Димитър Манолов за двата вида пенсии: Да не сравняваме вода с олио

08.12.2020 | 13:15
по статията работи: econ.bg
Велев и Манолов обясниха, че солидна полза от прехвърлянето ще имат както осигуряващите се на близък до максималния осигурителен доход, така и осигуряващите се на минимална пенсия
Димитър Манолов за двата вида пенсии: Да не сравняваме вода с олио
Снимка: под лиценза на creative commons

Всички социални партньори подкрепиха законопроекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване и смятаме, че по най-бързия начин той трябва да се приеме и обнародна в "Държавен вестник" преди изборите. Това заяви пред БНТ предсeдателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него в законопроекта е постигнат добър баланс.

От своя страна президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов подчерта, че по темата за втория стълб на пенсиите не се работи от вчера. По негови думи направеното със сигурност е по-добро от това, което е съществувало досега в закона. Той се съгласи с мнението, че моделът е съставен добре.

Велев бе категоричен, че ако има възможност за прехвърляне на партидите в НОИ, то трябва да е възможно до момента на пенсиониране, тъй като само тогава може да се направи информиран избор.

Манолов се съгласи, че хората масово нямат представа за какво става дума и трябва да могат да вземат информирано решение. По тази причина на първите, които ще се песионират, ще се даде по-дълъг срок. От там нататък този срок трябва да се отдалечава колкото се може повече. Той посочи, че когато парите се прехвърлят в НОИ, таксите остават за този, който ги е събрал.

Манолов бе категоричен, че не може да има еднозначен отговор на въпроса за кого е изгодно да си прехвърля парите, тъй като всеки казус е различен. По негови думи и двата отговора може да са неверни, ако се опитаме да дадем универсален отговор.

Велев и Манолов обясниха, че солидна полза от прехвърлянето ще имат както осигуряващите се на близък до максималния осигурителен доход, така и осигуряващите се на минимална пенсия.

По думи на Велев законът предвижда втора пожизнена минимална пенсия минимум 15% от минималната, получавана от НОИ. Той посочи, че изплащането ще става по три начина - най-малките суми се предоставят еднократно, вторият вариант е на разсрочено плащане, а третият - пожизнено плащане.

Председателят на АИКБ обясни, че пожизнени пенсии няма да получават тези, които нямат достатъчно натрупване. Те обаче ще намаляват с течение на времето, тъй като в момента вторият стълб работи по-малко от 20 години.

Манолов подчерта, че наследяването е за срочните пенсии, като не може да има едновременно пожизнена и наследяема пенсия. Той посочи, че пожизнените пенсии могат да бъдат също за известен срок изплащани по график и след това преминаващи в пожизнени, като за срока, когато се изплащат по график, те също са наследяеми.

На въпрос защо вторите пенсии се наследяват, а тези от НОИ - не, Манолов посочи, че това, че пенсията от НОИ не се наследява, е фактически невярно. По негови думи, когато едно лице почине, неговите наследници получават още една пенсия.

Ако влезем в този разговор, няма да стигнем доникъде, защото ще почнем да сравняваме вода с олио, смесвайки две субстанции, които нямат нищо общо, заяви президентът на КТ "Подкрепа".

Той посочи, че за съжаление ще има и добавки към пенсиите, чийто размер ще е сходен с банковите такси, които ще се плащат за тях.

Велев шеговито допълни, че още една причина да има задължителна матура по математика, е именно за да разбират хората какво става с парите им.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...