Наредба за изискванията за етикетиране на нови леки автомобили по отношение на разхода на гориво и на емисиите на въглероден двуокис (Отм. ДВ бр. 76/2006)

МС

Държавен вестник брой: 76

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 01.11.2006

(Отм., ДВ, бр. 76 от 15.09.2006 г. - в сила от 01.11.2006 г.)

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят изискванията за етикетиране на новите леки автомобили, предлагани за продажба или наемане, и предоставянето на информация на потребителите по отношение на разхода на гориво и на емисиите на въглероден двуокис (диоксид).

Чл. 2.
(1) Наредбата се прилага за леки автомобили - моторни превозни средства (МПС) от категория М1 по смисъла на чл.149, ал. 1, т. 2, буква "а" от Закона за движението по пътищата.
(2) Наредбата не се прилага за МПС със специално предназначение, както са дефинирани в приложение № 1, част А, т. 5 от Наредба № 60 от 2000 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г.).

Чл. 3. Търговците прикрепват към новите леки автомобили етикет, който съдържа данни за разхода на гориво и за емисиите на въглероден двуокис. Когато нови леки автомобили са изложени на места за продажба, етикетът се прикрепва към тях или се поставя близо до всеки модел по ясен и видим начин.

Чл. 4.
(1) Търговците на нови леки автомобили трябва да предоставят на потребителите информацията от етикета по чл. 3 за разхода на гориво и за емисиите на въглероден двуокис на новите леки автомобили допълнително чрез справочник и информационно табло или монитор.
(2) Търговците на нови леки автомобили осигуряват на местата за продажба:
1. справочник с данни за разхода на гориво и за емисиите на въглероден двуокис за новите леки автомобили;
2. информационно табло или монитор за всяка марка автомобил, поставено на видно място, което съдържа списък с данни за разхода на гориво и за емисиите на въглероден двуокис.

Чл. 5.
(1) Справочникът по чл. 4, ал. 2, т. 1 се изготвя от търговците на нови леки автомобили на основата на данни от производителите и вносителите на нови леки автомобили и се обновява най-малко веднъж годишно. Той трябва да е компактен, в подходящ формат и преносим.
(2) Търговците на нови леки автомобили предоставят безплатно справочника по чл. 4, ал. 2, т. 1 на Комисията по търговия и защита на потребителите (КТЗП).
(3) Справочникът по чл. 4, ал. 2, т. 1 се предоставя безплатно от търговците на нови леки автомобили на местата за продажба, както и от КТЗП при поискване от потребителите.

Чл. 6.
(1) Търговците на нови леки автомобили са длъжни да включват във всички печатни реклами за моделите нови леки автомобили данните за разхода на гориво и за емисиите въглероден двуокис.
(2) Търговците на нови леки автомобили трябва да представят, доколкото е подходящо, данни за разхода на гориво и за емисиите въглероден двуокис за моделите нови леки автомобили и в други рекламни материали за тях, различни от печатните реклами по ал. 1.

Чл. 7. Забранява се нанасянето върху етикетите, справочниците, информационните табла, мониторите или печатните реклами, посочени в чл. 3, 4 и 6, на други знаци, символи или надписи по отношение на разхода на гориво и на емисиите на въглероден двуокис, които не съответстват на изискванията на наредбата, ако тяхното показване може да доведе до объркване на потенциалните потребители на нови леки автомобили.

Чл. 8. Информация за разхода на гориво и за емисиите на въглероден диоксид се взема от приложението към ЕС сертификата за одобряване типа на ново моторно превозно средство по отношение на тези показатели, от сертификата за съответствие с одобрен тип или те се определят съгласно Наредба № 77 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на емисии на въглероден двуокис и разхода на гориво (ДВ, бр. 1 от 2004 г.). Информацията за разхода на гориво може да се използва за сравняване на марки и модели леки автомобили по отношение на тяхната икономичност, но не може директно да се ползва за калкулиране на разхода на гориво в експлоатационни условия, както и за целите на счетоводството и планирането.

Глава втора
ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕТО НА ИНФОРМАЦИЯ

Раздел I
Етикет

Чл. 9.
(1) Използваните етикети с данни за разхода на гориво и за емисиите на въглероден двуокис на местата за продажба трябва да бъдат еднотипни.
(2) Размерите на етикета по ал. 1 трябва да бъдат 297 mm x 210 mm (А4).

Чл. 10. Етикетът по чл. 9, ал. 1 трябва да съдържа следните съществени характеристики и указания за използването на новите леки автомобили:
1. наименованието на модела и вида на използваното гориво (за бензина се посочва и октановото му число) на лекия автомобил, към който е прикрепен;
2. стойностите за разхода на гориво и за емисиите на въглероден двуокис; стойността за разхода на гориво се изразява в литри на 100 километра (l/100 km) и се закръглява до първия знак след десетичната запетая; стойността за емисиите на въглероден двуокис се закръглява до най-близката цяла стойност в грамове на километър (g/km);
3. следния текст по отношение на достъпността на справочника с данни за разхода на гориво и за емисиите на въглероден двуокис: "Справочник с данни за разхода на гориво и за емисиите на въглероден двуокис за всички модели нови леки автомобили е достъпен безплатно на всяко място за продажба.";
4. следния текст: "Освен ефективността на горивото на автомобила, редовното поддържане на автомобила съгласно предписанията на производителя, културата на управление на автомобила, както и други нетехнически фактори играят роля при определянето на разхода на гориво и на емисиите на въглероден двуокис на автомобила. Въглеродният двуокис е основният газообразен продукт в отработилите газове на двигателя. Повишаването на неговата концентрация в атмосферата допринася най-много за увеличаване въздействието на парниковия ефект, а оттам и за глобалното затопляне на Земята.".

Раздел II
Справочник

Чл. 11. Справочникът с данни за разхода на гориво и за емисиите на въглероден двуокис трябва задължително да съдържа следната информация:
1. списък на всички модели нови леки автомобили, предлагани за продажба в Република България, групирани по марки в азбучен ред; списъкът се обновява поне веднъж годишно; ако този списък се обновява повече от веднъж годишно, справочникът трябва да съдържа списък на всички модели нови леки автомобили, предлагани към датата на обновяване на списъка;
2. типа на гориво, стойностите за разхода на гориво и за емисиите на въглероден двуокис за всеки модел от списъка; стойността за разхода на гориво се изразява в литри на 100 километра (l/100 km) и се закръглява до първия знак след десетичната запетая; стойността за емисиите на въглероден двуокис се закръглява до най-близката цяла стойност в грамове на километър (g/km);
3. представяне на 10-те най-ефективни модела нови леки автомобили, подредени в нарастващ ред на техните емисии на въглероден двуокис за всеки тип гориво, като моделът с най-ниски емисии на въглероден двуокис се разполага начело на списъка; данните от представянето трябва да обхващат модела и стойностите за разхода на гориво и за емисиите на въглероден двуокис;
4. съвет към водачите, че коректното ползване и редовното поддържане на автомобила съгласно предписанията на производителя и културата на управление на автомобила, като избягване на агресивно управление на автомобила, пътуване със съобразена с пътната обстановка скорост, избягване на внезапни спирания, поддържане на оптимално налягане на гумите, намаляване на периодите, през които автомобилът не се използва, избягване претоварването на автомобила, подобряват разхода на горивото и намаляват емисиите на въглероден двуокис от техните леки автомобили;
5. обяснение на ефектите от емисиите на парниковите газове, потенциалните промени в климата и връзката им с моторните превозни средства, както и справка за различните видове горива, достъпни за потребителите, и тяхното влияние върху околната среда.

Раздел III
Информационно табло

Чл. 12.
(1) Информационното табло трябва да отговаря на следните изисквания:
1. да има минимални размери 70 сm x 50 сm;
2. съдържащата се информация да бъде лесна за четене.
(2) Форматът на информационното табло трябва да съответства на образеца в приложението.

Чл. 13.
(1) При представянето на информационното табло моделите нови леки автомобили се подреждат в групи в зависимост от типа на използваното от тях гориво (бензин, дизелово гориво, втечнен нефтен газ, природен газ или етанол). В рамките на всеки тип гориво моделите се подреждат в нарастващ ред на техните емисии на въглероден двуокис, като моделът с най-нисък разход на гориво се разполага начело на списъка.
(2) За всеки модел лек автомобил в списъка се посочват марката, моделът, стойностите за разхода на гориво и за емисиите на въглероден двуокис. Стойността за разхода на гориво се изразява в литри на 100 километра (l/100 km) и се закръглява до първия знак след десетичната запетая. Стойността за емисиите на въглероден двуокис се закръглява до най-близката цяла стойност в грамове на километър (g/km).

Чл. 14. Информационното табло трябва да съдържа следните текстове:
1. "Справочник с данни за разхода на гориво и за емисиите на въглероден двуокис за всички модели нови леки автомобили е достъпен безплатно на всяко място за продажба.";
2. "Освен ефективността на горивото на автомобила, редовното поддържане на автомобила съгласно предписанията на производителя, културата на управление на автомобила, както и други нетехнически фактори играят роля при определянето на разхода на гориво и на емисиите на въглероден двуокис на автомобила. Въглеродният двуокис е основният газообразен продукт в отработилите газове на двигателя. Повишаването на неговата концентрация в атмосферата допринася най-много за увеличаване въздействието на парниковия ефект, а оттам и за глобалното затопляне на Земята".

Чл. 15. Информационното табло се обновява напълно поне веднъж на всеки 6 месеца. Новите автомобили, които се появяват между две обновявания, се добавят в долния край на списъка.

Чл. 16.
(1) Изискванията на чл. 13 - 15 се прилагат и когато информацията по този раздел се дава на монитор.
(2) Таблицата върху екрана на монитора трябва да съответства на образеца в приложението.

Раздел IV
Печатна реклама

Чл. 17. Информацията за разхода на гориво и за емисиите на въглероден двуокис в печатните реклами трябва задължително да отговаря на следните изисквания:
1. да бъде не по-малко видима, отколкото е основната част на информацията, осигурена в печатните реклами;
2. да бъде ясна.

Чл. 18.
(1) Търговците на нови леки автомобили трябва да осигурят данни за разхода на гориво за всички различни модели нови леки автомобили, които са представени в печатните реклами.
(2) Когато в печатните реклами е специфициран повече от един модел, тогава в печатните реклами се обявяват данни за разхода на горивото за всички специфицирани модели или се посочва редът на моделите от модела с най-високия разход на гориво до модела с най-ниския разход на гориво.
(3) Стойността за разхода на гориво се изразява в литри на 100 километра (l/100 km) и се закръглява до първия знак след десетичната запетая.
(4) Ако печатните реклами съдържат само справка за марката, а не съдържат отделни модели, тогава не е необходимо да се дават данни за разхода на гориво.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Нов лек автомобил" е лек автомобил, който никога преди не е бил продаван за други цели освен препродажба.
2. "Сертификат за съответствие" е сертификатът по Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета.
3. "Място за продажба" е търговски обект по смисъла на § 1, т. 13 от допълнителната разпоредба на Закона за защита на потребителите и за правилата за търговия, в т.ч. изложбена зала или изложбена площ, включително търговските панаири, където новите леки автомобили са изложени или предлагани за продажба или наемане на потенциални потребители.
4. "Разход на гориво" е разходът на гориво, посочен в приложението към ЕС сертификата за одобряване на типа, в сертификата за съответствие с одобрен тип, в приложението към сертификата за одобряване на типа по Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета или в сертификата за одобряване на типа по Наредба № 77 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на емисии на въглероден двуокис и разхода на гориво. Когато даден модел има няколко варианта и/или версии, стойността на разхода на гориво, който се дава за този модел, е на варианта и/или версията с най-високия разход на гориво.
5. "Емисии на въглероден двуокис" за даден лек автомобил са тези, посочени в приложението към ЕС сертификата за одобряване на типа, в сертификата за съответствие с одобрен тип, в приложението към сертификата за одобряване на типа по Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета или в сертификата за одобряване на типа по Наредба № 77 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на емисии на въглероден двуокис и разхода на гориво. Когато даден модел има няколко варианта и/или версии, стойността на емисиите на въглероден двуокис, която се дава за този модел, е на варианта и/или версията с най-висока стойност на емисиите на въглероден двуокис.
6. "Печатна реклама" са всички печатни материали, използвани при проучване на пазара, реклама, представяне и продажби на нови леки автомобили. Тя включва като минимум технически ръководства, брошури, реклами във вестници, списания и търговска преса и плакати.
7. "Марка" е името, под което производителят представя себе си при продажбата на МПС (търговско наименование на производителя), отбелязано в ЕС сертификата за одобряване на типа, в сертификата за съответствие с одобрен тип, в сертификата за одобряване на типа по Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета или в сертификата за одобряване на типа по Наредба № 77 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства по отношение на емисии на въглероден двуокис и разхода на гориво.
8. "Модел" е търговското описание на марката, типа и ако е възможно и подходящо - на варианта и версията на лекия автомобил.
9. "Тип", "вариант" и "версия" са различими МПС от дадена марка по смисъла на ЕС сертификата за одобряване на типа, сертификата за съответствие с одобрен тип и сертификата за одобряване на типа и приложенията към него по Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета, които са посочени от производителя и еднозначно идентифицирани с буквено-цифрови знаци за тип, вариант и версия.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.7 от Закона за защита на потребителите и за правилата за търговия.

§ 3. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г.) Контролът по прилагането на наредбата се осъществява от Комисията по търговия и защита на потребителите към министъра на икономиката и енергетиката, от нейните регионални структури и от звената за защита на потребителите към общинските администрации по реда на част IV "Контролни органи" от Закона за защита на потребителите и за правилата за търговия.

§ 4. Наредбата влиза в сила 6 месеца след обнародването й в "Държавен вестник".

Приложение
към
чл. 12, ал. 2 и чл. 16, ал. 2

Формат на информационното табло

Тип гориво Класиране Модел Емисии въглероден двуокис (g/km) Разход на гориво (l/100 km)
Бензин 1.
2.
..............
Дизелово гориво 1.
2.
..............
Втечнен нефтен газ (пропан-бутан) 1.
2.
...............
Природен газ 1.
2.
...............
Етанол 1.
2.
.................
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив