Наредба № 1 от 19 март 1998 г. за условията и реда за издаване на разрешения за производство, внос и поддържане на технически помощни средства, приспособления и съоръжения за инвалиди (Отм. ДВ бр. 17/2005)

МТСП

Държавен вестник брой: 17

Година: 2005

Орган на издаване: МТСП

Дата на обнародване: 27.02.2007

Раздел I
Общи положения

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат условията и редът за издаване на разрешения за производство, внос и поддържане на технически помощни средства, приспособления и съоръжения за инвалиди.
(2) Дейностите по производство, внос и поддържане на технически помощни средства, приспособления и съоръжения за инвалиди се извършват от физически или юридически лица, на които е издадено разрешение по реда на тази наредба.

Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 32 от 2004 г.) Министерството на труда и социалната политика съгласно приложение № 1 издава разрешения за:
1. производство на технически помощни средства и съоръжения за инвалиди, както и резервните части за тях;
2. освобождаване вноса на технически помощни средства, приспособления и съоръжения за инвалиди, както и резервните части за тях, от заплащане на дължимите митни сборове и данък добавена стойност;
3. поддържане на технически помощни средства, приспособления и съоръжения за инвалиди.

Чл. 3.
(1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 32 от 2004 г.) Физическите или юридическите лица, получили разрешение за внос на технически помощни средства и материали за тяхното производство и поддържане, ползват митническите и данъчни облекчения, предвидени в Закона за защита, рехабилитация и социална интеграция на инвалидите, Закона за митниците и Закона за данък добавена стойност.
(2) (Отм., ДВ, бр. 32 от 2004 г.).
(2) (Предишна ал. 3, доп., ДВ, бр. 32 от 2004 г.) Техническите помощни средства, приспособления и съоръжения за инвалиди и материалите за тяхното производство и поддържане, при внос на които се ползват митнически и данъчни облекчения, са посочени в списък (приложение № 2) утвърждаван ежегодно от министъра на труда и социалната политика.
(3) (Предишна ал. 4, доп., ДВ, бр. 32 от 2004 г.) Освобождаването от мита, такси и данък добавена стойност на стоките по ал. 3 се извършва след представяне пред митническите органи на разрешението за внос, издадено по реда на тази наредба.

Раздел II
Ред за издаване на разрешенията

Чл. 4. (Изм., ДВ, бр. 32 от 2004 г.)
(1) Физическо или юридическо лице, което желае да получи разрешение по чл. 2, представя в Министерството на труда и социалната политика следните документи:
1. заявление, в което се посочват дейностите, за които се иска разрешение;
2. списък на техническите помощни средства, приспособления и съоръжения за инвалиди по видове, модели и марки;
3. нотариално заверено копие от първоначалното решение за съдебна регистрация на заявителя;
4. удостоверение за актуално състояние, издадено от компетентния съд;
5. удостоверение, че не е открита процедура за обявяване в несъстоятелност от компетентния съд;
6. нотариално заверено копие от удостоверение за данъчна регистрация;
7. удостоверение за липса на парични задължения към държавата, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, или задължения към осигурителни фондове, освен ако компетентният орган е допуснал разсрочване или отсрочване на задълженията;
8. заверено копие на документ за вписване в единния държавен регистър на стопанските субекти "Булстат";
9. сертификат за съответствие на системата за управление на качеството на производителя с изискванията на стандартите ISO 9000 и/или сертификат за съответствие на продукта с изискванията на съответната/ите европейска/и директива/и;
10. документ за гаранционен срок за продаваните технически помощни средства, включително и за консумативите, определен от производителя;
11. декларация за осигурено гаранционно и извънгаранционно обслужване в България;
12. данни за разпределителната мрежа в страната - селища, адреси и телефони на дистрибуторите.
(2) За издаване на разрешение по чл. 2, т. 1 се прилага и заключение от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" и Хигиенно-епидемиологична инспекция.
(3) За издаване на разрешение по чл. 2, т. 2 се подават още:
1. декларация за осигурен внос на консумативи за срок 5 години при смяна на марката, преустановяване на производството от производителя или прекратяване дейността на дружеството;
2. документ от чуждестранния производител за оторизиран дистрибутор.
(4) Лицата, кандидатстващи за разрешение за производство и внос на слухови апарати, задължително представят и документ от районен център по здравеопазване за квалификация по слухопротезиране.

Чл. 5. (Изм., ДВ, бр. 32 от 2004 г.)
(1) Подадените заявление по чл. 4 се разглеждат не по-късно от края на месеца, следващ месеца на подаване на документите в пълен комплект, от комисия, назначена със заповед от министъра на труда и социалната политика.
(2) Комисията се състои от председател и 8 членове:
1. председател - заместник-министър на труда и социалната политика;
2. членове - представители на:
а) Министерството на труда и социалната политика - двама;
б) Агенцията за социално подпомагане - един;
в) Фонд "Рехабилитация и социална интеграция" - един;
г) Българския институт по стандартизация - един;
д) Министерството на здравеопазването - един;.
е) Националния осигурителен институт - един;
ж) Агенция "Митници" - един.
(3) Заседанията на комисията са редовни, ако присъстват не по-малко от седем членове. Тя взима решение с обикновено мнозинство.
(4) Комисията по ал. 1 заседава веднъж месечно и разглежда постъпили през предходния месец заявления.

Чл. 5а. (Нов, ДВ, бр. 32 от 2004 г.)
(1) Председателят на комисията със заповед определя технически секретар, който организира заседанията, води протокол и съхранява документацията. Техническият секретар не е член на комисията и няма право на глас при вземането на решения.
(2) За всяко заседание на комисията техническият секретар води протокол със следното съдържание:
1. дата на провеждане на заседанието;
2. имената на участниците в заседанието;
3. данни за юридическото или физическото лице, което кандидатства за издаване на разрешение;
4. правното основание и мотивите за издаване или отказа на исканото разрешение.
(3) Протоколите се подписват от присъстващите членове на комисията и имат годишна номерация.
(4) При изразено особено мнение на членове на комисията то се представя в писмена форма в двудневен срок след заседанието и е неразделна част от протокола.

Чл. 6. (Изм., ДВ, бр. 32 от 2004 г.)
(1) В 7-дневен срок от провеждане на заседанието комисията по чл. 5, ал. 1 издава съответното разрешение на заявителя или отказ с мотиви към него.
(2) Издадените разрешения или откази се подписват от председателя на комисията и се връчват на заявителя срещу подпис.
(3) Срокът на действие на издадените разрешения е тригодишен, считано от датата на издаване на разрешението.
(4) Отказът на комисията да издаде разрешение може да се обжалва по реда на Закона за административното производство.
(5) Копие от разрешението по ал. 1 се изпраща за сведение в Централно митническо управление на Агенция "Митници".

Чл. 7. (Изм., ДВ, бр. 32 от 2004 г.)
(1) Техническият секретар води следната задължителна документация: 1. регистър за постъпилите заявления; 2. регистър за издадените разрешения.
(2) Регистърът по ал. 1, т. 2 съдържа:
1. име, седалище и адрес на физическото или юридическото лице, получило разрешение по чл. 2;
2. вид и обхват на разрешената дейност; марка и модел, каталожен номер и/или фабричен номер;
3. номер и дата на издаване на разрешението;
4. дата на връчване на разрешението и подпис на получателя.

Чл. 8. (Доп., ДВ, бр. 32 от 2004 г.) Разрешението не може да се прехвърля и преотстъпва на други физически или юридически лица.

Чл. 9. (Изм. и доп., ДВ, бр. 32 от 2004 г.) Лице, получило разрешение, задължително води регистър за изработените, внесени и продадени технически помощни средства, приспособления и съоръжения за инвалиди, фабричен номер и/или сериен номер на изделието с дата на изработване и дата на получаване име, подпис, ЕГН, адрес на купувача.

Чл. 10.
(1) (Предишен текст на чл. 10, ДВ, бр. 32 от 2004 г.) Лице, получило разрешение, задължително продава техническите помощни средства с гаранционна карта и подробна инструкция за употреба на български език.
(2) (Нова, ДВ, бр. 32 от 2004 г.) Лицата, получили разрешение за производство, задължително осигуряват гаранционно и извънгаранционно обслужване на техническите помощни средства в сервизни бази, разположени в областните градове.
(3) (Нова, ДВ, бр. 32 от 2004 г.) Задължението по ал. 2 е в сила в продължение на 5 години след промяна на марката и/или преустановяване на производството.
(4) (Нова, ДВ, бр. 32 от 2004 г.) Лицата, извършващи продажба на технически помощни средства, са длъжни да приспособят всички свои магазини в страната, както и сервизните бази, съобразно нормативно установените стандарти за достъпност за хора със съответно физически, зрителни и слухови увреждания.

Чл. 11. Лице, получило разрешение, до края на януари всяка година представя в Министерството на труда и социалната политика списък с номенклатурата на произвежданите, внасяните и продаваните технически помощни средства, приспособления и съоръжения за инвалиди.

Раздел III
Контрол и отнемане на разрешението

Чл. 12. (Изм., ДВ, бр. 32 от 2004 г.)
(1) Министърът на труда и социалната политика със заповед назначава контролен съвет, който извършва проверки на дейността на фирмите, получили разрешение по чл. 2.
(2) Контролният съвет се състои от председател и 7 души в състав:
1. Министерството на труда и социалната политика - двама;
2. Агенцията за социално подпомагане - един;
3. Фонд "Рехабилитация и социална интеграция" - двама;
4. Министерството на финансите - един;
5. Министерството на здравеопазването - един.
(3) Министърът на труда и социалната политика определя със заповед председателя на контролния съвет и издава на членовете му документ, с който те се легитимират при извършване на контрола.
(4) Физическо или юридическо лице, получило разрешение по чл. 2, е длъжно да оказва съдействие на контролните органи, да съхранява и предоставя при поискване пълна информация за сделките с технически помощни средства и съоръжения за инвалиди, както и резервните части за тях.

Чл. 13. (Изм., ДВ, бр. 32 от 2004 г.)
(1) Контролният съвет се събира най- малко два пъти годишно.
(2) Контролният съвет извършва проверки по сигнали от граждани или служители в системата на социалното подпомагане, както и по собствена инициатива.

Чл. 14. (Изм., ДВ, бр. 32 от 2004 г.)
(1) При установяване на нарушения на тази наредба контролният съвет съставя протокол в два еднообразни екземпляра, единият от които се изпраща на комисията по чл. 5, а другият се връчва срещу подпис на нарушителя.
(2) Нарушителят има право да направи възражение пред председателя на комисията в 7-дневен срок от получаване на протокола.
(3) Комисията разглежда протокола и направените по него възражения и ако счете за необходимо, дава срок за отстраняване или преустановяване на нарушението.
(4) Ако нарушението не бъде отстранено или преустановено в рамките на дадения срок по ал. 3, комисията взема мотивирано решение за отнемане на разрешението.
(5) Решението по ал. 4 заедно с мотивите към него се изпраща на заинтересуваните лица в срок 7 дни и може да бъде обжалвано по реда на Закона за административното производство.

Чл. 15. Ново разрешение може да бъде издадено не по-рано от 1 година след отнемане на предходното.

Допълнителни и заключителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба технически помощни средства, приспособления и съоръжения за инвалиди са опорни или други пособия и съоръжения, които заменят, подобряват или контролират функциите на увредени човешки органи и увеличават възможностите за самообслужване, придвижване и трудова дейност.

§ 2. Тази наредба са издава на основание чл.30, ал. 3 от Закона за защита, рехабилитация и социална интеграция на инвалидите.

§ 3. Указания по прилагането на наредбата дават в съответните поделения на Министерството на труда и социалната политика, съгласувано с Националния осигурителен институт.

§ 4. (Отм., ДВ, бр. 32 от 2004 г.) .

Приложение No 1
към чл. 2

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

Изх. № ....................
.............199 ........... г.

РЕШЕНИЕ

На основание чл.30 от Закона за защита, рехабилитация и социална
интеграция на инвалидите и чл.5, ал.1 от Наредбата за условията и реда за
издаване на разрешения на физически и юридически лица за производство,
внос и поддържане на технически помощни средства, приспособления и
съоръжения за инвалиди,
.................................................... - председател на комисията
(трите имена)

РАЗРЕШАВА
(ОТКАЗВА)

на:
Име:................................................................................
Адрес: ............................................................................
да извършва дейностите ....................................................
.......................................................................................
(производство, внос, поддържане)
на следните технически помощни средства, приспособления и
съоръжения за инвалиди:....................................................
.......................................................................................
.......................................................................................
.......................................................................................
Срокът на настоящото разрешение е 3 години от датата на
издаването му.

Зам.-министър
(Председател на комисията):

Приложение No 2
към чл. 3, ал.3

Списък на техническите помощни средства, приспособления и съоръжения за инвалиди и материалите за тяхното производство и поддържане

1. Полуфабрикати, елементи и материали за изработването и поддържането на протези за горни и долни крайници.
2. Полуфабрикати, елементи и материали за изработването и поддържането на ортези: ортопедични апарати, корсети и шини.
3. Профилактични гащички и пелени за деца с луксация на тазобедрената става.
4. Принадлежности към протези: протезни чорапи, козметични ръкавици, акумулаторни батерии, бандажи, дерматични профилактични средства.
5. Индивидуални стелки за диабетно стъпало.
6. Медицински компресионни чорапи.
7. Инвалидни колички, резервни части и акумулатори за тях.
8. Масички за инвалидни колички, стеснители за инвалидни колички.
9. Слухови апарати, резервни части, батерии и консумативи за тях.
10. Говорни апарати (изкуствен ларинкс), резервни части, батерии и консумативи за тях.
11. Глюкомери, резервни части и консумативи за тях.
12. Тест ленти за захар в кръвта и в урината, тест ленти за ацетон в урината.
13. Гръдни епитези.
14. Тоалетни столове (обикновени и химически) и столове за баня за инвалиди.
15. Антидекубитални възглавници и дюшеци.
16. Портативни и ултразвукови инхалатори.
17. Инфузионни помпи за приложение на десферал.
18. Торбички за уро- и колостома.
19. Терапевтични велосипеди за инвалиди.
20. Ортопедични обувки и приспособления за корекция.
21. Патерици, бастуни, ходилки и проходилки.
22. Приспособления за управление на леки автомобили от лица с дисфункция на долни и горни крайници.
23. Бели бастуни за незрящи лица - сгъваеми, телескопични и несгъваеми и резервни части за тях.
24. Неоптични очила с електронен звук (СОНИ ГАЙД).
25. Джобни и стенни звукови маяци.
26. Компаси с релефно скална или синтетичноговорна ориентация.
27. Прибори за индикация на светлини.
28. Плочи за писане на Брайл и механически и електрически Брайлови пишещи машини и резервни части за тях.
29. Пишеща, копирна и компютърна техника за Брайлов печат.
30. Екранни увеличители на плоско печатни материали (телевизионни увеличители).
31. Контролери за синтетичен говор за компютри.
32. Неелектронни оптични прибори за четене и ориентиране - монокулярни, бинокулярни, лупи, увеличителни стъклопласти и диоптични очила.
33. Говорящи компютърни речници и справочници.
34. Географски карти, скици, глобуси и други картографски материали с релефни и Брайлови означения.
35. Училищни пособия с едрошрифтови, Брайлови, релефни, звукови и синтетичноговорни индикации и надписи.
36. Прибори за линейно пространствено измерване (метри, ролетки, шублери и др.) с релефна, звукова или говорна индикация.
37. Механичен часовник с релефен циферблат (Брайлови часовници) и резервни части за тях.
38. Електронни говорящи часовници.
39. Сигнални часовници за измерване на време до 60 минути с релефен циферблат или синтетичен говор.
40. Електронни калкулатори със синтетичен говор.
41. Термометри за телесна или стайна температура с релефно скална, звукова или синтетичноговорна индикация.
42. Апарати за измерване на пулс и кръвно налягане с релефно скална или говорна индикация.
43. Дозатори за лекарства.
44. Спринцовки за автоматично дозиране на инсулин.
45. Електронни индикатори за ниво на течност в малък обем.
46. Помощни приспособления за разливане, пресипване и дозиране на течни и твърди насипни вещества.
47. Домакински везни с релефно скална или синтетичноговорна индикация.
48. Шахове, забавни игри с релефни или Брайлови означения и надписи.
49. Помощни прибори за акордиране на пиана от хора с увредено зрение.
50. Помощни прибори - вибратори за работещи слепи масажисти.
51. Електромагнитни щифтове за автоматични телефонни централи за работещи слепи телефонисти.
52. Всички други прибори, излъчващи информация чрез синтетичен говор или с Брайлова индикация.
53. Помощни средства за битово самообслужване на инвалиди с дисфункция на горни и долни крайници.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив