Наредба за създаването на пенсионен резерв от пенсионноосигурителните дружества, които управляват универсален пенсионен фонд (отм.)

МС

Държавен вестник брой: 19

Година: 2005

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 01.03.2005

Чл. 1. С наредбата се определя редът за създаване на пенсионен резерв от пенсионноосигурителните дружества, които управляват универсален пенсионен фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Чл. 2. Пенсионният резерв се използва само за изплащане на допълнителната пожизнена пенсия за старост на лицата, преживели по-дълго от възрастта, определена в предварителните актюерски разчети.

Чл. 3.
(1) Пенсионноосигурителното дружество води пенсионния резерв в отделна счетоводна сметка.
(2) Пенсионноосигурителното дружество открива за формирания пенсионен резерв банкова сметка отделно от останалите банкови сметки на дружеството.

Чл. 4.
(1) Пенсионният резерв се формира от:
1. средствата по чл.170, ал. 4 от Кодекса за задължително обществено осигуряване;
2. собствени средства на пенсионноосигурителното дружество, което управлява универсалния пенсионен фонд.
(2) Средствата по т. 1 се превеждат по банковата сметка на пенсионния резерв в срок до един месец от датата на установяване на наличието на условията по чл.170, ал. 4 от Кодекса за задължително обществено осигуряване.

Чл. 5.
(1) Размерът на пенсионния резерв е равен на разликата между настоящата стойност на бъдещите задължения към пенсионерите и сумата от техните средства в сметката, в която съгласно чл.139, ал. 2 от Кодекса за задължително обществено осигуряване са прехвърлени средствата от индивидуалните им партиди за изплащане на допълнителната пожизнена пенсия за старост.
(2) Настоящата стойност на бъдещите задължения към пенсионерите за целите на наредбата се изчислява от пенсионноосигурителното дружество на основата на утвърдени от председателя на Държавната агенция за осигурителен надзор единна таблица за смъртност, технически лихвен процент и методи на актюерски разчети за съответната година.

Чл. 6. Размерът на пенсионния резерв започва да се изчислява по реда на чл. 5 от годината, в която по сметката съгласно чл.139, ал. 2 от Кодекса за задължително обществено осигуряване са прехвърлени суми от индивидуалните партиди на осигурените лица за изплащане на допълнителни пожизнени пенсии за старост.

Чл. 7.
(1) Пенсионноосигурителното дружество извършва преизчисляване на формирания пенсионен резерв към 31 декември на всяка календарна година.
(2) Когато размерът на пенсионния резерв в края на годината е по-малък от размера, изчислен по реда на чл. 5, пенсионноосигурителното дружество превежда от собствени средства разликата по банковата сметка на пенсионния резерв до 31 март на следващата календарна година.
(3) Алинея 2 не се прилага, когато размерът на пенсионния резерв в края на отчетната година е по-голям от изчисления по реда на чл. 5.

Чл. 8.
(1) Максималният размер на пенсионния резерв в края на годината не може да бъде по-голям от 110 на сто от размера, изчислен по реда на чл. 5.
(2) Средствата над максималния размер по ал. 1 се превеждат от сметката на пенсионния резерв по банковата сметка на пенсионноосигурителното дружество до 31 март на следващата календарна година.
(3) Преведените средства по ал. 2 не могат да бъдат за сметка на постъпленията по чл. 4, ал. 1, т. 1.

Чл. 9. Пенсионноосигурителните дружества представят в Държавната агенция за осигурителен надзор едновременно с годишните счетоводни отчети справка по утвърден от председателя на агенцията образец за състоянието на пенсионния резерв към края на отчетната година.

Чл. 10.
(1) Лицата, извършили нарушения по чл. 2 - 9, се наказват съгласно чл.32, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания, ако не подлежат на по-тежко наказание.
(2) Актовете за установяване на нарушенията се съставят от упълномощени от председателя на Държавната агенция за осигурителен надзор длъжностни лица, а наказателните постановления се издават от председателя на Държавната агенция за осигурителен надзор или от упълномощени от него длъжностни лица.
(3) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се приема на основание чл.192, ал. 2 от Кодекса за задължително обществено осигуряване.

§ 2. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2002 г.

§ 3. Изпълнението на наредбата се възлага на председателя на Държавната агенция за осигурителен надзор, който дава указания по нейното прилагане.

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив