Наредба за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл. 73, ал. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите

МС

Държавен вестник брой: 60

Година: 2008

Орган на издаване: МС

Дата на обнародване: 14.07.2008

Глава първа
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. (Изм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.) С наредбата се определят условията и редът за разрешаване на физически и юридически лица да произвеждат, придобиват, внасят, съхраняват, прилагат и използват ограничени количества от растенията и веществата от приложения № 1, 2 и 3 към чл. 3, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП) и техните препарати за:
1. медицински и научни изследвания;
2. образователни цели;
3. поддържане на работното състояние на кучетата, разкриващи наркотични вещества.

Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.) При внос на наркотични вещества и техни препарати се спазват изискванията на наредбата по чл. 47, ал. 1 ЗКНВП.

Глава втора
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ С РАСТЕНИЯ И ВЕЩЕСТВА ОТ ПРИЛОЖЕНИЯ № 1, 2 И 3 КЪМ ЧЛ. 3, АЛ. 2 ЗКНВП И ТЕХНИТЕ ПРЕПАРАТИ

Чл. 3.
(1) Разрешенията за дейностите по чл. 1 с растения и вещества от приложения № 1, 2 и 3 към чл.3, ал. 2 ЗКНВП се издават от министъра на здравеопазването на физически и юридически лица, които не притежават лицензия, издадена по реда на чл.32 ЗКНВП.
(2) Юридическите лица по ал. 1 определят със заповед лице, което да отговаря за извършваните дейности с растения и вещества от приложения № 1, 2 и 3 към чл.3, ал. 2 ЗКНВП и техните препарати и за спазването на условията за съхраняването и унищожаването им, както и на изискванията за водене на документацията и отчетност.
(3) Лицата по ал. 1 утвърждават инструкция за работа с растения и вещества от приложения № 1, 2 и 3 към чл.3, ал. 2 ЗКНВП и техни препарати, в която се определят и необходимите мерки за сигурност.

Чл. 4.
За получаване на разрешение за дейности с растения и вещества от приложения № 1, 2 и 3 към чл.3, ал. 2 ЗКНВП и техни препарати лицата по чл. 3, ал. 1 подават в дирекция "Национална служба по наркотичните вещества" (ДНСлНВ) на Министерството на здравеопазването заявление по образец съгласно приложение № 1, към което прилагат следните документи:
1. заверено от заявителя копие от съдебното решение за регистрация и удостоверение за актуална съдебна регистрация за едноличен търговец и юридическо лице;
2. обосновка за необходимостта от използването на растения и вещества от приложения № 1, 2 и 3 към чл.3, ал. 2 ЗКНВП и техните препарати, както и за продължителността на използването им;
3. копие от заповедта по чл. 3, ал. 2;
4. копие от инструкцията по чл. 3, ал. 3;
5. документ за платена такса за издаване на разрешение по реда на чл.9 ЗКНВП.

Чл. 5.
(1) Министърът на здравеопазването издава разрешение по чл. 3, ал. 1 по предложение на ДНСлНВ в срок един месец от постъпване на заявлението и приложените към него документи.
(2) Когато установи несъответствия или непълноти в документацията, министърът на здравеопазването уведомява писмено заявителя и дава указания за отстраняването им.
(3) (Изм., ДВ, бр. 3 от 2005 г.) При необходимост инспекторите по наркотичните вещества към регионалните центрове по здравеопазване извършват проверка на място за установяване съответствието на фактическите условия с представената документация, за което съставят протокол. Протоколът от проверката се изпраща служебно в ДНСлНВ на Министерството на здравеопазването в срок 5 дни от датата на извършване на проверката.
(4) В случаите по ал. 2 срокът по ал. 1 спира да тече до отстраняване на несъответствията и непълнотите.

Чл. 6. Разрешението се издава за срок до 3 г. в зависимост от целите, за които ще се използват наркотичните вещества и техните препарати.

Чл. 7.
(1) Разрешението се издава в два екземпляра и съдържа:
1. номер и дата на издаване;
2. име, седалище и адрес на заявителя;
3. трите имена, единния граждански номер и данните от документа за самоличност на лицето по чл. 3, ал. 2;
4. наименование, количество и дозировка на наркотичните вещества и/или техните препарати;
5. вида на дейностите, които ще се извършват с наркотични вещества и/или техните препарати, и начина на използването им;
6. адрес на сградите, в които ще се извършват дейностите с наркотични вещества и техните препарати;
7. срок на валидност.
(2) Единият екземпляр от разрешението се връчва на заявителя, а другият се съхранява в ДНСлНВ на Министерството на здравеопазването.
(3) Разрешението се получава лично или от представител на заявителя с нотариално заверено пълномощно в срок един месец от получаване на уведомлението за издаването му след представяне на документ за платена такса по реда на чл.9 ЗКНВП.
(4) Разрешението е лично и не може да се преотстъпва.

Чл. 8.
(1) Министърът на здравеопазването по предложение на ДНСлНВ отказва в срока по чл. 5, ал. 1 издаването на разрешение в следните случаи:
1. при констатирани непълноти в документите по чл. 4;
2. при установяване на неверни данни в заявлението и в приложените документи;
3. при недостатъчна обосновка за необходимостта от наркотичните вещества и/или техните препарати.
(2) (Изм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.) Отказът по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 9.
(1) При промяна в обстоятелствата по издаденото разрешение лицата по чл. 3, ал. 1 подават в ДНСлНВ на Министерството на здравеопазването заявление, към което прилагат документи относно заявената промяна.
(2) Министърът на здравеопазването се произнася по заявлението в срока и по реда на чл. 5 и 8.

Чл. 10.
(1) Министърът на здравеопазването по предложение на ДНСлНВ отнема със заповед издаденото разрешение, когато се установят нарушения на изискванията на наредбата или условията на издаденото разрешение.
(2) (Изм., ДВ, бр. 60 от 2008 г., в сила от 04.07.2008 г.) Заповедта по ал. 1 подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 11.
(1) Наркотичните вещества и техните препарати, които се внасят от лицата по чл. 3, ал. 1 в страната, трябва да са в добре запечатани опаковки, придружени от аналитичен сертификат за качество и/или сертификат за произход, копие от фактурата за продажба и копие от митническата декларация.
(2) В случаите на придобиване на наркотични вещества и техни препарати на територията на страната те трябва да са в запечатани опаковки, придружени от аналитичен сертификат за качество и/или копие от сертификат за произход и копие от фактурата за продажба. За получените количества се съставя предавателно-приемателен протокол в два екземпляра, единият от които се съхранява от лицето по чл. 3, ал. 2.

Чл. 12.
(1) Наркотичните вещества и техните препарати се съхраняват в метални каси или шкафове със секретно заключване.
(2) Всички дейности с наркотичните вещества и техните препарати се извършват при спазване на инструкцията по чл. 3, ал. 3.

Чл. 13.
(1) След изразходването на разрешените количества от растения, наркотични вещества или техните препарати се съставя отчетен документ по образец съгласно приложение № 2, подписан от лицето, на което е издадено разрешението.
(2) В срок 10 дни от съставянето на отчетния документ копие от него се изпраща в ДНСлНВ на Министерството на здравеопазването, а оригиналът се съхранява за срок 10 години.

Чл. 14.
Лицето, което отговаря за дейностите с наркотичните вещества и техните препарати:
1. съхранява документацията, свързана с разрешените дейности с наркотични вещества и техните препарати;
2. води специален регистър, в който се вписва всяка операция при използването на наркотичните вещества и техните препарати;
3. съставя отчетния документ по чл. 13; 4. изготвя и представя в ДНСлНВ на Министерството на здравеопазването отчет за внесените количества наркотични вещества и техните препарати след осъществяването на всеки внос.

Чл. 15. При изтичане срока на валидност на разрешението или при отнемането му неизразходваните количества наркотични вещества или техни препарати се унищожават по реда на наредбата по чл.97 ЗКНВП.

Чл. 16.
(1) Дейностите по чл. 1 с растения и вещества от приложения № 1, 2 и 3 към чл.3, ал. 2 ЗКНВП и техните препарати, които се извършват от служители на специализираните служби, научноизследователски и научно-приложни институти на Министерството на вътрешните работи, се разрешават със заповед на министъра на вътрешните работи.
(2) Заповедта по ал. 1 се издава по предложение на директорите на съответните служби и институти на Министерството на вътрешните работи.
(3) В заповедта се посочват:
1. името и длъжността на служителите, отговарящи за дейностите по чл. 1;
2. видът на дейностите;
3. наименование и количество на веществата.
(4) Служителите, посочени в заповедта, отговарят за спазването на условията за отпускане, съхраняване и унищожаване на наркотични вещества и на изискванията за документация и отчетност.
(5) Директорите на съответните служби и институти на Министерството на вътрешните работи утвърждават инструкции за работа с растения и вещества от приложения № 1, 2 и 3 към чл.3, ал. 2 ЗКНВП, в които се определят:
1. условията и редът за получаване, ползване и съхраняване на наркотичните вещества, както и изготвянето на образци от тях;
2. необходимите мерки за сигурност;
3. редът и методите за унищожаване на наркотичните вещества, както и изискванията за документация и отчетност на изразходваните количества.

Чл. 17.
(1) Дейности по чл. 1 с растения и вещества от приложения № 1, 2 и 3 към чл.3, ал. 2 ЗКНВП и техните препарати, които се извършват от служители на Агенция "Митници", се разрешават със заповед на директора на Агенция "Митници".
(2) В заповедта по ал. 1 се посочват:
1. името и длъжността на служителите, отговарящи за дейностите по чл. 1;
2. видът на дейностите;
3. наименование и количество на веществата.
(3) Служителите, посочени в заповедта, отговарят за спазването на условията за отпускане, съхраняване и унищожаване на наркотични вещества и на изискванията за документация и отчетност.
(4) Директорът на Агенция "Митници" утвърждава инструкция за работа с растения и вещества от приложения № 1, 2, 3 и ЗКНВП, в която се определят:
1. условията и редът за получаване, ползване и съхраняване на наркотичните вещества;
2. наименование и количество на наркотичните вещества;
3. необходимите мерки за сигурност;
4. редът и методите за унищожаване на наркотичните вещества, както и изискванията за документация и отчетност на изразходваните количества.

Чл. 18.
(1) Министерството на здравеопазването води регистър на издадените по реда на наредбата разрешения за наркотични вещества.
(2) В 7-дневен срок от разрешаване на дейностите по чл. 1 директорът на Агенция "Митници" и министърът на вътрешните работи изпращат служебно в Министерството на здравеопазването копия от издадените разрешения.

Глава трета
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ С ВЕЩЕСТВА ОТ ПРИЛОЖЕНИЕ № 4 КЪМ ЧЛ.3, АЛ. 2 ЗКНВП, КАКТО И СЪС СМЕСИ, В КОИТО СЕ СЪДЪРЖАТ ВЕЩЕСТВА ОТ ПЪРВА И ВТОРА КАТЕГОРИЯ НА ПРИЛОЖЕНИЕ № 4 КЪМ ЧЛ.3, АЛ. 2 ЗКНВП

(Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)

Чл. 19. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г. - в сила от 01.10.2005 г., отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 20. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 21. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 22. (Изм., ДВ, бр. 78 от 2005 г. - в сила от 01.10.2005 г., отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 23. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 24. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 25. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 26. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 27. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 28. (Отм.. ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 29. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 30. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 31. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 32. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 33. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 34. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)
 
Чл. 35. (Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. (Изм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.) По смисъла на наредбата научните изследвания включват и научни методи за разследване на престъпления, в т.ч. извършването на експертни изследвания на растения и вещества от приложения № 1, 2 и 3 ЗКНВП.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2.
В Наредбата за условията и реда за изземване, съхраняване, унищожаване и предоставяне за научна дейност на наркотични вещества и растения и за вземане на представителни проби от тях, приета с Постановление № 37 на Министерския съвет от 2000 г., се правят следните изменения:
1. В чл.14, ал. 1 думите "за всеки конкретен случай от министъра на здравеопазването" се заличават.
2. В чл.15 ал. 2 и 3 се изменят така:
(2) Количествата по ал. 1 се отделят от комисията по унищожаване, за което се съставя протокол.
(3) Количествата по ал. 1 се предават опаковани и подпечатани с печат на специализираното звено, отговарящо за съхраняването в Агенция "Митници", за което се съставя предавателно-приемателен протокол."
3. Член 16 се отменя.

§ 3. Наредбата се приема на основание чл.73, ал. 2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Приложение № 1
към
чл. 4




ДО
МИНИСТЪРА НА
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

ЗАЯВЛЕНИЕ

От................................................................................................................................... (име, презиме, фамилия)
в качеството на............................................................................................................
Л.К. №

ЕГН










Адрес: гр./с.

код




област

община

ул./бул.


тел.



Име на физическото или юридическото лице:
рег. по ф.д. № .......... по описа за .......... г. на
.......................... съд, том .......... стр. ..........
Седалище и адрес на управление:
гр./с.

код




област

община

ул./бул.


тел.

факс

e-mail

Моля на основание чл.73 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите да бъде издадено разрешение за дейностите: 1 ......................................................................................................... 2 ......................................................................................................... 3 ......................................................................................................... 4 ......................................................................................................... 5 ......................................................................................................... със следните наркотични вещества и техни препарати:
Наименование Мярка Дозировка Количество
1.

2.

3.

4.

Адрес на сградите, където ще се извършват дейностите с наркотични вещества и техните препарати:

Точен адрес
(пощ. код, гр./с., общ.,ул., №)
Дейност Мерки за безопасност
1.

2.

3.

4.

Лицето, което отговаря за дейностите с наркотичните вещества по чл.5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73, ал. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите:


Л.К. №

ЕГН










Адрес: гр./с.

код




област

община

ул./бул.


тел.



Прилагам следните документи:
1. Заверен препис от съдебно решение за регистрация.
2. Удостоверение за актуално съдебно състояние.
3. Обосновка за необходимостта от използването на наркотичните вещества и техните препарати за медицински и научни изследвания и за образователни цели, както и за продължителността на използването им.
4. Копие от заповедта по чл.5, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73, ал. 1 ЗКНВП.
5. Инструкция за извършване на дейности с наркотични вещества по чл.5, ал. 3 от Наредбата за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73, ал. 1 ЗКНВП.
Дата: ................ Подпис на заявителя: ................
(печат)

Приложение № 2
към
чл. 13, ал. 1

Физическо или юридическо лице: ...................
Изх. № ......................../дата

ОТЧЕТЕН ДОКУМЕНТ
за получените, изразходваните и наличните количества наркотични вещества от приложения № 1, 2 и 3 към чл.3, ал. 2 ЗКНВП и техни препарати

Наименова-
ние на
наркотичното
вещество или препарат
Мярка Получени
количества
№ на
разрешението,
издадено
по реда на
чл. 2, ал. 1
№ на предавателно-
приемателния
протокол/№
на разреши-
телното
за внос
Изразход-
вани
коли-
чества
Период на
изразходване
Налични
количества
1.
2.
3.
4.
5.
6.

Лицето, което отговаря
за извършваните дейности
с наркотични вещества: ..............
(подпис)
Ръководител: ..............
(подпис и печат)

Приложение № 3
към
чл. 29, ал. 1
(Отм., ДВ, бр. 60 от 2008 г. - в сила от 04.07.2008 г.)

 

Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив