Енергийният министър обеща ТЕЦ "Марица-изток 2" да продължи да работи

28.11.2018 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на "Мини Марица-изток" ЕАД, които я снабдяват с въглища, обявила министърът, цитирана от пресцентъра си
Енергийният министър обеща ТЕЦ "Марица-изток 2" да продължи да работи
Снимка: Пресцентър на Министерство на енергетиката

Енергийният министър Теменужка Петкова обяви днес пред протестиращите в Раднево служители на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД , че централата ще продължи да работи, че няма да има съкращения на работници и че държавата работи замърсяващата централа да продължи да действа въпреки рестрикциите на Европейския съюз.

Компютърно моделиране от доклада "Последна глътка въздух: Въглищните компании разболяват Европа" (Last Gasp: The coal companies making Europe sick), разпространен миналата седмица, показа, че въпросната централа замърсява въздуха с фини прахови частици чак до Солун.

Заради произвежданото от централата замърсяване България е длъжна по правилата на ЕС да купува съответното количество въглеродни квоти. Техните цени през септември обаче се повишиха до 25 евро за тон въглероден двуокис. Това означава, че от следващата година значителна част от приходите на теца ще отиват за покриване на този разход, освен ако не се повиши цената на тока, така че да включва този разход, който при настоящата цена на електроенергията включва цена на емисиите от около 8 евро на тон.

Днес енергийният министър обяви пред протестиращите, които, подкрепяни от синдикатите, са обявили протест и утре в София, че една четвърт от необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД вече са купени, а до 21 декември "Български енергиен холдинг" ЕАД ще купи всички останали.

Това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на "Мини Марица-изток" ЕАД, които я снабдяват с въглища, обявила министърът, цитирана от пресцентъра си.

"Уверявам ви, че "Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2" категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа", казва Петкова пред работниците. Тя посочва и че "без централите в Маришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност".

Тя информира присъстващите, че Министерството на околната среда и водите работи за предоставяне на безсрочна дерогация (отмяна) на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД. "Това означава, че централата отговаря на съвременните екологични норми и може да продължи да работи", поясни енергийният министър. В края на ноември изтича срокът за обществено обсъждане на новите комплексни разрешителни, с които се предоставя дерогацията, посочват министерството.

Реформата на европейската схема за търговия с въглеродни емисии е одобрена в началото 2018 година, като целта й е да намалеят парниковите газове с 40% до 2030 г. Логиката й е, че високите цени на въглеродните емисии ще стимулират собствениците на мръсни производства да инвестират в енергийна ефективност.

Днес енергийният министър дори обявила, че на предстоящия форум в Катовице, свързан с климатичните промени, България ще защитава позицията, че България категорично не подкрепя по-амбициозни цели, свързани с въглеродните емисии.

Енергийният министър припомни също, че България оспори решението на Европейската комисия от април 2017 г., свързано със завишаване на екологичните норми за големите горивни инсталации. В момента България и Полша водят дело срещу ЕК.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 29.03   1430 г. – Султан Мурад II превзема Солун. 1516 г. – Изгонените от Испания евреи по силата на декрет на съвета на десетте са настанени във Венеция в обособен...