Наредба за условията и реда за издаване на разрешителни за изграждане и експлоатация на нови и експлоатация на действащи предприятия и съоръжения, в които се въвежда система за предотвратяване на големи аварии с... (Отм. ДВ бр. 39/2006)

МС

Държавен вестник брой: 39

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 13.05.2006

Наредба за условията и реда за издаване на разрешителни за изграждане и експлоатация на нови и експлоатация на действащи предприятия и съоръжения, в които се въвежда система за предотвратяване на големи аварии с опасни вещества или за ограничаване на последствията от тях

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1.
(1) С наредбата се определят условията и редът за издаване на разрешително по чл.104 от Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и задълженията на оператора на предприятието и съоръжението, в което е въведена система за предотвратяване на големи аварии с опасни химични вещества или за ограничаване на последствията от тях за живота и здравето на хората и за околната среда.
(2) С наредбата се определят и:
1. съдържанието на заявлението до министъра на околната среда и водите за издаване на разрешително по чл.104 ЗООС, подадено от оператора на предприятието и съоръжението;
2. документите, включително съдържанието и формата им, които операторът трябва да подаде със заявлението по т. 1;
3. редът и начинът за изменяне и преразглеждане на издадени разрешителни по чл.104 ЗООС;
4. редът и начинът на предоставяне на информация, свързана с мерките за предотвратяване на големи аварии в предприятието и съоръжението.
(3) Определянето на аварията като "голяма авария" се извършва в съответствие с критериите съгласно приложение № 1.

Чл. 2. Наредбата се прилага за предприятия и съоръжения, където са разположени опасни химични вещества в количества, равни или по-големи от количествата по приложение № 3 към чл.103 ЗООС.

Глава втора
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ИЗДАВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНИ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА НОВИ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ДЕЙСТВАЩИ ПРЕДПРИЯТИЯ И СЪОРЪЖЕНИЯ И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ОПЕРАТОРА НА ПРЕДПРИЯТИЕТО И СЪОРЪЖЕНИЕТО

Чл. 3. Операторът на предприятие и съоръжение, където са разположени опасни химични вещества в количества, равни или по-големи от количествата съгласно приложение № 3 към чл.103 ЗООС, е длъжен да класифицира предприятието и съоръжението като "предприятие и съоръжение с нисък рисков потенциал" или "предприятие и съоръжение с висок рисков потенциал" в съответствие с критериите съгласно приложение № 2.

Чл. 4.
(1) Операторът е длъжен да подаде до министъра на околната среда и водите заявление за издаване на разрешително по чл.108 ЗООС.
(2) Операторът прилага към заявлението по ал. 1 и уведомление за класификация на предприятието или съоръжението.

Чл. 5.
Операторът на предприятие и съоръжение, класифицирано като "предприятие и съоръжение с нисък рисков потенциал", прилага към заявлението по чл. 4 и:
1. оценка на риска от голяма авария съгласно приложение № 3;
2. доклад за политиката за предотвратяване на големи аварии съгласно приложение № 4.

Чл. 6.
Операторът на предприятие и съоръжение, класифицирано като "предприятие и съоръжение с висок рисков потенциал", прилага към заявлението по чл. 4 и:
1. оценка на риска от голяма авария съгласно приложение № 3;
2. доклад за безопасност съгласно приложение № 5;
3. вътрешен авариен план съгласно приложение № 6;
4. информация, необходима за изготвянето на външен авариен план съгласно приложение № 5.

Чл. 7. Операторът може да поиска от министъра на околната среда и водите част от информацията в доклада за безопасност по чл. 6, т. 2 да бъде обявена за конфиденциална, когато тя e класифицирана като държавна или служебна тайна по Закона за защита на класифицираната информация или представлява производствена или търговска тайна.

Чл. 8. Документите по чл. 4, 5 и 6 се подават на хартиен и електронен носител в два еднообразни екземпляра.

Чл. 9.
(1) Министърът на околната среда и водите в срок един месец от подаването на документите по чл. 4, 5 и 6 уведомява оператора за допуснати грешки и непълноти и за информацията, която трябва да предостави за отстраняването им.
(2) В случаите по ал. 1 операторът е длъжен в срок един месец да предостави информацията на министъра на околната среда и водите.

Чл. 10.
(1) За издаване на разрешителното по чл. 1, ал. 1 министърът на околната среда и водите по служебен път изпраща документите по чл. 4, 5 и 6 за получаване на становища от председателя на Държавна агенция "Гражданска защита", министъра на вътрешните работи, директора на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност", министъра на здравеопазването, председателя на Държавната агенция за метрология и технически надзор, областните управители и органите на местното самоуправление, на чиято територия се намира съответното предприятие и съоръжение.
(2) Органите по ал. 1 изпращат до министъра на околната среда и водите становищата си в срок два месеца от получаване на документите по чл. 4, 5 и 6.
(3) Когато въз основа на становище от органите по ал. 1 се установи, че операторът не е предприел необходимите мерки за предотвратяване на големи аварии или за ограничаване на последствията от тях, в съответствие с документите по чл. 5 и 6 министърът на околната среда и водите уведомява за това оператора и му дава срок за отстраняване на несъответствията.

Чл. 11.
(1) В срок един месец от получаване на заявлението по чл. 4 или на коригираните и допълнените документи по чл. 9 министърът на околната среда и водите съвместно с общините оповестява чрез местни средства за масово осведомяване и осигурява при равнопоставеност в продължение на един месец достъп на засегнатото население до заявлението за издаване на разрешително и до документите по чл. 5 и 6.
(2) В случаите по чл. 7 министърът на околната среда и водите може да не предостави на засегнатото население данните от документите по чл. 5 и 6, които е приел за конфиденциални.

Чл. 12.
(1) Министърът на околната среда и водите с решение издава или отказва издаването на разрешително на оператора в срок един месец от получаване на становищата по чл. 10, ал. 1 или от отстраняване на несъответствията по чл. 10, ал. 3, за което писмено уведомява заявителя.
(2) Министърът на околната среда и водите мотивирано отказва издаването на разрешително по ал. 1, когато управленските и техническите мерки, предвидени в документите по чл. 5, т. 2 и чл. 6, т. 2 и 3 не са достатъчни за предотвратяването на големи аварии и за ограничаване на последствията от тях.
(3) Министърът на околната среда и водите може да откаже издаването на разрешително по ал. 1 при получаване на отрицателно становище от поне един от органите по чл. 10, ал. 1.

Чл. 13.
(1) При опасност от възникване на голяма авария операторът на предприятие и съоръжение е длъжен да изпълнява мерките, предвидени във вътрешния авариен план.
(2) При възникване на голяма авария операторът на предприятие и съоръжение е длъжен:
1. да изпълнява мерките, предвидени във вътрешния авариен план;
2. да информира незабавно Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към общината по чл.16 от Правилника за организацията и дейността по предотвратяване и ликвидиране на последствията при бедствия, аварии и катастрофи, приет с Постановление № 18 на Министерския съвет от 1998 г. , във връзка със своевременното събиране и обобщаване на информацията по чл.26, ал. 1 от правилника;
3. да информира незабавно регионалните структури на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност";
4. да предостави на постоянната комисия по т. 2 информация за:
а) обстоятелствата по възникването на аварията;
б) опасните химични вещества, предизвикали възникване на аварията или утежняващи последствията от нея;
в) наличните данни, позволяващи да се оценят последствията от аварията за живота и здравето на хората и за околната среда;
г) прогноза за развитие на аварията и оценка на последствията;
д) действията, предприети от оператора непосредствено след възникването на аварията;
е) предвидените мерки за предотвратяване на повторно възникване на авария;
ж) предвидените мерки за ограничаване на последствията от аварията;
5. да изпълнява дадените от постоянната комисия по т. 2 предписания за необходимите мерки за ограничаване на последствията от големи аварии и възстановяване на околната среда;
6. да актуализира информацията по т. 4 при получаване на допълнителни данни, свързани с възникването на аварията и с последствията от нея.

Чл. 14.
Операторът е длъжен незабавно да уведоми министъра на околната среда и водите при планиране на:
1. съществена промяна на количеството, вида или физико-химичните свойства на опасните химични вещества в предприятието и съоръжението, посочени в уведомлението по чл. 4;
2. промяна на технологичните процеси, включващи опасните химични вещества;
3. прекратяване дейността на предприятието и съоръжението.

Чл. 15. Министърът на околната среда и водите води публичен регистър на издадените разрешителни по чл. 1, ал. 1 съгласно приложение № 7.

Глава трета
ФОРМА И СЪДЪРЖАНИЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ, ПОДАВАНИ ОТ ОПЕРАТОРА

Чл. 16.
(1) Заявлението по чл. 4, ал. 1 се изготвя по образец съгласно приложение № 8.
(2) Уведомлението по чл. 4, ал. 2 се изготвя по образец съгласно приложение № 9.

Чл. 17. Докладът за политиката за предотвратяване на големи аварии по чл. 5, т. 2 се изготвя съгласно приложение № 4 и съдържа информация за средствата и управленските структури, гарантиращи безопасната експлоатация на предприятието и съоръжението.

Чл. 18.
Докладът за безопасност по чл. 6, т. 2 се изготвя съгласно приложение № 5 и съдържа информация за:
1. политиката за предотвратяване на големи аварии и системата за управление на мерките за безопасност;
2. идентифициране на опасностите от големи аварии и предприетите мерки за тяхното предотвратяване;
3. планираните мерки за ограничаване на последствията от големи аварии за живота и здравето на хората и за околната среда;
4. проектирането, изграждането, експлоатацията и поддръжката на всяка инсталация, складово съоръжение и инфраструктура в предприятието и съоръжението;
5. вътрешния авариен план на предприятието и съоръжението и данните, необходими за изготвяне на външен авариен план;
6. състоянието на компонентите на околната среда в района около предприятието и съоръжението и факторите, които могат да причинят голяма авария или да утежнят последствията от нея във връзка с планиране на устройството на територията в района около предприятието;
7. опасните химични вещества в предприятието и съоръжението съгласно приложение № 3 към чл.103 ЗООС.

Чл. 19.
(1) Вътрешният авариен план съдържа информация за:
1. мерките за предотвратяване на големи аварии и за ограничаване на последствията от тях за живота и здравето на хората, за имуществото и околната среда;
2. мерките за защита на живота и здравето на хората и на околната среда при възникване на големи аварии;
3. данните, предоставяни от оператора на засегнатото население в района около предприятието и съоръжението и начините за предоставянето им;
4. данните, предоставяни от оператора на компетентните държавни органи;
5. предвидените от оператора средства и ресурси за ликвидиране на последствията от големи аварии и за възстановяване на околната среда.
(2) При изготвянето на вътрешния авариен план операторът провежда консултации с работниците в предприятието и съоръжението.

Глава четвърта
СЪДЪРЖАНИЕ НА ВЪНШНИЯ АВАРИЕН ПЛАН

Чл. 20.
(1) Постоянната комисия по чл. 13, ал. 2, т. 2 след провеждане на консултации със засегнатото население в района около предприятието и съоръжението изготвя външен авариен план.
(2) Външният авариен план се изготвя въз основа на информацията по чл. 6, т. 4 и в съответствие с критериите съгласно приложение № 10.

Чл. 21. Външният авариен план съдържа мерките за предотвратяване и ограничаване на последствията от големи аварии с цел защита на живота и здравето на хората, имуществото и околната среда в района около предприятието и съоръжението.

Глава пета
РЕД И НАЧИН ЗА ИЗМЕНЯНЕ И ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА ИЗДАДЕНИ РАЗРЕШИТЕЛНИ

Чл. 22.
(1) Операторът на предприятие и съоръжение, класифицирано като "предприятие и съоръжение с висок рисков потенциал", преразглежда и при необходимост актуализира доклада за безопасност:
1. на всеки 5 години;
2. по своя инициатива или при поискване от министъра на околната среда и водите, при наличие на нови данни или научна информация, свързани с безопасната експлоатация на предприятието и съоръжението; 3. при планирана промяна в работата на предприятието и съоръжението;
4. при промяна на технологията, вида или количеството на опасните химични вещества, която може да доведе до увеличаване на опасността от големи аварии;
5. при промяна в изискванията за експлоатационна безопасност или промяна в нормативната уредба по околна среда.
(2) В случаите по ал. 1, т. 3, 4 и 5 операторът на предприятие и съоръжение, класифицирано като "предприятие и съоръжение с нисък рисков потенциал", преразглежда и при необходимост преработва доклада за политиката за предотвратяване на големи аварии по чл. 6, т. 2.
(3) В срок един месец от изготвянето им операторът е длъжен да предостави преработените или актуализираните документи по ал. 1 или 2 на министъра на околната среда и водите, както и да го уведоми за основанията за преразглеждането.

Чл. 23.
(1) След получаване на преработените и допълнени документи по чл. 22 министърът на околната среда и водите проверява наличието на основанията по чл. 107, ал. 3 ЗООС.
(2) В случаите по чл. 107, ал. 3 ЗООС министърът на околната среда и водите преразглежда издаденото разрешително.

Чл. 24. В срок не по-дълъг от 3 години операторът преразглежда и при необходимост актуализира вътрешния авариен план, за което уведомява министъра на околната среда и водите и постоянната комисия по чл. 13, ал. 2, т. 2.

Чл. 25. В срок не по-дълъг от 3 години постоянната комисия по чл. 13, ал. 2, т. 2 преразглежда или актуализира външния авариен план по чл. 20, ал. 1.

Чл. 26.
При преразглеждане на аварийните планове по чл. 24 и 25 се отчитат:
1. настъпилите промени в работата на предприятието и съоръжението, които са от значение за безопасната му експлоатация;
2. планираните промени на мерките за предотвратяване на аварии и ограничаване на последствията от тях;
3. нови данни или научна информация, свързани с безопасната експлоатация на предприятието и съоръжението.

Глава шеста
РЕД И НАЧИН ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ, СВЪРЗАНА С МЕРКИТЕ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ГОЛЕМИ АВАРИИ В ПРЕДПРИЯТИЯТА И СЪОРЪЖЕНИЯТА

Чл. 27.
(1) Операторът на предприятие и съоръжение, класифицирано като "предприятие и съоръжение с висок рисков потенциал", е длъжен в случай на авария да предостави информация за планираните мерки за безопасност и за начините на поведение и действие на:
1. работниците в предприятието и съоръжението;
2. постоянната комисия по чл. 13, ал. 2, т. 2;
3. засегнатото население в района около предприятието и съоръжението.
(2) Информацията по ал. 1 се изготвя в съответствие с изискванията съгласно приложение № 11 и се преразглежда на всеки 3 години.
(3) Операторът актуализира информацията по ал. 1 при настъпили промени в предприятието и съоръжението в случаите по чл. 22, ал. 1.

Чл. 28. Операторът предоставя преработените и/или актуализираните издания на информацията по чл. 27 на всеки 5 години.

Чл. 29.
(1) При поискване от засегнатото население в района около предприятието и съоръжението операторът осигурява достъп до информацията по чл. 27, ал. 1, до доклада за безопасност по чл. 6, т. 2 и до информацията за опасните химични вещества в предприятието и съоръжението по чл. 17, т. 7.
(2) В случаите по ал. 1 операторът може да предостави на обществеността преработено издание на доклада за безопасност, което не включва данните, които министърът на околната среда и водите е приел за конфиденциални по реда на чл. 7.

Чл. 30.
(1) Постоянните комисии по чл. 13, ал. 2, т. 2 въз основа на документите по чл. 4, ал. 2 и чл. 6 идентифицират предприятия или групи предприятия, за които съществува опасност от възникване на "ефект на доминото", и уведомяват за това министъра на околната среда и водите.
(2) В случаите по ал. 1 министърът на околната среда и водите уведомява операторите.
(3) Когато съществува опасност от възникване на ефект на доминото, операторите са длъжни:
1. да обменят информация за характера и степента на опасност от възникване на големи аварии в предприятията и съоръженията;
2. да актуализират документите по чл. 6, т. 2 и 3 с информацията по т. 1;
3. да си сътрудничат при предоставяне на информация на обществеността по чл. 27, ал. 1;
4. да си сътрудничат при предоставяне на информацията, необходима за изготвянето на външен авариен план по чл. 6, т. 4.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1.
По смисъла на наредбата:
1. "Голяма авария" е всяка авария, в която са включени опасни химични вещества съгласно приложение № 3 към чл. 103 ЗООС и в резултат на която настъпва смърт или наранявания на хора във или извън предприятието и съоръжението, увреждане или замърсяване на компонентите на околната среда или съществени повреди на имуществото и инженерната инфраструктура в района около предприятието и съоръжението в съответствие с критериите съгласно приложение № 1.
2. "Действащо предприятие и съоръжение" е всяко предприятие или съоръжение, за което е издадено разрешение за строеж по чл. 148, ал. 2 или разрешение за ползване по чл. 177, ал. 2 от Закона за устройство на територията.
3. "Ефект на доминото" е повишаване на риска или утежняване на последствията от голяма авария в предприятие и съоръжение или в група от предприятия и съоръжения, което е следствие от географска близост с друго предприятие и съоръжение или с група от предприятия и съоръжения.
4. "Опасност от голяма авария" е наличие на опасно вещество съгласно приложение № 3 към чл. 103 ЗООС или действие или събитие, които могат да причинят увреждания на човешкото здраве и/или на околната среда.
5. "Риск" е вероятността от проявата на специфичен неблагоприятен ефект върху живота и здравето на хората или върху околната среда в рамките на даден период от време и/или при определени условия.
6. "Съхраняване" e складиране или отговорно пазене на опасни химични вещества в предприятието и съоръжението.
7. "Съществена промяна на количеството на опасните химични вещества в предприятието и съоръжението" е всяка промяна на количеството на опасните химични вещества в предприятието и съоръжението, която е по-голяма от 5 на сто от пределните количества съгласно приложение № 3 към чл. 103 ЗООС, табл. 1 или табл. 3, колона 2 или колона 3.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 116 от Закона за опазване на околната среда.

§ 3. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2004 г.

§ 4. За действащи предприятия и съоръжения наредбата влиза в сила от 1 януари 2006 г.

§ 5. Класификацията на действащите предприятия и съоръжения, влизащи в обхвата на наредбата, следва да бъде завършена до момента на влизането в сила на наредбата.

Приложение № 1
към
чл. 1, ал. 3 и § 1, т. 1

Критерии за голяма авария

Голяма авария е всяка авария, която:
1. Включва опасни химични вещества в количества не по-малки от 5 на сто от пределните количества съгласно приложение № 3 към чл. 103 ЗООС, табл. 1 или табл. 3, колона 3 и причинява пожар, експлозия или изпускане на опасни химични вещества.
2. Причинява поне едно от следните неблагоприятни последствия върху живота и здравето на хората и върху инфраструктурата в района на предприятието и съоръжението:
а) смърт поне на един човек във или извън предприятието и съоръжението;
б) шестима ранени в предприятието и съоръжението (хоспитализирани най-малко за 24 часа);
в) един ранен извън предприятието и съоръжението (хоспитализиран най-малко за 24 часа);
г) повредени и неизползваеми вследствие на аварията жилищни сгради извън предприятието и съоръжението;
д) извеждане на засегнатото население (евакуация) извън зоната на аварията за не по-малко от два часа (произведението от броя на евакуираните лица и броя часове трябва да е най-малко 500);
е) престой на засегнатото население в защитни съоръжения в зоната на аварията за не по-малко от два часа (произведението от броя на евакуираните лица и броя часове трябва да е най-малко 500);
ж) прекъсване на водоснабдяването, електроснабдяването, подаването на газ, телефонните услуги в зоната на аварията или в зоната на въздействие за повече от два часа (произведението от броя хора и броя часове трябва да е най-малко 1000).
3. Причинява увреждане или замърсяване над пределно допустимите норми на:
а) водите на река или канал - над 10 км;
б) един ха от водите на изкуствено или естествено езеро;
в) два ха от водите на делта; г) два ха от водите на брегова ивица или открито море;
д) един ха водоем или подпочвени води;
е) защитена територия - над 0,5 ха;
ж) други наземни хабитати, включително селскостопански земи - над 10 ха. При оценката на уврежданията на околната среда за водни хабитати се прилагат разпоредбите на Наредба № 6 от 2000 г. за емисионни норми за допустимото съдържание на вредни и опасни вещества в отпадъчните води, зауствани във водни обекти, Наредба № 7 от 2000 г. за условията и реда за заустване на производствени отпадъчни води в канализационните системи на населените места, Наредба № 11 от 2002 г. за качеството на водите за къпане, Наредба № 4 от 2000 г. за качеството на водите за рибовъдство и за развъждане на черупкови организми и Наредба № 12 от 2002 г. за качествените изисквания към повърхностни води, предназначени за питейно-битово водоснабдяване.
4. Причинява една от следните имуществени щети:
а) щети в предприятието - най-малко 4 млн. лв.;
б) щети извън предприятието - най-малко 1 млн. лв. 5. Аварии с трансграничен ефект.

Приложение № 2
към
чл. 3

Критерии за класификация на предприятието и съоръжението

1. Операторът е длъжен да класифицира предприятието и съоръжението в една от следните категории: "предприятие и съоръжение с нисък рисков потенциал" или "предприятие и съоръжение с висок рисков потенциал", в зависимост от количеството на наличните опасни химични вещества, които са посочени в приложение № 3, табл. 1 към чл. 103 ЗООС или са класифицирани в една или повече категории на опасност съгласно приложение № 3, табл. 3 към ЗООС.
2. Операторът е длъжен да класифицира предприятието и съоръжението като "предприятие и съоръжение с нисък рисков потенциал", когато:
а) в предприятието и съоръжението се произвеждат, употребяват или съхраняват едно или повече опасни химични вещества съгласно приложение № 3, табл. 1 към ЗООС или класифицирани в една или повече категории на опасност съгласно приложение № 3, табл. 3 към ЗООС, в количества, равни или по-големи съгласно приложение № 3, колона 2 на табл. 1 или 3 и по-малки съгласно приложение № 3, колона 3 на табл. 1 или 3 към ЗООС, или
б) сумата на относителните количества на опасните химични вещества, определена по условията на т. 10, е равна или по-голяма от 1, като при изчисляване на формулата по т. 10 Q e пределното количество на опасните химични вещества съгласно приложение № 3, колона 2 към ЗООС.
3. Операторът е длъжен да класифицира предприятието и съоръжението като "предприятие и съоръжение с висок рисков потенциал", когато:
а) в предприятието и съоръжението се произвеждат, употребяват или съхраняват едно или повече опасни химични вещества съгласно приложение № 3, таблица 1 към ЗООС или класифицирани в една или повече категории на опасност съгласно приложение № 3, таблица 3 към ЗООС в количества, равни или по-големи от определените в колона 3 на табл. 1 или 3 от приложение № 3 към ЗООС, или
б) сумата на относителните количества на опасните химични вещества, определена по условията на т. 10, е равна или по-голяма от 1, като при изчисляване на формулата по т. 10 Q e пределното количество на опасните химични вещества по колона 3 на приложение № 3 към ЗООС.
4. Смеси и препарати се разглеждат като чисти вещества, когато попадат в граничните стойности на концентрациите, определени в съответствие със свойствата им по критериите, посочени в Наредбата за реда и начина на класифициране, опаковане и етикетиране на съществуващи и нови химични вещества, препарати и продукти, приета с Постановление № 316 на Министерския съвет от 2002 г., или в Наредбата за разрешаване на продукти за растителна защита, приета с Постановление № 213 на Министерския съвет, освен когато не е изрично посочен друг процентен състав.
5. При класификацията на предприятието и съоръжението се отчитат максималните количества опасни химични вещества, които са налични или могат да бъдат налични в предприятието и съоръжението.
6. Опасни химични вещества, налични в предприятието и съоръжението, в количества, равни или по-малки от 2 на сто от съответните количества съгласно приложение № 3 към ЗООС, могат да бъдат изключени при изчисляването на сумата на относителните количества на опасните химични вещества по условията на т. 10, ако местоположението им в предприятието и съоръжението е такова, че не би могло да причини голяма авария на друго място в предприятието и съоръжението.
7. Когато едно или повече опасни химични вещества, налични в предприятието или съоръжението съгласно приложение № 3, табл. 1 към ЗООС, са класифицирани в една или повече категории на опасност съгласно приложение № 3, табл. 3 към ЗООС, се прилагат пределните количества съгласно приложение № 3, табл. 1.
8. Когато опасните химични вещества, налични в предприятието или съоръжението, са класифицирани в повече от една категория на опасност, се прилага категорията на опасност с най-ниски пределни количества съгласно приложение № 3, табл. 3 към ЗООС.
9. Когато химичните вещества, налични в предприятието и съоръжението, не се класифицират в категориите на опасност по чл. 2 от Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества, препарати и продукти, но въпреки това при условията на производството, употребата или съхраняването им в предприятието или съоръжението представляват или могат да представляват опасност и притежават или могат да притежават опасни свойства по отношение на риска от възникване на големи аварии, се прилагат разпоредбите за временно опаковане и етикетиране съгласно изискванията на Наредбата за реда и начина на класифициране, опаковане и етикетиране на съществуващи и нови химични вещества, препарати и продукти.
10. Сумирането на относителните количества на опасните химични вещества се извършва по следната формула:
Ако сумата
q1/Q + q2/Q + ... > 1,
където: q1, q2, ... , qx е количеството на наличните опасни химични вещества с еднаква категория на опасност; Q - пределното количество на опасните химични вещества съгласно приложение № 3, колона 2 или 3 на табл. 3 към ЗООС, предприятието следва да се класифицира като "предприятие с нисък рисков потенциал" или "предприятие с висок рисков потенциал". Сумирането се извършва в следните случаи:
А) При наличие на опасни химични вещества, поименно изброени в табл. 1 на приложение № 3 към ЗООС, в количества, по-малки от записаните в колона 2 или 3, и класифицирани в една или повече категории на опасност съгласно приложение № 3, табл. 3 към ЗООС. В такъв случай те се сумират с опасните химични вещества, налични в предприятието и съоръжението, неизброени в табл. 1 на приложение № 3 към ЗООС и притежаващи същата категория на опасност.
Б) При наличие на повече опасни химични вещества с категории на опасност: "Токсични", "Силно токсични" и "Опасни за околната среда" съгласно приложение № 3, табл. 2 към ЗООС, в количества, по-малки от записаните в колона 2 или 3.
В) При наличие на повече опасни химични вещества с категории на опасност: "Оксидиращи", "Експлозивни", "Запалими", "Силно запалими", "Изключително запалими" съгласно приложение № 3, табл. 2 на ЗООС, в количества, по-малки от записаните в колона 2 или 3.

Приложение № 3
към
чл. 5, т. 1 и чл. 6, т. 1

Основни елементи на оценката на риска от голяма авария

Оценката на риска от голяма авария в предприятие и съоръжение включва следните основни положения: 1. Описание на:
а) основните технологични процеси, включително материален баланс;
б) вида и количеството на опасните химични вещества в предприятието и съоръжението;
в) складовото стопанство;
г) организацията на вътрешния транспорт, включително по тръбопроводи (транспорт на суровини, междинни и крайни продукти и отпадъци, персонал и др.);
д) важните от гледна точка на безопасността съоръжения и апарати (година на въвеждане в експлоатация, година на въвеждане в експлоатация след основен или частичен ремонт, реконструкция, експлоатация, поддръжка);
е) възникнали в миналото аварии в предприятието и съоръжението.
2. Оценка на мерките за безопасност, включваща:
а) идентифициране на възможните причини за аварии;
б) анализ на възможните сценарии на аварии;
в) разглеждане на вероятността от възникване на голяма авария въз основа на статистически методи и детайлни анализи;
г) детайлен анализ за вида на аварията и нейния обхват при възможните сценарии за аварии посредством модели на разпространение;
д) описание на наличните аварийни планове, евакуационни маршрути, индивидуални и колективни средства за защита и начините за оповестяване, алармиране и информиране на работниците в предприятието и съоръжението и засегнатото население в района около предприятието и съоръжението, включително наличието на локални автоматизирани системи за оповестяване;
е) предишни анализи и оценки на мерките за безопасност;
ж) оценка на последствията от аварията и анализ на ефективността на наличните мерки за безопасност. 3. Описание и анализ на отговорностите на оператора и работниците в предприятието и съоръжението във връзка с предотвратяването на големи аварии, включително наличието на щатни специализирани аварийно-спасителни формирования и оценка на степента на подготовка на работниците за действия при големи аварии.
4. Описание на района около предприятието и съоръжението, в т. ч.:
а) застрашени населени места и засегнато население;
б) обекти в близост до предприятието и съоръжението, чието местоположение води до повишаване на риска или до утежняване на последствията от голяма авария в предприятието и съоръжението;
в) транспортна и инженерна инфраструктура в района около предприятието и съоръжението;
г) питейни, повърхностни и подземни води;
д) защитени територии;
е) метеорологични условия;
ж) природни бедствия, характерни за региона.

Приложение № 4
към
чл. 5, т. 2 и чл. 17

Критерии за изготвяне на доклада за политиката за предотвратяване на големи аварии

Докладът по чл. 5, т. 2, гарантиращ провеждането на политиката за предотвратяване на големи аварии в предприятията или съоръженията, трябва да отговаря на следните критерии:
1. Докладът за политиката за предотвратяване на големи аварии се изготвя в писмен вид. Той трябва да включва общите цели и конкретните мерки, които операторът трябва да предприеме с цел намаляване на риска от възникване на големи аварии. Мерките трябва да са съобразени с риска от възникване на големи аварии в предприятието или съоръжението.
2. Системата за управление на мерките за безопасност е неразделна част от доклада за политиката за предотвратяване на големи аварии. Тя трябва да включва онази част от общото управление, която обхваща организационната структура, отговорностите, процедурите, процесите и ресурсите, които гарантират провеждането на политиката за предотвратяване на големи аварии. Системата за управление на мерките за безопасност трябва да съдържа:
а) Организация и персонал - роля и задачи на персонала, отговорен за осигуряването на безопасната експлоатация на предприятието или съоръжението на всички административни нива. Определяне на необходимостта от обучение на този персонал и осигуряването на това обучение. Ангажиране на допълнителни служители и когато е необходимо - и на подизпълнители;
б) Идентифициране и оценка на риска от големи аварии - приемане и прилагане на процедури за систематично идентифициране на опасността от възникване на големи аварии при нормална експлоатация или при нарушения на технологичния режим. След идентифицирането на опасността се извършва оценка на риска;
в) Безопасно управление на технологичните процеси - приемане и прилагане на процедури и инструкции за безопасна експлоатация на предприятието или съоръжението. Тези процедури и инструкции включват информация за задълженията на персонала при ежедневната експлоатация и поддръжка на съоръженията, процесите и апаратите, както и задълженията при нарушения на технологичния режим;
г) Планирани модификации - приемане и прилагане на процедури за планиране на модификации или изграждане на нови съоръжения, процеси и апарати;
д) Аварийно планиране - приемане и прилагане на процедури за определяне на предвидими аварийни ситуации чрез системен анализ и изготвяне, проверка и преразглеждане на аварийни мерки за тези ситуации;
е) Мониторинг - приемане и прилагане на процедури за текуща оценка на съответствието между целите, залегнали в доклада за политиката за предотвратяване на големи аварии, и постигнатите резултати; механизми за коригиране на системата за управление на мерките на безопасност в случай на несъответствие. Процедурите трябва да включват описание на случаите на аварии и/или нарушения на технологичния режим, особено тези, свързани с нарушения на технологичната дисциплина; установяване на причините за тяхното възникване; коригиране на системата за управление на мерките за безопасност в съответствие с направените изводи;
ж) Одит и преразглеждане - приемане и прилагане на процедури за периодична системна оценка на доклада за политиката за предотвратяване на големи аварии и на ефективността и адекватността на системата за управление на мерките за безопасност; документирани процедури за преразглеждане ефективността на доклада за политиката за предотвратяване на големи аварии и актуализирането му.

Приложение № 5
към
чл. 6, т. 2 и 4 и чл. 18

Критерии за изготвяне на доклада за безопасност

Докладът за безопасност по чл. 6, т. 2 съдържа информацията съгласно приложение № 4 и допълнителна информация относно:
1. Околната среда в района на предприятието или съоръжението:
а) описание на предприятието или съоръжението и околната му среда, включително географското му положение, метеорологични, геоложки или хидрографски условия и ако е необходимо - историята му;
б) описание на съоръженията, процесите и апаратите, при чиято експлоатация е възможно възникването на голяма авария;
в) описание на площадките в района на предприятието или съоръжението, където е възможно възникването на голяма авария.
2. Съоръжения, процеси и апарати:
а) описание на основните дейности - информация за процесите и използваните опасни химични вещества в съоръженията и апаратите в предприятието, които оказват влияние на безопасната експлоатация или са източници на риск от големи аварии; условията, при които е възможно възникването на големи аварии, и описание на планираните мерки по предотвратяването им;
б) описание на технологичните процеси;
в) актуализиран списък на опасните химични вещества, който съдържа: - име по IUPAC, химично наименование, CAS №, ЕС №, категория на опасност и количество в тонове; - физични, химични, токсикологични и екотоксикологични свойства; - физични и химични свойства при нормални условия на експлоатация или при предвидими аварийни ситуации.
3. Идентификация и оценка на риска от големи аварии и превантивни мерки:
3.1. подробно описание на възможните сценарии за големи аварии и вероятността за възникването им; условията, при които е възможно да възникнат; описание на факторите във или извън предприятието или съоръжението, които могат да причинят големи аварии;
3.2. оценка на последствията от големите аварии по т. 3.1;
3.3. описание на техническите параметри и на оборудването, използвано за безопасната експлоатация на съоръженията.
4. Мерки и средства за ограничаване на последствията от големи аварии:
4.1. описание на мерките и средствата за ограничаване на последствията от голяма авария;
4.2. описание на мерките за предупреждение, алармиране и информиране в случай на авария;
4.3. описание на наличните сили и средства (във и извън предприятието или съоръжението), необходими за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни действия;
4.4. резюме на информацията по т. 4.1, 4.2 и 4.3, необходима за съставянето на външен авариен план.

Приложение № 6
към
чл. 6, т. 3

Критерии за изготвяне на вътрешен авариен план

Вътрешният авариен план съдържа информация за:
1. Името и длъжността на лицето, отговорно за координацията на силите и средствата в предприятието или съоръжението при провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.
2. Името и длъжността на лицето, упълномощено да задейства оповестяването и привеждането в готовност на силите и средствата в предприятието или съоръжението при провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.
3. Името и длъжността на лицето, отговорно за информирането на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към общината по чл. 16 от Правилника за организацията и дейността по предотвратяване и ликвидиране на последствията при бедствия, аварии и катастрофи.
4. Планираните действия за контрол на риска от големи аварии и за ограничаване на последствията от тях при предвидими аварийни ситуации, включително описание на техническите параметри на оборудването, използвано за безопасната експлоатация на съоръженията и наличните ресурси.
5. Мерките за намаляване на риска за лицата, намиращи се в предприятието или съоръжението, включително начините на оповестяване и действията, които следва да се предприемат при оповестяване.
6. Мерките за оповестяване, алармиране и информиране на постоянната комисия в случай на авария; информацията, предоставяна с първоначалното оповестяване, и начините за предоставяне на допълнителна информация.
7. Обучението на персонала във връзка със задълженията им и действията, които следва да предприемат при възникване на авария, и координирането на тези действия с постоянната комисия.
8. Планираните сили и средства, необходими за спасителни и аварийно-възстановителни работи извън предприятието и съоръжението.

Приложение № 7
към
чл. 15

Съдържание на публичния регистър

Публичният регистър по чл. 15 съдържа:

1. Име на предприятието и съоръжението.
2. Адрес на предприятието и съоръжението.
3. Телефон, факс, електронна поща.
4. Булстат, данъчен номер.
5. Име и адрес на оператора.
6. Актуализиран списък на опасните химични вещества в предприятието и съоръжението.
7. Класификация на предприятието и съоръжението.
8. Номер на разрешителното и дата на издаване.

Приложение № 8
към
чл. 16, ал. 1

Заявление за издаване на разрешително

Наименование на предприятието или съоръжението:
Адрес на предприятието или съоръжението:
Телефон, факс, електронна поща: БУЛСТАТ, данъчен номер:
Име и адрес на оператора:

Приложени документи:

Оценка на риска от големи аварии
Доклад за политиката за предотвратяване на големи аварии
Доклад за безопасност
Вътрешен авариен план
Информация, необходима за изготвянето
на външен авариен план
Дата: Подпис:
(печат)

Приложение № 9
към
чл. 16, ал. 2

Уведомление за класификация на предприятие и съоръжение

Име на предприятието и съоръжението:
Адрес на предприятието и съоръжението:
Телефон, факс, електронна поща: БУЛСТАТ:
Данъчен номер:
Име и адрес на оператора:
Лице за контакти:
Име:
Длъжност:
Телефон, факс, електронна поща:
Класификация на предприятието и съоръжението:
Предприятие и съоръжение с нисък рисков потенциал Предприятие и съоръжение с висок рисков потенциал Опасни химични вещества в предприятието и съоръжението

Химично
наимено-
вание
CAS № EC № Катего-
рия на
опасност
Физико-
химични
свойства
Коли-
чество
(т)

Предмет на дейност на предприятието и съоръжението:
Състояние на компонентите на околната среда в района на предприятието и съоръжението:
Фактори, които могат да причинят голяма авария или да утежнят последствията от нея:

Приложение № 10
към
чл. 20, ал. 2

Критерии за изготвяне на външен авариен план

1. Име и длъжност на лицето, отговорно за координацията на силите и средствата при провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.
2. Име и длъжност на лицето, упълномощено да задейства оповестяването и привеждането в готовност на силите и средствата при провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.
3. Планирани мерки за оповестяване, алармиране и информиране.
4. Планирани мерки за организиране участието на формирования и средства в спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи.
5. Планирани мерки за оказване на помощ при спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи в предприятието или съоръжението.
6. Планирани мерки за овладяване на аварии и ограничаване на последствията от тях извън предприятието или съоръжението.
7. Планирани мерки за създаване и поддържане на средства за оповестяване и информиране на населението в застрашените райони при голяма авария.
8. Планирани мерки за оповестяване и информиране на съседни държави - в случай на голяма авария с възможни трансгранични последствия.

Приложение № 11
към
чл. 27, ал. 2

Информация за планираните мерки за безопасност и за начините на поведение и действие в случай на авария

1. Име на оператора и адрес на предприятието или съоръжението.
2. Длъжност на лицето, предоставящо информацията.
3. Номер на решението за издаване на разрешително.
4. Кратко описание на предмета на дейност на предприятието.
5. Наименования (по IUPAC, тривиално, търговско, синоними) на наличните опасни химични вещества по приложение № 3 към чл. 103 ЗООС и категорията им на опасност.
6. Кратко описание на възможните сценарии на големи аварии и на потенциалното им въздействие върху населението и околната среда.
7. Информация за начина на оповестяване, алармиране и информиране на населението в случай на голяма авария.
8. Информация за поведението и действията на населението в случай на голяма авария.
9. Потвърждение, че операторът е изготвил вътрешен авариен план и е координирал своите действия с Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към общината.
10. Информация за външния авариен план, изготвен от Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи към общината. Тази информация включва и предписания да се спазват указанията на постоянната комисия и да се оказва съдействие.
11. Информация за наличието и начина на предоставяне на допълнителна информация при спазване на разпоредбите за конфиденциалност.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив