6 общи черти на справящите се в кризата фирми

26.07.2010 | 15:52
по статията работи:
Очаква се увеличение на дела на инвестиционните кредити
6 общи черти на справящите се в кризата фирми

Шест общи черти имат фирмите, които се справят в кризата. Това показват наблюденията на небанковото дружество "Кредитекс", което от 2004 досега е отпуснало кредити в размер на над 120 милиона лева.

Общото между справящите се добре фирми е, че:

 1. са фокусирани и разработват не повече от две линии на бизнес,
 2. стегнато и целево използват взетите кредити
 3. рефинансирали са предишните си задължения при първите признаци на кризата
 4. задържат пазарен дял дори и с цената на по-ниски печалби
 5. хората, които ги управляват, притежават определени личностни качества
 6. активно комуникират с кредитора, в случай на финансово затруднение.

По-голямата част от добре работещите в кризата фирми са фокусирани и разработват не повече от 2 линии на бизнес. Така, ако едно от бизнес направленията има затруднения заради кризата, това се компенсира от втория тип дейност, който не е толкова засегнат.

Друга важна предпоставка за справяне с кризата е финансирането да се използва разумно и по предназначение. Това значи, че ако кредитът е отпуснат с цел ремонт на производствена база, парите да не се използват например за погасяване на заем, взет от приятел.

Важна роля за дългосрочното оцеляване и развитие на една фирма има и запазването на пазарен дял в труден момент. Фирмите, които съумеят да го направят по време на кризата, си подсигуряват добро бъдеще, макар и с цената на по-ниски печалби в момента и стесняване на маржовете, смятат от "Кредитекс".

Рефинансирането на стари задължения с един по-дългосрочен кредит се оказва спасение за много фирми. Те са оптимизирали срока на кредита и размера на месечните си вноски. По този начин са налели свежи пари в бизнеса си, а от друга страна, не им се налага да изплащат големи суми по заема в момент, когато изпитват временни затруднения.

Общото сред фирмите, които за известно време са попаднали в графа "неизрядни", но след това са станали отново редовни платци, е, че комуникират активно с кредитора си и заедно с него решават възникналите затруднения.

Наблюденията на "Кредитекс" показват още, че зад всяка една фирма, която се справя в кризата, стои човек с определени личностни качества. Това са предприемчиви и активни хора, отговорни и високо мотивирани, аналитични, претеглящи рисковете и благоразумни, с опит в своята дейност и финансово грамотни.

От дружестото предвиждат до края на годината най-много кредити да се търсят за оборотни нужди, както и за рефинансиране на текущи краткосрочни задължения. "Очакваме да започне леко увеличение на дела на инвестиционните заеми за разширяване на бизнеса и завземане на дял от конкуренцията", заключават от там.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
 • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
 • Зимна приказка
 • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 20.10   1740 г. – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на...