността на цената на универсална пощенска услуга

Чл. 5. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) регулира достъпността на цената на универсалната пощенска услуга въз основа на следните критерии:
1. разходоориентирани цени на универсалната пощенска услуга - доказани на базата на разходите за дейността на пощенските оператори по видове услуги;
2. еднаква цена на универсалната пощенска услуга - определя се въз основа на географско осреднени разходи за предоставяне на услугата на територията на страната;
3. взаимозаменяемост на услуги от универсалната пощенска услуга със съответни алтернативни далекосъобщителни, транспортни, банкови или други услуги.

Чл. 6.
(1) Достъпността на цената на универсалната пощенска услуга се анализира и оценява от КРС, като се съпоставя равнището на действащата цена на универсалната пощенска услуга и нейното изменение под влияние на по-ниския индекс - или индекса на потребителските цени, умножен с индекса на брутния вътрешен продукт, или индекса на изменение на разходите на пощенските оператори на универсална пощенска услуга за нейното предоставяне.
(2) Допуска се в рамките на една календарна година да се използва или еднократно пълният размер на индекса на брутния вътрешен продукт или разделен на части, като общата сума не превишава пълния му размер.
(3) Анализирането и оценяването достъпността на цената на универсалната пощенска услуга под влияние на индекса на потребителските цени, умножен с индекса на брутния вътрешен продукт, се извършват по реда на чл. 11.
(4) Анализирането и оценяването достъпността на цената на универсалната пощенска услуга под влияние на индекса на изменение на разходите се извършват по реда на чл. 12.

Чл. 7.
(1) Достъпността на цената за "пратките без предимство" и услугите от универсалната пощенска услуга по чл.34 ЗПУ, с изключение на услугите "пряка пощенска реклама" и "печатни произведения", се определя по реда на чл. 9 - 13.
(2) Достъпността на цената на услугите "пряка пощенска реклама" и "печатни произведения" се определя по следната формула:

НЦ І ДЦ x(И x БВП + у),

където:
НЦ е новата цена;
ДЦ - действащата цена;
И - индексът на потребителските цени; БВП - индексът на брутния вътрешен продукт;
y - коригиращият индекс, който се определя от КРС по реда на чл. 8 и се изменя в следния диапазон:

-1/2 БВП І y І 1/2 БВП.

Чл. 8. До 15 януари на текущата година операторите на универсална пощенска услуга представят на КРС мотивирано предложение за стойността на коригиращия индекс. В срок 30 дни от получаване на предложението с мотивирано решение КРС определя стойността на коригиращия индекс.

Чл. 9.
(1) За оценяване достъпността на цените на услугите по чл. 7, ал. 1 по приемане, пренасяне и доставяне на вътрешни и международни пощенски пратки се използва потребителска кошница съгласно приложението.
(2) За оценяване достъпността на цените на международните изходящи пощенски пратки се използва част от цената ("начална цена") за международните изходящи пощенски пратки, която пощенските оператори на универсална пощенска услуга образуват на базата на извършените разходи по приемане и пренасяне на пратките на територията на страната.
(3) Началната цена по ал. 2 се предоставя на КРС по реда на чл. 65 ЗПУ.

Чл. 10. За обективно сравняване и определяне нивата на достъпност по отношение на елементите на потребителската кошница се спазват следните изисквания:
1. използване на постоянна структура и равнище на потребление по видове и количества услуги;
2. еднаква цена на универсалната пощенска услуга, която се изразява или с единична, или със средно претеглена цена на услугата;
3. отчитане влиянието на индекса на потребителските цени, умножен с индекса на брутния вътрешен продукт, върху действащите цени на универсалната пощенска услуга;
4. отчитане влиянието на индекса на изменение на разходите върху действащите цени на универсалната пощенска услуга.

Чл. 11. При определяне достъпността на цените на услугите от потребителската кошница под влияние на индекса на потребителските цени, умножен с индекса на брутния вътрешен продукт, се спазват следните ограничителни условия:
1. получената стойност в новата потребителска кошница след промяна на цените на услугите като цяло не трябва да превишава стойността є, получена под влияние на индекса на потребителските цени, умножен с индекса на брутния вътрешен продукт;
2. за осигуряване достъпност на цените на услугите с високо потребление се допуска за някои от тях стойността след промяната на цените да бъде по-ниска от съответната стойност, получена в резултат на влиянието на индекса на потребителските цени, умножен с индекса на брутния вътрешен продукт; за останалите услуги се допуска стойността да бъде по-висока от съответната стойност, получена в резултат на влиянието на индекса на потребителските цени, умножен с индекса на брутния вътрешен продукт; изменението в цената на всяка от услугите не следва да бъде повече от 20 на сто.

Чл. 12. При определяне достъпността на цените на услугите от потребителската кошница под влияние на индекса на изменение на разходите се спазват следните ограничителни условия:
1. получената стойност в новата потребителска кошница след промяна на цените на услугите като цяло не трябва да превишава стойността є, получена под влияние на индекса на изменение на разходите;
2. за осигуряване достъпност на цените на услугите с високо потребление се допуска за някои от тях стойността след промяната на цените да бъде по-ниска от съответната стойност, получена в резултат на влиянието на индекса на изменение на разходите; за останалите услуги се допуска стойността да бъде по-висока от съответната стойност, получена в резултат на влиянието на индекса на изменение на разходите; изменението в цената на всяка от услугите не следва да бъде повече от 20 на сто.

Чл. 13. Достъпност на цените на услугите от потребителската кошница съгласно приложението е налице, когато общият индекс на изменение в колона 10 е по-нисък от или равен на общия индекс на изменение в колона 9, получен при спазване изискванията на чл. 6, ал. 1.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази методика:
1. "Взаимозаменяемост на услуги" е налице, когато универсалната пощенска услуга може да се замени със сходна пощенска услуга по отношение на характеристика, предназначение и цена.
2. "Географско осреднени разходи" са средно претеглените разходи за предоставяне на универсалната пощенска услуга на територията на страната.
3. "Единична цена" е цената за един брой пощенска пратка (кореспондентска пратка, пощенска карта и др.).
4. "Средно претеглена цена" е резултат от отношението на приходите от услугите, за които тя е приложима, и тяхното количество. Тя е приложима за услуги, които нямат единична цена, а цените им се определят в зависимост от тегло, разстояние или стойност (колетни пратки, парични преводи).
5. "Постоянна структура и равнище на потребление" е налице, когато стойностният резултат от месечното количество или брой на услугите е постоянен.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. За основния пощенски оператор при анализиране и оценяване достъпността на цената на универсалната пощенска услуга по чл. 6 за първоначално равнище на цените се приема равнището на цените на услугите, включени в универсалната пощенска услуга, действащи към 5 януари 2004 г.

§ 3. За операторите на универсална пощенска услуга при анализиране и оценяване достъпността на цената по чл. 6 за първоначално равнище на цените се приема равнището на цените на услугите, включени в универсалната пощенска услуга, съгласувани от КРС.

§ 4. При прилагане на индекса на потребителските цени се ползва акумулиран индекс на потребителските цени, изчислен по данни на Националния статистически институт за периода от последната промяна на цените до изготвяне на предложение за изменението им и от месечния прогнозен индекс на потребителските цени за съответните месеци, за които няма отчетни данни. Месечният прогнозен индекс е равен на 1/12 от прогнозния индекс на потребителските цени. За годишния прогнозен индекс на потребителските цени и индекса на брутния вътрешен продукт се ползват данни от бюджетната прогноза, изготвена в изпълнение на чл.14 и 15 от Закона за устройството на държавния бюджет.

§ 5. При прилагане на индекса на изменение на разходите се ползват отчетните данни за разходите на пощенските оператори на универсална пощенска услуга за нейното предоставяне, включващи периода от последната промяна на цените до изготвяне на предложение за изменението им. За месеците, за които няма отчетни данни за разходите, се ползват данни от прогнозния бюджет на операторите на универсална пощенска услуга, разработен на базата на показатели от бюджетната прогноза, изготвена в изпълнение на чл.14 и 15 от Закона за устройството на държавния бюджет.

§ 6. Методиката се приема на основание чл.15, ал. 1, т. 14 от Закона за пощенските услуги.

Приложение
към
чл. 9, ал. 1 и чл. 13

Видове услуги Коли-
чество
Действаща
цена
Потреби-
телска
кошница
(в лв.)
Потребителска кошница
под влияние
на по-ниския
индекс по
чл. 6, ал. 1
Предлагана
цена по
чл. 11
или 12
Коли-
чество
Нова
потреби-
телска
кошница
(в лв.)
Индекс
на из-
менение
Индекс
на из-
менение
без предимство броя лева к. 2 x
к. 3
к. 4 x
съответния
индекс
лева броя к. 6 x
к. 7
к. 5 :
к. 4
к. 8 :
к. 4
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Стандартни
кореспондентски
пратки до 20 г
Вътрешни
Международни изходящи*
Нестандартни
кореспондентски пратки
Вътрешни
Международни изходящи*
Пощенски карти
Вътрешни
Международни изходящи*
Малки пакети до 2 кг
Вътрешни
Международни изходящи*
Колетни пратки до 10 кг
Вътрешни
Международни изходящи*
Пощенски парични преводи
Препоръка
Вътрешна
Международни изходящи*
Обявена стойност
Вътрешна
Международни изходящи*
ОБЩО:
* Под "международни изходящи пратки" се разбира началната цена, образувана по реда на чл. 9, ал. 2 от методиката.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив