Наредба № Н-1 от 5 февруари 2003 г. за извънщатните служители на служба "Сигурност - Военна полиция и Военно контраразузнаване" (отм.)

МО

Държавен вестник брой: 44

Година: 2005

Орган на издаване: МО

Дата на обнародване: 27.05.2005

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определя редът за назначаването, освобождаването, правомощията и условията за заплащане на извънщатните служители на служба "Сигурност - Военна полиция (ВП) и Военно контраразузнаване (ВКР)".

Чл. 2. Извънщатните служители в служба "Сигурност - ВП и ВКР" се назначават за подпомагане на дейността й по осигуряване реда и сигурността в Министерството на отбраната и в Българската армия. Те са органи на ВП и ВКР с определени в тази наредба правомощия.

Чл. 3. Извънщатните служители подпомагат с дейността си щатните служители съгласно функционални задължения, определени от директора на служба "Сигурност - ВП и ВКР".

Чл. 4. Извънщатните служители удостоверяват принадлежността си към служба "Сигурност - ВП и ВКР" със служебна карта.

Чл. 5. Извънщатните служители могат при необходимост да получават служебно оръжие, технически и помощни средства за изпълнение на конкретни задачи, след като са инструктирани и при спазване на реда и условията за тяхното получаване, употреба и съхранение. При освобождаването си извънщатните служители сдават служебната карта и полученото служебно оръжие, предоставените им материали и документи, технически и помощни средства.

Чл. 6. Извънщатните служители могат да бъдат награждавани с отличия и предметни награди съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Чл. 7. Медицинското обслужване на извънщатните служители се извършва в лечебните заведения към Министерството на отбраната при условията и по реда на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Раздел II
Назначаване и освобождаване на извънщатните служители

Чл. 8.
(1) За извънщатен служител на служба "Сигурност - ВП и ВКР" може да бъде назначено пълнолетно лице, което притежава само българско гражданство, не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията, и отговаря на специфичните изисквания за работа в службата.
(2) Извънщатен служител може да бъде назначен за определен срок и/или за изпълнение на определена задача.

Чл. 9.
(1) Извънщатните служители на служба "Сигурност - ВП и ВКР" се назначават само след писмено изразено съгласие на лицата, включващо и съгласие за проучването им.
(2) След представяне на писменото съгласие по ал.1 и преди назначаването на извънщатните служители се извършва проучване както за щатните служители на службата.
(3) Преди назначаването им извънщатните служители подписват декларация за опазване в тайна на сведенията и фактите, представляващи класифицирана информация, станали им известни в процеса на работата в служба "Сигурност - ВП и ВКР", включително и след освобождаването им в сроковете съгласно Закона за защита на класифицираната информация.

Чл. 10.
(1) Назначаването на извънщатен служител се извършва със заповед на директора на служба "Сигурност - ВП и ВКР" по предложение на длъжностни лица от службата на длъжност началник на отдел в регионална служба "Сигурност - ВП и ВКР" и по-високи.
(2) Със заповедта по ал. 1, с която се назначава съответният извънщатен служител, се определят и персоналните му функционални задължения.

Чл. 11. След издаването на заповедта по чл. 10 на извънщатния служител се издава служебна карта и при необходимост той преминава през съответното обучение и/или инструктаж.

Чл. 12. Ръководството върху дейността на извънщатните служители на служба "Сигурност - ВП и ВКР" се осъществява от началник на сектор, а контролът - от началник на отдел. Длъжностното лице, изготвило предложението за привличане на извънщатен служител, предлага и непосредствен ръководител от щатния състав на службата. Длъжностните лица, осъществяващи ръководството и контрола върху дейността на извънщатните служители, се посочват в заповедите по чл. 10.

Чл. 13. За извънщатните служители се водят лични кадрови дела, които се съхраняват в сектор "Човешки ресурси" на служба "Сигурност - ВП и ВКР".

Чл. 14. Непосредственият ръководител на извънщатния служител съгласувано с лицата по чл. 12, осъществяващи ръководство и контрол върху дейността на извънщатния служител, ежегодно, както и при необходимост прави оценка за работата на същия и изготвя предложение до директора на служба "Сигурност - ВП и ВКР" за продължаването или прекратяването й.

Чл. 15. Извънщатните служители на служба "Сигурност - ВП и ВКР" се освобождават, включително предсрочно освобождават, със заповед на директора на службата.

Раздел III
Правомощия на извънщатните служители

Чл. 16. Извънщатните служители на служба "Сигурност - ВП и ВКР" подпомагат дейността на службата при изпълнение на функциите й, определени в ЗОВСРБ, Закона за защита на класифицираната информация и други нормативни актове.

Чл. 17. Извънщатните служители на военното контраразузнаване участват при:
1. осъществяването на наблюдение и контрол на лица, обекти и дейности, свързани със заплаха за сигурността на Министерството на отбраната и Българската армия;
2. събирането на информация за факти, лица и обекти, свързани със сигурността на Министерството на отбраната и Българската армия;
3. подбора и изучаването на кандидати за доброволни сътрудници;
4. ръководството на доброволни сътрудници;
5. изучаването на обстановката и условията за използване на специални разузнавателни средства по реда на Закона за специалните разузнавателни средства.
6. изпълнението на конкретни задачи съгласно утвърдените им функционални задължения по чл. 10, ал. 2.

Чл. 18. Извънщатните служители на военната полиция участват във:
1. дейността на служба "Сигурност - ВП и ВКР" при изпълнение на законово определените й функции по опазване на реда в Министерството на отбраната и Българската армия;
2. предотвратяването, разкриването и разследването на престъпления от общ характер, извършени в Министерството на отбраната и Българската армия;
3. осигуряването на контрола по спазване на правилата за движение по пътищата от водачите на военни превозни средства.

Чл. 19. Извънщатните служители на военната полиция могат да предупреждават лицата по чл.40, ал. 4 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, за които има достатъчно данни и се предполага, че ще извършат престъпления или нарушения на реда и сигурността в Министерството на отбраната и Българската армия.

Чл. 20. Извънщатните служители на Военната полиция подпомагат щатните военно-полицейски органи при установяване на самоличността и при извършването на идентификация на лицата при условията на чл.40б, ал. 1, т. 8 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Чл. 21. Извънщатните служители на Военната полиция могат да извършват личен обиск на лица при условията на чл.40б, ал. 1, т. 9 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Личният обиск се извършва при условията и по реда на чл.53 от Правилника за структурата и организацията на дейността на Служба "Сигурност - ВП и ВКР" (ДВ, бр. 102 от 2000 г.).

Чл. 22. Извънщатните служители на Военната полиция могат да използват физическа сила и помощни средства, както и оръжие като крайна мярка при изпълнение на служебните си функции само ако те не могат да бъдат осъществени по друг начин, при условия и по ред, определени с Наредба № 7 от 2000 г. за използване на физическа сила, помощни средства и оръжие от органите на Военна полиция (обн. ДВ, бр. 102 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 28 от 2001 г.).

Чл. 23. При установяване на причини и условия за извършването на престъпления или нарушения извънщатните служители на служба "Сигурност - ВП и ВКР" информират щатните служители от службата и при възможност вземат мерки за тяхното отстраняване.

Чл. 24. В рамките на правомощията си по тази наредба извънщатните служители на служба "Сигурност - ВП и ВКР" нямат право:
1. лично да извършват справки в информационните масиви на служба "Сигурност - ВП и ВКР" и на Министерството на вътрешните работи;
2. да водят оперативен отчет;
3. самостоятелно да участват в информационния обмен;
4. да изискват писмено информация от държавни органи и юридически лица;
5. да ползват специални разузнавателни средства;
6. самостоятелно да прилагат и използват специфични разузнавателни способи за извършване на оперативно-издирвателна дейност;
7. да съхраняват в служебните си каси оперативни документи и/или материали, съдържащи класифицирана информация, за повече от 72 часа.

Раздел IV
Парични суми, които могат да се изплащат на извънщатните служители

Чл. 25.
(1) На лицата, назначени за извънщатни служители на служба "Сигурност - ВП и ВКР", може да се изплаща месечно до една минимална работна заплата, установена за страната.
(2) Директорът на служба "Сигурност - ВП и ВКР" в заповедта по чл.10 за назначаване на извънщатен служител определя ще се изплаща ли сума по ал. 1 на този служител както и нейния размер.

Чл. 26.
(1) На наследниците на извънщатен служител, загинал при изпълнение на конкретна задача, възложена от органите на служба "Сигурност - ВП и ВКР", се изплаща еднократна помощ в размер три основни месечни възнаграждения за длъжност, получавани от лицето на постоянната му работа.
(2) Размерът на еднократната помощ на наследниците на загинал извънщатен служител, който е бил осигуряван от постоянната си месторабота, се намалява с размера на помощта, полагаща се по Кодекса за задължително обществено осигуряване.
(3) Когато загиналото лице не е работило или получаваното от него основно месечно възнаграждение за длъжност на постоянната му месторабота е било по-ниско от основното месечно възнаграждение за длъжност на "старши специалист" на кадрова военна служба в служба "Сигурност - ВП и ВКР", еднократна помощ се изплаща в размер три основни месечни възнаграждения за длъжността "старши специалист" на кадрова военна служба в служба "Сигурност - ВП и ВКР".

Чл. 27. При командировка за изпълнение на задачи на служба "Сигурност - ВП и ВКР" на извънщатните служители се изплащат пътни, дневни и квартирни пари съгласно действащите в Министерството на отбраната нормативни актове.

Чл. 28. Изплащането на сумата по този раздел се извършва в рамките на средствата по бюджета на Служба "Сигурност - ВП и ВКР".

Чл. 29. Върху сумите по този раздел се правят вноски за задължително обществено осигуряване и за задължително здравно осигуряване при условията и по реда на Кодекса за задължително обществено осигуряване и Закона за здравното осигуряване.

Предходни и заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл.40а, ал. 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

§ 2. Изпълнението на наредбата се възлага на директора на служба "Сигурност - ВП и ВКР"

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив