Наредба № 12 от 2002 г. за норми за максимално допустими количества от тежки метали като замърсители в храни (Отм. ДВ бр. 88/2004)

МЗ

Държавен вестник брой: 88

Година: 2004

Орган на издаване: МЗ

Дата на обнародване: 27.02.2007

Раздел I
Общи положения

Чл.1.
(1) С тази наредба се определят нормите за максимално допустими количества от тежки метали като замърсители в храни, наричани по-нататък "норми", редът за вземане на проби и изискванията към методите за анализ, прилагани при провеждането на държавния контрол върху съдържанието на тежки метали в храни.
(2) Нормите за тежки метали в храни съгласно приложение No 1 се отнасят до ядивната част на посочената храна.


Чл.2. Предлаганите на потребителя храни, посочени в приложение No 1, не могат да съдържат тежки метали в количества по-високи от цитираните норми.


Чл.3.
(1) За храни, които са изсушени, разредени, преработени или имат повече от една съставка, се прилагат нормите, посочени в приложение No 1, като се отчитат:
1. промяната в концентрацията на замърсителите след сушене или разреждане;
2. промяната в концентрацията на замърсителите следствие на преработката;
3. относителният дял на съставките на продукта;
4. аналитичната граница на количественото определяне на замърсителя.
(2) Нормите не се прилагат за изсушени, разредени, преработени или храни с повече от една съставка, за които в други наредби са установени специални разпоредби.
Чл.4. За получаване на храни, които имат повече от една съставка, не се допуска използването на храни, които не отговарят на нормите, посочени в приложение No 1.
Чл.5. За осигуряване на безопасността на храните всички физически и юридически лица, които произвеждат, внасят, търгуват или предлагат храни, са длъжни да спазват нормите за максимално допустими количества на тежките метали като замърсители в храни.
Чл.6. Съответствието с нормите от приложение No 1 се установява въз основа на резултатите, получени от анализа на лабораторните проби.

Раздел II
Методи за вземане на проби за определяне съдържанието на олово, кадмий и живак в храни при провеждане на държавния контрол

Чл.7. Проби от храни за определяне съдържанието на олово, кадмий и живак се вземат от органите на държавния контрол по чл.28, ал.1 от Закона за храните (държавни инспектори) в съответствие с методите, определени в тази наредба.


Чл.8. Проби се вземат от всяка партида храни, която е предназначена за анализ.


Чл.9. Точкови проби се вземат от различни места на партидата или подпартидата.


Чл.10.
(1) При събиране на всички точкови проби се изготвя обща проба, която трябва да бъде не по-малко от 1 kg.
(2) От опаковани храни се взема най-малко една опаковка.
(3) Получените общи проби се считат представителни за партидата или подпартидата, от която са взети.


Чл.11.
(1) За течни храни, за които се счита, че разпределението на замърсителя е равномерно за дадена партида, може да се вземе една точкова проба, която е и обща проба.
(2) За всички останали храни минималният брой точкови проби, които трябва да се вземат от партидата, са посочени в приложение No 2. Всички точкови проби трябва да са с еднакво тегло.
(3) Броят на опаковките, които образуват общата проба, когато партидата се състои от отделни опаковки, е посочен в приложение No 3.


Чл.12. Лабораторните проби за изследване, контролно изследване и контролна експертиза се вземат от общата хомогенизирана проба. Количеството на лабораторната проба за изследване трябва да бъде достатъчно за повторен анализ.


Чл.13. Всяка проба - обща или лабораторна, се поставя в чиста опаковка, която трябва да осигури защита от загуби на анализирания компонент, следствие на абсорбция от вътрешните страни на опаковката, защита от замърсяване и повреди при транспортиране. По време на транспортиране и/или съхранение е необходимо да се вземат мерки, за да не настъпят промени в състава на общите и лабораторните проби.


Чл.14.
(1) Всяка проба, взета за нуждите на държавния контрол, се затваря и маркира по начин, който осигурява нейната идентичност.
(2) За взетите проби се съставя протокол в съответствие с действащите нормативни актове за вземане на проби от храни.


Чл.15. Приложеният метод за вземане на проба трябва да гарантира, че общата проба е представителна за партидата, която се контролира.


Чл.16.
(1) За определяне на съдържанието на тежки метали се извършват най-малко два независими анализа на лабораторната проба и се изчислява средната стойност на резултатите.
(2) Партидата съответства на нормите за максимално допустими количества тежки метали, ако средната стойност от анализа отговаря на нормите от приложение No 1.


Чл.17. При вземане на проби от храни за определяне съдържанието на олово, кадмий и живак се спазват и изискванията за вземане на проби на действащите нормативни актове.

Раздел III
Подготовка на лабораторната проба

Чл.18. Лабораторната проба трябва да бъде представителна и хомогенна, без вторично замърсяване при получаването й.
Чл.19. При подготовката на проби при някои видове продукти трябва да се има предвид следното:
1. при черупчестите мекотели, ракообразни и малки риби в лабораторната проба се включват и вътрешностите;
2. при зеленчуците се изследва само ядивната част.

Раздел IV
Изисквания към методите за определяне съдържанието на олово, кадмий и живак в храни

Чл.20. (1) За определяне на съдържанието на олово, кадмий и живак се използват валидирани методи, които отговарят на изискванията, посочени в приложения No 4 и 5.
(2) При организиране на лабораторни и междулабораторни сравнителни изпитвания по възможност се използват и сертифицирани стандартни образци.
Чл.21. Аналитичният резултат се обявява, като се посочва и аналитичният добив.
Чл.22. Резултатите се изразяват в същата единица, в каквато са изразени нормите от приложение No 1.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Тежки метали" са елементите олово, кадмий и живак.
2. "Партида" е определено по маса (брой) количество от храна, доставено по едно и също време, с установени от длъжностно лице общи характеристики, като произход, разновидност, вид на опаковката, маркировка, производител или доставчик. Когато храната е риба, необходимо е и сравнимост на размера.
3. "Подпартида" е точно определено и физически обособено количество от голяма партида, което позволява прилагането на метода за вземане на проби върху тази част.
4. "Точкова проба" е количеството храна, взето еднократно от определено място на партидата или на подпартидата.
5. "Обща проба" е тази, която обединява всички точкови проби от партидата или подпартидата.
6. "Лабораторна проба" е пробата, предназначена за лабораторията.
7. "Повторяемост" (r) е степента на съвпадение на резултатите от последователни измервания на една и съща величина със съответната вероятност (обикновено 95 %), извършени при едни и същи условия на измерване (една и съща проба, един и същ оператор, един и същ апарат, една и съща лаборатория, кратък период от време), и оттук r = 2,8 x sr.
8. "sr" е стандартно отклонение, изчислено от резултатите, получени в условия на повторяемост.
9. "RSDr" е относително стандартно отклонение, изчислено от резултатите, получено в условия на повторяемост [(sr/x) x 100], където х е средната стойност на измерванията, изчислена от резултатите, получени в условия на повторяемост.
10. "Възпроизводимост" (R) е степента на съвпадение на резултатите от измерванията на една и съща величина със съответната вероятност (обикновено 95 %), извършени при променени условия на измерване (различни оператори, в различни лаборатории, но идентична проба и стандартизиран метод за анализ); R = 2,8 x sR.
11. "RSDR" е относително стандартно отклонение, изчислено от резултатите, получени в условия на възпроизводимост [(SR/x) x 100].

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.5, ал.1 от Закона за храните и е съгласувана с министъра на земеделието и горите и с министъра на икономиката.
§ 3. Наредбата влиза в сила от 1 юни 2004 г. и отменя приложение No 1 на Наредба No 5 от 1984 г. за хигиенните норми за пределно допустими количества от химични и биологични замърсители в хранителните продукти в частта, регламентираща нормите за олово, кадмий и живак (обн.,ДВ,бр. 39 от 1984 г.; изм. и доп.,бр.5 от 1986 г., бр.15 от 1987 г., бр.87 от 1989 г., бр.66 от 1992 г., бр.24 от 1999 г., бр.58 от 2000 г., бр.4 от 2001 г.).
Министър: Б. Финков

Приложение No 1 към чл.1 ал.2

Норми за тежки метали в храни, в mg/kg

Храна

Норма (mg/kg на
свеж продукт)

1

2

1.

Олово

1.1.

Краве мляко (сурово мляко, мляко за производство на млечни продукти, термично обработено мляко)

0,02

1.2.

Храни за кърмачета и малки деца

0,02

1.3.

Месо (свинско, говеждо, овче, от домашни птици), с изключение на вътрешностите

0,1

1.3.1.

Вътрешности (ядивната част) от говеда, овце, свине и домашни птици

0,5

1.4.

Риба (месо), с изключение на видовете, посочени в т. 1.4.1 на приложение No 1

0,2

1.4.1.

Риба (месо) от: морски език, обикновена змиорка, лаврак, атлантическо-средиземноморски сафрид, морски кефал, обикновена морска каракуда, кафява пристипома и сардина

0,4

1.5.

Ракообразни, с изключение на кафявото месо на краб

0,5

1.6.

Миди

1,0

1.7.

Главоноги (без вътрешности)

1,0

1.8.

Зърнени храни (включително и елда), бобови храни и варива

0,2

1.9.

Зеленчуци, с изключение на брасика, листни зеленчуци, свежи билки и всички видове гъби. За картофите нормата се отнася за белени.

0,1

1.9.1.

Листни зеленчуци, брасика и всички видове култивирани гъби

0,3

1.10.

Плодове, с изключение на месести плодове без костилки (грозде, десертно и винено; ягоди без горските; къпиноплодни - къпини, малини, черници) и малки плодове (боровинки, френско грозде)

0,1

1.10.1.

Месести плодове без костилки (грозде, десертно и винено; ягоди без горските; къпиноплодни - къпини, малини, черници) и малки плодове (боровинки, френско грозде)

0,2

1.11.

Мазнини и масла, включително и млечни масла

0,1

1.12.

Плодови сокове,концентрирани плодови сокове (за директна консумация), плодови нектари

0,05

1.13.

Вино (включително пенливи вина, с изключение на ликьорните вина), ароматизирани вина, ароматизирани напитки на основа вино, ароматизирани винени коктейли. Нормата се прилага за продукти, произведени 2001 г.

0,2

2.

Кадмий

2.1.

Месо (свинско, говеждо, овче, от домашни птици), с изключение на вътрешностите

0,05

2.2.

Конско месо

0,2

2.3.

Черен дроб (говежди, свински, овчи, от домашни птици)

0,5

2.4.

Бъбреци (говежди, свински, овчи, от домашни птици)

1,0

2.5.

Риба (месо), с изключение на видовете, посочени в т. 2.5.1 на приложение No 1

0,05

2.5.1.

Риба (месо) от: морски език, обикновена змиорка, хамсия, императорски (бял) тон, атлантическо-средиземноморски сафрид, морски кефал, обикновена морска каракуда и сардина

0,1

2.6.

Ракообразни, с изключение на кафявото месо на краб

0,5

2.7.

Миди

1,0

2.8.

Главоноги (без вътрешностите)

1,0

2.9.

Зърнени храни, с изключение на трици, пшенични зародиши, цяло пшенично зърно, ориз

0,1

2.9.1.

Трици, пшенични зародиши, цяло пшенично зърно, ориз

0,2

2.10.

Соя

0,2

2.11.

Плодове и зеленчуци, с изключение на: листни зеленчуци, свежи билки, всички видове гъби, стръкови зеленчуци, кореноплодни и картофи

0,05

2.11.1.

Листни зеленчуци, свежи билки, всички видове култивирани гъби, целина

0,2

2.11.2.

Стръкови зеленчуци, кореноплодни и картофи, с изключение на целина. За картофите нормата се отнася за белени.

0,1

3.

Живак

3.1.

Рибни продукти, с изключение на тези по т. 3.1.1

0,5

3.1.1.

Рибни продукти от: морски дяволи, атлантическа ивичеста зъбатка, молва (морска щука), обикновен лаврак, паламуд, змиорка, атлантически палвус, тон петнист, мерлин (риба мел), щука, едноцветен тунец, белоока бодлива акула, скат,бибан голям, бибан малък, атлантически ветроход, сребриста риба сабя, черна риба сабя, всички видове акули, есколар-деликатесна скумрия, маслена риба рувета, риба меч, риба тон, есетра, гемпил-змиевидна скумрия

1,0

Приложение No 2 към чл.11, ал.2

Брой точкови проби, които трябва да бъдат взети от партида

Тегло на партидата (kg)

Минимален брой на точковите проби

до 50

3

от 50 до 500

5

над 500

10

Приложение No 3 към чл.11, ал.3

Брой на опаковките, които се вземат при образуване на общата проба за партида от отделни опаковки

Брой на опаковките в партидата

Брой на точковите проби

до 25

1 опаковка

от 26 до 100

5 %, най-малко 2 опаковки

над 100

5 %, най-много 10 опаковки

Приложение No 4 към чл.20, ал.1

Изисквания към методите за определяне съдържанието на олово, кадмий и живак

Критерий

Стойност/коментар

Приложимост

Посочените храни в приложение No 1

Граница на откриване

Не повече от 10 % от нормата, посочена в приложение No 1, с изключение на норма за олово, по-малко от 0,1 mg/kg - не повече от 20 % от нормата.

Граница на определяне

Не повече от 20 % от нормата, посочена в приложение No 1, с изключение на норма за олово, по-малко от 0,1 mg/kg - не повече от 40 % от нормата.

Аналитичен добив според концентрационния интервал:

0,004 - 0,1 mg/kg

60 - 120 %

0,1 - 1,0 mg/kg

80 - 120 %

Приложение No 5 към чл.20, ал.1

Изисквания към прецизността (изразена чрез RSDr и RSDR, в %) на методите за определяне съдържанието на олово, кадмий и живак в храни

Концентрационен
интервал, mg/kg

Повторяемост

Възпроизводимост

Препоръчителна
стойност на
RSDr, (%)

максимално
разрешена стойност
на RSDr , (%)

Препоръчителна
стойност на
RSDR, (%)

максимално
разрешена стойност
на RSDR, (%)

0,004 - 0,01

<= 24

37

<=? 37

56

0,01 - 0,1

<= 21

32

<= 32

48

0,1 - 1,0

<= 11

16

<= 16

24

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив