Хасан Адемов: Нарушава се принципът на социално осигуряване

11.11.2020 | 10:25
по статията работи: econ.bg
Повишени социални разходи и ръст на пенсиите предвижда проектът за бюджет за следващата година. Трябва да започне и изплащането на първите пенсии по втория стълб, известен още като "втора пенсия"
Хасан Адемов: Нарушава се принципът на социално осигуряване
Снимка: под лиценза на creative commons

Повишени социални разходи и ръст на пенсиите предвижда проектът за бюджет за следващата година. Трябва да започне и изплащането на първите пенсии по втория стълб, известен още като "втора пенсия".

Пенсионната система е динамична. При нея най-добрият вариант е да се вземат хоризонтни, а не конюнктурни решения, които да решат проблемите на днешния ден, обясни в интервю БНТ Хасан Адемов - депутат от ДПС и председател на социалната комисия в Народното събрание.

"Промените, които се предлагат, са стъпаловидно увеличаване на периода, в който ще могат да се прехвърлят средствата от индивидуалната партида в Националния осигурителен институт. До 2023 година този период е една година, след това расте до 2037 година стъпаловидно до 5 години", допълни той.

Според него, с този огромен финансов ресурс, който се излива в пенсионната система, се нарушава структурата и модела на пенсионно осигуряване, защото повече от половината пенсионери вече ще бъдат на минимален размер на пенсията, като се нарушава и най-важният принцип на социалното осигуряване, а този принцип е размерът на пенсиите да зависи от осигурителния принос.

Разходите в бюджета за Националното обществено осигуряване са увеличени с 1,77 млрд. лв. за следващата година.

"Един уникален ръст, в последните години не можем да се похвалим с такъв ръст. На следващо място, приходите обаче са с 400 млн. повече, отколкото изпълнението на приходната част на бюджета за тази година, което означава, че тези големи разходи са на базата на дълго финансиране, на увеличаване на дефицита, защото ако дефицитът в началото на 2017 година е бил около 4 млрд., сега за следващата година се очаква да нарасне на 6,4 млрд. лева", каза още председателят на социалната комисия в Народното събрание.

Адемов коментира, че не може да се предвиди в бюджета какъв ще бъде ефектът от тези разходи, т.е. целеполагането липсва. "Ако целта е да намалим броя на хората, застрашени от социално изключване и бедност, това е възможен вариант, но не е ясно с тези разходи какво ще се постигне", допълни той.

По думите му, за огромно съжаление, за активна политика на пазара на труда са предвидени само 10 млн. лв., докато миналите години е била 73 млн. Прави впечатление, че парите, които се раздават за догодина, са за администрацията предимно и естествено за пенсионерите.

Той заяви, че са подсигурени средствата, които са необходими за ревизирането на социалните услуги. "По отношение на Закона за личната помощ са осигурени 314 млн. лв. за следващата година, като 85 млн. лв. допълнително за асистентска услуга са предвидени в Закона за социалните услуги, което означава, че е възможно тези финансови средства да направят живота на хората с увреждания малко по-добър, достъпът до институции и тяхната адаптация да бъде малко по-адекватна", коментира Адемов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 05.04   1242 г. – Руските армии водени от Александър Невски разбиват рицарите на Тевтонския орден в Битката на Чудското езеро. 1614 г. – Във Вирджиния, индианката...