Наредба за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници

МС

Държавен вестник брой: 7

Година: 2001

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 08.09.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С наредбата се определят изискванията и контролът, свързани с поддържането от местните инвестиционни посредници, които не са банки, както и от клоновете на чуждестранните инвестиционни посредници по чл. 55, ал. 5 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) на минимален размер, структура и съотношение на капитала с балансовите им активи и пасиви, в това число на минимални ликвидни средства като резерв срещу пазарните и други рискове, свързани с дейността им, и за осигуряване на тяхната ликвидност и платежоспособност.
(2) С наредбата се определят и изискванията по ал. 1, на които трябва да отговарят лицата, подали заявление за издаване на разрешение за извършване на дейност като инвестиционен посредник.

Глава втора
МИНИМАЛНО ИЗИСКВАН НАЧАЛЕН КАПИТАЛ ПРИ ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТ КАТО ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК

Раздел I
Изисквания към местните лица

Чл. 2.
(1) Към момента на издаване на разрешение за извършване на дейност като инвестиционен посредник лицето трябва да разполага с начален капитал в размер не по-малко от 250 хил. лв.
(2) Ако разрешението по ал. 1 не съдържа извършване на сделки с ценни книжа за собствена сметка и поемане на емисии за собствена сметка, към момента на неговото издаване лицето трябва да разполага с начален капитал в размер не по-малко от 90 хил. лв.
(3) Начален капитал при учредяващо се дружество е онази част от записания му капитал, която е внесена и има структурата, посочена в чл. 3, а при действащо дружество - частта от собствения му капитал, която е внесена и е израз на активи със структурата по чл. 4.
(4) Инвестиционният посредник по ал. 2 може да сключва за своя сметка сделки с краткосрочни държавни ценни книжа, както и да формира собствен инвестиционен портфейл от ценни книжа. Продажба или замяна на ценни книжа, включени в инвестиционния портфейл по предходното изречение, може да бъде извършвана преди изтичане на 12-месечния срок на държане само при продължителен спад на пазарните им цени.

Чл. 3.
(1) В началния капитал по чл. 2 при учредяващо се дружество се включват паричните вноски и стойността на извършените и предадени във владение на учредителите непарични вноски с предмет:
1. държавни ценни книжа, които имат пазарна цена или са с остатъчен срок до падежа до 90 дни;
2. облигации, които имат пазарна цена;
3. акции, които имат пазарна цена;
4. вещни права върху движими и недвижими вещи или права върху нематериални обекти, пряко свързани с дейността по чл. 54, ал. 1, 5 и 6 ЗППЦК.
(2) Стойността на правата върху нематериални обекти по ал. 1, т. 4 не може да надвишава 20 на сто от минималния размер на капитала по чл. 2.
(3) Най-малко 50 на сто от минималния размер на капитала по чл. 2 трябва да се състои от:
1. парични вноски;
2. държавни ценни книжа, които имат пазарна цена или са с остатъчен срок до падежа до 90 дни;
3. облигации и акции, които имат пазарна цена.

Чл. 4.
(1) Началният капитал по чл. 2 при действащо дружество се определя от стойността на собствения капитал съгласно счетоводни баланси на дружеството, заверени от дипломиран експерт-счетоводител или от специализирано одиторско предприятие, към момента на подаване на заявлението за издаване на разрешение за извършване на дейност като инвестиционен посредник и към момента на издаване на разрешение за извършване на дейност като инвестиционен посредник, намалена с балансовата стойност на:
1. дълготрайните материални и нематериални активи, които не са пряко свързани с дейността по чл. 54, ал. 1, 5 и 6 ЗППЦК;
2. ценните книжа по смисъла на ЗППЦК, които нямат пазарна цена;
3. други форми на инвестиции, които нямат пазарна цена;
4. материалните запаси;
5. разходите за бъдещи периоди;
6. вземанията, с изключение на тези, които имат остатъчен срок до падежа до 90 дни и са:
а) обезпечени в размер не по-малко от 100 на сто с пари в брой, с монетарно злато или по сметка в банка, която не е в производство по несъстоятелност;
б) обезпечени в размер не по-малко от 100 на сто с държавни ценни книжа с пазарна цена, блокирани по съответния ред;
в) обезпечени от банка, която не е в производство по несъстоятелност;
г) вземания от бюджета, установени с акт на съответен държавен орган;
7. паричните средства на дружеството по сметка или на депозит в банка, която е в производство по несъстоятелност;
8. активите, неотговарящи на изискванията на чл. 9, ал. 2;
9. положителната репутация;
10. номиналната стойност на обратно изкупените собствени акции, ако тя не е приспадната от собствения капитал в баланса.
(2) Стойността на нематериалните активи, които не се приспадат при формиране на началния капитал, не може да надвишава 20 на сто от минималния размер на капитала по чл. 2.
(3) Общата стойност на паричните средства на дружеството извън тези по сметка или на депозит в банка, която е в производство по несъстоятелност, на държавните ценни книжа, които имат пазарна цена или са с остатъчен срок до падежа до 90 дни, и на облигациите и акциите с пазарна цена не може да е по-ниска от 50 на сто от минималния размер на капитала по чл. 2.
(4) Общата стойност на паричните средства и на държавните ценни книжа по ал. 3 не може да е по-ниска от 50 на сто от стойността на текущите задължения.
(5) Ценните книжа се включват в началния капитал по пазарна цена.

Раздел II
Изисквания към клоновете на чуждестранните инвестиционни посредници

Чл. 5.
(1) За издаване на разрешение за извършване на дейност по чл. 55, ал. 5 ЗППЦК чуждестранният инвестиционен посредник трябва да представи доказателства, че неговият клон на територията на Република България разполага с начален капитал, отговарящ на изискванията на чл. 2 и 4.
(2) В производството за издаване на разрешение за извършване на дейност по чл. 55, ал. 5 ЗППЦК Държавната комисия по ценните книжа, наричана по-нататък "комисията", може да освободи чуждестранния инвестиционен посредник от спазване на изискването по ал. 1, както и от последващо спазване на изискванията по глави трета, четвърта и пета, ако са изпълнени следните условия:
1. чуждестранният инвестиционен посредник отговаря на международно признатите изисквания за адекватност на капитала и разполага със собствен капитал, отговарящ на изискванията на чл. 2 - 4;
2. в страната, където е регистриран инвестиционният посредник, са установени изисквания за финансова стабилност на инвестиционните посредници, съвместими с българското законодателство;
3. не съществуват правни пречки за принудително изпълнение срещу имущество на чуждестранния инвестиционен посредник в страната или в чужбина или за обявяването му в несъстоятелност, както и за превеждането в страната на принудително събраните суми;
4. налице е едностранно задължение от чуждестранния инвестиционен посредник, когато той се ползва с висока репутация на световния финансов пазар, за своевременно погасяване на всяко задължение на клона му в страната, а в останалите случаи - безусловна и неограничена по време гаранция, която покрива всяко задължение на клона на чуждестранния инвестиционен посредник, издадена от първокласна банка или от чуждестранен инвестиционен посредник с висока репутация на световния финансов пазар;
5. чуждестранният инвестиционен посредник едностранно се е задължил да изпраща най-малко веднъж в годината свой счетоводен отчет, заверен от проверители съобразно изискванията на националното законодателство на страната, където е регистриран, който съдържа поне информацията, задължителна за представяне от местните инвестиционни посредници в техния годишен баланс и отчет, а в противен случай - да оповестява такава информация в страната в специално приложение към годишния си отчет.
(3) Комисията може да освободи чуждестранния инвестиционен посредник от спазване на изискванията по глави трета, четвърта и пета и след издаване на разрешение за извършване на дейност по чл. 55, ал. 5 ЗППЦК по реда на чл. 74, ал. 5 ЗППЦК.
(4) Към заявлението по ал. 1 или 2 се прилагат:
1. документи от органа, контролиращ пазара на ценни книжа в държавата, където чуждестранният инвестиционен посредник е регистриран, удостоверяващи обстоятелствата по ал. 2, т. 1 и 2, както и по т. 3 относно липсата на правни пречки за принудително изпълнение срещу имуществото на чуждестранния инвестиционен посредник в чужбина и за превеждане в страната на принудително събраните суми;
2. документи по ал. 2, т. 4 и 5, издадени от чуждестранния инвестиционен посредник, съответно от други лица по т. 4.
(5) При нарушаване на предвидените в ал. 2 условия, както и при представяне на неверни сведения, които са послужили като основание за освобождаване от изискванията за капиталова адекватност, комисията може да лиши чуждестранния инвестиционен посредник от облекченията по ал. 2 и да го задължи по отношение на клона си в страната да спазва изискванията на глави трета, четвърта и пета.

Глава трета
НАЛИЧНИ СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА НА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПОСРЕДНИЦИ

Чл. 6.
(1) Първичният капитал (собствени средства от първи ред) се образува от средствата по ал.
2, намален със сумите по ал. 3.
(2) Първичният капитал се състои от: 1. внесения капитал съгласно счетоводен баланс;
2. фонд "Резервен" по смисъла на чл. 57, ал. 1 ЗППЦК;
3. други резерви с общо предназначение, включително премийните резерви.
(3) Първичният капитал се намалява със:
1. балансовата стойност на дълготрайните нематериални активи;
2. загубата от текущия период;
3. непокритата загуба от предходни периоди;
4. номиналната стойност на обратно изкупените собствени акции.

Чл. 7.
(1) Допълнителните капиталови резерви (собствени средства от втори ред) се състоят от:
1. неразпределената печалба на инвестиционния посредник от предходни периоди;
2. преоценъчни резерви, образувани по реда на Закона за счетоводството;
3. резерви със специално предназначение, образувани по решение на органите на инвестиционния посредник от неговата печалба след облагането й с данъци;
4. дългово-капиталови (хибридни) инструменти, издадени от инвестиционния посредник;
5. подчинен срочен дълг, издаден от инвестиционния посредник.
(2) В допълнителните капиталови резерви могат да бъдат включени (собствени средства от трети ред):
1. печалбата от текущия период на инвестиционния посредник, незаверена от дипломиран експерт-счетоводител или от специализирано одиторско предприятие;
2. разликата между пазарната цена на ценните книжа и тяхната отчетна стойност независимо дали е положителна или отрицателна.
(3) Подчиненият срочен дълг се включва в допълнителните капиталови резерви общо в размер не повече от 50 на сто от първичния капитал. През последните 5 години до неговия падеж подчиненият срочен дълг се включва в допълнителните капиталови резерви с намаление в размер 20 на сто годишно, като след падежа се изключва изцяло от тях.
(4) Включването в допълнителните капиталови резерви на дългово-капиталови инструменти и на подчинен срочен дълг по ал. 1, т. 4 и 5 се разрешава от комисията въз основа на писмено заявление, придружено с документи, доказващи, че те съответстват на изискванията по § 1, т. 4 и 5. Алинеи 2 и 3 на чл. 28 ЗППЦК се прилагат съответно.
(5) Комисията се произнася по искането в 7-дневен срок от подаването на всички необходими документи и уведомява незабавно заявителя, като в 3-дневен срок от вземане на решението изпраща и писмено уведомление.

Чл. 8. Наличните собствени средства на инвестиционния посредник се намаляват с балансовата стойност на:
1. ценните книжа по смисъла на ЗППЦК и други форми на инвестиции, които нямат пазарна цена;
2. дяловото участие в капитала на дружества извън случаите по т. 1;
3. материалните запаси;
4. разходите за бъдещи периоди;
5. вземанията, с изключение на тези, които имат остатъчен срок до падежа до 90 дни и са:
а) обезпечени в размер не по-малко от 100 на сто с пари в брой, с монетарно злато или по сметка в банка, която не е в производство по несъстоятелност;
б) обезпечени в размер не по-малко от 100 на сто с държавни ценни книжа с пазарна цена, блокирани по съответния ред;
в) обезпечени от банка, която не е в производство по несъстоятелност;
г) вземания от бюджета, установени с акт на съответен държавен орган;
д) вземания от клиенти, възникнали по повод на сделки с ценни книжа, освен ако са просрочени повече от 30 дни, с изключение на сделките, сключени при условията на доставка срещу плащане; 6. дълготрайните материални активи;
7. паричните средства на дружеството по сметка или на депозит в банка, която е в производство по несъстоятелност;
8. положителната репутация;
9. други активи, неотговарящи на изискванията по чл. 9, ал. 2.

Чл. 9.
(1) Наличните собствени средства на инвестиционния посредник се образуват от сбора на първичния капитал по чл. 6 и допълнителните капиталови резерви по чл. 7, ал. 1 и 2, намален със сумите по чл. 8. Допълнителните капиталови резерви се включват в собствените средства с размер не по-голям от първичния капитал.
(2) Наличните собствени средства трябва да отговарят на следните изисквания:
1. да са изцяло на разположение на инвестиционния посредник и той да може да се разпорежда с тях без каквито и да било ограничения;
2. да са в съответствие със счетоводните отчети, заверени от дипломиран експерт-счетоводител или от специализирано одиторско предприятие, с изключение на стойностите по чл. 7, ал. 2;
3. да са създадени условия за постоянен контрол от страна на комисията върху тяхното наличие.
(3) Изискванията за заверка по ал. 2, т. 2 се прилагат, когато заверката е предвидена в нормативен акт или бъде поискана от комисията.

Глава четвърта
КАПИТАЛОВИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПОКРИВАНЕ НА РИСКОВЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ДЕЙНОСТТА НА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПОСРЕДНИЦИ

Раздел I
Общи положения

Чл. 10.
(1) Наличните собствени средства на инвестиционния посредник трябва по всяко време да превишават или да са равни на сбора от:
1. сумите, изчислени в съответствие с раздели II и III от тази глава, във връзка с позициите от ценни книжа, които инвестиционният посредник държи за собствена сметка;
2. сумите, изчислени съгласно раздел IV от тази глава, за покриване на валутния риск от цялостната дейност на инвестиционния посредник;
3. сумата, изчислена съгласно раздел VI от тази глава, за покриване на други рискове от дейността на инвестиционния посредник.
(2) Независимо от изискването на ал. 1 размерът на наличните собствени средства на инвестиционния посредник не може да бъде по-малък от 25 на сто от минималния изискван размер на начален капитал по чл. 2.
(3) Стойността на собствения капитал по счетоводния баланс, намалена със стойността на невнесения капитал на инвестиционния посредник, не може да бъде по-малка от минималния размер на началния капитал по чл. 2 съобразно обхвата на издаденото разрешение за дейност.
(4) (Нова, ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Относно дейността на инвестиционните посредници по поддържане на двустранни котировки на ценни книжа при условия и ред, определени с правилника на регулирания пазар (дейност на маркет-мейкър), се прилагат специални капиталови изисквания, определени с правилника на регулирания пазар и одобрени от комисията.

Чл. 11. За активи или пасиви, които са приспаднати от собствените средства съгласно чл. 6, ал. 3 или чл. 8, не се заделят собствени средства по чл. 10.

Чл. 12. Инвестиционният посредник е длъжен да поддържа по всяко време:
1. парични средства, съхранявани на каса, по разплащателни сметки и депозити в банка, която не е в производство по несъстоятелност, държавни ценни книжа, които имат пазарна цена или са с остатъчен срок до падежа не по-дълъг от 90 дни, в размер не по-малко от 50 на сто от текущите си задължения;
2. собствени средства в размер 10 на сто от размера на общата му задлъжнялост.

Раздел II
Позиционен риск

Чл. 13. Изискваните налични собствени средства за покриване на риска от промяна на пазарната цена на ценните книжа - обект на открити позиции на инвестиционния посредник, както и на ценните книжа, включени в инвестиционен портфейл, поради причини, свързани с техния емитент, а при производни ценни книжа - с емитента на базовите ценни книжа, както и поради промяна на лихвените проценти или по други причини, неотносими към конкретните ценни книжа и техния емитент, се определят, като се сумират пазарните цени на ценните книжа, умножени с коефициент според вида на ценните книжа, както следва:
1. за ценни книжа, с които се извършват сделки в страната или които се търгуват в държави извън списъка по т. 2:
а) за дългови ценни книжа, издадени или гарантирани от българската държава или от Българската народна банка (БНБ), както и от държави и от централни банки по списък, одобрен от БНБ, коефициент по колона 2 от следната таблица:

Остатъчен срок до падежа Коефициент за ценни книжа
до 3 месеца вкл. 0,00 0,05
над 3 до 12 месеца вкл. 0,02 0,08
над 1 година до 5 години вкл. 0,05 0,15
над 5 години 0,08 0,20

б) за други дългови ценни книжа - коефициент по колона 3 от таблицата в буква "а";
в) за акции, търгувани на регулиран пазар на ценни книжа по чл. 7 ЗППЦК - 0,25;
г) за други активи, отчетени като ценни книжа - 0,30;
2. за ценни книжа, с които се извършват сделки в държави с развити капиталови пазари по списък, приет от комисията:
а) за дългови ценни книжа, издадени или гарантирани от държави и централни банки, посочени в одобрен от БНБ списък - коефициент по колона 2 от следната таблица:

Остатъчен срок до падежа Коефициент за ценни книжа
до 3 месеца вкл. 0,00 0,01 0,05
над 3 до 12 месеца вкл. 0,02 0,04 0,08
над 1 година до 5 години вкл. 0,05 0,08 0,15
над 5 години 0,08 0,12 0,20

б) за квалифицирани дългови ценни книжа - коефициент по колона 3 от таблицата в буква "а";
в) за други дългови ценни книжа - коефициент по колона 4 от таблицата в буква "а";
г) за акции, търгувани на фондова борса или на регулиран извънборсов пазар - 0,20.

Чл. 14.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Изискваните собствени средства за покриване на риска при открити позиции в опции с базов актив дългови ценни книжа, акции или валута включително търгувани в чужбина, се определят, както следва:
1. за издадени опции, които се търгуват на регулиран пазар - стойността на изисквания гаранционен депозит;
2. за закупени опции - изчислените собствени средства за базовия актив съгласно чл. 13, но не повече от покупната цена на опцията.
(2) За варантите се прилага съответно ал. 1.
(3) (Изм. и доп., ДВ, бр. 7 от 2001 г.) Изискваните собствени средства за покриване на риска при открити позиции във фючърси или в договори за разлики, включително търгувани в чужбина, са в размер на изисквания гаранционен депозит.
(4) За покриване на риска при открити позиции в други видове ценни книжа по смисъла на чл. 2, ал. 1 ЗППЦК, включително и търгувани в чужбина, се заделят собствени средства в размер на пазарната им цена.

Чл. 15. В случай на поемане на емисии на ценни книжа от инвестиционния посредник за собствена сметка необходимите собствени средства се определят, както следва:
1. изчисляват се нетните позиции на инвестиционния посредник в ценните книжа - обект на договора за поемане на емисия, чрез изваждане от тях на записаните ценни книжа от трети лица или на поетите за пласиране ценни книжа от трето лице - подпоемател по писмен договор с инвестиционния посредник;
2. (попр., ДВ, бр. 56 от 2000 г.) нетните позиции се намаляват според поредния работен ден чрез следните редуциращи коефициенти:

работна седмица 0 - 0,70;
работна седмица 1 - 0,60;
работни седмици 2 - 0,50;
работна седмица 3 - 0,40;
работна седмица 4 - 0,30;
работна седмица 5 - 0,20;
работна седмица 6 - 0,10;
след работна седмица 7 - 0,00,

като за работна седмица "0" се счита седмицата, в която инвестиционният посредник безусловно е поел ангажимент да поеме точно определено количество ценни книжа с договорена цена;
3. към редуцираните нетни позиции се прилагат изискванията за позиционен риск на поетата ценна книга.

Раздел III
Риск, свързан със сетълмента и с неточно изпълнение на насрещната страна

Чл. 16. Изискванията за собствени средства по този раздел относно дългите и късите позиции, които са покрити по реда на раздел II, се прилагат до достигане на покритие в размер 100 на сто.

Чл. 17.
(1) Ако сключените при условията на доставка срещу плащане сделки с ценни книжа, с изключение на случаите на обратно изкупуване и вземане в заем на ценни книжа, не бъдат изпълнени на договорената дата, инвестиционният посредник е длъжен да изчисли разликата между договорената цена на разплащане за ценните книжа и текущата им пазарна цена, когато тази разлика е във вреда на инвестиционния посредник.
(2) Размерът на собствените средства на инвестиционния посредник за покриване на риска от промяна на пазарната цена на ценните книжа поради забава в сетълмента се определя, като разликата по ал. 1 се умножи със съответния коефициент според времето на забава съгласно следната таблица:

Брой работни дни след договорената дата на разплащане Коефициент
5 - 15 0,08
16 - 30 0,50
31 - 45 0,75
над 45 1,00

Чл. 18.
(1) Когато е заплатил ценни книжа, преди да ги е получил, или ако е доставил ценни книжа, преди да са му били заплатени, за покриване на риска от неточно изпълнение на насрещната страна, инвестиционният посредник осигурява собствени средства в размер 30 на сто от стойността на вземането си за ценните книжа или за паричните средства, умножено по съответния коефициент по ал. 2 или 3.
(2) Инвестиционният посредник умножава стойността на своето вземане със съответни коефициенти съобразно рисковия профил на насрещната страна по сделката, както следва:
1. вземания от българската държава или от БНБ, както и от държави и централни банки по списък, одобрен от БНБ, и вземанията, изцяло гарантирани от тях - 0;
2. вземания от фондова борса, клирингова институция, банки и инвестиционни посредници, спрямо които в момента не са наложени принудителни административни мерки или други ограничения на дейността им - 0,2;
3. вземания от всички останали - 1.
(3) За покриване на риска по ал. 1 при извършване на сделки с ценни книжа в държави с развити капиталови пазари по списък, приет от комисията, инвестиционният посредник умножава стойността на сво
ето вземане със съответните коефициенти съобразно рисковия профил на насрещната страна по сделката, както следва:
1. вземания от държави и централни банки по списък, одобрен от БНБ, и вземанията, изцяло гарантирани от тях - 0;
2. вземания от международни институции, фондова борса, клирингова институция, банки и инвестиционни посредници, както и от местни органи в държави по списък, утвърден от комисията - 0,1;
3. вземания от всички останали насрещни страни от държавите по списъка по т. 2 - 0,5.

Чл. 19.
(1) При договор за обратно изкупуване или заем на ценни книжа:
1. ако се е задължил да изкупи обратно ценните книжа или е техен заемодател, инвестиционният посредник изчислява разликата между пазарната стойност на ценните книжа и заетата от него сума или пазарната стойност на обезпечението, когато тази разлика е положителна;
2. ако се е задължил или има право да продаде обратно ценните книжа или е техен заемател, инвестиционният посредник изчислява разликата между дадената на заем от него сума или пазарната стойност на обезпечението и пазарната стойност на ценните книжа, които е получил, когато разликата е положителна.
(2) При изчисленията по ал. 1 се включва и начислената лихва.
(3) Изискваните собствени средства възлизат на 30 на сто от изчислената по ал. 1 положителна разлика, умножена по съответния коефициент съгласно чл. 18, ал. 2.
(4) Ако договорите по ал. 1 са сключени в държави с развити капиталови пазари по списък, приет от комисията, инвестиционният посредник умножава стойността на своето вземане с коефициентите по чл. 18, ал. 3.

Чл. 20.
(1) За покриване на рисковете по този раздел относно вземания за такси, комисиони, лихви, дивиденти, гаранционни депозити за търгувани на регулиран пазар опции, фючърси и други вземания, пряко свързани с позициите в ценни книжа, които държи за собствена сметка, инвестиционният посредник изчислява собствени средства в размер 30 на сто от стойността на вземането, умножена по съответния коефициент съгласно чл. 18, ал. 2.
(2) Ако вземанията по ал. 1 са свързани с дейността му в държави с развити капиталови пазари по списък, утвърден от комисията, инвестиционният посредник умножава стойността на своето вземане с коефициентите по чл. 18, ал. 3.

Раздел IV
Риск, свързан с валутния курс

Чл. 21.
(1) Ако общата нетна валутна позиция на инвестиционния посредник, с изключение на валутата "евро" и нейните национални деноминации, надвишава 2 на сто от наличните му собствени средства, горницата се умножава с 8 на сто с оглед на определяне размера на собствените средства срещу валутен риск.
(2) Преди да бъдат сумирани нетните валутни позиции се приравняват към лева по официалния курс на БНБ.
(3) Инвестиционният посредник е длъжен да следи постоянно валутните си позиции във финансови активи и да извършва изчисленията по ал. 1 и 2.

Раздел V
Големи експозиции

Чл. 22.
(1) Инвестиционният посредник е длъжен ежедневно да следи своите експозиции към едно лице или към група свързани лица, както и сумата от големите си експозиции с цел ограничаване на риска от прекомерната им концентрация.
(2) Инвестиционният посредник уведомява в 3-дневен срок комисията за всяка нововъзникнала голяма експозиция, както и за всяко нарастване с над 20 на сто спрямо размера на съществуваща голяма експозиция при предходното уведомление, включително за датата и за причините за това нарастване. Инвестиционният посредник представя в комисията отчет за капиталовата адекватност и ликвидност, оборотна ведомост и счетоводен баланс към датата на възникване на голямата експозиция, както и копия на документи, от които е видна датата на възникване на голямата експозиция и нейния характер.
(3) Инвестиционният посредник отчита пред комисията по реда на чл. 28 всяка експозиция по ал. 2.

Чл. 23.
(1) Нетната експозиция на инвестиционния посредник към едно лице се образува, като от експозицията му към това лице се приспаднат следните активи:
1. активи, приспаднати от собствените средства съгласно чл. 6, ал. 3 или чл. 8;
2. дълги позиции, възникнали в хода на обичайното време за сетълмент на сключените сделки;
3. ценни книжа и вземания от българската държава и от БНБ, както и други активи, гарантирани от тях;
4. вземания, обезпечени със:
а) ценни книжа на българската държава и на БНБ с пазарна стойност не по-малко от 110 на сто от обезпеченото вземане;
б) парични средства в брой или по сметка в банка, която не е в производство по несъстоятелност, в левове или в чуждестранна конвертируема валута, за която БНБ обявява всеки работен ден обменен курс, както и монетарно злато в размер съответно в левова равностойност не по-малко от 100 на сто от обезпеченото вземане;
в) първата по ред ипотека върху недвижим имот в жилищна сграда в страната, изцяло покрита със застраховка и със справедлива стойност не по-малко от 200 на сто от обезпеченото вземане;
г) приети банкови гаранции със срок до една година в размер не по-малко от 125 на сто от обезпеченото вземане;
д) дългови ценни книжа, които не са издадени от едно лице или от свързано с него лице и са с пазарна цена не по-малко от 150 на сто от обезпеченото вземане;
е) акции, които не са издадени от едно лице или от свързано с него лице и са с пазарна стойност не по-малко от 250 на сто от обезпеченото вземане.
(2) Експозициите към група свързани лица се изчисляват чрез последващо сумиране на експозициите към индивидуалните лица от групата.

Чл. 24.
(1) Нетната експозиция на инвестиционния посредник към едно лице или към група свързани лица не може да надвишава 25 на сто от собствените му средства, а ако инвестиционният посредник е свързано лице с него или с лица от групата, тя не може да надвишава 20 на сто от собствените му средства.
(2) Сумата от големите нетни експозиции на инвестиционния посредник не може да надвишава 800 на сто от собствените му средства.

Раздел VI
Други рискове

Чл. 25.
(1) Инвестиционният посредник е длъжен по всяко време да поддържа собствени средства в размер една четвърт от постоянните му разходи за предходната година, умножени по индекса на инфлация, определен от Националния статистически институт, за периода от началото на текущата година до момента на отчитането.
(2) Ако годишният счетоводен отчет на инвестиционния посредник обхваща период по-малък от 12 месеца, размерът на собствените средства по ал. 1 се определя на базата на пропорционален годишен еквивалент на постоянните разходи съгласно отчета.
(3) За новоучредения инвестиционен посредник собствените средства по ал. 1 са в размер над една четвърт от планираните постоянни разходи за текущата година.
(4) Инвестиционният посредник определя собствените средства по ал. 1 на базата на годишния счетоводен отчет от момента на неговата заверка от дипломиран експерт-счетоводител или от специализирано одиторско предприятие.

Глава пета
ОТЧЕТНОСТ И КОНТРОЛ НА КАПИТАЛОВАТА АДЕКВАТНОСТ И ЛИКВИДНОСТ

Чл. 26.
(1) За текущо отчитане и контрол на финансовите си позиции с достатъчно висока точност инвестиционният посредник е длъжен да разполага по всяко време с необходимото програмно и техническо осигуряване. Програмното осигуряване се одобрява от комисията.
(2) Инвестиционният посредник приема правила за управление на позициите си в ценни книжа, които съдържат информация най-малко за:
1. системата за незабавно регистриране и осчетоводяване на сделките с ценни книжа, наблюдението върху рисковете и големите експозиции;
2. оценка и достатъчност на представените обезпечения при сделки с ценни книжа, в това число договори за обратно изкупуване или заем на ценни книжа.
(3) Писмени сведения за техническото и програмното осигуряване по ал. 1 се представят в комисията в 14-дневен срок от влизането в сила на решението за вписване в търговския регистър на дружеството, съответно на промяната в предмета на дейност, след получаване на разрешение за извършване на дейност като инвестиционен посредник.
(4) Копие от правилата по ал. 2 се представя в комисията непосредствено преди инвестиционният посредник да започне да извършва сделки с ценни книжа.
(5) Сведение за промените в програмното осигуряване, както и актуално копие от правилата по ал. 2 се представят в комисията в срока за представяне на документите по чл. 28, ал. 1.
(6) Ако представените правила, техническото или програмното осигуряване не създават достатъчна възможност за своевременно, точно и пълно наблюдение и контрол върху финансовото състояние на инвестиционния посредник, комисията може да даде задължителни указания.

Чл. 27.
(1) Инвестиционният посредник постоянно следи за своята капиталова адекватност и ликвидност, като ежедневно извършва преоценка към пазарните цени на позициите си и изготвя отчет за капиталова адекватност и ликвидност съгласно приложението въз основа на счетоводния баланс и аналитична оборотна ведомост.
(2) Отчетите по ал. 1, информацията за пазарните цени, параметрите и методите за оценяване на ценните книжа и други данни, въз основа на които се определят капиталовата адекватност и ликвидността, се съхраняват най-малко 5 години на хартиен или магнитен носител при условията и по реда на глава шеста от Закона за счетоводството, като при съхраняване на магнитен носител се прави архивно копие на външен носител.
(3) Ако даден актив или пасив на дружеството може да бъде отнесен към позиция в отчета за капиталовата адекватност и ликвидността, със стойността на актива, съответно на пасива, се намалява или се увеличава размерът на съответната позиция, независимо дали активът или пасивът са осчетоводени по установения ред, когато тяхното съществуване може да се установи със съответните документи.

Чл. 28.
(1) Инвестиционният посредник представя в комисията до 10-о число на всеки месец счетоводен баланс и отчет за приходите и разходите към последната дата на предходния месец и отчет за капиталова адекватност и ликвидност по чл. 27, ал. 1.
(2) Инвестиционният посредник представя в комисията в сроковете по чл. 43, ал. 1 от Закона за счетоводството годишен счетоводен отчет, заверен от дипломиран експерт-счетоводител или от специализирано одиторско предприятие.
(3) Инвестиционен посредник, който съставя консолидиран счетоводен отчет по чл. 42, ал. 3 от Закона за счетоводството, го представя в комисията заедно с 6-месечен отчет за капиталовата адекватност и ликвидност на консолидирана основа до 15 август, а до 15 юни на следващата година - заедно с годишен отчет за капиталова адекватност и ликвидност на консолидирана основа. В консолидираните отчети нетните позиции в ценни книжа и валутните позиции на инвестиционния посредник и другите финансови институции се елиминират.
(4) Информацията по тази глава се представя в комисията на магнитен носител в определен от комисията формат или чрез електронна поща. По искане на комисията инвестиционните посредници представят тази информация и на хартиен носител.
(5) По искане на комисията инвестиционните посредници представят допълнителни сведения и разяснения по отчетите, включително аналитични справки по всяка позиция, както и отчети за капиталова адекватност и ликвидност, счетоводни баланси, отчети за приходите и разходите, аналитични оборотни ведомости и допълнителни данни за по-кратки периоди.

Чл. 29.
(1) Чуждестранните инвестиционни посредници по чл. 5 представят в комисията в 4-месечен срок от приключване на финансовата им година заверен годишен счетоводен отчет съобразно изискванията на националното законодателство на страната, където е седалището на лицето, както и легализиран превод на този отчет.
(2) Ако отчетът по ал. 1 не съдържа минималната информация, която местните инвестиционни посредници оповестяват посредством годишните си счетоводни отчети, чуждестранният инвестиционен посредник е длъжен да оповести в страната такава информация в специално приложение към годишния си отчет.

Чл. 30. Инвестиционният посредник уведомява комисията най-късно до следващия работен ден:
1. от датата на установяване, че наличните му собствени средства са под 110 на сто от необходимия минимум;
2. от датата на установяване, че не отговаря и не е в състояние в 3-дневен срок да се приведе в съответствие с изискванията за капиталова адекватност и ликвидност;
3. ако насрещната страна по договори за обратно изкупуване или заем на ценни книжа не изпълнява задълженията си.

Чл. 31.
(1) В случая по чл. 30, т. 2 или при нарушаване на изискванията по чл. 24 инвестиционният посредник е длъжен в 5-дневен срок от установяване на несъответствието да предложи за одобряване от комисията оздравителна програма със срок за привеждане на капиталовата адекватност и ликвидността си в съответствие с изискванията на наредбата не по-дълъг от 3 месеца.
(2) Оздравителната програма трябва да съдържа:
1. описание на нарушението;
2. причините, довели до нарушаване на капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционния посредник;
3. конкретни мерки за привеждане на финансовото състояние на дружеството в съответствие с изискванията на закона, които да са адекватни на извършеното нарушение, както и крайния срок за изпълнението им;
4. документи, от които да е видно, че предложената оздравителна програма, съответно предвижданите мерки, са приети и подписани от членовете на компетентния съгласно устройствените актове орган на дружеството;
5. отчет за капиталовата адекватност и ликвидност, счетоводен баланс и отчет за приходите и разходите на дружеството към датата на нарушението;
6. прогнозен отчет за капиталовата адекватност и ликвидност, счетоводен баланс и отчет за приходите и разходите на дружеството към датата на изпълнението на програмата.
(3) Комисията се произнася по заявлението за одобряване на оздравителна програма в 7-дневен срок от подаването на всички необходими документи, като в 3-дневен срок от вземане на решението изпраща писмено уведомление на инвестиционния посредник.
(4) В периода на изпълнение на оздравителната програма инвестиционният посредник не може да разпределя дивиденти и други доходи и отнася пълния размер от печалбата след облагането й с дължимите данъци във фонд "Резервен".

Чл. 32. При условията на чл. 212, ал. 1 ЗППЦК, включително при съмнение, че паричните средства, отчитани на каса от инвестиционния посредник, или други негови активи не отговарят на изискванията по чл. 9, ал. 2 комисията определя структура на активите, която инвестиционният посредник е длъжен да поддържа в определен период.

Чл. 33.
(1) Упълномощени от председателя на комисията длъжностни лица могат да извършват проверки за спазване изискванията на наредбата, включително на място чрез сравняване на данните от отчетите за капиталовата адекватност и ликвидност с данните по счетоводната и оперативната отчетност на инвестиционния посредник, с касовата наличност, други активи и обезпечения, както и на техническото и програмното осигуряване.
(2) Резултатите от проверките се отразяват в констативен протокол със следното минимално съдържание:
1. наименование на протокола и на комисията;
2. дата и място на издаване на протокола;
3. собствено, бащино и фамилно име на съставителя и длъжността му;
4. данни за инвестиционния посредник - наименование, седалище и адрес на управление, регистрационен номер в комисията и други;
5. фактическите и правните основания за издаване на протокола;
6. направените констатации;
7. опис на получените документи;
8. обяснения и възражения на инвестиционния посредник.
(3) Протоколът се връчва на лицето, което представлява инвестиционния посредник, срещу подпис. Отказът на лицето да подпише протокола се удостоверява с подписите на двама свидетели, на които се посочват имената, адресите и единните граждански номера.

Глава шеста
АДМИНИСТРАТИВНА ОТГОВОРНОСТ

Чл. 34.
(1) Лицата, извършили нарушения на наредбата, както и лицата, допуснали извършването на такива нарушения, се наказват съгласно чл. 221, ал. 1 ЗППЦК или чл. 32, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания, ако не подлежат на по-тежко наказание.
(2) Актовете за констатираните нарушения се съставят от упълномощено от председателя на комисията длъжностно лице, а наказателните постановления се издават от председателя на комисията.
(3) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Чуждестранен инвестиционен посредник" е юридическо лице със седалище в чужбина, което има право по националното си законодателство да извършва сделки и дейности по чл. 54, ал. 1 ЗППЦК.
2. "Движими и недвижими вещи", съответно "дълготрайни материални активи", пряко свързани с дейността по чл. 54, ал. 1, 5 и 6 ЗППЦК, са:
а) сгради и помещения за офис;
б) автомобили;
в) офисоборудване (в т. ч. офисмебели, съобщителна и осигурителна техника, техника за информационно осигуряване, копирна техника, отоплителни уреди и други подобни).
3. "Нематериални обекти", съответно "дълготрайни нематериални активи", пряко свързани с дейността по чл. 54, ал. 1, 5 и 6 ЗППЦК, са:
а) програмни продукти, свързани с дейността;
б)патенти, лицензи и ноу-хау, при условие че са необходими за нормалното осъществяване на дейността като инвестиционен посредник;
в) държавната такса за учредяване на дружеството и държавната такса за издаване на разрешение за извършване на дейност като инвестиционен посредник.
4. "Дългово-капиталови (хибридни) инструменти" са инвестиционни договори, чрез които техният емитент заема пари или други имуществени права при следните условия:
а) паричните средства или другите имуществени права са внесени изцяло;
б) не е налице определен срок за тяхното връщане;
в) връщането им не може да се извърши, без да е налице писмено разрешение от комисията, като изплащането на дохода по тях може да бъде отлагано от инвестиционния посредник, ако не е формирана печалба или печалбата е недостатъчна;
г) връщането им не е обезпечено под никаква форма от инвестиционния посредник;
д) в случай на ликвидация на инвестиционния посредник връщането им е допустимо, след като се удовлетворят изцяло претенциите на всички останали кредитори.
5. "Подчинен срочен дълг" е облигация или друг вид инвестиционен договор, чрез който техният емитент заема пари и други имуществени права, при следните условия:
а) паричните средства или другите имуществени права са внесени изцяло;
б) предвиден е срок за тяхното връщане;
в) първоначалният срок до падежа е не по-малък от 5 години;
г) не е възможна предсрочната им изискуемост или изплащане на лихви и други доходи преди падежа;
д) връщането им не е обезпечено под никаква форма от инвестиционния посредник;
е) в случай на ликвидация на инвестиционния посредник връщането им е допустимо, след като се удовлетворят изцяло претенциите на всички останали кредитори.
6. "Пазарна цена на корпоративни ценни книжа" е:
а) средната цена на сключените с тях сделки на регулиран пазар в най-близкия ден от последния 30-дневен период, в който тези ценни книжа са се търгували в обем не по-малък от този на притежаваните от инвестиционния посредник ценни книжа, а относно ценни книжа, търгувани в държави с развити капиталови пазари, по списък, приет от комисията - последната за съответния период цена на ценните книжа на пазара с най-голям обем търговия;
б) ако не може да се приложи буква "а" - цената "купува", която се котира за тях, при условие че е налице достатъчна сигурност за възможността съответният обем ценни книжа да бъде продаден от инвестиционния посредник по тази цена.
7. "Пазарна цена на държавни ценни книжа" е цената, котирана от БНБ или първичните дилъри на държавни ценни книжа по смисъла на Наредба № 5 от 1998 г. за условията и реда за емитиране, придобиване и изплащане на безналични държавни ценни книжа, издадена от министъра на финансите и управителя на БНБ (обн., ДВ, бр. 89 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 43 и 106 от 1999 г. и бр. 8 от 2000 г.). 8. Пазарната цена на други активи, отчетени като ценни книжа по чл. 13, т. 1, буква "г", се определя на базата на официални ежедневни котировки "купува" за съответния актив.
9. "Краткосрочни държавни ценни книжа" са държавните ценни книжа със срок на изплащане до една година включително.
10. "Инвестиционен портфейл" е портфейл от ценни книжа, класифицирани по критериите за дългосрочни инвестиции съгласно чл. 19, ал. 2, т. 3, буква "а" от Закона за счетоводството и Национален счетоводен стандарт 25 - Отчитане на инвестициите, приет с Постановление № 65 на Министерския съвет от 1998 г. за приемане на Национални счетоводни стандарти и Национален сметкоплан (обн., ДВ, бр. 36 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 24 и 51 от 1999 г.; попр., бр. 54 от 1999 г.; изм. и доп., бр. 82 от 1999 г. и бр. 3 от 2000 г.).
11. "Продължителен спад" е всяко натрупано спадане от 10 на сто и повече от пазарната цена на ценните книжа, при условие че е претърпяно за период от 4 последователни седмици.
12. "Квалифицирани дългови ценни книжа" са дългови ценни книжа с рейтинг не по-нисък от ВВВ по Стандард и Пуърс или еквивалентен рейтинг на друга международно призната рейтингова агенция.
13. "Дълга позиция" е количеството ценни книжа или други активи от определен вид, умножено по тяхната пазарна цена, които се притежават от инвестиционния посредник в определен момент, както и тези, които той е или впоследствие би бил оправомощен или задължен да придобие съгласно съществуващ към този момент договор.
14. "Къса позиция" е количеството ценни книжа или други активи от определен вид, умножено по тяхната пазарна цена, които инвестиционният посредник не притежава и е или впоследствие би бил оправомощен или задължен да достави съгласно съществуващ към този момент договор.
15. "Позиция" е положителната разлика между дългите и късите позиции на инвестиционния посредник в определен актив.
16. "Текущи задължения" са сумата на всички краткосрочни и дългосрочни задължения, платими в срок до една година от датата, към която се съставя отчетът за капиталовата адекватност и ликвидност.
17. "Обща задлъжнялост" е сумата на всички краткосрочни и дългосрочни задължения, с изключение на задълженията:
а) към клиенти по сделки с ценни книжа, когато средствата за погасяването им са отделени по смисъла на чл. 75, ал. 1 ЗППЦК;
б) по договори за обратно изкупуване или заем на ценни книжа.
18. "Базов актив" е предметът на опцията или на варанта, който техният притежател има правото да придобие съгласно договорените условия.
19. "Договор за обратно изкупуване" е налице, когато инвестиционният посредник или насрещната страна прехвърля ценни книжа, като договорът не допуска посредникът да прехвърли или да заложи ценните книжа повече от един път в едно и също време и съществува задължение за обратното им изкупуване на определена дата по определена цена или те ще се определят от прехвърлителя.
20. "Договор за заем на ценни книжа" е договор, с който инвестиционният посредник или насрещната страна прехвърля ценни книжа срещу обезпечение, като заемателят поема задължение да върне еквивалентни ценни книжа на определена бъдеща дата или при поискване от заемодателя.
21. "Чуждестранна валута" са законните чуждестранни платежни средства, специалните права на тираж на Международния валутен фонд, както и благородните метали.
22. "Обща нетна валутна позиция" е по-голямата сума измежду сбора от нетните дълги валутни позиции на инвестиционния посредник и сбора от неговите нетни къси валутни позиции.
23. "Нетна валутна позиция" е положителната разлика между дългите позиции от финансови активи в определена чуждестранна валута и късите позиции в същата валута (нетна дълга валутна позиция е налице при превишение на дългите валутни позиции над късите, съответно нетна къса валутна позиция е налице в обратния случай).
24. "Експозиция на инвестиционния посредник" е сумата от пазарната стойност, а ако няма такава - отчетната стойност на следните активи, издадени или по които длъжник е едно лице или група свързани лица:
а) притежаваните или поетите за собствена сметка от инвестиционния посредник ценни книжа;
б) всеки друг балансов и задбалансов актив, представляващ вземане на инвестиционния посредник от трето лице или задбалансово задължение, при реализацията на което възниква в полза на инвестиционния посредник безусловно вземане от трето лице;
в) вземанията от подотчетни лица.
25. "Голяма експозиция" е всяка експозиция в размер над 10 на сто от собствените средства на инвестиционния посредник.
26. "Група свързани лица" са две или повече лица, експозициите към които следва да бъдат разглеждани от инвестиционния посредник като изразяващи един единичен риск, тъй като между тези лица е налице контрол по смисъла на § 1, т. 12 ЗППЦК, или макар и да не е налице контрол, те са така взаимосвързани, че ако едното лице започне да изпитва финансови затруднения, те ще се отразят върху финансовото състояние на другото или на другите от групата.
27. "Постоянни разходи на инвестиционния посредник" са сумата от начислените разходи за амортизации, наеми, задължителни застраховки, данъци и такси за недвижими имоти, възнаграждения за членовете на управителните и контролните органи и други разходи, които не са пряко свързани с обема на извършваната дейност.

§ 2. Банките - инвестиционни посредници, представят в комисията в сроковете по чл. 28, ал. 2 и 3 годишен отчет по приложение № 3 към чл. 25, ал. 2 от Наредба № 8 на БНБ от 1997 г. за капиталовата адекватност на банките (обн., ДВ, бр. 62 от 1997 г.; попр., бр. 92 от 1997 г.) и годишен счетоводен отчет съгласно чл. 40, ал. 1 от Закона за счетоводството.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 3. Наредбата се приема на основание чл.56, ал. 1, 3 и 4 във връзка с § 16, ал. 1 от Преходните и заключителните разпоредби на ЗППЦК.

§ 4. Комисията дава указания по прилагането на наредбата.

Приложение
към
чл. 27, ал. 1
(Попр., ДВ, бр. 56 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 7 от 2001 г.)

ОТЧЕТ
за капиталовата адекватност и ликвидността

към:.............................................................................................................................

(дата на счетоводния баланс)

на:..................................................................................................................................

(наименование и седалище на инвестиционния посредник)

Този отчет е съставен съгласно изискванията на Наредбата за капиталовата адекватност и ликвидността на инвестиционните посредници и указанията за съставяне на отчета. Известни са ни и носим лична отговорност за верността на данните и за съответствието на отчета с правилата за отчитане на капиталовата адекватност и ликвидността съгласно наредбата.

Дата:............................. .................................
(печат)
Управител/
Изпълнителен директор:................................. .................................
(име) (подпис)
Главен счетоводител:....................................... .................................
(име) (подпис)
Съставител:......................................................... .................................
(име, длъжност) (подпис)

I. Налични собствени средства

Код Наименование Лв.
1000 Налични собствени средства
1100 Първичен капитал (собствени средства от първи ред)
1110 Внесен капитал съгласно счетоводен баланс
1120 Фонд "Резервен"
1130 Други резерви по чл.6, ал. 2, т. 3
1200 Допълнителни капиталови резерви
1210 Собствени средства от втори ред
1211 Неразпределена печалба от предходни периоди по чл. 7, ал. 1, т. 1
1212 Преоценъчни резерви по чл. 7, ал. 1, т. 2
1213 Резерви със специално предназначение по чл. 7, ал. 1, т. 3
1214 Суми, привлечени чрез дългово-капиталови (хибридни) инструменти по чл. 7, ал. 1, т. 4
1215 Подчинен срочен дълг по чл. 7, ал. 1, т. 5
1220 Собствени средства от трети ред
1221 Печалба от текущия период по чл. 7, ал. 2, т. 1
1222 Положителна разлика по чл. 7, ал. 2, т. 2
1223 Отрицателна разлика по чл. 7, ал. 2, т. 2
1140 Дълготрайни нематериални активи по балансова стойност
1150 Непокрита загуба от предходни години
1160 Загуба от текущия период
1170 Номинална стойност на обратно изкупени собствени акции
1300 Отбиви от собствените средства
1310 Ценни книжа и други инвестиции без пазарна цена по чл. 8, т. 1
1320 Дялово участие в капитала на дружества по чл. 8, т. 2
1330 Материални запаси
1340 Разходи за бъдещи периоди
(Попр., ДВ, бр. 56 от 2000 г.)
1340а

Вземания по чл. 8, т. 5
1341 Вземания с остатъчен срок до падежа над 90 дни
1342 Вземания с остатъчен срок до падежа до 90 дни, неотговарящи на изискванията на чл. 8, т. 5, букви "а" - "д" (сумата от справка I.А)
1350 Дълготрайни материални активи
1360 Парични средства по чл. 8, т. 7
1370 Положителна репутация
1380 Активи по чл. 8, т. 9

I.А. (Попр. на загл., ДВ, бр. 56 от 2000 г.) Справка за вземанията по код 1342

Код Наименование Лв.
1342 Вземания с остатъчен срок до падежа до 90 дни, неотговарящи на изискваниятана чл. 8, т. 5, букви "а" - "д"
1342.А Общо вземания с остатъчен срок до падежа до 90 дни
1342.1 Вземания, обезпечени с пари или по сметка в банка по чл. 8, т. 5, буква "а"
1342.2 Вземания, обезпечени с държавни ценни книжа с пазарна ценапо чл. 8, т. 5, буква "б"
1342.3 Вземания от банки по чл. 8, т. 5, буква "в"
1342.4 Вземания от бюджета по чл. 8, т. 5, буква "г"
1342.5 Вземания по чл. 8, т. 5, буква "д"

I.Б. Справка за паричните средства на дружеството по код 1360

Код Наименование Лв.
1360 (Попр., ДВ, бр. 56 от 2000 г.)
Парични средства, отговарящи на изискванията на чл. 8, т. 7
1361 Общо парични средства
1362 (Попр., ДВ, бр. 56 от 2000 г.)
Парични средства на каса, по сметка или на депозит в банка, която не е обявена в несъстоятелност

към .......................

дата)

на ..........................

(име)

II. 1. Необходими собствени средства по чл. 13, т. 1 за покриване на позиционен риск

Код Наименование Отчетна стойност
(в лв.)
Пазарна стойност
(в лв.)
Рисков коефициент Собствени средства
(в лв.)
к.4 x к.5
2000.1 Общи суми -
2100.1 Дългови ценни книжа -
2110.1 По чл. 13, т. 1, буква "а" -
2111.1 До 3 месеца вкл. 0,00
2112.1 Над 3 до 12 месеца вкл. 0,02
2113.1 Над 1 до 5 години вкл. 0,05
2114.1 Над 5 години 0,08
2120.1 По чл. 13, т. 1, буква "б" -
2121.1 До 3 месеца вкл. 0,05
2122.1 Над 3 до 12 месеца вкл. 0,08
2123.1 Над 1 до 5 години вкл. 0,15
2124.1 Над 5 години 0,20
2200.1 Акции по чл. 13, т. 1, буква "в" 0,25
2300.1 Други по чл. 13, т. 1, буква "г" 0,30

към .......................

(дата)

на ..........................

(име)

II. 2. Необходими собствени средства по чл. 13, т. 2 за покриване на позиционен риск

Код Наименование Отчетна стойност
(в лв.)
Пазарна стойност
(в лв.)
Рисков коефициент Собствени средства
(в лв.)
к.4 x к.5
2000.2 Общи суми -
2100.2 Дългови ценни книжа -
2110.2 По чл. 13, т. 2, буква "а" -
2111.2 До 3 месеца вкл. 0,00
2112.2 Над 3 до 12 месеца вкл. 0,02
2113.2 Над 1 до 5 години вкл. 0,05
2114.2 Над 5 години 0,08
2120.2 По чл. 13, т. 2, буква "б'' -
2121.2 До 3 месеца вкл. 0,01
2122.2 Над 3 до 12 месеца вкл. 0,04
2123.2 Над 1 до 5 години вкл. 0,08
2124.2 Над 5 години 0,12
2130.2 По чл. 13, т. 2, буква "в" -
2031.2 До 3 месеца вкл. 0,05
2032.2 Над 3 до 12 месеца вкл. 0,08
2033.2 Над 1 до 5 години вкл. 0,15
2034.2 Над 5 години 0,20
2200.2 Акции по чл. 13, т. 1, буква "г" 0,20

към .......................

(дата)

на ..........................

(име)

III. (Изм. и доп., ДВ, бр. 7 от 2001 г.)
Необходими собствени средства по чл. 14 за покриване на позиционен риск

Код Наименование Пазарна стойност базов актив
(в лв.)
Собствени средства базов актив
(в лв.)
Покупна/пазарна стойност на опция и други
(в лв.)
Гаранционен депозит
(в лв.)
Собствени средства на депозит за опция и други
(в лв.)
3000 Общи суми
3100 Опции
3110 Опции по чл. 14, ал. 1, т. 1
3120 Опции по чл. 14, ал. 1, т. 2
3200 Варанти
3210 Варанти по чл. 14, ал. 1, т. 1
3220 Варанти по чл. 14, ал. 1, т. 2
3300 Фючърси и договори за разлики по чл. 14, ал. 3
3400 Други ценни книжа по чл. 14, ал. 4

към .......................

(дата)

на ..........................

(име)

IV. 1. Необходими собствени средства по чл. 15 за покриване на позиционен риск при поемане на емисии

Код Наименование Обща стойност на емисия Част от емисията, поета: Редуци-
ращ коефи-
циент
Редуцирана позиция Рисков коефи-
циент
Собствени средства
(в лв.)
от трети лица за собствена сметка
(в лв.)
за собствена сметка
(в лв.)
к.5(1 - к.6) к.7 x к.8
4000.1 Общи суми -
4100.1 Дългови ценни книжа -
4110.1 Гарантирани от държавата -
4111.1 До 3 месеца вкл. 0,00
4112.1 Над 3 до 12 месеца вкл. 0,02
4113.1 Над 1 до 5 години вкл. 0,05
4114.1 Над 5 години 0,08
4120.1 Други -
4121.1 До 3 месеца вкл. 0,05
4122.1 Над 3 до 12 месеца вкл. 0,08
4123.1 Над 1 до 5 години вкл. 0,15
4124.1 Над 5 години 0,20
4200.1 Акции по чл.13, т. 1, буква "в" 0,25
4300.1 Други по чл. 13, т. 1, буква "г" 0,30

към .......................

(дата)

на ..........................

(име)

IV. 2. Необходими собствени средства по чл. 15 за покриване на позиционен риск при поемане на емисии

Код Наименование Обща стойност на емисия Част от емисията, поета: Редуци-
ращ коефи-
циент
Редуцирана позиция Рисков коефи-
циент
Собствени средства
(в лв.)
от трети лица за собствена сметка
(в лв.)
за собствена сметка
(в лв.)
к.5(1 - к.6) к.7 x к.8
4000.2 Общи суми -
4100.2 Дългови ценни книжа -
4110.2 По чл. 13, т. 2, буква "а" -
4111.2 До 3 месеца вкл. 0,00
4112.2 Над 3 до 12 месеца вкл. 0,02
4113.2 Над 1 до 5 години вкл. 0,05
4114.2 Над 5 години 0,08
4120.2 По чл. 13, т. 2, буква "б'' -
4121.2 До 3 месеца вкл. 0,01
4122.2 Над 3 до 12 месеца вкл. 0,04
4123.2 Над 1 до 5 години вкл. 0,08
4124.2 Над 5 години 0,12
4130.2 По чл. 13, т. 2, буква "в'' -
4131.2 До 3 месеца вкл. 0,05
4132.2 Над 3 до 12 месеца вкл. 0,08
4133.2 Над 1 до 5 години вкл. 0,15
4134.2 Над 5 години 0,20
4200.2 Акции по чл. 13, т. 1, буква "г" 0,20

към .......................

(дата)

на ..........................

(име)

V. Необходими собствени средства за покриване на риска, свързан със сетълмента и с неточно изпълнение на насрещната страна

Код Наименование Собствени средства
(в лв.)
5000 Общо
5100 V.А. - Сделки по чл. 17
5200 V.Б. - Сделки по чл. 18
5200.1 V.Б.1 - Сделки по чл. 18, ал. 2
5200.2 V.Б.2 - Сделки по чл. 18, ал. 3
5300 V.В. - Сделки по чл. 19
5300.1 V.В.1 - Сделки по чл. 19, ал. 3
5300.2 V.В.2 - Сделки по чл. 19, ал. 4
5400 V.Г. - Вземания по чл. 20
5400.1 V.Г.1 - Вземания по чл. 20, ал. 1
5400.2 V.Г.2 - Вземания по чл. 20, ал. 2

към .......................

(дата)

на ..........................

(име)

V.A. По чл. 17

Код Наименование Покупка на ценни книжа Продажба на ценни книжа Разлика
(в лв.)
Рисков коефи-
циент
Собствени средства
(в лв.)
догово-
рена цена
(в лв.)
пазарна стойност на ценни книжа
(в лв.)
пазарна стойност на ценни книжа
(в лв.)
догово-
рена цена
(в лв.)
5110
5120
к.3 - к.4
к.5 - к.6
к.7 x к.8
к.7 x к.8
5100 Сделки по чл.17 -
5110 Покупки -
5111 Забава от 5 до 15дни 0,08
5112 Забава от 16 до 30 дни 0,50
5113 Забава от 31 до 45 дни 0,75
5114 Забава над 45 дни 1,00
5120 Продажби -
5121 Забава от 5 до 15 дни 0,08
5122 Забава от 16 до 30 дни 0,50
5123 Забава от 31 до 45 дни 0,75
5124 Забава над 45 дни 1,00

към .......................

(дата)

на ..........................

(име)

V.Б. По чл. 18, ал. 2

Код Наименование Пазарна стойностна на закупени ценни книжа
(в лв. )
Парично вземане за продажба на ценни книжа
(в лв.)
Коефициент за кредитоспособност
(чл. 18, ал. 2)
Рисков коефи-
циент
Собствени средства
(в лв.)
5210
5220
к3 x к.5 x к.6
к.4 x к.5 x к.6
5200.1 Сделки по чл. 18 - -
5210.1 Покупка - -
5211.1 ал. 2, т. 1 0,00 0,30
5212.1 ал. 2, т. 2 0,20 0,30
5213.1 ал. 2, т. 3 1,00 0,30
5220.1 Продажби - -
5221.1 ал. 2, т. 1 0,00 0,30
5222.1 ал. 2, т. 2 0,20 0,30
5223.1 ал. 2, т. 3 1,00 0,30

към .......................

(дата)

на ..........................

(име)

V.Б. По чл. 18, ал. 3

Код Наименование Пазарна стойностна закупени ценни книжа
(в лв. )
Парично вземане за продажба на ценни книжа
(в лв.)
Коефициент за кредитоспособност
(чл. 18, ал. 2)
Рисков коефи-
циент
Собствени средства
(в лв.)
5210
5220
к3 x к.5 x к.6
к.4 x к.5 x к.6
5200.2 Сделки по чл. 18 - -
5210.2 Покупка - -
5211.2 ал. 2, т. 1 0,00 0,30
5212.2 ал. 2, т. 2 0,10 0,30
5213.2 ал. 2, т. 3 0,50 0,30
5220.2 Продажби - -
5221.2 ал. 2, т. 1 0,00 -
5222.2 ал. 2, т. 2 0,10 -
5223.2 ал. 2, т. 3 0,50 -

към .......................

(дата)

на ..........................

(име) V.В. По чл. 19, ал. 3
Код Наименование Чл. 19, ал. 1, т. 1 Чл. 19, ал. 1, т. 2 Разлика Коефи-
циент за
кредито-
способ-
ност (чл.18, ал.2)
Рисков
коефи-
циент
Собствени средства
(в лв.)
пазарна стойност на даде-
ни ценни
книжа
пазарна стойност за обез-
печени ценни книжа (заета сума)
пазарна стойност за обез-
печени ценни книжа (даден заем)
пазарна стойност на полу-
чени ценни книжа
5310
5320
к.3 - к.4
к.5 - к.6
к.7 x к.8 x к.9
к.7 x к.8 x к.9
5300.1 Сделки по чл. 19 - -
5310.1 Репо сделка/даване в заем на ценни книжа - -
5311.1 Коефициент по чл. 18, ал. 2, т. 1 0,00 0,30
5112.1 Коефициент по чл.18, ал. 2, т. 2 0,20 0,30
5313.1 Коефициент по чл. 18, ал. 2, т. 3 1,00 0,30
5320.1 Обратна репо сделка/заемане на ценни книжа - -
5321.1 Коефициент по чл.18, ал. 2, т. 1 0,00 0,30
5322.1 Коефициент по чл.18, ал. 2, т. 2 0,20 0,30
5323.1 Коефициент по чл.18, ал. 2, т. 3 1,00 0,30

към .......................

(дата)

на ..........................

(име)

V.В. По чл. 19, ал. 4

Код Наименование Чл. 19, ал. 1, т. 1 Чл. 19, ал. 1, т. 2 Разлика Коефи-
циент за
кредито-
способ-
ност (чл. 18, ал. 3)
Рисков
коефи-
циент
Собствени средства
(в лв.)
пазарна стойност на даде-
ни ценни
книжа
пазарна стойност за обез-
печени ценни книжа (заета сума)
пазарна стойност за обез-
печени ценни книжа (даден заем)
пазарна стойност на полу-
чени ценни книжа
5310
5320
к.3 - к.4
к.5 - к.6
к.7 x к.8 x к.9
к.7 x к.8 x к.9
5300.2 Сделки по чл. 19 - -
5310.2 Репо сделка/даване в заем на ценни книжа - -
5311.2 Коефициент по чл. 18, ал. 3, т. 1 0,00 0,30
5112.2 Коефициент по чл.18, ал. 3, т. 2 0,10 0,30
5313.2 Коефициент по чл. 18, ал. 3, т. 3 0,50 0,30
5320.2 Обратна репо сделка/заемане на ценни книжа - -
5321.2 Коефициент по чл.18, ал. 3, т. 1 0,00 0,30
5322.2 Коефициент по чл.18, ал. 3, т. 2 0,10 0,30
5323.2 Коефициент по чл.18, ал. 3, т. 3 0,50 0,30

към .......................

(дата)

на ..........................

(име)

V.Г. По чл. 20, ал. 1

Код Наименование Дължима сума в лв. Общо вземания Коефициент за кредито-
способност
чл. 18, ал. 2
Рисков коефи-
циент
Собствени средства
(в лв.)
такси,
коми-
сиони
лихви, диви-
денти
марж фондова борса други
к.3+к.4+к.5+к.6 к.7 x к.8 x к.9
5400.1 Вземания по чл. 20 - -
5410.1 Коефициент по чл.18, ал. 2, т. 1 0,00 0,30
5420.1 Коефициент по чл.18, ал. 2, т. 2 0,20 0,30
5430.1 Коефициент по чл.18, ал. 2, т. 3 1,00 0,30

към .......................

(дата)

на ..........................

(име)

V.Г. По чл. 20, ал. 2

Код Наименование Дължима сума в лв. Общо вземания Коефициент за кредито-
способност
чл. 18, ал. 3
Рисков коефи-
циент
Собствени средства
(в лв.)
такси,
коми-
сиони
лихви, диви-
денти
марж фондова борса други
к.3+к.4+к.5+к.6 к.7 x к.8 x к.9
5400.2 Вземания по чл. 20 - -
5410.2 Коефициент по чл.18, ал. 3, т. 1 0,00 0,30
5420.2 Коефициент по чл.18, ал. 3, т. 2 0,10 0,30
5430.2 Коефициент по чл.18, ал. 3, т. 3 0,50 0,30

към .......................

(дата)

на ..........................

(име)

VI. Необходими собствени средства за покриване на валутен риск

Код Наименование Балансова стойност Стойност с пазарни корекции Налични собствени средства по код 1000 Горница Рисков коефи-
циент, %
Собствени средства (в лв.)
валута левова равно-
стойност
валута левова равно-
стойност
к.6 - 2 % от к.7 к.8 x к.9
7000 Обща нетна валутна позиция 8,0
Нетна позиция в:
7100 Щатски долари - - -
7200 Други валути - - -
7300 Други валути - - -
7400.... Други валути - - -

към .......................

(дата)

на ..........................

(име)

VII. Големи експозиции

Наименование (име) на лице (група лица) Експо-
зиция
Намаление по чл. 23, ал. 1 Нетна експозиция (в лв.) Съотношение на нетна експозиция към налични собствени средства
т. 1 т. 2 т. 3 т. 4 общо реално, % лимит, % разлика, %
к2 - к7 к8 : к1000 к10 - к9
I. Сума на големи експозиции 800 800
II. Големи експозиции към свързани лица - -
II.1. A 20
II.2. Б 20
II.3. В 20
II.4. Г 20
II.5. Д 20
II.6. Е .... 20
III. Големи експозиции към други лица -
III.1. A 25
III.2. Б 25
III.3. В 25
III.4. Г 25
III.5. Д 25
III.6. Е ... 25

към .......................

(дата)

на ..........................

(име)

VIII. Необходими собствени средства и средства за покриване на други рискове по глава четвърта, раздел VI

Код Наименование Постоянни разходи по чл. 25 К * Годишен еквивалент на разходи
(в лв.)
Темп на инфлация,
%
Актуализирани разходи Делител Собствени средства
(в лв.)
ал. 1
(в лв.)
ал. 2
(в лв.)
ал. 3
(в лв.)
к.3
к.4 x к.6
к.5 x к.6
к.3+к.3 x к.8
к.4+к.4 x к.8
к.5+к.5 x к.8
к.9 : к.10
9000 Общо
9100 Амортизации
9200 Наеми
9300 Задължителни
застраховки
9400 Данъци и такси за
недвижими имоти
9500 Възнаграждение за членовете на управителни и контролни органи
9600 Други

_______________ Легенда. К* (коефициент за привеждане на постоянни разходи на годишна база)=365/ t, където t е периодът по-малък от година, в дни, за които са извършени или планирани постоянни разходи по колона 4 или 5.

към ....................................................

(дата)

на ....................................................

(име)

IX. Активи по чл. 12, т. 1

Код Наименование
(в лв. )
Отчетна стойност
(в лв.)
Пазарна цена
(в лв.)
Стойност по чл. 12, т. 1
(в лв.)
Забележка
10000 Общо активи по чл. 12, т. 1
10100 Касова наличност:
10110 в левове
10120 във валута
10200 Разплащателни сметки:
10210 в левове
10220 във валута
10300 Банкови депозити:
10310 в левове
10320 във валута
10400 Държавни ценни книжа с пазарна цена или остатъчен срок до падежа не по-дълъг от 90 дни к.5=к.4

към ..............................................

(дата)

на .................................................

(име)

X. Текущи задължения

Код Наименование Отчетна стойност
(в лв.)
11000 Общо текущи задължения
11100 Краткосрочно привлечен капитал:
11110 от банки
11120 от небанкови финансови институции
11130 от нефинансови институции
11140 от други клиенти
11150 други краткосрочни заеми и дългове
11200 Платимите в срок 1 година суми от дългосрочно привлечен капитал:
11210 от банки
11220 от небанкови финансови институции
11230 от нефинансови институции
11240 от други клиенти
11250 други краткосрочни заеми и дългове

XI. Обща задлъжнялост

Код Наименование Отчетна стойност
(в лв.)
12000 Обща задлъжнялост
12100 Привлечен капитал по раздел А от баланса
12200 Балансови задължения към клиенти, отчитани разделно по § 1, т. 17
12300 Задължения по РЕПО - сделки

към ..............................................

(дата)

на .................................................

(име)

XII. Съотношения на капиталова адекватност и ликвидност

Код Наименование Стойност
1000 Налични собствени средства (НСС) (лв.)
10000 Ликвидни активи по чл. 12, т. 1 (ЛА) (лв.)
11000 Текущи задължения (ТЗ) (лв.)
12000 Обща задлъжнялост (ОЗ) (лв.)
13110 Минимален размер на собствени средства по чл. 10, ал. 2 (МСС) (лв.)
13120 Изисквани собствени средства по чл. 10, ал. 1 (ИСС) (лв.) (2000+3000+4000+5000+6000+ +7000+9000)
13130 Собствен капитал по чл. 10, ал. 3 (СК) (лв.)
13140 Минимално изискван начален капитал по чл. 2 (МНК) (лв.)
13210 Разлика между НСС и МСС (лв.)
13211 Положителна (1000 - 13110 > 0)
13212 Отрицателна (1000 - 13110 < 0)
13220 Отношение НСС и МСС (НСС : МСС) (%)
13310 Разлика между НСС и ИСС (лв.)
13311 Положителна (1000 - 13120 > 0)
13312 Отрицателна (1000 - 13120 < 0)
13320 Отношение НСС и ИСС (НСС : ИСС) (%)
13410 Разлика между СК и МНК (лв.)
13411 Положителна (13130 - 13140 > 0)
13412 Отрицателна (13130 - 13140 < 0)
13420 Отношение СК и МНК (СК : МНК) (%)
13510 Отношение на ЛА и ТЗ (ЛА : ТЗ) (%)
13520 Нормативно определен минимум (%) 50
13530 Положителна разлика (135103 - 13520 > 0) (%)
13540 Отрицателна разлика (13510 - 13520 < 0) (%)
13610 Отношение на НСС и ОЗ (НСС : ОЗ) (%)
13620 Нормативно определен минимум (%) 10
13630 Положителна разлика (13610 - 13620 > 0) (%)
13640 Отрицателна разлика (13610 - 13620 < 0) (%)

към ..............................................

(дата)

на .................................................

(име)
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив