Наредба № 10 от 16 декември 2003 г. за износа и вноса на парични средства, благородни метали, скъпоценни камъни и изделия със и от тях и за водене на митническите регистри по чл. 10а от Валутния закон

МФ

Държавен вестник брой: 48

Година: 2007

Орган на издаване: МФ

Дата на обнародване: 18.06.2007

Глава първа
ПРЕДМЕТ

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 48 от 2007 г., в сила от 15.06.2007 г.) С тази наредба се определя редът за износ и внос на парични средства - пари в брой и платежни инструменти на приносител, на благородни метали, скъпоценни камъни и изделия със и от тях, както и редът за водене на митническите регистри по чл. 10а от Валутния закон.

Глава втора
ИЗНОС И ВНОС НА ПАРИЧНИ СРЕДСТВА
(Загл. изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.)

Чл. 2.
(1) (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Местни и чуждестранни физически лица могат да изнасят и внасят парични средства на стойност до 10 000 евро или тяхната равностойност в левове или друга валута свободно, без писмено деклариране пред митническите органи.
(2) (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Местни и чуждестранни физически лица могат да изнасят и внасят парични средства на стойност 10 000 евро или повече или тяхната равностойност в левове или друга валута след деклариране пред митническите органи по реда на чл. 8 на собственика на паричните средства и получателя, за когото те са предназначени, на тяхната стойност и вид, на произхода и предназначението им, както и на транспортното средство и маршрута.
(3) (Отм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.)
(4) (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) При износ на парични средства над 25 000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута митническите органи допускат изнасянето на паричните средства след представяне на удостоверение от съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите, че лицето няма просрочени задължения.
(5) (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Разпоредбите на ал. 4 не се прилагат при износ на суми над 25 000 лв. или тяхната равностойност в чуждестранна валута от чуждестранно физическо лице, ако изнасяните суми са в рамките на внесените и декларирани от лицето парични средства при последното му влизане на територията на Република България.
(6) За удостоверяване на обстоятелството по ал. 5 чуждестранното физическо лице представя пред митническите органи декларация съгласно чл. 8, подадена при последното му влизане в страната.
(7) (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Равностойността на чуждестранната валута в евро се изчислява през курса на тази валута в левове, ползван за митнически цели, приложим в деня на изнасянето, съответно на внасянето на паричните средства. Официалният валутен курс на лева към еврото, определен съгласно чл. 29 от Закона за Българската народна банка, е 1,95583 лв. за едно евро.

Чл. 3. (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.)
(1) За целите на прилагането на чл. 2, ал. 4 лицата, регистрирани по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, представят пред митническите органи удостоверение от Националната агенция за приходите за наличието или липсата на просрочени задължения, като:
1. за местни физически лица удостоверението се издава от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по постоянния адрес на лицето;
2. за чуждестранни физически лица удостоверението се издава от териториална дирекция на Националната агенция за приходите по адрес на последно пребиваване на лицето.
(2) За целите на прилагането на чл. 2, ал. 4 лицата, които не са задължени лица по смисъла на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, представят пред митническите органи удостоверение, отразяващо това обстоятелство, издадено от съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите, определена по реда на ал. 1.

Глава трета
ИЗНОС И ВНОС НА БЛАГОРОДНИ МЕТАЛИ, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И ИЗДЕЛИЯ СЪС И ОТ ТЯХ

Чл. 4. Местни и чуждестранни физически лица могат да изнасят и внасят епизодично за лично и семейно ползване благородни метали и скъпоценни камъни в необработен, полуобработен и обработен вид, както и изделия със и от благородни метали и скъпоценни камъни свободно, без писмено деклариране, до следните размери:
1. злато и платина в необработен и полуобработен вид и монети общо до 37 г без оглед на съдържанието на златото или платината;
2. бижута и аксесоари от сплави на златото или платината общо до 60 г без оглед на съдържанието на златото или платината;
3. сребро в необработен и полуобработен вид и монети, както и бижута и аксесоари от сплави на среброто, общо до 300 г без оглед на съдържанието на среброто;
4. скъпоценни камъни, вградени в изделията, посочени в т. 2 и 3.

Чл. 5.
(1) (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Внасянето и изнасянето от местни и чуждестранни физически лица на благородни метали и скъпоценни камъни над размерите, посочени в чл. 4, както и пренасяните във вид на прах или друг вид изделия със и от благородни метали и скъпоценни камъни, невключени в чл. 4, се декларират за целите на Валутния закон по реда на чл. 8. По отношение облагането им и мерките на търговската политика те се третират като стоки, като за тях се прилагат разпоредбите на Регламент (ЕИО) № 2913/92 на Съвета и Регламент (ЕИО) № 2454/93 на Комисията.
(2) (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Ако стоките по ал. 1 са с нетърговски характер по смисъла на чл. 1, т. 6 от Регламент (ЕИО) № 2454/93 на Комисията, декларирането за целите на чл. 59 от Регламент (ЕИО) № 2913/92 на Съвета се счита за извършено с декларацията по чл. 8.
(3) (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Ако стоките по ал. 1 са с търговски характер, освен декларацията по чл. 8 за целите на чл. 59 от Регламент (ЕИО) № 2913/92 на Съвета се извършва писмено деклариране чрез Единен административен документ (ЕАД).

Чл. 6. (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Износът на предмети от благородни метали и скъпоценни камъни, които са паметници на културата, се допуска само след писмено деклариране по реда на чл. 8 и при спазване условията на чл. 33б от Закона за паметниците на културата и музеите.

Глава четвърта
ДЕКЛАРИРАНЕ НА ИЗНАСЯНИ ИЛИ ВНАСЯНИ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА, БЛАГОРОДНИ МЕТАЛИ, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И ИЗДЕЛИЯ СЪС И ОТ ТЯХ
(Загл. изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.)

Чл. 7.
(1) (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) В случаите на чл. 2, ал. 1 и чл. 4 изнасяните или внасяни парични средства, благородни метали, скъпоценни камъни и изделия със и от тях се считат за декларирани пред митническите органи чрез едно от следните действия:
1. преминаване при излизане или влизане през зеления или "нищо за деклариране" коридор в митническите учреждения, където се използват два коридора, или
2. устно заявяване или преминаване при излизане или влизане през митническо учреждение, в което не се използват два коридора.
(2) (Доп., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Действията по ал. 1, т. 1 и 2 се считат за декларация на лицето, че няма нищо за деклариране съгласно разпоредбите на Валутния закон и Регламент (ЕО) № 1889/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 26 октомври 2005 г. за контрола на паричните средства, които се въвеждат в Общността или я напускат.
(3) Разпоредбите на ал. 1 не са пречка в тези случаи декларирането да се извърши писмено по желание на лицето.

Чл. 8.
(1) (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Местни и чуждестранни физически лица задължително попълват и представят пред митническите органи валутна митническа декларация по образец, утвърден от министъра на финансите, в случаите на чл. 2, ал. 2 и 5 и чл. 5 и 6.
(2) Декларацията по ал. 1 се попълва и подава в три екземпляра, като първият екземпляр е предназначен за декларатора, а вторият и третият - за митническите органи.
(3) Удостоверенията по чл. 3, ал. 1 и 2 се прилагат към екземпляра на декларацията по ал. 1, предназначен за митническото учреждение, и се считат за неделима част от нея.
(4) Декларирането по ал. 1 от лица, ненавършили 16 години, се извършва от едно от съпровождащите ги пълнолетни лица.

Глава пета
ИЗНОС И ВНОС НА ПАРИЧНИ СРЕДСТВА, БЛАГОРОДНИ МЕТАЛИ И СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ В ПОЩЕНСКИ ПРАТКИ
(Загл. изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.)

Чл. 9.
(1) (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Пари в брой, както и благородни метали и скъпоценни камъни, включително изделия със и от тях, не могат да се изнасят и внасят посредством пощенски пратки, освен когато пратките са с обявена стойност.
(2) (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Износът и вносът на пари в брой, благородни метали, скъпоценни камъни и изделия със и от тях в пощенски пратки с обявена стойност се извършва при спазване на изискванията, посочени в глави втора, трета и четвърта.
(3) В случаите на ал. 2 декларациите по чл. 8 се приемат и заверяват:
1. в случаите на внос - в митническото учреждение, на което пратката, разпределена от разменната пощенска станция към Регионална митническа дирекция - София, съгласно разпоредбата на чл. 801, ал. 7 от Правилника за прилагане на Закона за митниците;
2. в случаите на износ - от пощенската служба, приела пратката.
(4) Приетите от пощенските служби декларации по чл. 8 се предават на митническите органи.

Чл. 10. Ограниченията по чл. 9, ал. 1 не се отнасят за пратки на Българската народна банка и на търговските банки, като в тези случаи:
1. (изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) при изнасяне или внасяне на пари в брой пратката и съпровождащите я документи се представят пред митническите органи и задължително се подава документ в два екземпляра, съдържащ най-малко следните данни:
а) пълно наименование, банков код и БУЛСТАТ на банката;
б) наименование, буквен код и размер на валутата;
в) име, презиме, фамилия и ЕГН на лицето, упълномощено от банката да я представлява пред митническите органи;
г) страна, за или от която се извършва износът или вносът на валутата;
д) дата на износа или вноса на пратката;
2. (изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) при изнасяне или внасяне на благородни метали и скъпоценни камъни, включително изделия със и от тях, пратката и съпровождащите я документи се представят пред митническите органи, като митническата декларация, подадена съгласно митническото законодателство, служи и за целите на валутния контрол.

Глава шеста
МИТНИЧЕСКИ РЕГИСТРИ

Чл. 11.
(1) В случаите на търговски кредити по вноса и износа или финансов лизинг, между местно и чуждестранно лице, вносителят или износителят представя на митническите органи декларация по образец, утвърден от министъра на финансите.
(2) Декларацията по ал. 1 се попълва в 2 екземпляра, като първият е предназначен за декларатора, а вторият - за митническите органи.

Чл. 12.
(1) Подаването на декларацията по чл. 11 е задължително в случаите, когато лицата, извършващи вноса или износа, са посочили в ЕАД в полето като вид на сделката търговски кредит или финансов лизинг.
(2) Подаването на декларацията се извършва едновременно с подаването на ЕАД.
(3) В случаите по ал. 1, ако лицето не представи декларацията, митническите органи отказват приемането на ЕАД.

Чл. 13. На базата на декларацията по чл. 11 и валутната митническа декларация по чл. 8 митническите органи водят следните регистри:
1. регистър на търговските кредити по вноса и износа и финансовия лизинг между местни лица и чуждестранни лица;
2. (изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) регистър на вноса и износа на парични средства.

Глава седма
ЗАДЪРЖАНЕ ОТ МИТНИЧЕСКИТЕ ОРГАНИ НА ПАРИЧНИ СРЕДСТВА, БЛАГОРОДНИ МЕТАЛИ, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И ИЗДЕЛИЯ СЪС И ОТ ТЯХ
(Загл. изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.)

Чл. 14.
(1) В случаите на чл.20 от Валутния закон митническите органи задържат предмета на нарушението, за което се издава разписка.
(2) (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Задържаните пари в брой се депозират в най-близкия клон на Българската народна банка или на търговска банка в срок три работни дни от задържането.
(3) (Нова, ДВ, бр. 48 от 2007 г.) В случай на съмнение за изпиране на пари или финансиране на тероризъм, извън разпоредбите на чл. 20 от Валутния закон, митническите органи незабавно уведомяват Агенцията за финансово разузнаване по реда на чл. 11 от Закона за мерките срещу изпирането на пари.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Скъпоценни камъни" са стойностни минерали с естествен произход, известни под следните наименования: диамант, в т.ч. като брилянт; корунд (рубин, сапфир); берил (смарагд); хризоберил (александрит); черен благороден опал, топаз и шпинел.
2. "Пощенски пратки" са колети, писма и други пратки, изпращани по пощата, както и пратките с характер на пощенски - експресни и други подобни пратки.
3. (изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) "Курс за митнически цели" е курсът, определен съгласно разпоредбите на раздел пети, глава шеста от Регламент (ЕИО) № 2454/93 на Комисията.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 2. (Изм., ДВ, бр. 48 от 2007 г.) Тази наредба се издава на основание чл. 10а, ал. 4, чл. 11, ал. 6 и чл. 14, ал. 1 от Валутния закон и Регламент (ЕО) № 1889/2005 на Европейския парламент и на Съвета от 26 октомври 2005 г. за контрола на паричните средства, които се въвеждат в Общността или я напускат.

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2003 Г. ЗА ИЗНОСА И ВНОСА НА ЛЕВОВЕ И ЧУЖДЕСТРАННА ВАЛУТА В НАЛИЧНОСТ, БЛАГОРОДНИ МЕТАЛИ, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И ИЗДЕЛИЯ СЪС И ОТ ТЯХ И ЗА ВОДЕНЕ НА МИТНИЧЕСКИТЕ РЕГИСТРИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ВАЛУТНИЯ ЗАКОН
(Обн., ДВ, бр. 48 от 2007 г.)

Заключителни разпоредби

§ 19. Наредбата влиза в сила от 15 юни 2007 г.

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив