Наредба за определяне на реда за установяване наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите

МС

Държавен вестник брой: 52

Година: 2007

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 04.07.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определя редът за установяване наличието на критериите по чл. 34 и 35 от Кодекса на труда (КТ), на които следва да отговарят организациите на работниците и служителите и на работодателите, за да бъдат признати за представителни на национално равнище.

Чл. 2. Наредбата се прилага, когато:
1. (изм., ДВ, бр. 52 от 2007 г.) организациите на работниците и служителите и на работодателите поискат от Министерския съвет да бъдат признати за представителни на национално равнище след обявяване в "Държавен вестник" начало на процедура за признаване на представителност по чл. 36, ал. 3 КТ;
2. (отм., ДВ, бр. 52 от 2007 г.)
3. (изм., ДВ, бр. 52 от 2007 г.) Министерският съвет по своя инициатива извършва проверка за наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите.

Чл. 3. (Отм., ДВ, бр. 52 от 2007 г.)

Глава втора
ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪРВОНАЧАЛНО УСТАНОВЯВАНЕ НАЛИЧИЕТО НА КРИТЕРИИТЕ ПО ЧЛ. 34 ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА

Чл. 4.
(1) В случаите, когато организациите на работниците и служителите направят искане да бъдат признати за представителни на национално равнище, те представят в Министерския съвет:
1. съдебно решение за вписване и удостоверение от съда за актуално състояние на организацията;
2. действащия устав на организацията с последните изменения и допълнения, вписани в съдебния регистър;
3. документи, с които се установява наличието на необходимия по чл. 34, т. 1 КТ числен състав на организацията;
4. списък на организациите по отрасли (съгласно приложение № 1) с данни за необходимия членски състав, заверен от националния ръководен орган;
5. списък на местните органи и техните адреси, разпределени по общини, и на имената на представляващите ги лица с Единен граждански номер (ЕГН), заверени от националния ръководен орган;
6. списък на членовете на националния ръководен орган на организацията.
(2) Данните по ал. 1, т. 4-6 се представят освен на хартиен и на магнитен носител.

Чл. 5.
(1) Численият състав по чл. 4, ал. 1, т. 3 на организациите на работниците и служителите в съответното предприятие се удостоверява чрез единен протокол-по образец съгласно приложение № 2, съставен по официални данни, установени с организационни и/или финансови документи, изготвен от комисия, в която участват председателите на съответните синдикални организации, участващи в процедурата по установяване на критериите. Единният протокол се подписва и от ръководителя на предприятието.
(2) При възникване на спор между участващите в съставянето на единния протокол те уточняват позициите си и полагат усилия за решаването му в срок не по-дълъг от 3 работни дни.
(3) Ако спорът по ал. 2 не бъде решен, единният протокол се подписва със забележка за разногласия, като всеки от участващите в съставянето на протокола го изпраща незабавно на националния ръководен орган.
(4) Националните ръководни органи на спорещите организации на работниците и служителите на съвместна среща обсъждат възникналите разногласия и вземат решение по спора в 15-дневен срок от подписването на протокола по ал. 3.
(5) Когато решение по спора не е взето или разногласията продължават, националните ръководни органи по ал. 4 съставят протокол, в който се посочват разногласията. Протоколът се представя с документите, които се прилагат към искането за признаване на представителност.

Глава трета
ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪРВОНАЧАЛНО УСТАНОВЯВАНЕ НАЛИЧИЕТО НА КРИТЕРИИТЕ ПО ЧЛ. 35 ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА

Чл. 6. (Изм., ДВ, бр. 52 от 2007 г.)
(1) В случаите, когато организациите на работодателите направят искане да бъдат признати за представителни на национално равнище, те представят в Министерския съвет:
1. съдебно решение за вписване и удостоверение за актуално състояние на организацията;
2. заверен от съда препис на последния устав на организацията;
3. документи, с които се установява наличието на необходимия членски състав на организацията по чл. 35, ал. 1, т. 1, буква "а" или "б" КТ;
4. документи, с които се установява наличието на необходимия по чл. 35, ал. 1, т. 2 КТ членски състав на организацията, в които се посочват икономическите дейности на членовете й по приложение № 1, заверен от националния ръководен орган;
5. списък на местните органи и техните адреси, разпределени по общини, и имената на представляващите ги лица с ЕГН, заверен от националния ръководен орган;
6. списък на членовете на националния ръководен орган на организацията;
7. пълномощно по чл. 35, ал. 2 КТ.
(2) Членският състав на организацията по чл. 35, ал. 1, т. 1, буква "а" КТ се установява чрез списък на работодателите - членове на организацията, които общо имат най-малко 15 000 работници и служители, наети по трудов договор, заверен от представляващия организацията съобразно устава й, в който се посочват пълното наименование и БУЛСТАТ на предприятието. В списъка изрично се посочват най-малко 750 работодатели, всеки от които има не по-малко от 10 работници и служители, наети по трудов договор. Към списъка се прилага заверена справка от Националния осигурителен институт за верността на подадената информация.
(3) Членският състав на организацията по чл. 35, ал. 1, т. 1, буква "б" КТ се установява чрез списък на работодателите - членове на организацията, които общо имат най-малко 30 000 работници и служители, наети по трудов договор, заверен от представляващия организацията съобразно устава й, в който се посочват пълното наименование и БУЛСТАТ на предприятието, заедно със заверена справка от Националния осигурителен институт за верността на подадената информация.
(4) Данните по ал. 1, т. 3 - 6 се представят освен на хартиен и на магнитен носител.

Глава четвърта
СРОКОВЕ ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ В СЛУЧАИТЕ ПО ЧЛ. 36а ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА

Чл. 7. (Изм., ДВ, бр. 52 от 2007 г.) В случаите по чл. 36а, ал. 1 КТ в решението за извършване на проверка Министерският съвет определя срок не по-кратък от 3 месеца, в който организацията на работниците и служителите или на работодателите е длъжна да представи документите по чл. 4 или 6.

Глава пета
ОРГАНИ И РЕД ЗА УСТАНОВЯВАНЕ И ПРОВЕРКА НА КРИТЕРИИТЕ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ ПО ЧЛ. 34 И 35 ОТ КОДЕКСА НА ТРУДА

Чл. 8. Представените в Министерския съвет документи по чл. 4 и 6 се предоставят на министъра на труда и социалната политика за извършване на анализ и оценка на съдържащите се в тях данни.

Чл. 9. Министърът на труда и социалната политика назначава комисия за установяване на наличието на критериите за представителност, в работата на която имат право да вземат участие като наблюдатели представители на организациите, които участват в процедурата по установяване на критериите за представителност.

Чл. 10.
(1) Министърът на труда и социалната политика може да изисква от съответните организации да представят допълнително информация, свързана с документите по чл. 4 и 6, както и да организира извършването на проверки на място в предприятията или организациите, когато това се налага.
(2) В случаите по чл. 5, ал. 5 министърът на труда и социалната политика изисква и представянето на поименни списъци на членовете на организациите на работниците и служителите в предприятието.
(3) (Отм., ДВ, бр. 52 от 2007 г.)
(4) (Изм., ДВ, бр. 52 от 2007 г.) В случаите по чл. 35, ал. 2 КТ, когато една отраслова организация на работодателите не е дала изрично пълномощно, министърът на труда и социалната политика изисква тя да го представи в 14-дневен срок с оглед установяване наличието на критериите за представителност.
(5) (Отм. с Решение № 9121 от 15.10.2003 г. по адм. д. № 7064 от 2003 г. – ДВ, бр. 93 от 2003 г.) В случай че заявлението по ал. 3 или пълномощното по ал. 4 не са представени в определения срок, работодателят, съответно отрасловата организация на работодателите, не се включва в членския състав на отрасловите, съответно на националните организации, които го сочат за свой член.

Чл. 11.
(1) Въз основа на резултатите от извършения анализ министърът на труда и социалната политика в двумесечен срок от постъпването на всички изискващи се по чл. 4 или по чл. 6 документи внася в Министерския съвет доклад с проект на решение. (2) Копие от доклада по ал. 1 се предоставя и на организацията, спрямо която се установява наличието на критериите за представителност.

Чл. 12.
(1) (Доп., ДВ, бр. 52 от 2007 г.) В случаите по чл. 36а, ал. 1 КТ Министерският съвет се произнася в 3-месечен срок от датата на постъпването на документите по чл. 7.
(2) Когато Министерският съвет приеме, че е необходимо да се представят допълнително доказателства или да се извърши проверка на някои от посочените данни, той уведомява за това заинтересуваната организация. В тези случаи срокът по ал. 1 се удължава с времето, определено за предоставяне на допълнителна информация или за извършване на проверка.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

Параграф единствен. (Изм., ДВ, бр. 52 от 2007 г.) Наредбата се приема на основание чл. 36, ал. 5 във връзка с чл. 34, т. 2 и чл. 35, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда.

Приложение № 1
към чл. 4, ал. 1, т. 4 и чл. 6, ал. 1, т. 4
(Предишно Приложение № 1 към чл. 4, ал. 1, т. 4, ДВ, бр. 52 от 2007 г.)

Списък на отраслите по чл. 34, т. 2 и чл. 35, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда
(Загл. изм., ДВ, бр. 52 от 2007 г.)

№ по
ред
Код по
НКИД*
Наименование на позицията
1. А+В Селско, ловно и горско стопанство
Рибно стопанство
2. С Добивна промишленост
3. DA Производство на хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия
4. DB Производство на текстил и изделия от текстил; производство на облекло
5. DC Производство на лицеви кожи и изделия от тях
6. DD Производство на дървен материал и изделия от него, без мебели
7. DE Производство на дървесна маса, хартия, картон и изделия от хартия и картон; издателска и полиграфическа дейност
8. DF+DG Производство на кокс, рафинирани нефтопродукти и ядрено гориво Производство на химични вещества, химични продукти и химични влакна
9. DH Производство на изделия от каучук и пластмаси
10. DI Производство на продукти от други неметални минерални суровини
11. DJ Металургия и производство на метални изделия, без производство на машини и оборудване
12. DK Производство на машини и оборудване, без класифицираните в подсектор DL
13. DL Производство на електро-, оптично и друго оборудване
14. DM Производство на превозни средства
15. DN Преработваща промишленост, некла- сифицирана на друго място
16. Е Снабдяване с електрическа и топлинна енергия, газообразни горива и вода
17. F Строителство
18. G Търговия, ремонт и техническо обслуж- ване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и на стоки за домакинството
19. Н Хотели и ресторанти
20. I Транспорт, складиране и съобщения
21. J Финансово посредничество
22. К Операции с недвижимо имущество, наемодателна дейност и бизнес услуги
23. L Държавно управление и отбрана; задъл- жително обществено осигуряване
24. М Образование
25. N Здравеопазване и социални дейности
26. О Други дейности, обслужващи обществото и личността

* НКИД-Национална класификация на икономическите дейности

Приложение № 2
към
чл. 5, ал. 1
(Доп., ДВ, бр. 52 от 2007 г.)

Единен протокол
по чл. 5, ал. 1 от Наредбата за определяне на реда за установяване наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите

I. Данни за предприятието (попълва се от ръководителя)
1. Област.........................Община................................... Населено място.............................................................
2. Отрасъл съгласно приложение № 1 към чл. 4, ал. 1, т. 4 от наредбата

Код по
НКИД
Наименование на позицията

3. Предприятие
4. Брой на персонала (списъчен състав)............................(включително в отпуск по майчинство, временна неработоспособност и др.)

II. Организации на работниците и служителите(попълва се от представител на съответната организация)
1. ...........................
2. ...........................
3. ...........................
4. ...........................
5. ...........................
6. ...........................
7. ........................

III. Численост на организациите(попълва се от председателя на съответната организация)

№ по
ред
Национално обединение (конфедерация) Национално отраслово браншово обединение - федерация, синдикат,съюз Брой на синдикалните членове Име, фамилия, подпис и печат
1. .....................
конфедерация
или др.
.....................
федерация,
синдикат,
съюз
.....................
Председател на организацията
2. .....................
конфедерация
или др.
.....................
федерация,
синдикат,
съюз
.....................
Председател на организацията
3. .....................
конфедерация
или др.
.....................
федерация,
синдикат,
съюз
.....................
Председател на организацията
4. .....................
конфедерация
или др.
.....................
федерация,
синдикат,
съюз
.....................
Председател на организацията
5. .....................
конфедерация
или др.
.....................
федерация,
синдикат,
съюз
.....................
Председател на организацията
6. .....................
конфедерация
или др.
.....................
федерация,
синдикат,
съюз
.....................
Председател на организацията
7. .....................
конфедерация
или др.
.....................
федерация,
синдикат,
съюз
.....................
Председател на организацията

Страните, участващи при съставянето на протокола, взаимно признават достоверността на данните, посочени в него. Всяка от страните получава по един екземпляр от протокола.

КОМИСИЯ В СЪСТАВ:

1. Председател на
организацията на.........

2. Председател на
организацията на.........


3. Председател на
организацията на.........

4. Председател на
организацията на.........

5. Председател на
организацията на.........

6. Председател на
организацията на.........

7. Председател на организацията на.........

Ръководител на предприятието:
........................................................
(фамилия, подпис, печат)
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив