Раздел I
Общи положения
(1) С тази наредба се определят:
1. (изм., ДВ, бр. 97 от 2001 г.) минималните хигиенни изисквания при съхраняване и обработване на рибни продукти на борда на риболовните кораби;
2. (изм., ДВ, бр. 97 от 2001 г.) допълнителните хигиенни изисквания към риболовните кораби, които са конструирани и оборудвани за съхраняване на рибни продукти за период, по-дълъг от 24 часа.
(2) Наредбата не се прилага относно плавателни съдове, предназначени за съхраняване на жива риба от сладководни басейни, риба от шелфовите зони и молюски без какъвто и да е начин на запазване или консервиране.
Чл. 2. При необходимост органите на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) могат да разрешат изключения от общите хигиенни изисквания, прилагани за риболовните кораби, на борда на които се съхраняват рибни продукти.
Раздел II
Минимални хигиенни изисквания при съхраняване и обработване на рибни продукти на борда на риболовните кораби
(Загл. - изм., ДВ, бр. 97 от 2001 г.)
1. секциите на корабите или контейнерите, предназначени за складиране на рибни продукти, не съдържат обекти или продукти, които могат да влошат качествата или характеристиката на храните;
2. конструкцията на секциите или контейнерите позволява лесно почистване по време на експлоатация;
3. секциите или контейнерите да са проектирани по начин, непозволяващ контакт на рибните продукти с водата от разтопения лед;
4. конструкцията на секциите на корабите или контейнерите, предназначени за съхранение на рибни продукти, да не допуска замърсяване на рибните продукти с гориво, използвано за движението на кораба или с мръсна вода, събирана на дъното на кораба.
Чл. 4.
(1) Ръководителите на риболовните кораби, в които се съхраняват рибните продукти, осигуряват:
1. предпазване от замърсяване на рибните продукти и от слънчева светлина или други източници на топлина, непосредствено след улова им;
2. използване на чиста питейна или морска вода за изплакване на рибните продукти с оглед запазване тяхното качество и пълноценност;
3. извършване на обработка и складиране на рибните продукти по начин, изключващ всяка възможност за механичното им увреждане;
4. охлаждане на рибните продукти, освен живата риба, незабавно след натоварването им на борда на кораба;
5. използване за охлаждане на продуктите на лед, приготвен от чиста питейна или морска вода, като преди използването му ледът се съхранява при условия, изключващи неговото замърсяване;
6. почистване и измиване с чиста питейна или морска вода на контейнерите, оборудването и секциите на корабите, които са в контакт с рибните продукти, непосредствено след разтоварването им;
7. поддържане висока степен на лична хигиена и чистота на работното облекло на персонала на кораба, зает с обработката на рибните продукти.
(2) Използването на бодящи инструменти се допуска за преместването на големи риби, които могат да наранят оператора, по начин, който не уврежда тяхната цялост.
(3) В случай, че оборудването на кораба не дава възможност за охлаждане на рибните продукти, не се допуска съхраняването им на борда му за повече от осем часа.
(4) Ръководителят на кораб, където рибата се изкормва и/или обработва по друг начин, осигурява:
1. незабавно измиване на получените продукти след обработката с чиста питейна или морска вода;
2. отстраняване и съхраняване на вътрешности и части от тях, представляващи заплаха за здравето на хората, отделно от продуктите, предназначени за човешка консумация;
3. съхраняване на черния дроб и хайвера на рибата в охладено или замразено състояние;
4. използване на оборудване за изкормване, обезглавяване и отстраняване на перките с гладки и лесни за почистване и дезинфекция повърхности;
5. използване на контейнери, в които се съхраняват рибните продукти за човешка консумация, от водонепропусклив и устойчив на гниене материал с гладки и лесни за почистване и дезинфекция повърхности;
6. почистване на обектите по т. 4 и 5 преди използването им.
Раздел III
Допълнителни хигиенни изисквания към риболовните кораби, които са конструирани и оборудвани за съхраняване на рибни продукти за период, по-дълъг от 24 часа
(Загл. - изм., ДВ, бр. 97 от 2001 г.)
1. да са оборудвани с трюмове, цистерни или контейнери за съхранението на охладените или замразените рибни продукти при температури съгласно изискванията на действащото законодателство; трюмовете са отделени от машинното отделение и помещенията за екипажа със непроницаеми прегради, непозволяващи замърсяване на складираните рибни продукти;
2. вътрешната повърхност на трюмовете, цистерните или контейнерите са водонепропускливи, лесни за почистване и дезинфекция, изработени са от гладък материал или гладко боядисани по начин, непозволяващ предаването на вредни за човешкото здраве вещества;
3. трюмовете са проектирани по начин, непозволяващ контакта на водата от разтопения лед с рибните продукти;
4. използваните контейнери за съхранение на рибните продукти да ги запазват при добри хигиенни условия и да позволяват отстраняването на разтопената вода.
Чл. 6. Ръководителите на риболовни кораби по чл.5 осигуряват:
1. почистване преди всяка употреба на работните маси, оборудването и трюмовете, цистерните и контейнерите с питейна или чиста морска вода, а при необходимост - провеждане на дезинфекция, дезинсекция и дератизация;
2. складиране в помещения и шкафове под ключ на почистващите препарати, дезинфектантите, инсектицидите и всички други потенциално токсични субстанции, както и използването им без риск от замърсяване на рибните продукти;
3. замразяване на рибните продукти при спазване изискванията на действащото законодателство, като при замразяване в саламура тя не е източник за замърсяване на рибните продукти.
Чл. 7. Кораби, оборудвани с устройства за охлаждане на рибните продукти със студена морска вода, с лед или охлаждани по механичен път, отговарят на следните изисквания:
1. цистерните в тях са оборудвани с инсталации за пълнене с морска вода и за изпразване;
2. имат устройства за постигане необходимата за съхранение на рибните продукти температура по чл.5, ал. 1 по време на тези операции;
3. цистерните им са снабдени с устройства, регистриращи температурата по време на съхранението, поставени в точки с най-висока температура в тях;
4. функционирането на резервоарите или контейнерите осигурява скорост на охлаждане, при която температурата на сместа от рибни продукти и морска вода не превишава 3 °С шест часа след улова и 0 °С - през останалите 16 часа;
5. след разтоварване всяка цистерна, циркулираща система или контейнер се изпразва и изчиства напълно с използване на питейна или чиста морска вода и се дезинфекцира;
6. датата и номерът на цистерната ясно се означават в дневника за температурен контрол, който се пази за представяне на контролните органи.
Чл. 8. Собствениците на корабите или техни представители предприемат всички необходими мерки за недопускане на лица, представляващи риск от заразяване при работа или манипулиране с рибните продукти, докато не бъде доказано, че не съществува риск. Предварителните и периодичните медицински прегледи на тези лица се извършват съгласно Наредба № 53 за медицинските прегледи на постъпващите и работещите в хранителните, комуналните обекти и здравните заведения (обн., ДВ, бр. 8 от 1979 г.; изм. и доп., бр. 30 от 1993 г., бр. 99 от 1995 г.; попр., бр. 101 от 1995 г.).
Чл. 9.
(1) Националната ветеринарно-медицинска служба съставя и актуализира списък на корабите, оборудвани в съответствие с изискванията на тази наредба.
(2) В списъка по ал. 1 не се включват кораби, които имат снемаеми контейнери и не се използват постоянно за съхраняване на рибни продукти в студена морска вода.
Чл. 10.
(1) Контролът върху изпълнението на тази наредба се осъществява от органите на НВМС.
(2) При констатиране на нарушения на изискванията по тази наредба органите на НВМС:
1. издават предписания за отстраняването им;
2. спират реализацията на рибни продукти от кораба до изпълнение на издадените предписания по т. 1;
3. забраняват добива, производството, съхранението, транспортирането и реализацията на рибни продукти, които представляват опасност за здравето на хора и животни, като разпореждат тяхното унищожаване или преработване;
4. заличават кораба от списъка по чл.9, ал. 1.
(3) Мерките по ал. 1, т. 1 - 3 се налагат по реда на чл.39 ЗВМД.
Допълнителна разпоредба
§ 1. По смисъла на тази наредба:1. "Чиста питейна вода" е вода, чиято чистота съответства на БДС "Вода за пиене".
2. "Обработени рибни продукти" са всички рибни продукти, подложени на химическо или физическо въздействие (загряване, пушене, осоляване, изсушаване, мариноване и др., както и комбинацията от такива въздействия), охладени или замразени продукти без значение дали са части от други хранителни продукти.
3. "Замразени продукти" са всички рибни продукти, претърпели процес на замразяване, при което е постигната средна температура -18 °С или по-ниска във вътрешността на продукта след температурна стабилизация.
Преходни и заключителни разпоредби
§ 2. В едногодишен срок от влизане в сила на наредбата въведените в експлоатация до влизането є в сила кораби се привеждат в съответствие с изискванията, посочени в нея.
§ 3.Тази наредба се издава на основание §5 от заключителните разпоредби на ЗВМД.