Наредба за прилагане на глава осма "Дипломирани експерт-счетоводители" от закона за счетоводството

МС

Държавен вестник брой: 16

Година: 2001

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 08.09.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1. С наредбата се уреждат: условията и редът за придобиване на правоспособност "дипломиран експерт-счетоводител"; лишаването от права на дипломирани експерт-счетоводители; регистрирането на дипломираните експерт-счетоводители и на специализираните одиторски предприятия; проверката и заверката на годишните счетоводни отчети и свързаните с това отговорности.

Глава втора
ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ "ДИПЛОМИРАН ЕКСПЕРТ-СЧЕТОВОДИТЕЛ"

Чл.2. Правоспособност "дипломиран експерт-счетоводител" се придобива след успешно полагане на изпити за оценка на способността за упражняване на професията.
Чл.3.
(1) (доп.,ДВ,бр.16 от 2001 г.) До изпити се допускат физически лица с признати в Република България дипломи за висше образование и със стаж не по-малко от 7 години като счетоводител, методолог по счетоводство, преподавател по счетоводство и контрол или 10 години като финансов ревизор, одитор или данъчен инспектор, в това число 2 години практически одиторски стаж като сътрудник в специализирано одиторско предприятие или при дипломиран експерт-счетоводител, който е едноличен търговец или собственик на еднолично дружество с ограничена отговорност.
(2) Стажът по ал.1 за степента "бакалавър по счетоводство" е 5 години, а за "магистър по счетоводство" - 4 години.
(3) Стажът по ал.1 и 2 трябва да е придобит до 31 май на годината на подаване на документите за допускане до изпит.
Чл.4.
(1) Кандидатите за придобиване на правоспособност "дипломиран експерт-счетоводител" полагат изпити по:
1. счетоводство - писмен;
2. счетоводство - устен;
3. одиторски контрол и данъчно законодателство - устен;
4. търговско законодателство - устен.
(2) Неположилите успешно писмения изпит по ал.1, т.1 не се допускат до устен изпит по счетоводство.
(3) Изпитите по т.3 и 4 се полагат след успешно издържани изпити по счетоводство.
(4) Чуждестранните физически лица полагат изпит на български език по:
1. българското счетоводно законодателство;
2. българското данъчно и търговско законодателство.
Чл.5.
(1) Изпитите за придобиване на правоспособност "дипломиран експерт-счетоводител" се организират ежегодно от Института на дипломираните експерт-счетоводители, както следва:
1. по счетоводство - през юни;
2. по одиторски контрол и данъчно законодателство - през септември;
3. по търговско законодателство - през октомври.
(2) Изпитите се провеждат от тричленни комисии, назначени от председателя на управителния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители.
(3) Членове на изпитните комисии по счетоводство и по одиторски контрол и данъчно законодателство могат да бъдат само дипломирани експерт-счетоводители, а по търговско законодателство - лица с научна степен или с научно звание в съответната област.
Чл.6.
(1) От 5 до 25 май на съответната година кандидатите за придобиване на правоспособност "дипломиран експерт-счетоводител" представят в Института на дипломираните експерт-счетоводители молба за допускане до писмен изпит по счетоводство, към която прилагат:
1. свидетелство за съдимост;
2. нотариално заверен препис от диплома за висше образование;
3. документи за трудов и одиторски стаж.
(2) За полагане на устните изпити се подава молба в следните срокове:
1. по счетоводство - от 5 до 15 юни;
2. по одиторски контрол и данъчно законодателство - от 1 до 10 септември;
3. по търговско законодателство - от 1 до 10 октомври.
(3) За полагане на изпити през следващи години, ако кандидатът има успешно положен и валиден поне един изпит, към молбата се представя само свидетелство за съдимост.
(4) Трудовият и одиторският стаж се удостоверяват с трудова книжка, а за едноличен търговец - със съдебно решение за регистриран предмет на дейност "счетоводни услуги" и осигурителна книжка.
(5) Чуждестранните лица се допускат до изпит след представяне от 1 до 10 октомври на легализирани по съответния ред документи за правоспособност, придобита в чужбина.
Чл.7.
(1) Резултатите от проведените изпити се оформят в протокол с оценка "да" или "не". Протоколът се подписва от всички членове на изпитната комисия. Оценките са окончателни и не подлежат на преразглеждане.
(2) Кандидатите, издържали успешно изпитите с оценка "да", се вписват в регистъра на дипломираните експерт-счетоводители и получават диплома от Института на дипломираните експерт-счетоводители.
(3) Положените успешно изпити от кандидатите, неполучили правоспособност "дипломиран експерт-счетоводител", се признават за следващите три последователни сесии.
Чл.8.
(1) Регистърът на дипломираните експерт-счетоводители и регистърът на специализираните одиторски предприятия се водят в Института на дипломираните експерт-счетоводители и в тях се вписват:
1. в регистъра на дипломираните експерт-счетоводители:
а) трите имена;
б) серията и номерът на документа за самоличност;
в) единният граждански номер;
г) номерът и датата на издаване на дипломата за дипломиран експерт-счетоводител;
д) датата на вписване в регистъра;
е) датата на приемане като член на института;
ж) датата и основанието на отписване от регистъра;
2. в регистъра на специализираните одиторски предприятия:
а) наименованието на специализираното одиторско предприятие;
б) данните за съдебната регистрация;
в) трите имена на дипломираните експерт-счетоводители и на чуждестранните лица;
г) датата на вписването в регистъра;
д) датата и основанието за отписване от регистъра.
(2) Вписването в регистъра на дипломираните експерт-счетоводители като физически лица е независимо от вписването по ал.1, т.2, буква "в".
(3) Ежегодно до 31 януари специализираните одиторски предприятия представят в Института на дипломираните експерт-счетоводители съдебно удостоверение за съдружниците, за притежаваните от тях дялове и гласовете при вземане на решения.
Чл.9.
(1) Дипломираният експерт-счетоводител ползва печат, в който са записани собственото и бащиното или фамилното име и номерът на дипломата за експерт-счетоводител. Печатът се получава от Института на дипломираните експерт-счетоводители.
(2) При изгубване на дипломата и/или личния печат дипломираният експерт-счетоводител е длъжен незабавно да направи в два централни ежедневника съобщение за невалидността им. На основание на молба и копие от обявата се получава дубликат от дипломата, съответно нов печат. На новоиздадения печат пред номера на дипломата се поставя цифрата "9".
Чл.10. Институтът на дипломираните експерт-счетоводители организира теоретичната подготовка на кандидатите за дипломирани експерт-счетоводители в подходящи организационни форми, приети от управителния съвет.
Чл.11. Изборът, съставът и функциите на управителния съвет и на контролния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители се уреждат в неговия устав.

Глава трета
ПРОВЕРКА И ЗАВЕРКА НА ГОДИШНИТЕ СЧЕТОВОДНИ ОТЧЕТИ

Чл.12.
(1) Проверката и заверката на годишния счетоводен отчет обхваща:
1. оценка на прилаганите принципи на счетоводството и организацията на вътрешния контрол;
2. методологическа обоснованост на текущото счетоводно отчитане;
3. правилността на годишното счетоводно приключване;
4. достоверността на годишния счетоводен отчет.
(2) Дипломираните експерт-счетоводители и специализираните одиторски предприятия извършват проверка и заверка на счетоводните отчети въз основа на сключени от тях договори по реда на Закона за задълженията и договорите. Дипломираните експерт-счетоводители могат да сключват договори и чрез собствената си фирма на едноличен търговец или на еднолично дружество с ограничена отговорност.
Чл.13. Ограничението по чл.54, ал.4, т.2 от Закона за счетоводството се отнася за годината на счетоводния отчет и за периода до неговото изготвяне.

Глава четвърта
УСТАНОВЯВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ

Чл.14.
(1) Административните нарушения по чл.57а от Закона за счетоводството се установяват от дисциплинарната комисия на Института на дипломираните експерт-счетоводители.
(2) Сигналите и писмените материали за извършени нарушения се изпращат на дисциплинарната комисия, която в 45-дневен срок от получаването им извършва проверка и взема решение. Преди да вземе решение, дисциплинарната комисия изисква писмени обяснения от лицето, като определя срок за представянето им.
(3) Дисциплинарната комисия може да се самосезира и от публикации, изнесени в средствата за масово осведомяване.
(4) Дисциплинарната комисия може да изиска и експертни становища на членове на Института на дипломираните експерт-счетоводители или на други лица.
(5) Писмените обяснения по ал.2 и експертните становища по ал.4 се прилагат към акта за нарушение.
Чл.15. Когато дисциплинарната комисия установи, че не е налице нарушение на закона, тя прекратява преписката с мотивирано решение.
Чл.16. Решенията на дисциплинарната комисия се вземат с обикновено мнозинство от всички членове.

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл.55а от Закона за счетоводството.
§ 2. Изпълнението на наредбата се възлага на председателя на управителния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив