Наредба за реда и начина на внос и износ на опасни химични вещества и препарати на територията на Република България

МС

Държавен вестник брой: 63

Година: 2004

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 26.08.2004

(Обн., ДВ, бр. 63 от 20.07.2004 г. - в сила от 01.01.2005 г.)

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се уреждат редът и начинът за внос и износ на определени опасни химични вещества и препарати на територията на Република България.

Чл. 2. С наредбата се определят:
1. опасните химични вещества и препарати съгласно приложение № 1, които подлежат на разрешение за внос;
2. условията за регистриране на износа на опасните химични вещества и препарати съгласно приложение № 1 и за уведомяване на страните, към които е насочен износът;
3. съдържанието и формата на документите за разрешаване на вноса и регистриране на износа на опасните химични вещества и препарати съгласно приложение № 1;
4. опасните химични вещества и препарати, забранени за внос и износ на и от територията на Република България, съгласно приложение № 2;
5. съдържанието на публичния регистър на изнесените и внесените опасни химични вещества и препарати съгласно приложение № 1.

Чл. 3.
(1) Наредбата се прилага за опасните химични вещества и препарати съгласно приложение № 1, които са:
1. забранени или строго ограничени в една или повече подкатегории на употреба;
2. обект на процедурата за предварително обосновано съгласие в съответствие с Конвенцията относно процедурата за предварително обосновано съгласие при международната търговия с определени опасни химични вещества и пестициди (Ротердамска конвенция), ратифицирана със закон от Народното събрание (ДВ, бр. 55 от 2000 г.);
3. определени за включване в процедурата за предварително обосновано съгласие в съответствие с Ротердамската конвенция.
(2) Списъкът на страните по Ротердамската конвенция, дали отговор за внос на опасни химични вещества и препарати по ал. 1, т. 2, се обнародва в "Държавен вестник" от министъра на околната среда и водите.

Чл. 4.
(1) Вносът на опасни химични вещества и препарати по чл. 3, ал. 1, т. 1 и 3, които са строго ограничени за употреба, се разрешава след издаване на разрешение за внос по образец съгласно приложение № 3.
(2) Не се разрешава внос на опасни химични вещества и препарати по чл. 3, ал. 1 с цел употребата им в забранена/и подкатегория/и.

Чл. 5.
(1) Вносът на опасни химични вещества и препарати по чл. 3, ал. 1, т. 2, за които Република България е дала положителен отговор за внос по чл. 3, ал. 2, се осъществява без издаване на разрешение за внос и при спазване на условията, посочени в отговора.
(2) Вносът на опасни химични вещества и препарати по чл. 3, ал. 1, т. 2, за които Република България не е дала отговор за внос по чл. 3, ал. 2, се осъществява след издаване на разрешение за внос.

Чл. 6.
(1) Вносът на опасни химични вещества и препарати съгласно приложение № 1 за изследователски, научни, учебни или аналитични цели до 10 кг еднократно се осъществява без издаване на разрешение за внос.
(2) В случаите по ал. 1 вносителят подава до министъра на околната среда и водите декларация по образец съгласно приложение № 4.

Чл. 7.
(1) Всеки износител на опасно химично вещество или препарат по чл. 3, ал. 1, т. 1 осъществява първия износ след издаване на удостоверение за регистрация на износ по образец съгласно приложение № 5.
(2) Всеки следващ износ по ал. 1 към същата страна се осъществява без издаване на удостоверение за регистрация на износ.

Чл. 8.
(1) Износът на опасни химични вещества и препарати по чл. 3, ал. 1, т. 2, за които има положителен отговор за внос по чл. 3, ал. 2, се осъществява без издаване на удостоверение за регистрация на износ и при спазване на условията за внос, посочени в отговора.
(2) Алинея 1 не се прилага, когато компетентният орган на страната изрично изисква регистриране на износа.
(3) Износът на опасни химични вещества и препарати по чл. 3, ал. 1, т. 2 за страни, които не са дали отговор за внос по чл. 3, ал. 2, се осъществява след издаване на удостоверение за регистрация на износ.
(4) Износът на опасни химични вещества и препарати по чл. 3, ал. 1, т. 3 се осъществява след издаване на удостоверение за регистрация на износ.

Чл. 9. Не се разрешава внос и износ на опасни химични вещества и препарати, които са устойчиви органични замърсители съгласно приложение № 2.

Чл. 10. Не се разрешава внос и износ на опасни химични вещества и препарати съгласно приложение № 1 шест месеца преди изтичане на срока им на годност, когато такъв срок съществува или може да бъде определен от датата на производство.

Чл. 11.
(1) Опасните химични вещества и препарати съгласно приложение № 1 се опаковат и етикетират в съответствие с изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати (ЗЗВВХВП).
(2) Информацията на етикета на опасно химично вещество или препарат съгласно приложение № 1 трябва да бъде преведена на официалния език или на един от официалните езици на страната, за която е предназначен износът.

Чл. 12.
(1) При износ на опасно химично вещество и препарат по чл. 7 и чл. 8, ал. 2, 3 и 4 износителят прилага към митническата документация информационен лист за безопасност по чл.7б от ЗЗВВХВП и копие на удостоверението за регистрация на износ, заверено от Министерството на околната среда и водите.
(2) В случаите по чл. 8, ал. 1 износителят прилага към митническата документация само информационен лист за безопасност по чл.7б от ЗЗВВХВП. (3) Информационният лист за безопасност по ал. 1 и 2 трябва да бъде преведен на официалния език или на един от официалните езици на страната, за която е предназначен износът.

Чл. 13. До края на първото тримесечие на всяка календарна година вносителите и износителите на опасни химични вещества или препарати съгласно приложение № 1 представят в Министерството на околната среда и водите информация за предходната година съгласно приложение № 6.

Чл. 14. Министърът на околната среда и водите води публичен регистър по образец съгласно приложение № 7 на изнесените и внесените опасни химични вещества и препарати от приложение № 1.

Глава втора
РАЗРЕШАВАНЕ НА ВНОС НА ОПАСНИ ХИМИЧНИ ВЕЩЕСТВА И ПРЕПАРАТИ

Чл. 15.
(1) Вносителят на опасни химични вещества или препарати по чл. 4, ал. 1 и чл. 5, ал. 2 подава до министъра на околната среда и водите формуляр за разрешение за внос по образец съгласно приложение № 3 в три екземпляра.
(2) Към формуляра по ал. 1 се прилагат и:
1. удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация на вносителя, а за чуждестранните лица - документ, удостоверяващ правния статус на вносителя, издаден в съответствие с националното му законодателство;
2. информационен лист за безопасност по чл.7б ЗЗВВХВП на български език и в оригинал;
3. документ за платена такса по чл.72 от Закона за опазване на околната среда.
(3) При допуснати грешки и непълноти в документите по ал. 1 министърът на околната среда и водите в 5-дневен срок уведомява за това вносителя.

Чл. 16.
(1) Министърът на околната среда и водите или упълномощено от него длъжностно лице изпраща в 3-дневен срок документите по чл. 15, ал. 1 и 2 за получаване на становище от регионалната инспекция по околната среда и водите, на чиято територия се намира предприятието или складът на вносителя.
(2) Регионалната инспекция по околната среда и водите изпраща в 5-дневен срок становище до министъра на околната среда и водите.

Чл. 17.
(1) Министърът на околната среда и водите или упълномощено от него длъжностно лице в 20-дневен срок от датата на подаване на документите по чл. 15, ал. 1 и 2 или от датата на получаване на коригираните и допълнени документи по чл. 15, ал. 3 издава разрешение за внос.
(2) Разрешението по ал. 1 е валидно до края на календарната година, в която е издадено.

Чл. 18. При настъпили промени в съдебната регистрация по чл. 15, ал. 2, т. 1 вносителят е длъжен да уведоми министъра на околната среда и водите.

Глава трета
РЕГИСТРИРАНЕ НА ИЗНОС И УВЕДОМЯВАНЕ НА СТРАНИТЕ, КЪМ КОИТО Е НАСОЧЕН ИЗНОСЪТ

Чл. 19.
(1) Преди осъществяване на износ на опасно химично вещество или препарат по чл. 7, ал. 1 и чл. 8, ал. 2, 3 и 4 износителят подава до министъра на околната среда и водите заявление за регистрация на износ, което съдържа:
1. името, седалището и адреса на износителя;
2. наименованието на опасното химично вещество или препарат съгласно приложение № 1, което предстои да бъде изнесено;
3. страната, към която е насочен износът.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат и:
1. удостоверение за актуално състояние на съдебната регистрация на износителя, а за чуждестранните лица - документ, удостоверяващ правния статус на износителя, издаден в съответствие с националното му законодателство;
2. информационен лист за износ съгласно приложение № 8;
3. документ за платена такса по чл.72 от Закона за опазване на околната среда.

Чл. 20.
(1) Износителят подава документите по чл. 19 до министъра на околната среда и водите 30 дни преди износа.
(2) При допуснати грешки и непълноти в документите по ал. 1 министърът на околната среда и водите в 5-дневен срок уведомява за това износителя.

Чл. 21. Министърът на околната среда и водите или упълномощено от него длъжностно лице информира компетентното ведомство на страната, към която е насочен износът на опасното химично вещество или препарата, в 15-дневен срок от датата на подаване на документите по чл. 19 или от датата на получаване на коригираните и допълнени документи по чл. 20, ал. 2.

Чл. 22. При получаване на съгласие за внос от страната, към която е насочен износът, министърът на околната среда и водите издава удостоверение за регистрация на износ на опасното химично вещество или препарата съгласно приложение № 1.

Чл. 23. При получаване на отказ за внос от страната, към която е насочен износът, министърът на околната среда и водите в 5-дневен срок уведомява за това износителя.

Чл. 24.
(1) Всяка календарна година 15 дни преди осъществяване на първи износ на опасно химично вещество или препарат, за което има издадено удостоверение за регистрация на износ по чл. 22, износителят представя до министъра на околната среда и водите уведомление по образец съгласно приложение № 9, придружено с информационен лист за безопасност по чл.7б от ЗЗВВХВП.
(2) Министърът на околната среда и водите уведомява компетентното ведомство на страната, към която е насочен износът, в 10-дневен срок след представяне на уведомлението по ал. 1.

Чл. 25. Нова регистрация на износа се извършва, когато:
1. след първия износ са настъпили промени в законодателството на Република България относно предмета на износа, пускането на пазара и употребата или етикетирането на опасните химични вещества и препарати съгласно приложение № 1;
2. съставът на препарата е променен до такава степен, че неговото етикетиране следва да се промени.

Чл. 26. Разпоредбите на чл. 20 и 21 не се прилагат в случаите, когато забавянето на износа може да постави в опасност живота и здравето на хората и околната среда и за това има съгласие от страната, към която е насочен износът.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Внос" е въвеждане на митническата територия на Република България на опасни химични вещества и препарати съгласно приложение № 1, поставяни под митнически режими, различни от транзита.
2. "Вносител" е физическо или юридическо лице, което по време на внос е търговският получател на опасното химично вещество или препарат съгласно приложение № 1.
3. "Забранено опасно химично вещество или препарат" е такова опасно химично вещество или препарат, което поради опасност за здравето на хората и за околната среда е забранено за употреба съгласно приложения № 1 и 2.
4. "Износ" е постоянно или временно напускане на митническата територия на Република България на опасни химични вещества и препарати съгласно приложение № 1, поставяни под митнически режими, различни от транзита.
5. "Износител" е физическо или юридическо лице, от името на което е подадена митническата декларация за износ на опасно химично вещество или препарат съгласно приложение № 1.
6. "Пестициди" са химични вещества и препарати, които се разделят в следните две подкатегории на употреба:
а) продукти за растителна защита;
б) биоциди.
7. "Промишлени химични вещества и препарати" са химични вещества и препарати, предназначени за промишлена употреба, които се разделят в следните две подкатегории:
а) химични вещества или препарати за професионална употреба;
б) химични вещества или препарати за масова употреба.
8. "Строго ограничено химично вещество или препарат" е такова опасно химично вещество или препарат съгласно приложение № 1, което поради опасност за здравето на хората и за околната среда практически е забранено за употреба, но за което определени специфични употреби остават разрешени.
9. "Предварително обосновано съгласие" е установен с Ротердамската конвенция принцип в международната търговия с опасни химични вещества и пестициди, забранени или строго ограничени за употреба, с цел защита на човешкото здраве и околната среда, съгласно който техният внос се осъществява само при положителен отговор за внос, даден от страните по конвенцията, към които е насочен износът.
10. "Страна по Ротердамската конвенция" е държава или регионална организация за икономическа интеграция, която се е присъединила към конвенцията и/или за която конвенцията е в сила.
11. "Отговор за внос" е съгласие или отказ за внос на опасни химични вещества или препарати, обект на процедурата за предварително обосновано съгласие, дадено от страна по Ротердамската конвенция.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се приема на основание чл.22, ал. 2 и 3 от Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати.

§ 3. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2005 г.

§ 4. Разпоредбите на чл. 4, ал. 2 за ацефат и цинеб, включени в списъка съгласно приложение № 1, влизат в сила от 1 януари 2007 г.

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив