Наредба № 12 от 3 февруари 2006 г. за условията и реда за прилагане на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болести по двучерупчестите мекотели

МЗГ

Държавен вестник брой: 16

Година: 2006

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 02.05.2006

(Обн., ДВ, бр. 6 от 20.01.2006 г. - в сила от 01.05.2006 г.)

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за прилагане на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болести по двучерупчестите мекотели, включени в приложение № 1.

Чл. 2.
(1) Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) утвърждава план за действие (контингенс план) при съмнение или при възникване на някои от болестите по приложение № 1, както и при наличие на повишена смъртност при двучерупчестите мекотели.
(2) Планът за действие (контингенс план) по ал. 1 съдържа:
1. списък на официалните ветеринарни лекари, участващи в провеждането и контрола на мерките за борба с болестите по приложение № 1;
2. списък на длъжностни лица и специализирани лабораторно-диагностични звена в системата на НВМС, които незабавно се уведомяват при съмнение или възникване на някои от болестите по приложение № 1, както и при наличие на повишена смъртност при двучерупчестите мекотели;
3. програма за обучение на официалните и частно практикуващите ветеринарни лекари по болести по двучерупчестите мекотели;
4. изисквания към специализираната лаборатория за диагностика на болестите, посочени в приложение № 1.
(3) Националната ветеринарномедицинска служба представя на Европейската комисия изготвения план за действие (контингенс план), за да се определи дали той позволява постигането на заложените в него цели и ако е необходимо, да се отразят евентуалните промени и по-специално тяхната съвместимост с плановете на останалите държави членки. Тези планове могат да бъдат изменяни или допълвани в зависимост от конкретната ситуация.

Чл. 3. Националната ветеринарномедицинска служба оказва съдействие на ветеринарни експерти от Европейската комисия при извършване на проверки при прилагане мерките по тази наредба.

Раздел II
Задължения на физическите и юридическите лица и държавните органи при прилагането на мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по двучерупчестите мекотели

Чл. 4. Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС), на чиято територия се намират обектите за отглеждане на двучерупчести мекотели, ги регистрира по реда на чл.137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и издава удостоверение за регистрация на обектите.

Чл. 5.
(1) Собственикът на регистрирания обект по чл. 4 или определен от него служител води документация, която съдържа следната информация:
1. за приеманите в обекта живи двучерупчести мекотели:
а) дата на доставяне;
б) брой или тегло;
в) размер;
г) произход;
2. за транспортиране на двучерупчести мекотели извън обекта и/или за повторното им залагане:
а) дата;
б) брой или тегло;
в) размер;
г) крайно местоназначение;
3. наблюдавана повишена смъртност.
(2) Документацията по ал. 1 редовно се актуализира и се съхранява за срок 4 години от датата на последното вписване.
(3) Документацията трябва да бъде на разположение при поискване за проверка от органите на НВМС.
(4) Собственикът на регистрирания обект по чл. 4 или определен от него служител води регистър, съдържащ информацията по чл. 4, ал. 1.

Раздел III
Мерки за борба с болестите по двучерупчестите мекотели

Чл. 6. Националната ветеринарномедицинска служба изготвя план за вземане на проби за лабораторно изследване и програма за надзор над обектите по чл. 4, чрез които се:
1. установява наличието на повишена смъртност по двучерупчестите мекотели;
2. осигурява информация за здравословното състояние на двучерупчестите мекотели;
3. извършва контрол на качеството на водата в центровете за пречистване и цистерните за съхранение на двучерупчестите мекотели.

Чл. 7.
(1) При съмнение за наличие на някои от болестите по приложение № 1 и при установяване на повишена смъртност в обектите по чл. 4 собствениците или лицата, които отглеждат двучерупчести мекотели, незабавно информират директора на съответната РВМС.
(2) В случаите по ал. 1 официалният ветеринарен лекар предприема следните мерки:
1. взема проби, които изпраща за изследване в одобрена лаборатория;
2. забранява изнасянето на двучерупчести мекотели от обекта по чл. 4 до получаване на резултатите от лабораторното изследване;
3. съставя списък на обектите, в които се наблюдава повишена смъртност, причинена от болести, посочени в приложение № 1, или има съмнение за наличието на заболяване;
4. съставя списък на обектите и местата, където са налице болестите, причинени от Bonamia ostreae и Marteilla refringens с възприемчиви видове Flat Oyster (Ostrea edulis);
5. извършва надзор на развитието на болестта и географското разположение на местата с констатирано заболяване по т. 3 и 4.
(3) При получаване на отрицателни резултати от лабораторните изследвания официалният ветеринарен лекар отменя мярката по ал. 2, т. 2.

Чл. 8.
(1) При лабораторно потвърждаване на някои от болестите по приложение № 1 официалният ветеринарен лекар освен мерките по чл. 7, ал. 2:
1. провежда епизоотично проучване с цел:
а) установяване на възможния източник за заразяването и възможния път за проникване на заразния агент;
б) изнесените от или внесените в обекта по чл. 4 двучерупчести мекотели преди периода на наблюдаваната повишена смъртност към местата за изкуствено отглеждане или естествен добив;
2. съставя списък на обектите и местата, където са констатирани болестите;
3. изготвя списък на обектите и местата с наблюдавана повишена смъртност, причинена от болестите;
4. следи развитието и географското разпространение на болестите.
(2) Когато епизоотичното проучване установи, че болестта е била разпространена в други обекти чрез внасяне и изнасяне на двучерупчести мекотели, към другите обекти се прилага чл. 7, ал. 2.
(3) Официалният ветеринарен лекар може да разреши изнасянето на двучерупчести мекотели от засегнатия обект, ако те се придвижват до райони с констатирано заболяване от същия вид.
(4) Националната ветеринарномедицинска служба незабавно уведомява Европейската комисия и държавите членки в случаите на болест и констатирана висока смъртност при двучерупчестите мекотели и за предприетите мерки за ликвидиране на болестта.

Раздел IV
Диагностика и лабораторни изследвания на болестите по двучерупчестите мекотели

Чл. 9.
(1) Пробите се изследват в одобрена лаборатория, утвърдена със заповед на министъра на земеделието и горите по предложение на генералния директор на НВМС;
(2) Резултатите от лабораторното изследване се потвърждават от национална референтна лаборатория (приложение № 2), а по преценка на НВМС и от референтна лаборатория в Европейския съюз (приложение № 3).
(3) Националната референтна лаборатория трябва да разполага с необходимото оборудване, персонал, апаратура и диагностикуми за потвърждаване на резултатите на други одобрени лаборатории.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Повишена смъртност при двучерупчестите мекотели" е:
а) в обектите за отглеждане на двучерупчестите мекотели - смъртността над 15 % от общия брой на двучерупчестите мекотели, установена при две последователни ветеринарни проверки за период 15 дни;
б) в обектите за излюпване на ларви - невъзможността за излюпване на ларви от различни родители в продължение на период от време, включващ последователни залагания на оплоден репродуктивен материал от различни люпила;
в) в обектите за отглеждане на ларви - внезапната и значителна смъртност.
2. "Обект за отглеждане на двучерупчести мекотели" е ферма, район на изкуствено отглеждане, места за естествен добив, цистерни за съхранение или центрове за пречистване.
3. "Ферма" означава всякакво предприятие или всяка териториално определена инсталация, в която се отглеждат или съхраняват водни животни с оглед да бъдат пласирани на пазара.
4. "Повторно полагане" е прехвърлянето на живите двучерупчести мекотели в одобрен от органите на НВМС морски басейн, речно устие или лагуна за период, необходим за ликвидиране на болестта.
5. "Двучерупчести мекотели" са мекотели, които дишат с два чифта хриле и се хранят чрез филтриране на води.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл.117, ал. 2 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

§ 3. Тази наредба отменя Наредба № 45 от 2002 г. за борба с някои болести по двучерупчестите мекотели, издадена от министъра на земеделието и горите (ДВ, бр. 109 от 2002 г.).

§ 4. Наредбата влиза в сила от 1 май 2006 г.

§ 5. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

Приложение № 1
към чл. 1

Заразни болести по двучерупчестите мекотели и причиняващите ги заразни агенти

Заразни болести

Заразни агенти

Възприемчиви видове двучерупчести мекотели (включват също други специфични видове за съответния причинител, описани в последното издание на Международния код за морски животни на Международното бюро по епизоотии - МБЕ)

Bonamiosis Bonamia exitiosus
Mikrocytos roughleyi
Tiostrea chilensis and Ostrea angasi Saccostrea (Crassotrea) commercialis
Marteiliosis Marteilia sydneyi Saccostrea (Crassotrea) commercialis
Microcytosis Mikrocytos mackini Crassotrea gigas;
C. virginica;
Ostrea edulis;
O. conchaphila
Perkinsosis Perkinsus marinus
Perkinsus olseni/atlanticus
Crassotrea virginica and C. gigas Haliotis ruber;
H. cyclobates;
H. scalaris;
H. laevigata;
Ruditapes philippinarum and R. decussates
Болест MSX Haplosporidium nelsoni Crassotrea virginica and C. gigas
Болест SSO Haplosporidium costale Crassotrea virginica
Синдром, предизвикан от представители от р. Haliotis Candidatus
Xenohaliotis californiensis
Представители от р. Haliotis включително: black abalone (H. cracherodii), red abalone (H. rufescens), pink abalone (H. corruguta), green abalone (H. fulgens) and white abalone (H.sorenseni)

Приложение № 2
към чл. 9, ал. 2

Национална референтна лаборатория за болести по двучерупчести мекотели


България
Национална референтна лаборатория по болести на рибите и
двучерупчестите мекотели
ул. Пенчо Славейков 15, ПК 1606
София, България

Приложение № 3
към чл. 9, ал. 2

Референтна лаборатория на Общността за болести по двучерупчести мекотели

Франция
IFREMER
Boite Postale 133 1
7390 La Tremblade

Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив