Наредба № 1 от 17 ноември 2000 г. за информационния регистър на културните организации (Отм. ДВ бр. 26/2007)

Държавен вестник брой: 26

Година: 2007

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 28.03.2007

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за водене на информационния регистър на културните организации от Министерството на културата.

Чл. 2.
(1) Информацията в регистъра се набира въз основа на заявления по образец съгласно приложение № 1, подадени от лицата, които представляват културните организации.
(2) Заявленията се подават в съответния национален център, отговарящ за културната област, в която организацията осъществява основния си предмет на дейност.
(3) Училищата по изкуствата и културата и библиотеките подават заявление в дирекция "Регионална културна политика" на Министерството на културата.
(4) Българските културни институти в чужбина подават заявление в дирекция "Международна културна политика" на Министерството на културата.
(5) Заявлението за вписване в регистъра се подава в двумесечен срок от създаването на културната организация.

Чл. 3. Към заявлението по чл. 2 се прилагат:
1. препис от акта за създаване на културната организация:
а) за държавните организации - препис от акта на Министерския съвет;
б) за общинските организации - препис от акта на общинския съвет;
в) за всички останали - съдебна регистрация;
2. копие от удостоверение за данъчна регистрация;
3. копие от карта за идентификация по регистър "БУЛСТАТ".

Чл. 4.
(1) Заявлението и приложените към него документи се приемат от определените за това служители на националните центрове, съответно на дирекция "Регионална културна политика" и дирекция "Международна културна политика".
(2) При непълнота на представените документи служителите дават указания на заявителите в седемдневен срок да отстранят допуснатите нередности.

Чл. 5.
(1) Когато представените документи отговарят на изискванията по наредбата, служителите попълват в седемдневен срок информационна карта за културната организация по образец съгласно приложение № 2.
(2) (Изм., ДВ, бр. 27 от 2003 г.) Информационната карта се попълва в три екземпляра, като единият екземпляр заедно със заявлението и приложените към него документи се съхранява в националния център или административното звено, в които е подадено заявлението, другият в 3-дневен срок от съставянето се предава в дирекция "Културно-информационна политика и реклама, анализи и прогнози" на Министерството на културата, а третият се връчва на заявителя.

Чл. 6.
(1) Номерът на всяка информационна карта се образува от идентификационен код на съответния национален център или административно звено и пореден номер според времето на постъпване на заявлението.
(2) Идентификационните кодове на националните центрове и административните звена са, както следва:
1. Национален център за театър - 10;
2. Национален център за музика и танц - 11;
3. Национален център за книгата - 12;
4. Национален филмов център - 13;
5. Национален център за музеи, галерии и изобразителни изкуства - 14;
6. дирекция "Регионална културна политика" на Министерството на културата:
а) за училища по изкуствата и културата - 15;
б) за библиотеки - 16;
7. дирекция "Международна културна политика" на Министерството на културата - 17.

Чл. 7.
(1) (Изм., ДВ, бр. 27 от 2003 г.) Дирекция "Културно-информационна политика и реклама, анализи и прогнози" на Министерството на културата обобщава получените чрез информационната карта данни и ги вписва в единна електронна база от данни, която се въвежда и на хартиен носител.
(2) (Изм., ДВ, бр. 27 от 2003 г.) Вписването на културната организация в информационния регистър се извършва в седем-дневен срок от получаване на информационната карта в дирекция "Културно-информационна политика и реклама, анализи и прогнози".

Чл. 8. Информационният регистър съдържа данните от информационната карта и е общодостъпен.

Чл. 9.
(1) При промяна на някое от обстоятелствата, посочени в информационната карта, лицето, което представлява културната организация в четиринадесетдневен срок писмено уведомява за това националния център или съответното административно звено.
(2) Към уведомлението по ал. 1 се прилагат документите, удостоверяващи настъпилата промяна.
(3) Промените по ал. 1 се отразяват в информационния регистър по реда на вписването на данните за културната организация в него.

Заключителна разпоредба

Параграф единствен. Наредбата се издава на основание чл.14, ал. 4 от Закона за закрила и развитие на културата.

Приложение № 1
към
чл. 2, ал. 1

До
...........................
...........................
(наименование на националния
център или съответното
административно звено на
Министерството на културата)

ЗАЯВЛЕНИЕ
от ......................................................................................................................................................................
(трите имена на лицето, представляващо организацията)
Моля, на основание чл.14, ал. 4 от Закона за закрила и развитие на културата да впишете в информационния
регистър ........................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................................... (наименование на културната организация, седалище и адрес на управление, телефон, факс, телекс, e-mail)
Приложение:
1. ......................................................................................................................................................................
2. .....................................................................................................................................................................
3. ...................................................................................................................................................................... (посочват се изискуемите дикументи по чл.3 от Наредбата за информационния регистър на културните организации)

Подпис:

Приложение № 2
към
чл. 5, ал. 1

Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив