Разликата в доходите между жените и мъжете е статистическа заблуда

27.04.2016 | 12:27
по статията работи: Даниел Василев
Доходите на отделните работещи се формират от свършената работа, а не от името на професията
Разликата в доходите между жените и мъжете е статистическа заблуда
Снимка: Thinkstock/Guliver

Томас Соуел е икономист и старши сътрудник в Института Хувър към Станфордския университет. Докторската му степен по икономика е от Чикагския университет, като преди това завършва бакалавърска и магистърска степен към университетите Харвард и Кълъмбия. Соуел е автор на повече от 30 книги, предимно в сферата на икономиката. Освен това той е гост колумнист в издания като Forbes, Wall Street Journal и други американски издания.

Политическият лозунг „Войната срещу жените”  всъщност представлява война срещу здравия разум. Изказванията на много политици, че доходите на жените са едва 77%  от тези на мъжете и че причината за това е дискриминацията, не са нищо друго освен статистическа измама.

Жените определено биха били дискриминирани, ако извършваха същата работа като мъжете, за същия брой часове, със същите умения, опит и всичко останало. През последните няколко десетилетия обаче изследване след изследване показват, че тези показатели не са еднакви.

Постоянното повтаряне на „77-процентовата статистика“ не ги изравнява. Просто се използва невежеството на повечето хора – нещо, което Барак Обама е правил нееднократно.

Какви биха били резултатите, ако сравним жени и мъже, които имат сходни трудови характеристики?

Трудно е да се направи такова сравнение, понеже трудно се намират данни за широк спектър от професии и за останалите разлики между мъжете и жените на трудовия пазар.

Дори в случаите, при които данните са на лице, е необходима много внимателна преценка, за да се подберат извадки от двата пола, които наистина са сравними.

Например жените са майки, а мъжете – бащи. Но фактът, че и двата пола са родители, прави ли ги наистина съпоставими на пазара на труда? Всъщност най-голямата разлика в доходите е именно между бащите и майките. Когато човек се замисли, в това няма нищо неочаквано.

Изненадващо ли е, че майките не получават същото възнаграждение, като жените, които нямат деца? Ако мислите, че децата не отнемат от времето на майките си, значи никога не сте имали такива.

Учудващо ли е, че мъжете с деца получават повече от мъжете, които нямат – точно обратната взаимовръзка, спрямо тази при жените. Изненада ли е, че мъж, който има повече гърла за хранене, трябва да работи по-дълго? Или да се захваща с по-трудни или опасни професии, за да изкара повече пари?

Повече от 90% от хората, загинали на работа,  са мъже. Няма смисъл да се преструваме, че няма разлики между работата, която мъжете и жените извършват, или че това не влияе на доходите им.

Когато анализирах данните за разликите между половете за книгата ми „Икономически факти и заблуди” бях изумен, когато разбрах, че младите лекари мъже получават значително по-големи заплати от младите лекари от женски пол. Но изумлението ми изчезна, когато разбрах, че лекарите мъже работят средно с 500 часа повече годишно от жените.

Дори когато жените и мъжете работят една и съща работа – независимо дали са лекари, адвокати, икономисти или други – заплатите не се определят от името на длъжността, а от реално вършената работа.

Жените адвокати, които са бременни или имат малки деца, имат силен мотив да предпочетат държавна работа от 9 до 5 пред работа, която ще им отнемa 60 часа седмично в динамична адвокатска кантора. Но няма логика да сравняваме жените и мъжете адвокати като групи, ако не анализираме по-надълбоко от длъжностната им характеристика.

Освен ако, разбира сe, целите не показването на истината, а политическо говорене, с което да заблуждавате наивните.

Дори когато се сравняват жени и мъже с „еднакво“ образование, измерено в дипломи за средно или висше образование, жените обикновено специализират в различни сфери със значително по-различен потенциал за доходи.

Макар сравняването на мъже и жени със сходни характеристики да не е лесно, когато се изследват хора, които имат сходни характеристики, половите различия намаляват драстично и дори почти изчезват. В някои сфери жените печелят повече от мъже със същите характеристики.

Ако цитираните статистики наистина бяха верни, работодателите биха плащали 30% повече отколкото „би трябвало“ на всеки нает от тях мъж,  при условие, че  всяка жената може да върши  работата му също толкова добре. Биха ли постъпили толкова глупаво със собствение си пари? Ако си мислите, че на работодателите не им пука дали ще плащат с 30% отгоре, поискайте от шефа си 30% повишение в заплатата.

Автор: д-р Томас Соуел

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 14.06   987 г. – По нареждане на Самуил е убит брат му Арон, обвинен в сътрудничество с византийците. 1645 г. – Английската революция: В Битката при Нейзби главната...