Наредба за организацията за осъществяване на граничен паспортен, митнически, здравен, ветеринарномедицински и фитосанитарен контрол, както и контрол на транспортните средства в пристанищата на Република България, обслужващи кораби от международно плаване

МС

Държавен вестник брой: 79

Година: 2008

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 16.09.2008

Раздел I
Общи разпоредби

Чл. 1.
(1) С наредбата се определят условията и редът за организиране осъществяването на граничен паспортен, митнически, здравен, ветеринарномедицински и фитосанитарен контрол, както и контрол на транспортните средства в пристанищата на Република България, обслужващи кораби от международно плаване.
(2) Корабите, извършващи международно плаване, подлежат на входен и изходен граничен контрол по реда на раздел III от Наредба № 7 от 2001 г. за реда за посещение, маневриране и престой на корабите в пристанищата и рейдовете, за товарене и разтоварване, за качване на кораба и слизане на брега на екипажа, на пътниците или други лица, както и за връзка на кораба с брега (обн., ДВ, бр. 55 от 2001 г.; изм. и доп., бр. 59 от 2003 г. и бр. 3 от 2005 г.).
(3) На входен и изходен контрол не подлежат кораби, плавали между две български пристанища, без да напускат границите на Република България, освен с оглед предотвратяване или разкриване на митнически или валутни нарушения.
(4) Наредбата не се прилага за военноморски бази, бази за граничнополицейски кораби и пунктове за базиране на военни и граничнополицейски кораби.
(5) Граничният контрол на яхти и рибарски кораби, извършващи международно плаване, се извършва в граничните контролно-пропускателни пунктове на най-близкото пристанище за обществен транспорт.

Чл. 2. Органи на граничния контрол в морските и речните пристанища на Република България са длъжностните лица от службите за граничен контрол, които по закон извършват на граничните контролно-пропускателни пунктове граничен контрол по чл. 1.

Раздел II
Изисквания при извършване на граничния контрол

Чл. 3.
(1) Службите, извършващи граничен контрол в пристанищата на Република България, обслужващи кораби от международно плаване, поддържат 24-часово дежурство.
(2) Граничният контрол на рейд се извършва през цялото денонощие и при подходящи атмосферни условия.

Чл. 4. Разпорежданията на длъжностните лица от съответните служби за граничен контрол, издадени в кръга на правомощията им и в предвидената от закона форма, свързани с безопасността на хората, товарите и корабите, пропускателния режим, противопожарния ред и охраната в пристанищата, са задължителни за всички лица, извършващи дейност на територията на пристанището и на рейда.

Чл. 5.
(1) Входният и изходният граничен контрол на корабите се заявяват от корабен агент, а когато няма такъв - от капитана на кораба.
(2) За извършване на входен граничен контрол корабният агент или капитанът уведомява органите по чл. 2 24 часа предварително, но не по-малко от 2 часа преди влизането на кораба в териториалните води на Република България.

Чл. 6.
(1) Преди обявяване на граничен контрол корабният агент или капитанът на кораба депозира в граничния контролно-пропускателен пункт уведомително писмо, в което заявява час за извършване на граничен контрол.
(2) В случай на невъзможност за извършване на контрола в заявения час дежурният служител в граничните контролно-пропускателни пунктове предлага нов приемлив и за двете страни час.

Чл. 7.
(1) Граничният контрол на корабите се извършва при следната последователност:
1. кораби, търсещи спешна медицинска помощ;
2. кораби, претърпели авария;
3. пътнически кораби;
4. кораби, превозващи бързоразвалящи се товари;
5. танкери;
6. линейни кораби;
7. други.
(2) В случаите по ал. 1, т. 1 спешната медицинска помощ предхожда всякакви мерки за контрол от страна на органите за граничен контрол, които:
1. предоставят предимство при швартоване, ако състоянието на болния или състоянието на морето не позволява безопасно сваляне на външния рейд или подходите на пристанището;
2. изискват единствено морска санитарна декларация.
(3) Редът за извършване на граничен контрол се определя в зависимост от времето на пристигане на кораба, а при едновременно пристигане - според последователността на подадените уведомителни писма за извършване на граничен контрол.

Раздел III
Организация и провеждане на граничния контрол

Чл. 8.
(1) Организацията на граничния контрол се извършва в съответствие с Наредбата за граничните контролно-пропускателни пунктове, приета с Постановление № 104 на Министерския съвет от 2002 г. (обн., ДВ, бр. 54 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 24 и 86 от 2004 г. и бр. 90 и 96 от 2005 г.).
(2) Не се разрешава извършването на товарно-разтоварни или други операции на кораба преди приключването на входния и след приключването на изходния граничен контрол.

Чл. 9.
(1) При пристигане и отплаване на кораб органите за граничен контрол извършват проверка на документите съгласно Наредба № 7 от 2001 г.
(2) Органите на Изпълнителна агенция "Морска администрация" извършват проверка на необходимите документи съгласно Наредба № 7 от 2001 г.
(3) При бункероване на кораби корабният агент представя документ за зареждане на горивото и кантарна бележка за количеството на митническия служител в митническото учреждение в района на пристанището. След приключване на зареждането се извършва изходен граничен контрол на кораба.

Чл. 10. Граничният здравен контрол се извършва от регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве в съответствие с наредбата по чл.57, ал. 2 от Закона за здравето.

Чл. 11. Капитанът на кораба вдига жълт флаг за карантина на кораба при навлизане в пристанището, който се сваля след получаване на "свободна практика".

Чл. 12. Разрешението за "свободна практика" на кораба в едно българско пристанище важи и при посещението в следващото българско пристанище, когато корабът не е напускал българското териториално море, освен при междувременно настъпило заболяване или смърт на борда на кораба.

Чл. 13.
(1) Граничният паспортно-визов контрол в пристанищата на Република България се осъществява от органите на Национална служба "Гранична полиция".
(2) Екипажът и пътниците нямат право да напускат кораба преди извършване на паспортно-визовия контрол.

Чл. 14.
(1) Граничният ветеринарномедицински и фитосанитарен контрол се извършват от органите на Министерството на земеделието и горите.
(2) В случай че органите по ал. 1 счетат, че съществува опасност от внасяне или разпространение на карантинна болест, както и при необходимост от предварителна проверка на товарните помещения на кораба входящият контрол се осъществява физически преди започване на товарно-разтоварните операции.

Чл. 15. (Изм., ДВ, бр. 93 от 2006 г., изм., ДВ, бр. 79 от 2008 г. - в сила от 09.09.2008 г.) Национална агенция "Пътна инфраструктура" осъществява контрол на пътните превозни средства в пристанищата, като:
1. извършва проверки за наличието на необходимите документи за извършване на международен превоз съгласно действащото българско законодателство;
2. събира такси по чл. 10 и чл. 18, ал. 3, т. 1 от Закона за пътищата и контролира общата маса, осовото натоварване и габаритните размери на пътните превозни средства, като при превишаване на допустимите стойности изисква съответните разрешителни, събира пътни такси и глоби.

Чл. 16.
(1) Кораб, преминал изходен граничен контрол, не може да остане повече от два часа на кейовото място.
(2) След изтичане на срока по ал. 1 се извършва нов граничен контрол.

Чл. 17. При констатиране на физически контакти на лицата, намиращи се на борда на заминаващи в задгранично плаване кораби след извършен изходен граничен контрол, с брега, с други физически лица или с други плавателни средства, с изключение на пилотите и пилотските катери, се извършва бордови контрол от органите на Национална служба "Гранична полиция".

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се приема на основание чл.101, ал. 2 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.

§ 2. За всички неуредени случаи се прилагат правилата и обичаите за съответните пристанища, доколкото не противоречат на действащото законодателство.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив