Наредба за условията и реда за признаване на правоспособност в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране на лица с професионална квалификация "архитект", съответно "инженер", придобита в държава - членка на...

МС

Държавен вестник брой: 89

Година: 2006

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 03.11.2006

Наредба за условията и реда за признаване на правоспособност в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране на лица с професионална квалификация "архитект", съответно "инженер", придобита в държава - членка на Европейския съюз, на Европейското икономическо пространство, в Швейцария и в трети държави

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за признаване на правоспособност в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране на лица с професионална квалификация "архитект", съответно "инженер", придобита в държава - членка на Европейския съюз (ЕС), на Европейското икономическо пространство (ЕИП), в Швейцария и в трети държави.

Чл. 2. Признаването на правоспособност в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране на лица с професионална квалификация "архитект" или "инженер", придобита в държавите по чл. 1, осигурява достъп до дейности в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране.

Чл. 3. Признаването на придобито висше образование в чуждестранни висши училища по специалности, които водят до придобиване на професионална квалификация "архитект" или "инженер", се извършва от министъра на образованието и науката по реда на Наредбата за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища, приета с Постановление № 168 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 69 от 2000 г.).

Чл. 4.
(1) Признаването на съответна проектантска правоспособност на лица с професионална квалификация "архитект", съответно "инженер", придобита в държавите по чл. 1, се организира и провежда от Камарата на архитектите, съответно от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
(2) Управителният съвет на Камарата на архитектите, съответно на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, утвърждава с решение вътрешни правила за организация и образци на документи за изпълнението на процедурите по признаването по ал. 1.
(3) Председателите на Камарата на архитектите и на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране утвърждават със заповеди съставите на комисии за подпомагане осъществяването на процедурите по признаването по ал. 1.
(4) Камарите гарантират поверителността на предоставената от кандидата информация. Членовете на комисиите по ал. 3 подписват декларация за неразгласяване на данните, станали им известни при осъществяване на процедурата по наредбата.

Чл. 5. Чуждестранните лица с професионална квалификация "архитект" или "инженер" и с призната съответна проектантска правоспособност по реда на наредбата се ползват със същите права и имат същите задължения както архитектите и инженерите, придобили съответната проектантска правоспособност по реда на Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране (ЗКАИИП), и на актовете, издавани от Камарата на архитектите, съответно от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Чл. 5а. (Нов, ДВ, бр. 89 от 2006 г.) Граждани на държави - членки на Европейския съюз, и на Европейското икономическо пространство, и граждани на Швейцария с професионална квалификация "архитект", придобита в държава членка, на които е призната правоспособност по реда на наредбата, имат право да използват професионалното звание "архитект" на територията на Република България.

Чл. 5б. (Нов, ДВ, бр. 89 от 2006 г.)
(1) Лице с признато по реда на наредбата право да упражнява професията "архитект" може да използва придобитата образователно-квалификационна степен или съкратената форма на тази степен, възприета в държавата членка по произход или на езика на държавата членка, която я е присъдила.
(2) В случаите по ал. 1 Камарата на архитектите може да изиска образователно-квалификационната степен да бъде последвана от името и мястото на учебното заведение или компетентния орган, които са я присъдили.
(3) Когато образователно-квалификационната степен на държавата членка по произход или от която идва лицето съответства на образователно-квалификационна степен, за която се изисква допълнително образование, каквото лицето не е придобило, Камарата на архитектите може да постави условие лицето да използва образователно-квалификационната степен, придобита в държавата членка по произход или от която то идва, в подходяща формулировка.

Чл. 6.
(1) Решение за признаване или за отказ за признаване на съответна проектантска правоспособност се взема от управителния съвет на съответната камара в срок 3 месеца от подаването на документите по чл. 14, 18, 19, 21 и 22.
(2) При вземане на решение за признаване на проектантска правоспособност на лицето, което желае признаването, се издават удостоверение и личен печат.
(3) (Изм., ДВ, бр. 89 от 2006 г.) Отказът за признаване на съответна проектантска правоспособност, както и непроизнасянето в срока по ал. 1 подлежат на преразглеждане по реда на чл.14, ал. 1 ЗКАИИП и на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс съгласно чл.14, ал. 3 ЗКАИИП.

Чл. 7. Лицата с призната съответна проектантска правоспособност по реда на наредбата се вписват в списъци и регистри, които са публични и се поддържат от Камарата на архитектите, съответно от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Чл. 8.
(1) Камарите уведомяват Министерството на образованието и науката за измененията в издаваните в Република България удостоверения за съответна проектантска правоспособност.
(2) (Нова, ДВ, бр. 89 от 2006 г.) Камарата на архитектите води и поддържа списък на свидетелства, атестации и други документи, удостоверяващи придобитото звание “архитект”, предоставено от компетентен орган на държава членка съгласно съответното законодателство.
(3) (Предишна ал. 2, ДВ, бр. 89 от 2006 г.) Министерството на образованието и науката уведомява Европейската комисия и държавите - членки на ЕС, на ЕИП, и Швейцария за всички изменения в дипломите за висше образование на лица с професионална квалификация “архитект”, съответно “инженер”, издавани в Република България, които дават правоспособност за упражняване на професията “архитект”, съответно “инженер” в инвестиционното проектиране, както и за измененията в удостоверенията по ал. 1.

Глава втора
ПРИЗНАВАНЕ НА ПРОЕКТАНТСКА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА ЛИЦА С ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ "АРХИТЕКТ", ПРИДОБИТА В ДЪРЖАВИ - ЧЛЕНКИ НА ЕС, НА ЕИП, И В ШВЕЙЦАРИЯ
(В сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз)

Раздел I
Условия и ред за признаване на проектантска правоспособност за упражняване на професията "архитект"

Чл. 9. Дипломите, свидетелствата и другите документи, удостоверяващи професионалната квалификация "архитект", се признават в Република България и са основание за признаване на пълна проектантска правоспособност, когато са издадени в държавите - членки на ЕС, на ЕИП, и в Швейцария съгласно приложението или когато отговарят на изискванията на чл.10, ал. 2 ЗКАИИП.

Чл. 10.
(1) Камарата на архитектите може да изисква от компетентните органи на държавата - членка на ЕС, на ЕИП, и Швейцария, от които са издадени документите по чл. 14, допълнителна информация или потвърждение на данни.
(2) В случаите по ал. 1 се удължава срокът по чл. 6, ал. 1, но с не повече от 3 месеца.
(3) В случаите, когато компетентни органи на държавите по ал. 1 изискват допълнителна информация или потвърждение на данни, Камарата на архитектите е длъжна да отговори на исканията в срок 3 месеца.

Чл. 11. Когато Камарата на архитектите узнае за конкретни сериозни факти, настъпили извън територията на Република България преди установяването на заинтересуваното лице, от които могат да произтекат последици за упражняване на дейностите в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране, тя може да уведоми компетентните органи в държавата членка по произход или по постоянно пребиваване.

Чл. 12. Временното или окончателното отнемане на правото за упражняване на дейности в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране от компетентния орган на държавата членка, в която то е придобито, автоматично води до отпадане на правото на съответна проектантска правоспособност в Република България.

Чл. 13. При необходимост Камарата на архитектите съдейства на чуждестранното лице за получаване на познания по български език в достатъчна степен, ако това е в интерес на самото лице и на неговите клиенти.

Чл. 14.
(1) Лице, което желае да му бъде призната пълна проектантска правоспособност, подава заявление до председателя на управителния съвет на Камарата на архитектите.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. копие от документ за самоличност, съдържащ данни за гражданство на лицето;
2. копие от дипломата за завършено висше образование или документи и доказателства, издадени от компетентна институция, доказващи правоспособност в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране съгласно националното законодателство на страната по произход или по постоянно пребиваване, когато са придобити съгласно приложението към чл. 9;
3. копие от дипломата за завършено висше образование по специалността "архитектура" и удостоверение за признаването му съгласно чл. 10, т. 4 от наредбата по чл. 3 - в случаите, когато висшето образование по тази специалност е придобито в образователна институция извън посочените в приложението към чл. 9;
4. удостоверение, сертификат или друг документ, който удостоверява, че лицето е упражнявало дейности в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране в продължение най-малко на 3 последователни години от последните 5 години;
5. удостоверение, издадено от компетентен орган на държавата членка по произход или по постоянно пребиваване, че лицето не е осъждано за престъпление от общ характер, което да е издадено преди не повече от 3 месеца; когато държавата членка по произход или по постоянно пребиваване не издава такова удостоверение, то може да бъде заменено с клетвена, нотариално заверена или друга подобна декларация.
(3) Документите по ал. 2, т. 4 не се изискват от лица, които притежават диплома, свидетелство или други документи съгласно приложението към чл. 9.

Чл. 15. При поискване Камарата на архитектите предоставя информация на чуждестранното лице за законодателството в Република България, включително за нормите за професионална етика.

Раздел II
Условия и ред за признаване на проектантска правоспособност за проектиране на конкретен обект

Чл. 16.
(1) Лице, което желае да му бъде призната пълна проектантска правоспособност за временно предоставяне на услуги за проектиране на конкретен обект, подава заявление до председателя на управителния съвет на Камарата на архитектите.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. копие от документ за самоличност, съдържащ данни за гражданство на лицето;
2. декларация с описание на конкретната услуга в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране;
3. документи и доказателства, издадени от компетентна институция, доказващи, че лицето притежава необходимата квалификация за осъществяване на исканата услуга в областта на устройственото планиране и инвестиционното проектиране съгласно националното законодателство на страната;
4. диплома, свидетелство или други документи съгласно приложението към чл. 9 или документи за завършено образование и обучение по чл.10, ал. 2, т. 1 ЗКАИИП.
(3) Документите по ал. 2, т. 3 се представят не по-късно от 12 месеца от тяхното издаване.
(4) При вземане на решение за признаване на проектантска правоспособност за временно предоставяне на услуга на лицето, което желае признаването, се издава удостоверение, което се вписва в отделен регистър.

Глава трета
ПРИЗНАВАНЕ НА СЪОТВЕТНА ПРОЕКТАНТСКА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА ЛИЦА С ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ "ИНЖЕНЕР", ПРИДОБИТА В ДЪРЖАВИ - ЧЛЕНКИ НА ЕС, НА ЕИП, И В ШВЕЙЦАРИЯ

Чл. 17. Признаването на съответна проектантска правоспособност на лица с професионална квалификация "инженер" се извършва по реда на ЗКАИИП и на наредбата. Признаването се удостоверява с документа по чл. 6, ал. 2 и с членство в Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Чл. 18.
(1) Лице, което желае да му бъде призната ограничена проектантска правоспособност, подава заявление до областната колегия на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране по адреса на постоянно пребиваване в Република България.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. копие от документ за самоличност, съдържащ данни за гражданството на лицето;
2. копие от дипломата за завършено висше образование и удостоверение за признаването му съгласно чл. 10, т. 4 от наредбата по чл. 3;
3. доказателства за стаж като проектант в Република България или в чужбина - за лицата по чл.7, ал. 5 ЗКАИИП;
4. удостоверение, издадено от компетентен орган, че лицето не е осъждано за престъпление от общ характер, което да е издадено преди не повече от 3 месеца; когато държавата членка по произход или по постоянно пребиваване не издава такова удостоверение, то може да бъде заменено с клетвена, нотариално заверена или друга подобна декларация.

Чл. 19.
(1) Лице, което желае да му бъде призната пълна проектантска правоспособност, подава заявление до председателя на управителния съвет на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. копие от документ за самоличност, съдържащ данни за гражданство на лицето;
2. копие от дипломата за завършено висше образование и удостоверение за признаването му съгласно чл. 10, т. 4 от наредбата по чл. 3;
3. доказателства за стаж като проектант в Република България или в чужбина;
4. удостоверение, издадено от компетентен орган, че лицето не е осъждано за престъпление от общ характер, което да е издадено преди не повече от 3 месеца; когато държавата членка по произход или по постоянно пребиваване не издава такова удостоверение, то може да бъде заменено с клетвена, нотариално заверена или друга подобна декларация;
5. други доказателства за професионални качества и опит - по преценка на кандидата.

Глава четвърта
ПРИЗНАВАНЕ НА СЪОТВЕТНА ПРОЕКТАНТСКА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА ЛИЦА С ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ "АРХИТЕКТ" И "ИНЖЕНЕР", ПРИДОБИТА В ТРЕТИ ДЪРЖАВИ

Чл. 20.
(1) Пълна проектантска правоспособност се признава на чуждестранно лице от държава, с която Република България има сключен международен договор за взаимно признаване на дипломи, удостоверения и други доказателства за официална квалификация "архитект", съответно "инженер", при договорените условия и предпоставки.
(2) Пълна проектантска правоспособност може да бъде призната на чуждестранно лице при условията на взаимност, установени за всеки конкретен случай, когато притежава диплома, легализирана по съответния ред, и когато отговаря на изискванията на ЗКАИИП.

Чл. 21.
(1) Лице, което желае да му бъде призната ограничена проектантска правоспособност, подава заявление до областната колегия на Камарата на архитектите, съответно на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, по адреса на постоянно пребиваване в Република България.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. копие от документ за самоличност, съдържащ данни за гражданство на лицето;
2. копие от дипломата за завършено висше образование и удостоверение за признаването му съгласно чл. 10, т. 4 от наредбата по чл. 3;
3. доказателства за стаж като проектант в Република България или в чужбина - за лицата по чл.7, ал. 5 ЗКАИИП;
4. удостоверение, издадено от компетентен орган, че лицето не е осъждано за престъпление от общ характер, което да е издадено преди не повече от 3 месеца; когато държавата членка по произход или по постоянно пребиваване не издава такова удостоверение, то може да бъде заменено с клетвена, нотариално заверена или друга подобна декларация.

Чл. 22.
(1) Лице, което желае да му бъде призната пълна проектантска правоспособност, подава заявление до председателя на управителния съвет на Камарата на архитектите, съответно на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат:
1. копие от документ за самоличност, съдържащ данни за гражданство на лицето;
2. копие от дипломата за завършено висше образование и удостоверение за признаването му съгласно чл.10, т. 4 от наредбата по чл. 3;
3. доказателства за стаж като проектант в Република България или в чужбина;
4. удостоверение, издадено от компетентен орган, че лицето не е осъждано за престъпление от общ характер, което да е издадено преди не повече от 3 месеца; когато държавата членка по произход или по постоянно пребиваване не издава такова удостоверение, то може да бъде заменено с клетвена, нотариално заверена или друга подобна декларация;
5. други доказателства за професионални качества и опит - по преценка на кандидата.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. По смисъла на наредбата "трети държави" са държави извън държавите - членки на ЕС, на ЕИП, и Швейцария.

§ 2.
(1) Документите по чл. 14, ал. 2, чл. 18, ал. 2, чл. 19, ал. 2 се легализират, превеждат и заверяват в съответствие с разпоредбите на държавата - членка на ЕС, на ЕИП, и Швейцария по произход или по постоянно пребиваване, в която са издадени, а когато няма такива разпоредби - по общия ред за легализациите, преводите и заверките на документите и други книжа.
(2) Документите по чл. 21, ал. 2 и чл. 22, ал. 2 се легализират, превеждат и заверяват в съответствие с разпоредбите на международните договори на Република България с държавата, в която са издадени, а когато няма такива разпоредби - по общия ред за легализациите, преводите и заверките на документите и други книжа.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник" с изключение на глава втора, която влиза в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

§ 4. До влизането в сила на глава втора признаването на съответна проектантска правоспособност въз основа на дипломите, свидетелствата и другите документи, удостоверяващи професионалната квалификация "архитект", се извършва по реда на глава четвърта.

§ 5. Наредбата се приема на основание чл.11 ЗКАИИП.

Приложение
към
чл. 9, чл. 14, ал. 3 и чл. 16, ал. 2, т. 4 (PDF)
(Изм., ДВ, бр. 89 от 2006 г.)

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив