Наредба № 11 от 2 март 2004 г. за производство и търговия на лозов посадъчен материал (Отм. ДВ бр. 71/2006)

МЗГ

Държавен вестник брой: 71

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 05.01.2007

(Отм., ДВ, бр. 71 от 01.09.2006 г. - в сила от 01.01.2007 г.)

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат:
1. категориите лозов посадъчен материал, които се произвеждат, сертифицират, одобряват и търгуват в страната;
2. сертификацията на лозовия посадъчен материал;
3. одобряването на стандартния лозов посадъчен материал;
4.предлагането на пазара на лозовия посадъчен материал.

Чл. 2. Тази наредба се прилага за ботаническия род лоза, отнасяща се към семейство Vitaceae, род Vitis.

Глава втора
КАТЕГОРИИ ЛОЗОВ ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

Чл. 3. Лозовият посадъчен материал се произвежда в маточни лозови насаждения - лозови маточници, маточни лозя и лозови вкоренилища.

Чл. 4. Лозовият посадъчен материал се произвежда и търгува в категориите: предбазов, базов, сертифициран и стандартен посадъчен материал.

Чл. 5.
(1) Предбазовият лозов посадъчен материал се произвежда от сортове и клонове лози под контрола на лицата по чл.26, ал. 1 от Закона за посевния и посадъчен материал (ЗППМ), които извършват сортоподдържането, по методи и схеми за поддържане на сорта(клона), гарантиращи автентичността, сортовата чистота и здравното състояние на посадъчния материал.
(2) Лицата по ал. 1 писмено декларират пред Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) използваните методи и схеми при производството на предбазов лозов посадъчен материал.
(3) Предбазовият лозов посадъчен материал се предлага на пазара, когато се сертифицира по изискванията за базов.
(4) Предбазовият лозов посадъчен материал, сертифициран по изискванията за базов, е предназначен за производство на базов и сертифициран посадъчен материал.

Чл. 6.
(1) Базовият лозов посадъчен материал се произвежда от предбазов посадъчен материал по вегетативен начин.
(2) Базовият посадъчен материал е предназначен за производство на сертифициран лозов посадъчен материал.

Чл. 7.
(1) Сертифицираният лозов посадъчен материал се произвежда от базов посадъчен материал по вегетативен начин.
(2) Сертифицираният лозов посадъчен материал е предназначен за производството на грозде.
(3) Сертифицираният лозов посадъчен материал може да се използва и за производството на стандартен лозов посадъчен материал.

Чл. 8. Стандартният лозов посадъчен материал е предназначен за производството на грозде.

Глава трета
СЕРТИФИКАЦИЯ НА ЛОЗОВИЯ ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

Раздел I
Общи положения

Чл. 9. Изпълнителната агенция по сортоизпитване,апробация и семеконтрол сертифицира предбазовия, базовия и сертифицирания лозов посадъчен материал, който отговаря на изискванията за сортова чистота, здравно състояние и качество, посочени в приложения № 1и 2.

Чл. 10.
(1) Сертификацията на лозовия посадъчен материал се извършва въз основа на заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Към заявлението се прилагат:
1. скица на имота с маточното лозово насаждение, заверена от съответната общинска служба по земеделие и гори на Министерството на земеделието и горите (МЗГ) по местонахождение на насаждението;
2. документи за произхода на лозовия посадъчен материал - сертификати;
3. здравен документ, удостоверяващ липсата на нематоди в площите от новосъздадените маточни лозови насаждения.
(3) Заявлението за сертификация се подава от лицата, получили разрешение по чл. 28, ал. 1 ЗППМ, в срок до 1 юни на съответната година.
(4) Заявлението се подава в териториалното звено (ТЗ) на ИАСАС, в чийто район се намират маточните лозови насаждения, и се регистрира в деня на получаването му.
(5) Инспекторите в ТЗ съставят досие на заявения за сертификация лозов посадъчен материал.
(6) Териториалното звено на ИАСАС служебно уведомява регионалната служба за растителна защита (РСРЗ) за подаденото заявление за сертификация в срок до 14 дни от изготвяне на досието.

Раздел II
Полска инспекция на лозовите маточни насаждения

Чл. 11.
(1) При полска инспекция на предбазов, базов и сертифициран лозов посадъчен материал се установява съответствието на маточното насаждение с показателите за сортова чистота и здравното състояние, посочени в приложение № 1.
(2)Полската инспекция се извършва от инспектори на ИАСАС и Националната служба по растителна защита (НСРЗ) по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Чл. 12.
(1) Полската инспекция се извършва чрез прегледи на маточните насаждения по чл. 3, когато растенията имат добре развити сортови признаци, позволяващи да се установяват съответствията с изискванията по чл. 11, ал. 1.
(2) Седем дни преди настъпване на съответната фаза на развитие на растенията заявителят писмено уведомява ТЗ на ИАСАС, в което е подал заявлението за сертификация, за извършване на преглед.

Чл. 13.
(1) Здравното състояние на маточните лозови насаждения се установява от НСРЗ по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите.
(2)Анализът на почвените проби за установяване на нематоди - преносители на вирусни болести, и тестиране за вируси на маточните лозови насаждения се извършва в лаборатории на НСРЗ.
(3) За резултатите от анализа на здравното състояние на маточното насаждение се съставя документ за здравно състояние, който се изпраща в ТЗ на ИАСАС в 5-дневен срок от издаването му.

Чл. 14.
(1) Резултатите от полската инспекция се отразяват от инспектора на ИАСАС, извършил прегледите, в акт за полска инспекция по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Актът се издава в тридневен срок от последния преглед на насаждението след предоставен документ за здравно състояние по чл. 13, ал. 3 и заплатена такса съгласно тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(3) Актът за полска инспекция се съставя в два екземпляра, от които първият екземпляр се предоставя на заявителя, а вторият се прилага към досието по чл. 10, ал. 6.

Чл. 15.
(1) Когато резултатите от извършен преглед показват несъответствия на лозовото насаждение с изискванията по чл. 11, ал. 1, но тези несъответствия могат да бъдат отстранени, инспекторът на ИАСАС, съответно на НСРЗ, определя срок за отстраняването им. (2) След изтичането на срока инспекторът по ал. 1 извършва повторен преглед в същата фаза на развитие, за който заявителят заплаща такса съгласно тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 16. Когато резултатите от полската инспекция покажат несъответствия на маточното насаждение с изискванията по чл. 11, ал. 1 и несъответствията не могат да бъдат отстранени или повторният преглед покаже, че не са отстранени, маточното насаждение се бракува. Бракуването се отразява в акта за полска инспекция.

Чл. 17.
(1) Когато заявителят не е съгласен с резултатите от извършен преглед, може в срок до 5 дни от тяхното получаване да подаде молба до изпълнителния директор на ИАСАС за арбитражен преглед.
(2) Арбитражният преглед се извършва от комисия, определена със заповед на изпълнителния директор на ИАСАС, в присъствието на инспектора, извършил полската инспекция, и заявителя или упълномощено от него лице.
(3) Заявителят не може да извършва допълнителни манипулации в маточното насаждение между последния преглед и арбитражния преглед.
(4) Резултатът от арбитражния преглед е окончателен. Когато резултатът от арбитражния преглед потвърди заключението на акта за полска инспекция, заявителят заплаща такса съгласно тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Раздел III
Заготовка, опаковане, етикетиране и пломбиране на лозовия посадъчен материал

Чл. 18.
(1) Лозовият посадъчен материал от категориите предбазов, базов и сертифициран, получен от одобрено с акт за полска инспекция маточно насаждение, се заготвя в хомогенни партиди по сортове (клонове) и се опакова в снопчета (връзки), контейнери, саксийки, картонени кутии или сандъци.
(2) Броят на лозовия посадъчен материал в опаковките в зависимост от вида на посадъчния материал е съгласно приложение № 3.

Чл. 19.
(1) Върху всяка опаковка производителят, съответно заготвителят, поставя етикет, изготвен от устойчив на късане материал, с размери 120 mm x 70 mm.
(2) В зависимост от категорията на лозовия посадъчен материал цветът на етикета е:
1. бял, с диагонална виолетова ивица - за предбазовия лозов посадъчен материал;
2. бял - за базовия лозов посадъчен материал;
3. син - за сертифицирания лозов посадъчен материал;
4. кафяв - за лозов посадъчен материал, който се отклонява от изискванията за качество, съгласно приложение № 2 и при спазване изискванията на чл. 52 ЗППМ.
(3) Етикетът съдържа данните, посочени в приложение № 4, изписани на български език. Данните се отпечатват по начин, който не позволява тяхното заличаване.
(4) При етикетиране на генетично модифицирани сортове или клонове на етикета се отбелязва, че този сорт, съответно клон, е генетично модифициран.

Чл. 20.
(1)Опакованите партиди се пломбират от производителя, съответно заготвителя, в присъствието на длъжностно лице от ИАСАС.
(2) Поставените пломби носят абревиатурата на ИАСАС и номера на ТЗ.

Чл. 21. Лозовият посадъчен материал, заготвен в саксийки, картонени кутии и сандъци, не се пломбира.

Чл. 22. Опаковането, пломбирането и етикетирането на лозовия посадъчен материал се извършва по такъв начин, че при отваряне да се наруши целостта на запечатването или да останат следи върху опаковката и при подмяна или подправяне на етикета или пломбата да останат следи.

Чл. 23.
(1)Преди да се извърши опаковането, етикетирането и пломбирането на лозовия посадъчен материал, производителят съответно заготвителят, подава заявление за идентификационен номер на партидата в ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намира посадъчният материал.
(2) В заявлението се посочват номерът на акта за полска инспекция, с който маточното насаждение е одобрено, бройките в партидата, видът и броят на опаковките. Заявлението се съхранява в досието.
(3) Въз основа на заявлението производителят, съответно заготвителят, получава съответния идентификационен номер на партидата.

Чл. 24.
(1) Забранява се отварянето на опаковките без разрешение на изпълнителния директор на ИАСАС или упълномощено от него лице, освен при повторна заготовка на лозовия посадъчен материал.
(2) В случаите на повторна заготовка заявителят писмено уведомява ТЗ на ИАСАС, на чиято територия се намира лозовият посадъчен материал.

Раздел IV
Вземане на проби, окачествяване и здравен анализ на лозовия посадъчен материал

Чл. 25.
(1)За окачествяване на лозов посадъчен материал се формират проби от партиди, заготвени съгласно раздел III.
(2) Проби се вземат и при повторна заготовка.

Чл. 26.
(1) Вземането на проби за окачествяване се извършва от длъжностно лице, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Пробите се вземат в присъствието на заявителя или упълномощено от него лице по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите, и се окачествяват на място.

Чл. 27.
(1)Резултатите от окачествяването се отразяват в документ за качество по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Документът се изготвя в два екземпляра - един за заявителя и един за ТЗ на ИАСАС, след заплатена такса по тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 28.
(1) Здравното състояние на лозовия посадъчен материал се установява от представител на НСРЗ чрез преглед или лабораторен анализ.
(2) Резултатите от анализа за здравното състояние се отразяват в документ за здравно състояние.
(3)Документът по ал. 2 се изготвя в три екземпляра - един за заявителя, един за ТЗ на ИАСАС и един за НСРЗ.

Чл. 29. Когато лозовият посадъчен материал не отговаря на изискванията, посочени в приложение № 2, заявителят може да извърши повторна заготовка. В тези случаи се извършва повторно окачествяване, съответно повторен здравен анализ.

Чл. 30.
(1) Когато заявителят не е съгласен с резултатите от окачествяването, може в 5-дневен срок от тяхното получаване да подаде заявление за арбитражен преглед или анализ до изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Арбитражният преглед, съответно анализ, се извършва не по-късно от 5 дни от подаването на заявлението от комисия, определена от изпълнителния директор на ИАСАС, в присъствието на заявителя или упълномощено от него лице и длъжностното лице, извършило първоначалното окачествяване.
(3) За целите на арбитражния преглед или анализ се извършва ново вземане на проба.
(4) Заявителят не може да извършва допълнителни манипулации върху партидата между последното окачествяване и арбитражния преглед, съответно анализ.
(5) Резултатът от арбитражния преглед, съответно анализ, е окончателен. Когато резултатът от арбитражното окачествяване потвърди заключението на документа за качество, заявителят заплаща такса съгласно тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Раздел V
Ред за издаване на сертификат

Чл. 31.
(1) Когато лозовият посадъчен материал отговаря на изискванията на тази глава, длъжностно лице, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС, издава сертификат.
(2) Сертификатът се издава в 5-дневен срок от датата на последния издаден документ - за качество или за здравен анализ, след заплатена такса по тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(3) Сертификатът се съставя в два еднообразни екземпляра - един за заявителя и един за ТЗ на ИАСАС, в което е подадено заявлението за сертификация.

Чл. 32.
(1) Срокът на действие на сертификата на лозовия посадъчен материал - присадени вкоренени лозички и лозови подложкови резници, които са вкоренени и неприсадени, е до началото на вегетационния период.
(2) Срокът на действие на сертификата на лозовия посадъчен материал по ал. 1, отглеждан в саксийки, картонени кутии и контейнери, е до 15 юни за съответната година.
(3) Срокът на действие на сертификата на лозовия посадъчен материал - подложкови резници и калеми, предназначени за присаждане, е до тяхното присаждане.

Глава четвърта
ОДОБРЯВАНЕ НА СТАНДАРТНИЯ ЛОЗОВ ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

Раздел I
Условия и ред за одобряване

Чл. 33. Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол одобрява стандартния лозов посадъчен материал, който съответства на изискванията за сортова чистота, здравно състояние и качество, посочени в приложения № 1 и 2.

Чл. 34.
(1)Одобряването на стандартния лозов посадъчен материал се извършва въз основа на заявление по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Към заявлението се прилагат:
1. скица на имота с маточното лозово насаждение, заверена от общинската служба по земеделие и гори на МЗГ по местонахождение на насаждението;
2. документи за произхода на лозовия посадъчен материал - сертификат или свидетелство за качество.
(3) Заявлението се подава до 1 юни на съответната година от лицата, получили разрешение съгласно чл. 28 ЗППМ, в ТЗ на ИАСАС, в чийто район се намират маточните лозови насаждения.
(4) Заявлението се регистрира в ТЗ в деня на получаването му.
(5) Инспекторите в ТЗ съставят досие на заявения за одобряване стандартен лозов посадъчен материал.

Раздел II
Полска инспекция

Чл. 35.
(1) Полската инспекция на маточните насаждения от стандартен лозов посадъчен материал се извършва за установяване съответствието на маточното насаждение с изискванията за сортова чистота и здравното състояние на насаждението, посочени в приложение № 1.
(2) Полската инспекция се извършва от инспектори на ИАСАС и НСРЗ по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите.

Чл. 36.
(1) Полската инспекция се извършва чрез прегледи, когато маточните насаждения по чл. 3 имат добре развити сортови признаци, които позволяват да се установят съответствията с изискванията по чл. 35.
(2) Заявителят е длъжен писмено да уведоми ТЗ на ИАСАС, в което е подал заявлението за одобряване, 7 дни преди настъпване на съответната фаза за извършване на преглед.

Чл. 37.
(1) Здравното състояние на маточните лозови насаждения се установява от представител на НСРЗ.
(2) Резултатите от анализа на здравното състояние на маточното насаждение се отразяват в документ за здравно състояние, който се изпраща в ТЗ на ИАСАС в 5-дневен срок от издаването му.

Чл. 38.
(1) Резултатите от полската инспекция се отразяват от инспектора на ИАСАС, извършил прегледите, в акт за полска инспекция по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.
(2) Актът се издава в тридневен срок от последния преглед на насаждението въз основа на документа за здравно състояние по чл. 37 и след заплатена такса съгласно тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(3) Актът за полска инспекция се съставя в два екземпляра, от които първият екземпляр се предоставя на заявителя, а вторият се прилага към досието по чл. 10, ал. 5.

Чл. 39.
(1) Когато резултатите от извършен преглед показват несъответствие на лозовото насаждение с изискванията по чл. 35, но тези несъответствия могат да бъдат отстранени, инспекторът определя срок за отстраняването им.
(2) След изтичането на срока инспекторът извършва повторен преглед в същата фаза на развитие, за който заявителят заплаща такса съгласно тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Чл. 40.
(1) Когато резултатите от полската инспекция покажат несъответствия на маточното насаждение с изискванията по чл. 35 и несъответствията не могат да бъдат отстранени или повторният преглед покаже, че не са отстранени, инспекторът бракува маточното насаждение. Бракуването се отразява в акта за полска инспекция.

Чл. 41.
(1) Когато заявителят не е съгласен с резултатите от извършен преглед, може в срок до 5 дни от тяхното получаване да подаде заявление до изпълнителния директор на ИАСАС за арбитражен преглед.
(2) Арбитражният преглед се извършва от комисия, определена със заповед на изпълнителния директор на ИАСАС, в присъствието на инспектора, извършил полската инспекция, и заявителя или упълномощено от него лице.
(3) Заявителят не може да извършва допълнителни манипулации в маточното насаждение между последния преглед и арбитражния преглед.
(4) Резултатът от арбитражния преглед е окончателен. Когато резултатът от арбитражния преглед потвърди заключението на акта за полска инспекция, заявителят заплаща такса съгласно тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.

Раздел III
Заготовка, опаковане, етикетиране и пломбиране на стандартния лозов посадъчен материал

Чл. 42.
(1) Заготовката, опаковането, етикетирането и пломбирането на стандартния лозов посадъчен материал се извършват при спазване разпоредбите на глава трета, раздел III.
(2) Цветът на етикета за стандартен лозов посадъчен материал е тъмножълт. Раздел IV Вземане на проби, окачествяване и здравен анализ на лозовия посадъчен материал

Чл. 43. Вземането на проби, окачествяването и здравният анализ на стандартния лозов посадъчен материал се извършват при спазване разпоредбите на глава трета, раздел IV.

Раздел V
Ред за издаване на свидетелство за качество на одобрен стандартен лозов посадъчен материал

Чл. 44.
(1) Когато стандартният лозов посадъчен материал отговаря на изискванията на тази глава, длъжностно лице, упълномощено от изпълнителния директор на ИАСАС, издава свидетелство за качество.
(2) Свидетелството се издава в 5-дневен срок от датата на последно издадения документ - за качество или за здравен анализ, след заплатена такса по тарифата по чл. 6, ал. 6 ЗППМ.
(3) Свидетелството се съставя в два еднообразни екземпляра - един за заявителя и един за ТЗ на ИАСАС, в което е подадено заявлението за одобряване на стандартен лозов посадъчен материал.
(4) Срокът на действие на свидетелството за качество на стандартния лозов посадъчен материал е съгласно чл. 32.

Глава четвърта
ПРЕДЛАГАНЕ НА ПАЗАРА НА ЛОЗОВ ПОСАДЪЧЕН МАТЕРИАЛ

Раздел I
Внос на лозов посадъчен материал

Чл. 45.
(1) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол проверява съответствието на лозовия посадъчен материал от внос с посоченото в документа за качество, издаден от официален сертифициращ и/или контролен орган на страната износител.
(2) За проверка на съответствието по ал. 1 упълномощени от изпълнителния директор на ИАСАС и генералния директор на НСРЗ длъжностни лица вземат проби по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите.
(3) Пробите се използват за окачествяване и определяне здравното състояние на внесения лозов посадъчен материал.

Чл. 46.
(1) Длъжностно лице от ИАСАС окачествява на място внесения посадъчен материал по методи, утвърдени от министъра на земеделието и горите.
(2)Резултатите от окачествяването се отразяват в документ за качество по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС.

Чл. 47.
(1)Здравният анализ на внесения посадъчен материал се извършва в лаборатории на НСРЗ.
(2) Забранява се предлагането на пазара и използването в страната на лозов посадъчен материал от внос до получаването на резултатите от здравния анализ.

Чл. 48.
(1) Когато резултатите от окачествяването и от здравния анализ показват, че лозовият посадъчен материал отговаря на показателите, посочени в документа по чл. 45, ал. 1, изпълнителният директор на ИАСАС или упълномощено от него лице издава документ за търговия на посадъчен материал от внос.
(2) Документът за търговия е по образец, утвърден от изпълнителния директор на ИАСАС, и се издава в 3-дневен срок от получените резултати за здравно състояние.

Чл. 49. Когато резултатите от окачествяването и от здравния анализ показват, че лозовият посадъчен материал не отговаря на показателите, посочени в документа по чл. 45, ал. 1, материалът се изнася от страната или се унищожава при спазване разпоредбите на чл. 59 ЗППМ.

Чл. 50. Посадъчният материал от внос с издаден документ за търговия се търгува с опаковките и етикетите, с които е внесен в страната, и допълнително поставен от вносителя етикет върху всяка опаковка, съдържащ данните от официалния етикет на опаковката на български език.

Раздел II
Предлагане на пазара

Чл. 51.
(1) Лозовият посадъчен материал се търгува с ясно и четливо копие на сертификата, съответно свидетелството за качество, или документа за търговия на посадъчен материал от внос, върху което са поставени печат и подпис на продавача.
(2) Върху копието се изписват данните на купувача и продавача, количеството продаден посадъчен материал и датата на продажбата.
(3) Данните по ал. 2 се записват в книгата по чл. 62, ал. 1 ЗППМ. Търговецът се подписва срещу всеки запис в книгата.
(4) Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол осъществява контрол за редовното водене на книгата за продажби на посадъчен материал.
(5) Когато предмет на търговията е цялата партида, сертификатът, съответно свидетелството за качество или документът за търговия на посадъчен материал от внос, се предава на купувача.

Раздел III
Документи за износ

Чл. 52. Лозовият посадъчен материал, предназначен за износ, се придружава от сертификата, съответно от свидетелството за качество.

Раздел IV
Съхранение на лозов посадъчен материал

Чл. 53.
(1) Лозовият посадъчен материал се транспортира по партиди в опаковки съгласно глава трета, раздел III в закрити или покрити с брезент превозни средства.
(2) Лозов посадъчен материал се предлага на пазара, съхраняван в пясък, почва, перлит или камери.
(3) Транспортирането и предлагането на пазара на лозов посадъчен материал се извършва при температура над 4 °С.

Чл. 54.
(1) Лозовият посадъчен материал се съхранява дълготрайно (през есенно-зимния период) и временно по партиди.
(2) Временното съхранение на лозовия посадъчен материал се извършва в канавки, дълбоки най-малко 40 см, като корените се затрупват с 30 см влажни почва, пясък или перлит.
(3) Дълготрайното съхранение на лозовия посадъчен материал се извършва в помещения при температура над 4 °С в пясък, почва или перлит.
(4) Лозовият посадъчен материал, съхраняван при условията на ал. 3, се поставя във вертикално или хоризонтално положение.
(5) Дълготрайно съхранение на лозов посадъчен материал може да се извършва и в камери при температура от 2 до 6 °С и влажност над 80 %.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Лозов посадъчен материал" са цели растения или части от лозата, предназначени за размножаване: присадени-споени и неприсадени вкоренени лози, узрели и зелени леторасти, резници от културните сортове или клонове и от подложките, части от лозата, предназначени за размножаване "ин витро".
2. "Присадени-споени лози": части от узрели или зелени лозови резници, съединени чрез присаждане, чиято подземна част е вкоренена или невкоренена.
3. "Неприсадени вкоренени лози" са части от узрели или зелени лозови резници, неприсадени и вкоренени, предназначени за засаждане на собствен корен или за употреба като подложки за присаждане.
4. "Подложкови резници за присаждане" са части от узрели или зелени лозови леторасти, предназначени за формиране на подземната част при производството на присадени вкоренени лози.
5. "Резници за калеми" са части от узрели или зелени лозови леторасти, предназначени за формиране на надземната част при производството на присадени-споени лози или за присаждане на място.
6. "Лозов маточник" е лозово насаждение, в което се отглеждат видове и сортове (клонове) лози за производство на подложкови резници за присаждане.
7. "Маточно лозе" е лозово насаждение, в което се отглеждат лозови сортове (клонове) за производство на резници за калеми.
8. "Лозово вкоренилище" е лозово насаждение, предназначено за производството на присадени-споени вкоренени и неприсадени вкоренени лози или подложки.

ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 29, ал. 6 от Закона за посевния и посадъчния материал.

Приложение № 1
към
чл. 9

Изисквания за сортова чистота и здравно състояние на сертифицирания лозов посадъчен материал

1. Полска инспекция на лозов маточник
Показатели Допустими норми
предбазови (ПБ), базови (Б), сертифицирани (С) подложкови резници за присаждане стандартни (СТ) подложкови резници за присаждане
1. Възраст на маточното насаждение 15 години 20 години
2. Сортова чистота 100 % 100 %
3. Нападение от болести:
а) бактериални болести 1. не се допускат 1. не се допускат
б) гъбни болести 2. не се допускат 2. не се допускат
4. Наличие навируси не се допускат не се допускат при визуален преглед
5. Механични повреди от градушки и други по летора- стите, които не са покрити напълно със здрава тъкан не се допускат не се допускат

2. Полска инспекция на маточно лозе

Показатели Допустими норми
предбазово (ПБ), базово (Б), сертифицирано (С) маточно лозе стандартно (СТ) маточно лозе
1. Възраст до 15 години до 20 години
2. Сортова чистота 100% 100%
3. Нападение от болести и неприятели:
а) бактериални болести 1. не се допускат 2. не се допускат
б) гъбни болести 1. не се допускат 2. не се допускат
4. Вирусен статус не се допускат визуално не се допускат
5. Наличие на нематоди в почвата не се допускат -

3. Полска инспекция на лозово вкоренилище, в т.ч. на присадени лози в контейнери и картонени кутии

Показатели Допустими норми
предбазово (ПБ), базово (Б), сертифицирано (С) вкоренилище стандартно (СТ) вкоренилище
1. Сортова чистота 100 % 100 %
2. Нападение от болести и неприятели:
а) бактериални болести а) не се допускат а) не се допускат
б) гъбни болести б) не се допускат б) не се допускат
3. Вирусен статус не се допускат визуално не се допускат
4. Механични повреди от градушка или други механични повреди върху спойката и първите 2 междувъзлия в основата на летораста не се допускат не се допускат

I. Вирусни заболявания, от които трябва да е свободен лозовият посадъчен материал, след лабораторно тестиране
1. Grapevine fanleaf virus - вирус на късовъзлието при лозите
2. Arabis mosaic virus - вирус на арабисовата мозайка
3. Grapevine leafrol - листно завиване по лозата
4. Grapevine corcy bark - вкорковяване на лозите
5. Grapevine stem pittingq, stem groovingqq, legno riccio - набраздяване на дървесината по лозата

II. Списък на нематодите, от които трябва да е свободен лозовият посадъчен материал, след лабораторно тестиране
1. Вид Xiphinema index
2. Вид Xiphinema diversicandatum
3. Род Longidorus
4. Вид Paralonginus maxima

Приложение № 2
към
чл. 9

Минимални стойности на показателите за качество на лозовия посадъчен материал от всички категории

1) Подложкови резници, добити от лозов маточник, предназначени за присаждане: Кора гладка, здрава, с характерните белези на сорта
Показатели Технологична характеристика
1. Външен вид Резници прави, без кривини, чепове и рани.
2. Оцветяване Типично за дадения сорт
3. Зрялост Пълна
4. Дължина в см, не по-малко от:
а) метрови
б) къси
120
от 28 до 34
5. Дебелина при върха в мм - за сорта Рупестрис дю Ло и хибридите, в които участва от 6,5 до 12
от 5,5 до 12
6. Повреди:
а) механични, от просъхване, от градушка, измръзване - общо

до 4 %
б) от бактериални болести не се допускат

2) Вкоренени лозови подложки, от американските видове и техните сортове и хибриди, с устойчиви на филоксера корени, предназначени за засаждане в лозов маточник:


Показатели


Характеристики

1. Дължина на стъблото, от стъпалото на корена до основата на едногодишния летораст, в см От 34 до 38
2. Дължина на зрелия едногодишен летораст с добре развити пъпки в основата му в см, не по-малко от:
а) с един летораст 30
б) с два летораста 25
3. Брой на основните стъпални корени, излизащи от различни страни на основата на стъблото, не по-малко от 3 броя
4. Дължина на основните стъпални корени в см, не по-малко от 7
5. Повреди на стъблото, от основата до третата видима пъпка, причинени от градушка, измръзване и просъхване - общо до 4 %
6. Повреди от бактериални болести, не повече от 0,1 %

3) Лозови резници - калеми, получени от маточни лозя, за производство на присадени лози:


Показатели


Характеристики

1. Автентичност 100 %
2. Външен вид Резници, с добре развити и здрави пъпки, без чепове и рани. Кора здрава и гладка, с харак- терните за сорта белези
3. Дължина в см:
а) с една пъпка Не по-малко от 6,5 см
б) с не по-малко от 7 пъпки, от които 5 използваеми 50 см, считано от основата
4. Дебелина в мм: Не по-малко от 6,5 мм над основата на пъпка- та и 12 мм под основата на пъпката
- за сорта Рупестрис дю Ло и хибридите, в които участва от 5,5 мм до 12 мм
5. Оцветяване Типично за дадения сорт
6. Повреди механични, от градушка, изсъхване, измръзване - общо До 4 %
7. Повреди от бактериални болести Не се допускат

4) Лози, присадени-споени и вкоренени, предназначени за засаждане на постоянно място:


Показатели


Характеристика

1. Автентичност на сорта (клона) 100 %
2. Дължина на лозите, измерена от стъпалото на подложката до средата на отреза за присаждане, в см, не по-малко От 28 до 34
3. Дължина на зрелия едно- годишен летораст, с добре развити пъпки в основата, в см, не по-малко от:
а) за лоза с един летораст 15
б) за лоза с повече от един летораст 12
в) за парафинираните лози -
4. Брой на основните стъпални корени, разположени от три различни страни на подложката, не по-малко от 3
5. Дължина на здравата част на основните корени, в см, не по-малко от 7
6. Спойка Напълно здрава
7. Механични повреди, от градушка, до третата видима пъпка, измръзване - общо До 4 %
8. Наличие на бактериални болести Не се допускат

5) Лози, присадени-споени и вкоренени в саксийки, картонени кутии, контейнери, дървени сандъчета, предназначени за засаждане на постоянно място:

Показатели Характеристики
1. Автентичност (сортова, клонова чистота) 100 %
2. Външен вид Вкоренена лоза с добре развит летораст
3. Дължина на лозата, измерена от стъпалото на подложката до средата на отреза за присаждане, в см, не по-малко от 34
4. Дължина за зеления летораст, в см, не по-малко от:
а) за лози с един летораст 25
б) за лози с повече от един летораст, за всеки един 12
5. Коренова система на лози в саксийки, дървени сандъчет и картонени кутии Здрави корени, излизаащи от всички отвори на съда
6. Спойка Пълен кръгъл калус
7. Повреди от бактериални болести Не се допускат

Приложение № 3
към
чл. 18

Опаковане и етикетиране на лозовия посадъчен материал

А. Опаковане на лозовия посадъчен материал
I. Лозов посадъчен материал, заготвен на връзки (снопчета).
1. Лозови резници за калеми: а) с 5 до 7 добре развити пъпки - връзват се на снопчета от 100 или 200 броя с тънка тел или друг устойчив на късане материал, на две места - в долния и горния край;
б) с една развита пъпка - 500 броя в опаковка.
2. Лозови подложкови резници, предназначени за присаждане:
а) подложковите лозови резници се връзват на снопчета с тънка тел или друг устойчив на късане материал на две места - в долния и горния край;
б) дългите еднометрови лозови подложкови резници се връзват на снопчета по 250 броя с тънка тел или друг устойчив на късане материал на три места - в средата, в долния и горния край.
3. Лозови подложкови резници, вкоренени неприсадени - вързват се на снопчета по 25 броя с тънка тел или друг устойчив на късане материал на три места - над петите на подложките, в средата на снопчето и към върха на леторастите.
4. Присадени-споени, вкоренени лози - връзват се на снопчета по 25 броя с тънка тел или друг устойчив на късане материал на три места - над петите на лозите, под спойката и към върховете на леторастите.
II. Лозов посадъчен материал в контейнери.
1. Лозови резници за калеми:
а) с 5 до 7 добре развити пъпки, по 200 броя в контейнер;
б) с една развита пъпка - 500 броя в контейнер.
2. Лозови подложкови резници, предназначени за присаждане:
а) късите лозови подложкови резници се поставят по 200 броя в контейнер;
б) дългите еднометрови лозови подложкови резници се поставят по 250 броя в контейнер.
3. Лозови подложкови резници, вкоренени неприсадени - поставят се по 100 броя в контейнер.
4. Присадени-споени, вкоренени лози - поставят се по 100 броя в контейнер.
5.Присадени-споени, вкоренени лози в саксийки, картонени кутии се поставят в щайги или касетки.

Б. Етикети на сертифициран и стандартен лозов посадъчен материал
I. Резници за подложки и калеми - невкоренени
1. Официален сертифициращ орган - ИАСАС;
2. Номер на партидата;
3. Ботаническо наименование на вида;
4. Сорт (клон);
5. Категория;
6. Количество, брой;
7. Държава производител.
II. Присадени-споени, вкоренени лози
1. Официален сертифициращ орган - ИАСАС;
2. Номер на партидата;
3. Ботаническо наименование на вида;
4. Сорт (клон);
5. Категория;
6. Количество, брой;
7. Държава производител.
III. Вкоренени подложкови резници
1. Официален сертифициращ орган - ИАСАС;
2. Номер на партидата;
3. Ботаническо наименование на вида;
4. Сорт (клон) на подложката;
5. Категория;
6. Количество, брой;
7. Държава производител.

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив