Наредба № 10 от 19.03.2001 г. за официалната сортова листа (Отм. ДВ бр. 40/2004)

МЗГ

Държавен вестник брой: 40

Година: 2004

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 27.02.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се регламентира редът за вписване и отписване на сортовете растения във и от официалната сортова листа на Република България.

Чл. 2. Министърът на земеделието и горите по предложение на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) утвърждава със заповед вписването на признати сортове растения в официалната сортова листа.

Чл. 3.
(1) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол ежегодно издава официалната сортова листа.
(2) Всеки има право да преглежда официалната сортова листа.

Глава втора
СЪДЪРЖАНИЕ НА ОФИЦИАЛНАТА СОРТОВА ЛИСТА

Чл. 4. Официалната сортова листа е каталог, състоящ се от списък А, списък Б и списъци-приложения.

Чл. 5.
(1) В списък А на сортовата листа се вписват сортове от видове растения, посочени в приложение № 1, които са различими, хомогенни и стабилни и отговарят на изискванията за стопански качества за почвено-климатичните условия на Република България и се препоръчват за отглеждане на нейната територия.
(2) Посевният или посадъчният материал от сортовете растения по ал. 1 може да бъде предлаган на пазара в страната.

Чл. 6.
(1) В списък Б на сортовата листа се вписват сортове от видове растения, посочени в приложение № 2, които са различими, хомогенни и стабилни, но не отговарят на изискванията за стопански качества за почвено-климатичните условия на Република България и не се препоръчват за отглеждане в страната.
(2) В списък Б се вписват и сортове от видове растения, които са различими, хомогенни и стабилни, но не са изпитвани за стопански качества за почвено-климатичните условия на страната.
(3) Сортовете, вписани в Общия каталог на Европейския съюз, се вписват автоматично в списък Б на официалната сортова листа, а когато отговарят на условията по чл. 5, ал. 1 - в списък А.
(4) Посевният и посадъчният материал от сортовете растения по ал. 1, 2 и 3 може да бъде предлаган на пазара в страната.

Чл. 7. В списъците-приложения се вписват наложили се в практиката сортове (местни, общоизвестни), които не са изпитвани за различимост, хомогенност и стабилност, но отговарят на изискванията за стопански качества за почвено-климатичните условия на Република България и могат да бъдат отглеждани и предлагани на пазара в страната.

Чл. 8. По искане на заявителя сортове от списък Б могат да бъдат включени в списък А при спазване на условията по чл. 5, ал. 1.

Чл. 9.
(1) В официалната сортова листа се вписват:
1. ботаническият род и вид на растението;
2. обозначението на сорта с код или с наименование, изписано на кирилица и на латиница;
3. основните морфологични и стопански характеристики на сорта, които се обозначават със символи;
4. името и адресът на:
а) заявителя за вписване на сорта в официалната сортова листа; заявител със седалище извън територията на Република България посочва адрес на територията на страната;
б) лицето/лицата, които извършват сортоподдържане;
5. името на:
а) автора на сорта;
б) притежателя на сертификат;
6. годината на признаване и вписване на сорта в официалната сортова листа.
(2) В официалната сортова листа се вписва обстоятелството, че сортът е генетично изменен.
(3) При промяна на обстоятелства по ал. 1 заявителят е длъжен в едномесечен срок от настъпването им да ги заяви пред главна дирекция "Сортоизпитване" към ИАСАС.

Чл. 10.
(1) Ако вписаното в регистъра на Патентното ведомство наименование се замени с друго или ако за един вписан в сортовата листа сорт се предостави правна закрила под друго наименование, сортът се вписва в официалната сортова листа под новото наименование.
(2) Ако сортът е вписан в сортовата листа на друга държава под друго наименование, то също се посочва.

Чл. 11.
(1) Не се вписва в официалната сортова листа наименование на сорт, което е подвеждащо или предизвиква объркване.
(2) Наименованието на сорт е подвеждащо или предизвиква объркване, когато:
1. създава погрешно впечатление, че сортът има особени характеристики или ценност;
2. създава погрешно впечатление, че сортът е свързан със или е производен от друг специфичен сорт;
3. създава погрешно впечатление, че само този сорт притежава специфична характеристика или ценност;
4. прилича на известно търговско наименование или създава погрешно впечатление за самоличността на заявителя, лицето, което отговаря за сортоподдържането, или автора на сорта;
5. се състои от или съдържа:
а) сравнителна или превъзходна степен на прилагателни;
б) ботаническото наименование или част от него на род или вид растение;
в) общото наименование на рода или вида полски или зеленчукови растения, към които принадлежи сортът;
г) името на физическо или юридическо лице, с което се създава погрешно впечатление за самоличността на заявителя, лицето, което отговаря за сортоподдържането, или автора на сорта.

Чл. 12.
(1) Не се вписва в официалната сортова листа наименование или код на сорт, които създават трудности при тяхното ползване.
(2) Наименованието на сорт създава трудности при ползване, когато:
1. се състои от една буква;
2. се състои от или съдържа поредица от букви, които не образуват произносима дума, освен когато са абревиатура;
3. съдържа число, освен когато то е неразделна част от името или указва, че сортът е част от поредица номерирани биологически свързани сортове;
4. се състои от повече от три отделни единици;
5. се състои от или съдържа изключително дълга дума;
6. съдържа тире, допълнителен интервал, специфичен знак, особен шрифт, символ или чертеж.
(3) Кодът на сорт създава трудности при ползване, когато:
1. се състои само от число или числа, освен когато се отнася за самоопрашени линии;
2. се състои от една буква;
3. съдържа повече от 10 букви или букви и цифри, или съдържа повече от 4 цифри;
4. съдържа повече от 4 групи от букви, от цифри или от букви и цифри;
5. съдържа тире, допълнителен интервал, специфичен знак, особен шрифт, символ или чертеж.

Чл. 13. Резултатите от изпитването на признатите и вписаните сортове се публикуват в бюлетини на ИАСАС.

Глава трета
СОРТОИЗПИТВАНЕ И ВПИСВАНЕ НА СОРТОВЕТЕ РАСТЕНИЯ В ОФИЦИАЛНАТА СОРТОВА ЛИСТА

Раздел I
Сортоизпитване

Чл. 14.
(1) Сортоизпитване се извършва с цел признаване и вписване на сортовете растения в официалната сортова листа.
(2) Сортовете растения се изпитват за различимост, хомогенност и стабилност (РХС) и за биологични и стопански качества (БСК) по методики, утвърдени от изпълнителния директор на ИАСАС.

Чл. 15.
(1) Сортоизпитване за РХС се извършва само в териториалните звена по сортоизпитване на главна дирекция "Сортоизпитване" към ИАСАС.
(2) Сортоизпитване за БСК се извършва:
1. в териториалните звена по сортоизпитване на главна дирекция "Сортоизпитване";
2. в регистрирани в ИАСАС пунктове по сортоизпитване.
(3) В пунктовете по ал. 2, т. 2 сортоизпитване извършват сортоизпитатели, регистрирани по реда на Наредба № 19 от 1998 г. за условията и реда за лицензиране на сортоизпитване (ДВ, бр. 83 от 1998 г.).

Чл. 16.
(1) Срокът на сортоизпитването за РХС е не по-малък от две години.
(2) Срокът на сортоизпитването за БСК е не по-малък от:
1. две години за сортове, изпитвани в пунктове при поливни условия;
2. три години за сортове, изпитвани в пунктове при неполивни условия;
3. три години за сортове, едновременно изпитвани в пунктове при поливни и при неполивни условия;
4. три години за сортове многогодишни житни треви;
5. три години за сортове многогодишни бобови треви;
6. две плододаващи години за сортове ягодоплодни култури;
7. три плододаващи години за сортове овощни култури и лоза;
8. за етеричномаслени и лекарствени култури - две години след достигане на пълното развитие на културата и получаване на двегодишни резултати от сортоизпитването.
(3) Срокът по ал. 2, т. 2 и 3 може да бъде съкратен с една година, ако сортът е показал статистически доказани положителни разлики за БСК през първите две години.
(4) Допуска се посоченият срок за изпитване на сортовете за РХС и БСК да бъде удължен до четири години, когато резултатите от изпитването варират през годините на сортоизпитването и молителят желае продължаването му.

Чл. 17.
(1) Броят на пунктовете за изпитване на един сорт се определя от експертните комисии за съответните култури и се утвърждава от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Минималният брой на пунктовете по ал. 1 за установяване на РХС е един пункт, а за установяване на БСК - три пункта.

Чл. 18. Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол ползва резултати от сортоизпитване за РХС, извършено в страна - членка на Съюза за защита на новите сортове растения (UPOV), с цел вписване на сорта в официалната сортова листа.

Чл. 19. За сортоизпитването се заплащат такси по Тарифата за таксите, които се събират от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол по Закона за закрила на новите сортове растения и породи животни (ДВ, бр. 2 от 2001 г.).

Чл. 20.
(1) Сортоизпитването се извършва въз основа на подадена молба по образец съгласно приложение № 3 и платена такса.
(2) Молба по ал. 1 могат да подадат:
1. авторът на сорта;
2. притежателят на сертификат за правна закрила на сорта;
3. представители и правоприемници на лицата по т. 1 и 2.

Чл. 21.
(1) За сорт, на който е предоставена правна закрила в молбата за сортоизпитване, се посочва наименованието на сорта, вписано в сертификата.
(2) За сорт, на който не е предоставена правна закрила в молбата за сортоизпитване, се посочва наименование на сорта, което отговаря на изискванията по чл. 11 и 12. Молителят може да даде предложение за временно наименование на сорта.

Чл. 22. При подаване на молбата за сортоизпитване молителят попълва технически въпросници за РХС и БСК, утвърдени от изпълнителния директор на ИАСАС.

Чл. 23.
(1) Главна дирекция "Сортоизпитване" проверява подадените документи. При установяване на непълноти и неточности в документите уведомява молителя и му дава едномесечен срок за отстраняването им.
(2) Когато предложеното наименование не отговаря на изискванията по чл. 21, ал. 2, главна дирекция "Сортоизпитване" задължава молителя в тримесечен срок да предложи ново наименование.
(3) При неспазване на сроковете по ал. 1 и 2 производството се прекратява.

Чл. 24.
(1) След приключване на процедурата по чл. 23 изпълнителният директор на ИАСАС сключва договор за сортоизпитване с молителя възложител.
(2) Договорът по ал. 1 се сключва в следните срокове:
1. до 15 септември за есенните и за оранжерийните култури;
2. до 15 януари за ранните пролетни култури;
3. до 15 февруари за останалите пролетни култури;
4. за овощни, етеричномаслени и лекарствени култури и лоза:
а) за есенно засаждане до 30 септември;
б) за пролетно засаждане до 1 февруари;
5. за многогодишни треви - една година преди оптималния срок на сеитба.

Чл. 25.
(1) Възложителят по договора по чл. 24 предоставя на главна дирекция "Сортоизпитване" безплатно необходимия по съответната методика за сортоизпитване посевен или посадъчен материал в следните срокове:
1. за оранжерийните култури, отглеждани в стоманено-стъклени оранжерии - не по-късно от 30 септември на предходната година;
2. за есенни култури - не по-късно от 30 септември;
3. за видове растения, чието отглеждане налага ползване на полиетиленови оранжерии - не по-късно от 15 януари;
4. за ранни пролетни култури - не по-късно от 1 февруари;
5. за останалите пролетни култури - не по-късно от 28 февруари;
6. за овощни, етеричномаслени и лекарствени култури и лоза:
а) за есенно засаждане - не по-късно от 15 ноември;
б) за пролетно засаждане - не по-късно от 15 февруари.
(2) При неспазване на сроковете по ал. 1 възложителят носи отговорността по договора.

Чл. 26.
(1) Главна дирекция "Сортоизпитване" ползва предоставените семена и посадъчен материал само за целите на сортоизпитването.
(2) По молба на възложителя резултатите от изпитването на сортовете и описанието на генеалогичните компоненти остават поверителни.

Чл. 27.
(1) Изпълнителният директор на ИАСАС сключва договори за провеждане на полски и лабораторни опити със специализирани институти и станции и за извършване на анализи с акредитирани лаборатории.
(2) Посевният и посадъчният материал от сортовете за изпитване и пробите за извършване на анализ се предоставят на институтите, станциите и акредитираните лаборатории по ал. 1 под шифър.

Чл. 28.
(1) В случай на забелязани неспецифични прояви в хода на изпитването главна дирекция "Сортоизпитване" назначава комисия, която извършва проверка на място и съставя констативен протокол.
(2) За анулиран опит главна дирекция "Сортоизпитване" незабавно уведомява възложителя по договора за сортоизпитване.

Чл. 29. В 10-дневен срок след приключване на опитите ръководителите на звената и пунктовете по чл. 15 изпращат на главна дирекция "Сортоизпитване" резултатите от сортоизпитването.

Чл. 30. Главна дирекция "Сортоизпитване" обобщава резултатите от сортоизпитването и ги предоставя на възложителя в следните срокове:
1. за растения, чието засяване или засаждане се осъществява през есента - не по-късно от 31 август;
2. за растения, чието засяване или засаждане се осъществява през пролетта - не по-късно от 20 декември;
3. за растения, отглеждани в стоманено-стъклени оранжерии - според продължителността на вегетационния период; сроковете се уточняват за всяка култура при подписването на договора, но не по-късно от 30 дни след приключване на опита;
4. за зеленчукови и други култури, отглеждани под полиетилен - не по-късно от 15 ноември;
5. за зеленчукови и други едногодишни култури, отглеждани на открито - не по-късно от 20 декември;
6. за овощни етеричномаслени и лекарствени култури и лоза сроковете се уточняват за всяка култура при подписването на договора, но не по-късно от 30 дни след приключване на опита.

Раздел II
Признаване на сортове растения

Чл. 31.
(1) Главна дирекция "Сортоизпитване" изготвя доклад за резултатите от изпитването за РХС и БСК на сорта. (2) В частта за РХС докладът съдържа:
1. ботанически род и вид на растението;
2. код или наименование на сорта, изписано на кирилица и на латиница;
3. произход на сорта;
4. описание на родителски форми и метод на селекция;
5. морфологично описание, като задължително се посочват признаците за различимост на сорта.
(3) В частта за БСК докладът съдържа:
1. направление на ползване;
2. настъпване на фенологичните фази от стопанско значение;
3. резултати от изпитване на устойчивостта на биотични и абиотични фактори;
4. резултати от изпитване за продуктивност;
5. резултати от изпитване на крайния продукт по функционални направления;
6. пригодност за механизирано прибиране;
7. друга информация (специфични изисквания за отглеждане, екологична пластичност и др.).
(4) Сортове от видове, за които няма вписани сортове в официалната сортова листа, получени от изходна популация или по пътя на клоновата селекция, се сравняват с изходната форма.

Чл. 32.
(1) Докладът по чл. 31 се разглежда от експертна комисия, назначена от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Експертната комисия се състои от нечетен брой членове, но не по-малко от седем.
(3) В състава на експертните комисии по съответните култури не се включват автори и съавтори на сорта или техни представители.

Чл. 33. Докладът по чл. 31 се изпраща на членовете на експертната комисия най-късно 14 дни преди датата на заседанието й.

Чл. 34.
(1) Експертната комисия осъществява дейността си по ред, определен в правилник, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Експертната комисия взема решение относно признаването и вписването на сорта в официалната сортова листа.
(3) Решенията по ал. 2 за признаване и вписване на сортове генетически изменени висши растения се вземат след получаване на становище от съвета за безопасно използване на генетически изменени висши растения при Министерството на земеделието и горите.
(4) Възложителят по договора за сортоизпитване има право да бъде информиран за решението на комисията.
(5) Когато решението е сортът да не бъде признат и вписан в официалната сортова листа, главна дирекция "Сортоизпитване" в 15-дневен срок писмено уведомява възложителя по договора за сортоизпитване, като посочва и мотивите за непризнаването и му дава едномесечен срок за възражение считано от датата на уведомяване.

Чл. 35.
(1) Възраженията срещу решенията на експертната комисия се разглеждат от комисия по възраженията, чийто състав се определя със заповед на изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Комисията по ал. 1 се произнася с решение по възраженията в едномесечен срок от получаването им.

Чл. 36.
(1) Министърът на земеделието и горите със заповед утвърждава окончателното решение за признаване и вписване на сорта в официалната сортова листа или прави мотивиран отказ.
(2) Главна дирекция "Сортоизпитване" уведомява възложителя по договора за сортоизпитване за заповедта по ал.1 в едномесечен срок от издаването й.
(3) Заповедта или отказът на министъра по ал. 1 подлежи на обжалване пред Върховния административен съд по реда на Закона за административното производство.

Раздел III
Вписване на сортове растения в официалната сортова листа

Чл. 37.
(1) В списък А на официалната сортова листа се вписват сортовете растения, утвърдени със заповед на министъра на земеделието и горите,съгласно изискванията по чл. 5, ал. 1.
(2) В списък Б на официалната сортова листа се вписват сортовете растения:
1. утвърдени със заповед на министъра на земеделието и горите;
2. вписани в Общия каталог на ЕС за сортовете полски и зеленчукови култури.
(3) В списъците-приложения се вписват сортовете по чл. 7, утвърдени със заповед на министъра на земеделието и горите.

Чл. 38.
(1) Вписването на сортовете растения в официалната сортова листа се извършва въз основа на подадена до главна дирекция "Сортоизпитване" заявка по образец съгласно приложение № 4 и платена такса за вписване.
(2) Заявката за вписване на сорта се подава от лицето, подало молба за изпитване на сорта, или от упълномощено от него лице. (3) Вписването на сортовете растения по чл. 37, ал. 2, т. 2 се прави служебно.
(4) Заявка за вписване на сорт в списъците-приложения на официалната сортова листа се подава от всяко заинтересувано лице.

Чл. 39.
(1) Заявката за вписване се подава до 30 април на годината, в която се иска вписването на сорта в официалната сортова листа.
(2) При установяване на непълноти и неточности в подадената заявка главна дирекция "Сортоизпитване" дава на заявителя едномесечен срок за отстраняването им.
(3) При неспазване на срока по ал. 2 заявката се счита за оттеглена.

Чл. 40.
(1) Признаването на сортовете растения има срок на действие:
1. двадесет години за сортовете овощни дървесни видове и лоза;
2. десет години за сортовете от останалите видове растения.
(2) Заявителят на сорта ежегодно подава заявка по чл. 38 и заплаща такса за поддържане на вписването на сорта в официалната сортова листа.

Раздел IV
Отписване на сортовете растения от официалната сортова листа

Чл. 41.
(1) Признаването на сортовете се прекратява, когато:
1. е подадена заявка за прекратяване на признаването;
2. при контролно изпитване се установи, че сортът не отговаря на изискванията за РХС;
3. заявителят не представи посевния или посадъчния материал за контролно изпитване по чл. 42, ал. 1;
4. заявителят за сортоизпитване не е имал право да заявява сорта за изпитване с цел признаването и вписването му в официалната сортова листа;
5. по време на сортоизпитването, признаването и вписването на сорта са предоставени неверни сведения, от които зависи признаването и вписването на сорта.
(2) При прекратяване на признаването, изтичане на неговия срок и когато не е заплатена такса за поддържане на вписването, сортът се отписва от официалната сортова листа.

Чл. 42.
(1) Контролно изпитване на сортове за РХС се извършва от главна дирекция "Сортоизпитване".
(2) Контролното изпитване по ал. 1 се извършва със сравнителната колекция, поддържана от главна дирекция "Сортоизпитване".

Чл. 43.
(1) Срокът на признаване на сорта се продължава по молба на автора или заявителя въз основа на проведено сортоизпитване за РХС. Сортоизпитването се извършва по реда на раздел I.
(2) Молба по чл. 20, ал. 2 се подава не по-късно от 2 години преди изтичане на срока на чл. 40, ал. 1.
(3) Когато при изтичане на срока по чл. 40, ал. 1 процедурата по продължаване на признаването не е приключила, срокът на признаване се счита удължен до приключване на процедурата.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "абиотични фактори" е съвкупност от влиянието на неорганичните (неживите) елементи на околната среда;
2. "биотични фактори" е съвкупност от влиянието на жизнената дейност на едни организми върху други; конкурентни взаимоотношения;
3. "генеалогични компоненти" са родителски компоненти (родословие);
4. "екологична пластичност" е способността на сорта да се приспособява към конкретните условия на околната среда;
5. "изходна популация" е исторически обособила се съвкупност от организми, които заемат определен ареал на обитаване и се характеризират с общ произход, със сходна система на приспособяване към условията на средата и с възпроизвеждане на поколенията на основните адаптивни черти и признаци;
6. "клонова селекция" е прилагането на общоприети методи и схеми при вегетативно размножаващите се видове растения за отбор и за създаване на сорт-клон;
7. "местни сортове" са утвърдили се в практиката български сортове без установен автор;
8. "морфологична характеристика" е характеристика на формата и строежа на растението;
9. "общоизвестни сортове" са наложили се в практиката местни сортове на чужди страни;
10. "самоопрашена линия" е потомство, получено от принудително опрашване при кръстосано опрашващи се растения;
11. "сорт-клон" е вегетативно потомство на отделено от сорта растение по някои морфологични признаци и ценни (полезни) биологични и стопански качества;
12. "фенологични фази" са най-важните моменти от развитието на растението през вегетацията.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Сортовете, признати и вписани в списък А на официалната сортова листа преди влизането на наредбата в сила, остават в списък А до отписването им, поради изтичане на срока на признаване или прекратяване на признаването.

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл.11 от Закона за посевния и посадъчния материал.

§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на изпълнителния директор на ИАСАС.

Приложение № 1
към чл. 5, ал. 1

Видове растения, сортове от които се вписват в списък А на официалната сортова листа

I. Цвекло Beta vulgaris L. - захарно и фуражно цвекло

II. Фуражни
1. Gramineae - Житни треви Agrostis sp. - Полевица Alopecurus pratensis L. - Ливадна лисича опашка Agorpyron repens - Житняк Arrhenatherum elatius L. - Висок (френски) райграс Bromus sp. - Овсига Setaria italica L. - Мохар (лудо просо, делидар) Cynesurus cristatus L. - Гребениста трева Cynodon dactilon L - Бермудска трева Dactylis glomerata L. - Ежова главица Holcus lanatus - Медовица* Festuca sp. - Власатка X.festulolium - Хибрид между власатка и райграс Lolium italicum L. - Многолистен италиански райграс Lolium multiflorum Lam. var. wester woldicum (Mansh) Wittm - Едногодишен многооткосен райграс (вестерволдски) райграс Phalaris arundinacea L. - Тръстичина (тръстиковиден диграфис) Phleum pratense L. - Ливадна тимотейка Poa L. - Метлица (ливадина) Trisetum flavescens L. - Златна трева Hedysarum coranarium L. - Сула
2. Fabaceae - Бобови Ciсer ariеtinum L. - Нахут* Lotus corniculatus L. - Звездан (лотус) Lupinus sp. - Лупина Medicago sp. - Люцерна Melilotus spp. Lam. - Комунига* Onobrychis viciaefolia Scop. - Еспарзета Pisum sativum L.,subsp. arvense - Грах фуражен Trifolium sp. - Детелина Vicia faba L. - Бакла Vicia panonica Crantz - Панонски фий Vicia sativa L. - Обикновен фий Vicia villosa Roth. - Пясъчен фий Vicia ervilia L. - Бурчак* Vigna sinensis (L.) Endl. (Phaseolus radiatus) - Папуда (птичи боб)* Ornithopus sativus Brotero - Серадела* Lolium perene L. - Пасищен (английски) райграс Brassica napus var.napobrassica - Брюква Brassica oleracea L. convar. acephala DC. - Кръмно (фуражно) зеле Brassica ssp. spantaula (Perco) - Репко* Tifon - Тифон* Lathyrus sativus - Секирче* Phacelia tanacetifolia Benth. - Фацелия Raphanus sativus L.var. oleiformis Pers. - Фуражна ряпа

III. Зърнени
1.Gramineae - Житни Аvena nuda L. - Овес* Avena sativa L. - Овес Hordeum sativum subsp.vulgare L. - Многореден ечемик Hordeum distichon Jessen - Двуреден ечемик Oryza sativa L . - Ориз Phalaris canariensis L. - Канарско просо Secale cereale L. - Ръж - за зърно и зелена маса Sorghum bicolor L. - Сорго Sorghum sudanensе - Суданка X.Sorghum - Хибриди захарна и техническа метла X Triticosecale Witt - Тритикале Triticum aestivum L. subsp. vulgare ( vill.,Host) Mackey - Зимна и пролетна пшеница Triticum durum Desf. - Твърда пшеница Triticum spelta L. - Пшеница спелта Zea mays L. - Царевица с изключение на пуклива царевица и захарна царевица Panicum miliaceum L. - Просо* Fagopyrum vulgare Hill. - Гречиха (елда)*
2. Fabaceae - Бобови Lens culinaris Medik* - Леща Phaseolus vulgaris L* - Полски фасул

IV. Маслодайни и влакнодайни култури Arachis hypogaea L. - Фъстък Brassica juncea L. Czern. Et Cosson - Кафяв синап Brassica napus L. var. oleifera - Рапица Brassica nigra (L.) Koch - Черен синап Brassica rapa L. var.oleifera DC. - Репица маслодайна Brassica rapa L. var. silvestris (Lam.) Purch. et Ley - Репица обикновена Cannabis sativa L. - Коноп Carthamus tinctorius L. - Сафлор Carum carvi L. - Ким Cuminum cuminum - Кимион италиански (римски)* Gycine max( L.) Merrill - Соя Gossypium hirsutum L. - Памук Helianthus annuus L. - Слънчоглед Linum usitatissimum L. - Лен Papaver somniferum L. - Културен (сънотворен) мак Glaucium flavum Grantz. - Жълт мак* Ricinus communis L. - Рицин* Sinapis alba L. - Бял синап Sesamum indicum L. - Сусам* Camelina sativa L. - Камелина* Lallemantia iberica - Лалеманция* Luffa cylindrica L. - Луфа (растителна гъба)* Crambe sp. - Крамбе*

V. Solanum tuberosum L. - Картофи

VI. Nicotiana tabacum L. - Тютюн

VII. Vitis L. - Лоза

VIII. Овощни Corylus ssp. L. - Лешник, леска Fragaria x ananassa Duch. - Ягода Juglans regia L. - Орех Malus Mill. - Ябълка Prunus amygdalus Batsch - Бадем Prunus armeniaca L. - Кайсия Prunus avium L. - Череша Prunus cerasus L.- Вишна Prunus domestica L. - Слива Prunus persica. Batsch - Праскова Pirus communis L. - Круша Cydonia oblonga Mill. - Дюля Ribes rubrum L. - Червено френско грозде Ribes nigrum L.- Касис Prunus cerasifera Ehrh. - Джанка* Cornus mas L. - Дрян* Castanea sativa Mill. - Кестен* Rubus idaeus L. - Малина* Rubus Benth - Къпина Rosa sp. - Шипка* Hippophae rhamnoides L. - Облепиха* Actinidia chinensis - Актинидия* Morus sp. - Черница* Aronia melanocarpa - Арония* Ficus carica L. - Смокиня* Humulus lupulus L. - Хмел* Sorbus domestica L. - Скоруша* Vaccinium sp. L. - Боровинка* Prunus insititia L. - Трънкослива* Mespilus germanica L. - Мушмула* Piospyrus kaki L. - Райска ябълка* Punica granatum L. - Нар* Prunus mahaleb L. - Махалебка* Grosularia reclinata - Бодливо немско грозде*

Приложение № 2
към чл. 6, ал. 1

Видове растения, сортове от които се вписват в списък Б на официалната сортова листа

I. Зеленчукови Allium ascalonicum L. - Шалот (дребен лук) Allium cepa L. - Лук Allium fistulosum L. - Лук батун Allium porrum L. - Праз Allium sativum L. - Чесън Anethum graveolens L. - Копър Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. - Кервел (градински балдаран) Apium graveolens L.- Целина Asparagus officinalis L. - Аспержи Beta vulgaris L. var. vulgaris - Салатно цвекло Beta vulgaris L. var. rubra - Червено цвекло Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef.var. botrytis L. -Цветно зеле Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) var.cymosa Duch. - Броколи Brassica oleracea L. convar. oleracea var. gemmifera DC. - Брюкселско зеле Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) var. alba DC. - Бяло главесто зеле Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) var. rubra - Червено главесто зеле Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) var. sabauda L. - Савойско зеле Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. gongylodes -Алабаш Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var.sabellica L. -Листно зеле Brassica pekinensis (Lour.) Rupr. - Китайско зеле Brassica rapa L. var.rapa - Турнепс Capsicum annuum L. - Пипер Cichorium endivia L. - Ендивия Cichorium intybus L. (partim) - Цикория Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. Et Nakai - Диня Cucumis melo L. - Пъпеш Cucumis sativus L. - Краставици (корнишони) Cucurbita maxima Duchesne. - Тиква Cucurbita moschata Duch. - Тиква мускатна* Cucurbita pepo L. - Тиквички Cynara scolymus L. - Артишок Daucus carota L. - Моркови Foeniculum vulgare Miller - Резене Hibiscus esculentus L. - Бамя* Lactuca sativa L. - Салата Lepidium sativum L. - Градински крес Lycopersicon esculentum Mill. - Домати Pastinaca sativa L. - Пащърнак* Petroselinum sativum L. - Магданоз Phaseolus coccineus L. - Многоцветен фасул Phaseolus vulgaris L. - Фасул (градински) Pisum sativum L. (partim) - Грах, с изключение на полски грах Raphanus sativus L. - Репички, ряпа Rheum rhaponticum L. - Ревен Rumex acetosa L. - Киселец* Satureja hortensis L. - Чубрица* Scorzonera hispanica L. - Черен корен Solanum melongena L. - Патладжан Spinacia oleracea L. - Спанак Trigonella L. - Сминдух* Vicia faba L. - Бакла (градинска) Zea mays ssp. saccharata Strut. - Захарна царевица*

II. Zea mays L. ssp. everta Strut. - Пуклива царевица

III. Етерично-маслени

IV. Лекарствени

V. Цветни

VI. Декоративни

* Видове, които не са вписани в Общия каталог на Европейския съюз, но сортовете от тях се изпитват задължително за вписване в списък А или списък Б на официалната сортова листа.

Приложение № 3
към чл. 20, ал. 1

До Директора на
Главна дирекция
"Сортоизпитване"
към ИАСАС

М О Л Б А
към Договор № . . . . .
от . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(име и адрес)
относно официално изпитване на сортове растения с
цел признаване и вписване в списък А * и Б ** на
официалната сортова листа
1. Автор на сорта:
2. Ботанически род и вид на растението (на латински език):
3. Обозначение на сорта (наименование или код):
- временно -
- постоянно -
4. Произход:
5. Начин на създаване:
формула -  открита
 закрита
6. Сортът генетично изменен ли е:
 Да
 Не
7. Сортоподдържане на сорта (посочете организацията и
населеното място, където се сортоподдържа сортът):
8. Сортът вписан ли е в:
- Европейския каталог  Да година -
 Не
- Национална листа  Да година - страна -
 Не

* В списък А на сортовата листа се вписват сортове растения, които отговарят на изискванията за различимост, хомогенност, стабилност и на изискванията за биологични и стопански качества за почвено-климатичните условия на страната. ** В списък Б на сортовата листа се вписват сортове растения, които отговарят на изискванията за различимост, хомогенност и стабилност, но не отговарят на изискванията за биологични и стопански качества за почвено- климатичните условия на страната. *** Молбата се подава за всеки новозаявен сорт. **** Когато молбата се подава от представител на автора на сорта, към нея се прилага пълномощно.

Дата:

Подпис и печат:

Приложение № 4
към чл. 38, ал. 1

До Директора на
Главна дирекция
"Сортоизпитване"
към ИАСАС

З А Я В К А
за вписване на сорт в официалната сортова листа
Списък А  Списък Б  Списъци-приложения 
1. Ботанически род и вид на растението (на латински език):
2. Обозначение (наименование, изписано на кирилица и на латиница, или код) на сорта:
3. Основни морфологични и стопански характеристики на сорта:
4. Заявител (име, адрес, телефон, дан. №, БУЛСТАТ):
5. Физическо и/или юридическо лице/а, които извършват сортоподдържане на заявения сорт (име/на, адрес/и, телефон/и):
6. Автор/и на сорта (име/на, адрес/и, телефон/и):
7. Притежател/и на сертификат за сорта (име и номер на сертификата):
8. Година на признаване на сорта:
9. Година на вписване:

* Заявител със седалище извън страната посочва адрес на територията на Република България. ** При промяна на обстоятелствата (по т. 1 - 9) заявителят е длъжен в едномесечен срок от настъпването й да я съобщи в Главна дирекция "Сортоизпитване" към ИАСАС. *** Заявка за списък А или списък Б се подава от лицето, подало молбата за сортоизпитване, или от упълномощено от него лице, а за списъците- приложения - от всяко заинтересувано лице.

Дата:

Заявител:
(подпис и печат)

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив