Наредба № 10 от 5 юли 2000 г. за предоставянето на медико-статистическа информация и информацията за извършваната медицинска дейност от лечебните заведения

Държавен вестник брой: 57

Година: 2000

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 14.04.2004

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат въпросите, свързани със събирането, обработването, анализирането, съхраняването, предоставянето и публикуването на медико-статистическата информация за здравното състояние на населението и извършваната медицинска дейност от лечебните заведения.

Раздел II
Организиране на медико-статистическата дейност

Чл. 2. Организацията и контролът на медико-статистическата информация се осъществяват от Националния център по здравна информация, районните центрове по здравеопазване и РЗОК.

Чл. 3. Националният център по здравна информация има следните функции:
1. създава, внедрява и поддържа медико-статистическа документация;
2. изработва и актуализира номенклатури, използвани в медико-статистическата отчетност;
3. проектира и изгражда информационни системи и технологии в областта на здравеопазването.

Чл. 4. Районните центрове по здравеопазване организират, ръководят и контролират статистическата дейност на териториално ниво.

Раздел III
Медико-статистически сведения и отчети

Чл. 5.
(1) Всички лечебни заведения водят медико-статистическа документация.
(2) В медико-статистическата документация се отразяват основните показатели за финансовите и материалните ресурси и дейностите на лечебните заведения.
(3) Формата и периодиката на медико-статистическата документация се утвърждават ежегодно от министъра на здравеопазването, като:
1. първичните регистрационни форми се предлагат от Националния център по здравна информация след съгласуване с Националната здравноосигурителна каса в съответствие с договореностите на Националния рамков договор;
2. периодичните отчетни форми се предлагат от Националния център по здравна информация след съгласуване с Националния статистически институт.

Чл. 6.
(1) Националният център по здравна информация ежегодно организира и финансира отпечатването и снабдяването на здравната мрежа с годишните медико-статистически отчети и сведения за оперативната информация на Министерството на здравеопазването - месечна, тримесечна и шестмесечна.
(2) Националният център по здравна информация ежегодно провежда информационни съвещания с районните центрове по здравеопазване по събирането и контрола на годишните медико-статистически отчети и сведения за оперативната информация, промените в тяхното съдържание и изискванията по тяхното попълване.

Чл. 7.
(1) Предложения за усъвършенстване на медико-статистическата информация могат да правят всички физически и юридически лица.
(2) Предложенията се подават до директора на Националния център по здравна информация.

Раздел IV
Публикации и обмен на информация

Чл. 8. Националният център по здравна информация и районните центрове по здравеопазване, разработват анализи, прогнози и оценки за здравно-демографските процеси на национално и регионално ниво, необходими за формирането на националната и териториалната здравна политика.

Чл. 9. Медико-статистическата информация се публикува от Националния център по здравна информация и районните центрове по здравеопазване.

Чл. 10. Националният център по здравна информация и районните центрове по здравеопазване предоставят готови информационни продукти в съответствие с устройствените им правилници.

Чл. 11. Националният център по здравна информация и Националната здравноосигурителна каса извършват обмен на информация за избягване дублирането при първичната регистрация на информационни събития.

Чл. 12. Националният център по здравна информация извършва информационен обмен със Световната здравна организация и други международни институции по въпроси относно здравно-демографската характеристика на населението, ресурсите на здравеопазването и дейността на лечебните заведения.

Раздел V
Контролна дейност

Чл. 13. Националният център по здравна информация и районните центрове по здравеопазване самостоятелно или съвместно с Националния статистически институт и неговите териториални поделения осъществяват контрол за:
1. спазване методологията на статистическата отчетност;
2. достоверността на сведенията и отчетите;
3. спазване на сроковете за представяне;
4. опазване тайната на личните данни за здравното състояние.

Чл. 14. Направените констатации и заключения се отбелязват в протокол-образец на Националния център по здравна информация съгласно приложението.

Чл. 15. При установяване на нарушения контролните органи могат да дават задължителни предписания за тяхното отстраняване и предотвратяване.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Директорът на Националния център по здравна информация дава инструкции по събирането и контрола на статистическите сведения и отчети, промените в съдържанието на статистическите формуляри и изискванията по тяхното попълване.

§ 2. Националният център по здравна информация при Министерството на здравеопазването и Националният статистически институт периодично подписват споразумения за сътрудничество и обмен на информация във връзка с осигуряването на статистическа информация за здравното състояние на населението и функционирането на системата на здравеопазването.

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл.6, ал. 3 от Закона за лечебните заведения.

Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив