Наредба за резерви от енергийни горива (отм.)

МС

Държавен вестник брой: 34

Година: 2005

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 19.04.2005

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С наредбата се регламентират условията и редът за набирането и поддържането на резервите от енергийни горива за производство на електрическа и/или топлинна енергия и за осъществяването на контрол върху тези резерви.
(2) Резервите от енергийни горива по ал. 1 се съхраняват в складовите стопанства на площадката на топлоизточника.

Чл. 2. Разпоредбите на наредбата се отнасят за лицензираните производители на електрическа и/или топлинна енергия, без тези от източници на базата на ядрено гориво, водна, вятърна и слънчева енергия.

Чл. 3.
(1) Енергийните производители са длъжни да набират и поддържат резерви от енергийни горива - основно, заместващо, разпалващо и за размразяване, за технологични нужди в количества, с които да продължи производството, в случай че се прекъсне или наруши временно ритмичната им доставка.
(2) При условията на ал. 1 енергийният производител обосновава и определя минимален технологичен резерв и разчетен технологичен резерв от енергийни горива.
(3) Количествата на резервите от енергийни горива по ал. 1 и 2 се определят в съответствие с изискванията на чл. 8 - 14.

Чл. 4. Разчетите за резервите по чл. 3, ал. 3 се разработват по месеци и за цялата календарна година.

Чл. 5. Енергийният производител внася в Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси (ДАЕЕР) своите предложения за резерви от енергийни горива при спазване изискванията на чл. 3, ал. 2 и 3.

Чл. 6. На базата на представените предложения по чл. 5 председателят на ДАЕЕР утвърждава нормативи за минимален технологичен резерв и технологичен резерв от енергийни горива по силата на чл. 4, т. 6 от Закона за енергетиката и енергийната ефективност (ЗЕЕЕ).

Чл. 7. Разходите за набиране и поддържане на технологичния резерв от енергийни горива до нормативните количества по чл. 6 се включват при образуване цената на енергията съгласно чл.22 ЗЕЕЕ.

Глава втора
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕЗЕРВИТЕ ОТ ЕНЕРГИЙНИ ГОРИВА

Чл. 8. Енергийният производител определя минимален технологичен резерв от енергийни горива съгласно чл. 3, ал. 1 на базата на прогнозните данни по чл.9 ЗЕЕЕ за производство на енергия или договорения режим на работа на топлоизточника, типа на горивните инсталации, вида, качеството и основното предназначение на горивото, както и транспортната схема за неговата доставка.

Чл. 9. Минималният технологичен резерв от основно гориво трябва да осигури натоварване на съоръженията в съответствие с прогнозния или договорения режим на работа, включително за собствени нужди на топлоизточника:
1. когато основното гориво е твърдо, за не по-малко от:
а) 7 денонощия - за топлоизточници на местни твърди горива, доставяни с гуменолентов транспорт;
б) 14 денонощия - за топлоизточници на местни твърди горива, доставяни с вагони;
в) 30 денонощия през зимния сезон и 20 денонощия през останалата част от календарната година - за топлоизточници на вносни твърди горива;
г) 5 денонощия - за топлоизточници, ползващи подсушено или обогатено гориво, получено на територията на топлоизточника или в непосредствена близост до него;
2. когато основното гориво е течно, за не по-малко от:
а) 15 денонощия - за енергийни котли;
б) 10 денонощия - за върхови котли;
в) 3 денонощия - за котлите по букви "а" и "б", когато доставката е по тръбопровод от нефтопреработвателен завод;
3. за топлоизточници на природен газ не се изисква резерв поради естеството на горивото и начина на неговото подаване към горивните инсталации.

Чл. 10.
(1) Когато основното гориво на топлоизточника е твърдо, а заместващото е течно, минималният технологичен резерв от заместващо гориво трябва да гарантира собствените нужди от топлоенергия на топлоизточника в продължение на минимум 3 денонощия и предпазване през зимния сезон на съоръженията от замръзване.
(2) Когато основното гориво на топлоизточника е природен газ или се използва геотермална енергия, а заместващото гориво е течно, в минималния технологичен резерв от заместващо гориво трябва да се предвидят количества, с които да се осигури работата на топлоизточника:
1. за съответния прогнозен или договорен режим, включително за собствени нужди на топлоизточника - в продължение най-малко на 10 денонощия;
2. само за осигуряване на собствените нужди от топлоенергия на топлоизточника и предпазване през зимния сезон на съоръженията от замръзване - в продължение най-малко на 3 денонощия след изчерпване на количествата по т. 1.

Чл. 11. Когато разпалващото гориво не е идентично със заместващото гориво, енергийният производител обосновава минималния технологичен резерв от разпалващо гориво съобразно спецификата на топлоизточника.

Чл. 12. Когато основното гориво е твърдо, енергийният производител обосновава минималния технологичен резерв от гориво за размразяване само за зимния сезон.

Чл. 13. Минималните количества горива, определени по чл. 8 - 11 и утвърдени по чл. 6, се поддържат през целия период на работа на топлоизточника и се ползват при условията на глава пета.

Чл. 14.
(1) На базата на минималните технологични резерви енергийният производител разработва и обосновава разчетните технологични резерви от енергийни горива, като се съобразява и със:
1. предстоящата положителна или отрицателна промяна на прогнозния или договорения режим на работа на топлоизточника за следващия период - месец;
2. негативните влияния на:
а) евентуалните промени в климатични, технологични и транспортни условия;
б) качеството на горивата и начина на съхраняването им;
в) неизпълнението на договорените условия;
г) настъпилите или очакваните промени в количествата на държавния резерв или военновременните запаси на същата площадка и условията за тяхното използване;
д) други, специфични за производителя фактори.
(2) Разчетните технологични резерви от енергийни горива, определени по ал. 1 и утвърдени по чл. 6, се поддържат през целия период на работа на топлоизточника и се ползват при условията на глава пета.

Глава трета
ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ И УТВЪРЖДАВАНЕ НА НОРМАТИВИ ЗА РЕЗЕРВИ ОТ ЕНЕРГИЙНИ ГОРИВА

Чл. 15.
(1) Енергийният производител до 15 май представя в ДАЕЕР своите предложения за минималния и за разчетния технологичен резерв от горива за следващата година.
(2) Предложенията по ал. 1 се съпровождат от:
1. опис на представените документи;
2. анализ на резултатите за предходната година по набирането и поддържането на резервите от енергийни горива за производство на електрическа и/или топлинна енергия;
3. изходните данни, използвани за разчетите на резервите от енергийни горива;
4. обстоятелствата, с които са съобразени разчетите съгласно чл. 14.
(3) За всеки вид гориво и за предназначението му се попълва съответната таблица съгласно приложение № 1.
(4) За топлоизточници с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия се попълва общото разчетно количество резервно гориво за двете производства.

Чл. 16. Когато енергийният производител не изпълни задълженията си за предоставяне на ДАЕЕР на информацията според настоящите правила или когато се установи липсата на достатъчно документи и доказателства и/или несъответствия в предложенията, ДАЕЕР уведомява писмено вносителя на предложението и изисква от него да ги представи в 10-дневен срок или да преработи предложението.

Чл. 17.
(1) На базата на предложените разчети и при условията на чл. 6 председателят на ДАЕЕР до 30 юни утвърждава нормативите за резерви от енергийни горива на енергийния производител съгласно приложение № 2.
(2) Независимо от липсата на предложение в определения срок или на исканите от ДАЕЕР допълнителни доказателства или корекции на предложенията председателят на ДАЕЕР в срока по ал. 1 определя нармативи за всеки отделен енергиен производител на базата на нормативите от предходната година или на базата на сходен по тип и режим на работа топлоизточник.

Чл. 18. По предложение на производителя и в съответствие с процедурите по чл. 15 и 16 председателят на ДАЕЕР актуализира нормативите за резерв от енергийни горива:
1. за следващата година - до края на декември на предходната година, при по-голяма разлика от 10 на сто между количествата електрическа и/или топлинна енергия по прогнозните разчети и по сключените договори за изкупуване;
2. за текущата година - в рамките на 30 дни от възникването на някой от следните случаи:
а) при допълнителни задължения съгласно чл.54, ал. 2 ЗЕЕЕ;
б) при задължения, произтичащи от чл.63, ал. 4 и 5 ЗЕЕЕ;
в) при изменение на количествата горива за държавен резерв и/или военновременни запаси на площадката на топлоизточника, ако това е свързано с изчерпване капацитета на склада;
г) при промяна на договора за доставка на основно гориво, когато това гориво е твърдо и не може да бъде заменено с друго със същите характеристики.

Глава четвърта
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ СКЛАДОВИТЕ СТОПАНСТВА И СЪХРАНЯВАНЕ НА РЕЗЕРВИТЕ ОТ ЕНЕРГИЙНИ ГОРИВА

Чл. 19.
(1) Енергийните производители са длъжни да разполагат с налични вместимости и да осигурят изграждането на нови или модернизирани горивни складови стопанства, чиято вместимост гарантира поемането и съхраняването на нормативните количества резерви от енергийни горива.
(2) Проектирането на складовите стопанства на топлоизточника трябва да се съобрази с изискванията на ал. 1 и да бъде в съответствие с действащите нормативни актове.
(3) В случай на необходимост енергийните производители организират и финансират изпълнението на проектите за модернизация, разширение, реконструкция и ново строителство на складовите стопанства, за да изпълнят изискванията на ал. 1.
(4) Проектите по ал. 3 се съгласуват с компетентните институции и организации съгласно действащото законодателство, както и с организации, отговарящи за управлението и контрола на резервите от енергийни горива, в т. ч. на държавните резерви и военновременните запаси от горива, намиращи се на площадката на енергийния производител.
(5) Планираните разходи за осъществяване на проектите се включват към разходите по чл. 7.

Чл. 20. Техническата експлоатация на горивните складови стопанства трябва да се извършва според изискванията на наредбата по чл.70, ал. 1, т. 2 ЗЕЕЕ.

Глава пета
НАЧИН ЗА ПОЛЗВАНЕ ОТ ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА РЕЗЕРВИТЕ ОТ ЕНЕРГИЙНИ ГОРИВА

Чл. 21. Технологичният резерв от основно гориво по чл. 6 до размера на минималния технологичен резерв се използва в следните случаи:
1. при прекъсване доставката на основно гориво;
2. при произведена енергия над договореното количество по искане на оператора на преносната система;
3. при допълнително производство на енергия съгласно чл.54, ал. 2 ЗЕЕЕ;
4. при ограниченията по чл.63 ЗЕЕЕ.

Чл. 22. Минималният технологичен резерв от основно гориво по чл. 9 и чл. 10, ал. 2, т. 1 се използва след изчерпване на технологичния резерв от основно гориво до размера на минималния технологичен резерв и при наличието на случаите по чл. 21, т. 1, 3 и 4.

Чл. 23. Технологичният резерв от заместващо гориво до размера на минималния технологичен резерв се ползва в следните случаи:
1. при невъзможност да се подава основно гориво към котелните инсталации;
2. при изчерпване на нормативния и минималния запас от основно гориво;
3. за стабилизиране работата на топлоизточника и поддържане на договореното производство на енергия;
4. като разпалващо гориво;
5. при ограниченията по чл.63 ЗЕЕЕ.

Чл. 24. Минималният технологичен резерв от заместващо гориво по чл. 10, ал. 1 и ал. 2, т. 2 в случай на изчерпан технологичен резерв от заместващо гориво до размера на минималния технологичен резерв се използва само за поддържане на собствените технологични нужди на топлоизточника и положителни температури в производствените помещения.

Чл. 25. Технологичният резерв и минималният технологичен резерв от енергийно гориво за размразяващите устройства се ползват при замръзване на твърдото гориво в съответствие с разработени собствени инструкции.

Глава шеста
ПРОЦЕДУРА ПО УВЕДОМЯВАНЕ ЗА ПОЛЗВАНИТЕ РЕЗЕРВИ ОТ ЕНЕРГИЙНИ ГОРИВА, МЕРКИ И СРОКОВЕ ЗА ТЯХНОТО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Чл. 26.
(1) Енергийният производител уведомява своевременно доставчиците на съответния вид гориво, както и преносното и/или разпределителното предприятие за причините и началото на изземване на горивата по чл. 21.
(2) В зависимост от причините и в съответствие с условията на сключените договори за доставка енергийният производител взема спешни мерки за преодоляване на възникналите затруднения по доставката, за което уведомява преносното и/или разпределителното предприятие.

Чл. 27. В случаите по чл. 22, 23 и 24 енергийният производител уведомява незабавно - устно и писмено, за причините и за началото на изземване на минималния технологичен резерв, за предприетите мерки и предполагаемия срок за нормализиране на режима на работа и възстановяване на резерва:
1. преносното предприятие;
2. доставчиците на горива;
3. привилегированите потребители, с които има сключен договор за доставка на енергия;
4. Държавната агенция по енергетика и енергийни ресурси;
5. областните управители и кметовете на общините, на чиято територия се намира топлоизточникът за топлинна енергия и за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия.

Чл. 28. Резервите от енергийни горива се възстановяват до нормативните количества по чл. 6 в обратен ред на тяхното използване.

Чл. 29. Действията на енергийния производител трябва да имат за цел възстановяване на нормативните количества на заместващо и основно гориво преди изчерпване на минималните количества от тези резервни горива.

Чл. 30. Цялостното възстановяване на нормативите за резерви от енергийни горива трябва да приключи не по-късно от 30 дни за местните и 45 дни за вносните основни и заместващи енергийни горива.

Чл. 31. Енергийният производител уведомява заинтересуваните страни по чл. 27, когато натрупването на нормативните запаси от енергийни горива е приключило и временните затруднения са преодолени.

Глава седма
ОТЧЕТНОСТ И КОНТРОЛ НА НОРМАТИВИТЕ ЗА РЕЗЕРВИ ОТ ЕНЕРГИЙНИ ГОРИВА

Чл. 32. Съгласно чл.64, ал. 1, т. 2 ЗЕЕЕ на контрол подлежат нормативите от основни и заместващи горива по чл. 17.

Чл. 33. Енергийният производител организира отчетността и регулярния - ежедневен, месечен и годишен, контрол, като:
1. отчита ежедневно по оперативни данни наличните запаси от горива;
2. установява месечно действителните наличности и при необходимост прави съответната корекция в оперативната информация;
3. изготвя и изпраща в ДАЕЕР тримесечни и годишни отчети за наличностите на склад на основно и заместващо гориво.

Чл. 34. Упълномощени длъжностни лица от ДАЕЕР на основание чл.65 ЗЕЕЕ извършват контрол - периодичен или при необходимост, на нормативите за резерви от енергийни горива.

Чл. 35. Периодичните отчети по чл. 33, т. 3 се изготвят съгласно приложение № 3 и се изпращат в ДАЕЕР в следните срокове:
1. тримесечният отчет - до 12-о число на следващия отчетния период месец;
2. годишният отчет - до 15-о число на следващия отчетния период месец.

Чл. 36.
(1) Не подлежат на санкция отклоненията от нормативите за резерви от основно и заместващо гориво в следните граници, когато:
1. твърдото гориво е местно - (+/ - 10 на сто);
2. твърдото гориво е вносно - (+/ - 15 на сто);
3. горивото е мазут - (+/ - 10 на сто).
(2) Не се налага санкция за нарушение на нормативите за резерви от енергийни горива в случаите по чл. 21 - 25.

Чл. 37. Когато енергиен производител или длъжностно лице от състава му наруши разпоредбите или изискванията на наредбата, се наказва от председателя на ДАЕЕР в съответствие с разпоредбите на глава четиринадесета от ЗЕЕЕ.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на наредбата:
1. "Енергиен производител" е енергийно предприятие, което произвежда електрическа и/или топлинна енергия.
2. "Топлоизточник" е ТЕЦ за производство на електроенергия, ТЕЦ за комбинирано производство на топлоенергия и електроенергия и отоплителна централа (ОЦ).
3. "Основно гориво" е горивото, за което е проектиран топлоизточникът и планиран да работи при нормални експлоатационни условия.
4. "Заместващо гориво" е горивото, с което топлоизточникът може да работи технически, но не е планирано да работи непрекъснато с него. В някои случаи това гориво се използва за стабилизиране на горивния процес и/или като разпалващо.
5. "Разпалващо гориво" е горивото, което се използва при пускане, натоварване до стационарен режим и спиране на топлоизточника, както и за стабилизиране на горивния процес.
6. "Гориво за размразяване" е горивото, което се изгаря и директно се използва за размразяване на твърдо гориво.
7. "Енергийни горива" са горивата - твърди, течни и газообразни, които се използват в топлоизточниците за получаване на топлинна и електрическа енергия.
8. "Резерв от енергийни горива" са количествата от всяко от тях, които трябва да се намират в наличност на територията на топлоизточника при описаните в наредбата условия.
9. "Минимален технологичен резерв" са количествата енергийни горива, с които се гарантират производството и сигурността на съоръженията на топлоизточника, в случай че се наруши временно ритмичната им доставка.
10. "Разчетен технологичен резерв" са количествата енергийни горива, които енергийният производител определя, като към количеството минимални резерви при условията на глава втора за всеки вид гориво и предназначението му прибави съответните количества по чл. 14, и предлага на председателя на ДАЕЕР за утвърждаване.
11. "Технологичен резерв" са утвърдените от председателя на ДАЕЕР количества енергийни горива, с които се гарантира производството, в случай че се наруши временно ритмичната им доставка, а разходите по тези резерви се включват при образуването на цената на енергията.
12. "Зимен сезон" е периодът от 1 януари до 15 март и от 15 ноември до 31 декември на отчетната година.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.73, ал. 2 и чл.98, ал. 2 ЗЕЕЕ.

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

§ 4. Енергийните производители следва да представят в ДАЕЕР разчетите за утвърждаване на нормативите за резерви от енергийни горива за 2001 г. 2 месеца след влизането в сила на наредбата. Председателят на ДАЕЕР утвърждава разчетите до един месец от представянето им.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив