БНБ: Влизането в чакалнята на еврозоната ще стимулира реформите в България

25.05.2018 | 16:20
по статията работи: econ.bg
Това мнение изразява управителят на БНБ Димитър Радев в изданието "Световен публичен инвеститор", съобщи БНБ
БНБ: Влизането в чакалнята на еврозоната ще стимулира реформите в България
Снимка: БНБ

Процесът на присъединяване към еврозоната, който започва с участието в т. нар. чакалня, ще бъде катализатор на реформи в България и ще окаже благоприятно развитие за икономиката независимо дали страната е във валутния съюз или ще остане извън него. Това мнение изразява управителят на БНБ Димитър Радев в изданието "Световен публичен инвеститор" (Global Public Investor) на Официалния форум на парични и финансови институции (OMFIF), съобщи БНБ.

"Процесът на присъединяване към еврозоната, започващ с участието на националната парична единица във ERM II, ще бъде катализатор за по-нататъшен напредък, приспособяване и реформи. Всичко това в крайна сметка ще окаже благоприятно влияние върху икономиката независимо дали сме в еврозоната, или все още извън нея. Самото пътуване е също толкова важно, колкото и постигането на крайната цел", смята Радев.

Той отбелязва, че България показва убедителни макроикономически показател - над две десетилетия парична стабилност, фиксиран към еврото валутен курс, . Обменният курс на лева е фиксиран към еврото и паричният съвет е непоклатим както в добри, така и в лоши времена, дори и по време на кризата през 2008 г. България поддържа като цяло балансиран бюджет и е известна с третото най-ниско съотношение дълг/БВП в ЕС. Банковият сектор е здрав, с капиталова адекватност и ликвидност над средните за ЕС", подчертава управителят на централната банка. Затова според Радев е логично да се очаква, че "страна с такъв опит следва да не бъде спирана, а да се приветства тръгването й по пътя към еврозоната чрез участието на лева в ERM ІІ).

Едновременно с това той отбелязва, че "точният момент на приемане на еврото ще зависи не толкова от маастрихтските критерии за номинална конвергенция, които България в голяма степен изпълнява в продължение на много години, колкото от реалната конвергенция на икономиката". Радев напомня, че "за ускоряване на реалната конвергенция е необходимо да бъдат въведени структурни и институционални политики, които да бъдат последователно прилагани".

"Ние добре съзнаваме, че ако желаем България да стане пълноправен участник в процеса на реформи на европейско равнище, трябва да задълбочим допълнително собствените си реформи. Трябва да трансформираме своето устойчиво икономическо възстановяване в трайна реална конвергенция", уверява управителят на БНБ.

Радев посочва, че като бъдещ член на еврозоната България проявява силен интерес към реформите в нея, а пълното изграждане на банковия съюз е сред приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 12.07   1153 г. – Анастасий IV е избран за папа. 1543 г. – Крал Хенри VIII сключва брак с Катрин Пар – своята шеста и последна съпруга. 1806 г. –...