Мария Габриел: Важно е европейците да имат доверие в онлайн средата

06.06.2019 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Българският еврокомисар подчерта, че един от най-важните инструменти е законодателството на ЕС относно електронната идентификация и удостоверителните услуги eIDAS
Мария Габриел: Важно е европейците да имат доверие в онлайн средата

Важно е европейските граждани и предприятия да имат доверие в онлайн средата. Без това доверие няма да можем да бъдем лидери в областта на цифровите иновации. Нашият европейски подход към постигането на тази цел е ясен и има три взаимосвързани направления: киберсигурността, неприкосновеността на личния живот и използването на електронна идентификация. Всички трябва да поемем своята част от отговорността, за да успеем в реализирането на тази цел. Това заяви комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел по време на Парижката седмица за киберсигурност, която се провежда във френската столица. Европейският форум на цифровата икономика събра министри и парламентаристи, главни изпълнителни директори и други високопоставени лектори за дебат относно политиката на ЕС в областта на киберсигурността.

Българският еврокомисар подчерта, че един от най-важните инструменти е законодателството на ЕС относно електронната идентификация и удостоверителните услуги eIDAS. На практика то цели да осигури безпрепятствено и безопасно взаимодействие между предприятията, гражданите и публичните органи и признаване на електронната самоличност в цяла Европа. Мария Габриел посочи на второ място, че е важно поверителността на съобщенията също да бъде ефективно защитена. Тя припомни, че Европейската комисия предложи актуализиране на директивата за неприкосновеност на личния живот и електронните съобщения и в момента предложението се обсъжда от държавите членки.

Що се отнася до киберсигурността, Мария Габриел отбеляза, че всички държави членки са изправени пред едно и също предизвикателство, породено от атаки във виртуалния свят. „Европа се нуждае от инфраструктура и промишлен капацитет, за да се защити. Трите стълба на нашия стратегически подход – укрепване на устойчивостта на информационните системи, намаляване на киберпрестъпността и укрепване на политиката ни в областта на киберсигурността и отбраната, ръководеха работата ни през последните две години. Изградихме добри основи за киберсигурност и не трябва да отслабваме темповете“, заяви българският еврокомисар.

Тя открои няколко от ключовите моменти в процеса – влизането в сила на директивата за мрежова и информационна сигурност, новият закон за киберсигурност със засилен мандат на агенцията за киберсигурност ENISA и създаването на европейска рамка за сертифициране на киберсигурността. Вече е поставено началото на европейска мрежа от национални центрове за киберсигурност, в която силно е представена и България. Предложение на Мария Габриел е и създаването на Европейски експертен център по киберсигурност, който да координира инвестициите в технологии за киберсигурност. Към момента се водят междуинституционалните преговори, като целта на българския еврокомисар е да се постигне политическо споразумение до октомври тази година.

„Работихме упорито, за да поставим основите на една конкурентоспособна, етична и сигурна цифрова Европа. Но това е само началото и трябва да гледаме към бъдещето с решителност. Цифровата трансформация на Европа със сигурност носи възможности, но също така и потенциални предизвикателства, които ще изискват отговор от страна на политиците. Способността на Европа да се справи с тях несъмнено ще бъде водеща цел през следващите години. Само заедно ще изградим силна Европа, в която сигурността онлайн е важна колкото сигурността офлайн. Такава, каквато нашите граждани и предприятия заслужават“, каза в заключение българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.09   96 г. – След убийството на Домициан за римски император е определен Нерва – първият от Петимата добри императори. 1502 г. – Христофор Колумб достига...