Наредба № 11 от 2001 г. за специалистите, които могат да ръководят оптически магазини, складове за материали за очна оптика, оптически магазини с кабинет за рефракция и магазини за медицинска аудиотехника и слухопротезиране

МЗ

Държавен вестник брой: 24

Година: 2001

Орган на издаване: МЗ

Дата на обнародване: 11.12.2003

Чл.1. С тази наредба се определят изискванията към специалистите, които имат право професионално да ръководят оптически магазини, складове за материали за очна оптика, оптически магазини с кабинет за рефракция и магазини за медицинска аудиотехника и слухопротезиране.


Чл.2.
(1) Оптическите магазини, оптическите магазини с кабинети за рефракция и складовете за материали за очна оптика се ръководят професионално от лица, които:
1. са дееспособни български граждани;
2. имат завършено висше образование по медицина със специалност по очни болести или са специалисти по очна оптика или оптометрия;
3. имат трудов стаж по специалността най-малко една година;
4. не са осъждани за престъпления, свързани с упражняване на професията им, за стопански престъпления или за умишлени престъпления срещу личността.
(2) Ръководителят на оптически магазин, оптически магазин с кабинет за рефракция или склад за материали за очна оптика е отговорен за снабдяването с качествени стоки и материали.
(3) Ръководителят на оптически магазин, оптически магазин с кабинет за рефракция или склад за материали за очна оптика е длъжен да съхранява в магазина или в склада:
1. копие от документите за правоспособност на работещите лица;
2. фактурите, с които са закупени стоките и материалите;
3. санитарни заключения за продажба на стоките и материалите;
4. книга за санитарното състояние на обекта.


Чл.3. Изработването и продажбата на очила и материали за очна оптика се извършва от лица със завършено образование по очна оптика.


Чл.4. Магазините за медицинска аудиотехника и слухопротезиране се ръководят от лице, което има завършено висше образование по медицина с придобита специалност по ушно-носно-гърлени болести, или лице, завършило курс по слухопротезиране.


Чл.5.
(1) Лицата, които откриват оптически магазин, склад за материали за очна оптика, оптически магазини с кабинет за рефракция и магазин за медицинска аудиотехника и слухопротезиране, са длъжни в 5-дневен срок от вписването си в търговския регистър да уведомят съответния районен център по здравеопазване (РЦЗ) за следните обстоятелства:
1. вида на обекта;
2. адрес;
3. ръководителя и вида на образованието му.
(2) Лицата по ал.1 са длъжни да уведомят РЦЗ в 5-дневен срок от настъпването на промяна в някои от обстоятелствата по ал.1.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. В 5-дневен срок от влизането в сила на тази наредба лицата, които притежават оптически магазини, складове за материали за очна оптика, оптически магазини с кабинет за рефракция и магазини за медицинска аудиотехника и слухопротезиране, са длъжни да уведомят съответния районен център по здравеопазване за обстоятелствата по чл.5, ал.1.
§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.74 от Закона за народното здраве и отменя Наредба No 7 от 1991 г. за медицинските специалисти, които могат да ръководят аптеки, магазини, лаборатории и други заведения по чл.75, ал.1 от Закона за народното здраве (обн.,ДВ,бр.37 от 1991 г.; изм.,бр.34 от 1994 г.).
Министър: И. Семерджиев

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив