Дончев: Електронизацията е един от най-силните възможни удари срещу корупцията

02.11.2018 | 11:10
по статията работи: econ.bg
Вицепремиерът смята, че правителство на малцинството би било слабо и податливо на натиск
Дончев: Електронизацията е един от най-силните възможни удари срещу корупцията
Снимка: БГНЕС

Извън електронната система за обмен на съобщения, която слага край на разнасянето на папки, са останали само 27 административни звена от над 700, каза днес вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

„Огромната част - над 96% успяха да се справят в рамките на крайния срок, който беше вчера - 739 администрации, от които 616 териториални и 123 централни, между които всички министерства, почти всички агенции, всички областни администрации огромна част от общините“, добави той.

Ако документите са в електронен вид, те не могат да бъдат фалшифицирани, коментира Дончев по повод скандала в ДАБЧ.

„Винаги е проверимо кой къде го е създал, кой си е сложил подписа. Няма как някой да фалшифицира печат, да имитира подпис и го занесе на някой друг. Всъщност електронизацията е един от най-силните възможни удари срещу корупцията“, обясни вицепремиерът.

Той заяви, че винаги е подавал сигнали, когато е получавал информация за „всякакъв тип порочни практики“.

Според Дончев администрациите ще генерират по-малко разходи за документооборота, като той се надява скоро в тях да са необходими и по-малко чиновници.

Вицепремиерът обаче предупреди, че „най-глупавото е, когато електронизираме процеса, да дублираме всичко, което до момента е вървяло на хартия и да го направим електронно“.

„Това би било грешка. Самото електронно правителство, включително и електронния обмен на документи, позволяват нещата да се реорганизират по друг начин, да бъдат по-ефективни, по-проследими, повече в интерес на гражданите“, каза Дончев.

„Ще са необходими реорганизации вътре в администрацията, защото например, било много глупаво, ако аз изпратя на община Плевен, подпиша го в Министерски съвет в хартиен вид, сканира се, влезе в системата и там на някакъв принтер се разпечатва, за да може господин кметът да ми види писмото. Това би било глупаво! Логиката е цялата среда за обмен на документи между администрациите да бъде вързана със системите за управление на документооборота вътре в администрациите - тоест цялата кореспонденция да се следи изцяло по електронен път“.

Предстои и регистрова реформа – да изчезнат всички документи и удостоверения, които гражданите си вадят от администрациите, а чиновниците да си правят справките по служебен път.

„Не може да се обвърже с конкретен срок, това е процес, защото в държавата имаме вероятно 17 000 или 18 000 регистри, ако включим и тези, които са на ниво регионални и местни власти. През последната година отпадаха около 10 документа. Имаме амбицията следващата година да отпаднат повече. Обичайно се фокусираме върху документите, които се ползват най-много“, обясни Дончев.

Четвъртата стъпка в реформата е електронната идентичност. Ако и това се случи до края на мандата на управлението ще можем да кажем, че имаме електронно правителство, прогнозира вицепремиерът.

„Колкото повече се електронизират процесите, колкото повече неща са в електронен вид, толкова ставаме по-уязвими от гледна точка на всякакъв тип киберинциденти“.

Изграждането на хранилище с копия от регистрите ще приключи до края на годината, каза Дончев. Така ще се избегнат проблеми като този със срива на Търговския регистър. Причината за този срив, според него, не е била умишлена, а дефектиралите харддискове не са били нискокачествени.

На централно ниво има достатъчно експерти по киберсигурност, за да бъдат защитени електронните данни, но трябва и управленският персонал да бъде обучен за реакции при киберинцидент, коментира Дончев.

„За тази цел се подготвят специални наръчници, ръководства - силно опростени -буквално по системата прави 1-2-3 и така нататък - как се реагира след киберинцидент. Следващата година ще текат специални учения, където имаме за цел колкото може повече от администрации да придобият навици чрез симулация как се действа в условия на киберинцидент“.

Според него ръководителите на държавните агенции трябва да бъдат професионални, а не политически назначения.

„Изключително вредно е един политически ръководител да се сраства с администрацията. Той е пратен там като представител на гражданите да упражнява граждански контрол върху администрациите. Ако той се срасне с администрациите, той става чиновник. Кой тогава тогава представлява интереса на гражданите. Аз мисля, че ръководителите на повечето ни агенции са безспорни експерти“.

Правителство на малцинството би било слабо и податливо на натиск, коментира Дончев по повод предложението на ДПС да подкрепят правителство на малцинството на ГЕРБ, ако „Обединените патриоти“ бъдат отстранени.

Вицепремиерът е оптимист и за резултатите от европейските избори догодина.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 14.08   1040 г. – Шотландският крал Дънкан I е убит в битка срещу неговия братовчед и наследник Макбет. 1880 г. – Приключва строителството на Кьолнската...