ЕЦБ: Европа загуби само за 2 тримесечия толкова, колкото спечели за 15 години

24.07.2020 | 10:50
по статията работи: econ.bg
Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в четвъртък, че "Европа е преминала теста", провокиран от коронавирусната пандемия и последвалото приспособяване към новите обстоятелства
ЕЦБ: Европа загуби само за 2 тримесечия толкова, колкото спечели за 15 години

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в четвъртък, че "Европа е преминала теста", провокиран от коронавирусната пандемия и последвалото приспособяване към новите обстоятелства.

"Европа показа, че може да действа бързо и да адаптира институциите", отбеляза Лагард в свой блог пост на интернет сайта на ЕЦБ.

Тя обаче предупреди, че ако сценарият на ЕЦБ за 2020 г. е правилен, "еврозоната ще загуби толкова икономическо производство само за две тримесечия, колкото спечели през последните 15 години“, като добави, че до края на 2022 година икономиката няма да се върне към условията от преди пандемията Covid-19.

Управителят на ЕЦБ посочи, че възстановяване е свързано с преобразуване на икономиката, отбелязвайки, че ще отнеме време за пренасочване на работни места и на индустрии.

Кристин Лагард отбеляза, че националните мерки на всяка държава са били постигнати чрез "целенасочен и силен европейски фискален отговор", допълвайки, че европейските правителства са направили това чрез необичайна фискална експанзия, "като общото фискално салдо (дефицита) се очаква да се разшири до около 8,5% от БВП през 2020 година".

Шефът на ЕЦБ повтори, че от 2021 година ще започнат новите европейски разходи, заложени във фонда за възстановяване от коронавирусната криза на стойност 750 млрд. евро. "Самите разходи, заложени в тази програма, ще бъдат финансирани чрез емитирането на общ европейски дълг, като 390 млрд. евро от тях ще бъдат под формата на безвъзмездни средства", заключи тя.

Ден по-рано г-жа Лагард отбеляза, че сделката на ЕС за създаване на фонд от 750 милиарда евро за подпомагане на по-слабите икономики на блока да се възстановят от коронавирусната пандемия "можеше да бъде по-добра", смятайки че делът на безвъзмездните средства във възстановителния фонд трябваше да бъде по-голям, а този на отпусканите заеми по-малък.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 26.11   1335 г. – Провежда се първата среща на Вишеградската тройка – между кралете на Полша, Унгария и Чехия, на която се формира Антихабсбургски съюз. 1394 г....