Наредба № 14 от 27 юли 2004 г. за условията и реда за извършване на далекосъобщения чрез радиосъоръжения и мрежи от радиосъоръжения за собствени нужди чрез използване на радиочестотен спектър за общо ползване

МТС

Държавен вестник брой: 80

Година: 2006

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 03.10.2006

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за извършване на далекосъобщения чрез радиосъоръжения и мрежи от радиосъоръжения за собствени нужди чрез използване на радиочестотен спектър за общо ползване.

Чл. 2.
(1) Далекосъобщенията по чл. 1 се осъществяват свободно.
(2) При осъществяване на далекосъобщенията по ал. 1 лицата спазват изискванията, свързани с опазване на живота и здравето на хората и несъздаване на електромагнитни смущения.

Чл. 3.
(1) Далекосъобщенията по чл.1 се осъществяват чрез следните радиосъоръжения и мрежи от радиосъоръжения:
1. радиосъоръжения с малък обсег на действие (РМОД);
2. радиосъоръжения, работещи в радиочестотния обхват СВ 27 MHz;
3. (изм., ДВ, бр. 80 от 2006 г.) радиосъоръжения, работещи в радиочестотния обхват 446 - 446,2 MHz (PMR 446);
4. аналогови безшнурови телефони;
5. DECT радиосъоръжения, с изключение на DECT като WLL системи;
6. крайни далекосъобщителни устройства, работещи под контрола на наземни и спътникови далекосъобщителни мрежи.
(2) Техническите характеристики на радиосъоръженията и мрежите от радиосъоръжения по ал. 1 са посочени в приложението.

Чл. 4. Категориите РМОД по чл.3, ал. 1, т. 1 в зависимост от тяхното приложение са:
1. за откриване на хора, затрупани под снежни лавини;
2. (изм., ДВ, бр. 80 от 2006 г.) системи за широколентов пренос на данни;
3. за откриване на движение и оповестяване;
4. (изм., ДВ, бр. 80 от 2006 г.) алармени радиосистеми, включително аларми със социално предназначение и аларми за охрана и безопасност;
5. за управление движението на радиоуправляеми модели във въздуха, на земята или над и под повърхността на водата;
6. за индуктивни приложения, включващи: обездвижване на превозни средства, разпознаване и броене на животни, алармени системи, откриване на кабели, управление на отпадъци, разпознаване на лица, безжични линии за предаване на глас, контрол на достъп, датчици за присъствие, системи против кражба, включително радиочестотни индуктивни системи, приложения за предаване на данни към носими устройства, автоматично разпознаване на артикули, безжични системи за контрол и автоматични системи за пътно таксуване;
7. радиомикрофони;
8. (изм., ДВ, бр. 80 от 2006 г.) безжични приложения за медицински и биологични нужди;
9. за безжични аудиоприложения, включващи: безжични високоговорители, безжични слушалки, носими касетни или други възпроизвеждащи устройства с безжични слушалки, устройства за слухов контрол по време на концертни изпълнения;
10. неспецифични - предназначени за използване в областите на телеметрията, телеуправлението, алармите, предаването на данни и приложения за предаване на изображение и звук.
11. (нова, ДВ, бр. 80 от 2006 г.) приложения за железопътния транспорт, предназначени за автоматично разпознаване на превозни средства за нуждите на железниците и системи за управление на влакове;
12. (нова, ДВ, бр. 80 от 2006 г.) пътнотранспортни телематични системи, включително автомобилни радари с малък обсег на действие;
13. (нова, ДВ, бр. 80 от 2006 г.) приложения за радиочестотна идентификация, включващи автоматично разпознаване на артикули, проследяване на вещи, алармени системи, управление на отпадъци, разпознаване на лица, контрол на достъп, датчици за присъствие, системи против кражба, системи за определяне на местоположение, предаване на данни към носими устройства и безжични системи за контрол.

Раздел II
Изисквания към радиосъоръженията и мрежите от радиосъоръжения

Чл. 5. Радиосъоръженията, чрез които може свободно да се осъществяват далекосъобщения за собствени нужди, следва да отговарят на съществените изисквания към тях, да са с оценено съответствие, да са придружени с декларация за съответствие и да са маркирани с маркировка за съответствие съгласно българското законодателство.

Чл. 6.
(1) Радиосъоръженията се използват само по предназначението им и при условията, определени от производителя.
(2) Използват се само технически изправни радиосъоръжения и мрежи от радиосъоръжения.
(3) Не се допуска:
1. пускане в действие и осъществяване на далекосъобщения чрез радиосъоръжения, за които са въведени ограничения за пускане в действие и са с нанесен знак за специфична маркировка;
2. пускане в действие и осъществяване на далекосъобщения чрез радиосъоръжения с променени или модифицирани технически характеристики спрямо тези, определени от производителя и несъответстващи на изискванията на чл. 5.

Чл. 7. Използването и поддържането на всички радиосъоръжения и мрежи от радиосъоръжения да става по начин, по който и при нормална работа, и в условия на неизправност да е гарантирана безопасността, както на лицата, работещи с тях, така и на лицата, които биха могли да бъдат увредени, в съответствие с действащите в Република България нормативни актове.

Чл. 8. При осъществяване на далекосъобщения чрез радиосъоръжения и мрежи от радиосъоръжения за собствени нужди чрез използване на радиочестотен спектър за общо ползване не се допуска:
1. предаване на заблуждаващи знаци и/или сигнали за помощ, бедствие, авария, злополука или тревога, както и сигнали, които могат да се оприличат на такива;
2. предаване на информация, която представлява държавна тайна или може да улесни извършване на престъпление;
3. използване на радиосъоръженията на борда на кораб или въздухоплавателно средство освен със съгласието на съответния капитан (командир);
4. включване на допълнителни усилвателни устройства между изхода на радиосъоръжението и неговата антена;
5. умишлено използване на зает радиочестотен канал;
6. използване на SIT и SUT спътникови крайни далекосъобщителни устройства на разстояние по-малко от 500 m от охраняемите граници на летищата.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Радиосъоръжения с малък обсег на действие (РМОД)" са радиосъоръжения, които са предназначени да работят на къси разстояния и с ниски стойности на максималната излъчена мощност, осигуряват еднопосочна или двупосочна радиовръзка и имат малка способност да причиняват смущения на други радиосъоръжения.
2. "СВ (Citizen Band) 27 MHz" е граждански късовълнов радиочестотен обхват 26,96 - 27,41 MHz.
3. (Изм., ДВ, бр. 80 от 2006 г.) "PMR (Professional Mobile Radio) 446" са професионални радиосъоръжения и мрежи от радиосъоръжения от подвижна радиослужба, работещи в радиочестотен обхват 446 - 446,2 MHz, в които всички радиостанции се свързват равнопоставено помежду си.
4. "DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications)" са цифрови усъвършенствани безшнурови далекосъобщения.
5. "WLL (Wireless Local Loop)" е безжична абонатна мрежа.
6. "SIT (Satellite Interactive Terminal)" е интерактивно спътниково крайно далекосъобщително устройство от неподвижна спътникова радиослужба и радиослужба радиоразпръскване спътниково за осъществяване на аналогови или цифрови съобщения чрез геостационарни спътници, работещо без необходимост от обслужване и под контрола на спътникова система.
7. "SUT - (Satellite User Terminal)" е потребителско спътниково крайно далекосъобщително устройство от неподвижна спътникова радиослужба за осъществяване на аналогови или цифрови съобщения чрез геостационарни спътници, работещо без необходимост от обслужване и под контрола на спътникова система.
8. (Изм., ДВ, бр. 80 от 2006 г.) "Свръхмаломощни активни медицински имплантанти" са активни имплантируеми медицински изделия по смисъла на Наредба № 15 от 2000 г. за условията и реда за разрешаване за употреба на лекарствени продукти по чл. 3, ал. 3 и 5 от Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина (ДВ, бр. 76 от 2000 г.).
9. "GLOBALSTAR" е глобална спътникова далекосъобщителна система, използваща спътници на ниски орбити за предоставяне на мобилни спътникови персонални далекосъобщителни услуги.
10. "IRIDIUM" е глобална спътникова далекосъобщителна система, използваща спътници на ниски орбити за предоставяне на мобилни спътникови персонални далекосъобщителни услуги.
11. "ICO" е глобална спътникова далекосъобщителна система, използваща спътници на средни орбити за предоставяне на мобилни спътникови персонални далекосъобщителни услуги.
12. "INMARSAT" е глобална спътникова далекосъобщителна система, използваща спътници на геостационарна орбита за предоставяне на мобилни далекосъобщителни услуги.
13. "TНURAYA" е регионална спътникова далекосъобщителна система, използваща спътници на геостационарна орбита за предоставяне на мобилни далекосъобщителни услуги на територията на Азия, Африка и Европа.
14. "EUTELTRACS (Eutelsat Transport Ranging and Communications Services)" е регионална спътникова система, използваща спътници на геостационарна орбита за предоставяне на мобилни далекосъобщителни услуги и контрол на транспортни средства.
15. "OMNITRACS" е спътниково крайно далекосъобщително устройство за двупосочно предаване на данни с ниска скорост под контрола на геостационарната спътникова система EUTELTRACS.
16. "ARCANET Suitcase" е спътниково крайно далекосъобщително устройство за двупосочно цифрово предаване на глас и данни под контрола на геостационарна спътникова система.
17. "EMS-PRODAT" е спътниково крайно далекосъобщително устройство за двупосочно предаване на данни с ниска скорост под контрола на геостационарната спътникова система EMSAT.
18. "EMS-MSSAT" е спътниково крайно далекосъобщително устройство за двупосочно предаване на глас, факс, данни и кратки съобщения под контрола на геостационарната спътникова система EMSAT.
19. "SPACECHECKER" е геостационарна спътникова система за осигуряване на двупосочно предаване на данни с ниска скорост за позициониране на камиони и ремаркета, телеметрия/телеуправление на товари, надзор и събиране на данни за необслужваеми съоръжения.
20. "GSM (Global System Mobile)" е земна подвижна паневропейска обществена цифрова клетъчна мобилна далекосъобщителна мрежа.
21. "NMT 450 (Nordic Mobile Telephone)" е обществена аналогова клетъчна мобилна далекосъобщителна мрежа в радиочестотния обхват 450 MHz, която се основава на общо споразумение между скандинавските страни за изготвяне и съставяне на технически спецификации.
22. "DCS 1800 (Digital Communications System)" е обществена цифрова клетъчна мобилна далекосъобщителна мрежа в радиочестотния обхват 1800 MHz.
23. "CDMA 450" е обществена цифрова клетъчна мобилна далекосъобщителна мрежа в радиочестотния обхват 450 MHz.
24. "TETRA (Trans European Trunked Radio)" е европейска технология за професионална мобилна радиомрежа.
25. (Нова, ДВ, бр. 80 от 2006 г.) “E-SAT”, “ORBCOMM”, “LEO ONE” и “SAFIR” са глобални спътникови далекосъобщителни системи, използващи спътници на негеостационарни орбити за предоставяне на мобилни спътникови персонални далекосъобщителни услуги, включващи предаване на данни с ниска скорост, изпращане на съобщения, определяне на местоположение и други негласови приложения.
26. (Нова, ДВ, бр. 80 от 2006 г.) “UMTS (Universal Mobile Telecommunications System)” е обществена цифрова клетъчна мобилна далекосъобщителна мрежа.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.48, ал. 2 от Закона задалекосъобщенията.

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Приложение
към чл. 3, ал.2
(Изм., ДВ, бр. 80 от 2006 г.)

Технически характеристики на радиосъоръженията и мрежите от радиосъоръжения, чрез които свободно се осъществяват далекосъобщения за собствени нужди чрез използване на радиочестотен спектър за общо ползван

1. (Изм., ДВ, бр. 80 от 2006 г.) Технически характеристики на радиосъоръженията и мрежите от радиосъоръжения с малък обсег на действие:


1.1. Предаватели Мощността на които и да са странични излъчвания, кондуктивни или излъчени, не трябва да превишава стойностите, дадени в следващата таблица:

* Посочените стойности на излъчените странични излъчвания се отнасят само за РМОД за индуктивни приложения и не трябва да превишават стойностите в dBmA/m на напрегнатостта на генерираното Н-поле на разстояние 10 m.

1.2. Приемници

* Страничните излъчвания не трябва да превишават стойностите на генерираното Н-поле на разстояние 10 m; ** Нивото по мощност, на които и да са странични излъчвания, кондуктивни или излъчени, не трябва да превишава дадените стойности.

2. Технически характеристики на радиосъоръженията и мрежите от радиосъоръжения, работещи в радиочестотния обхват CB 27 MHz:



3. (Изм., ДВ, бр. 80 от 2006 г.) Технически характеристики на радиосъоръженията и мрежите от радиосъоръжения, работещи в радиочестотния обхват 446 – 446,2 MHz (PMR 446):

4. Технически характеристики на аналоговите безшнурови телефони:

5. Технически характеристики на DECT радиосъоръженията и мрежите от радиосъоръжения:

6. (Изм., ДВ, бр. 80 от 2006 г.) Технически характеристики на крайните далекосъобщителни устройства, работещи под контрола на спътникови далекосъобщителни мрежи:
6.1. Globalstar
а) използвани честотни ленти:
1610 - 1621,35 MHz (космос-Земя)
2483,5 - 2500 MHz (Земя-космос)
б) всички останали параметри са съгласно изискванията на оператора на спътниковата далекосъобщителна мрежа
6.2. Iridium
а) използвани честотни ленти:
1616,0 - 1626 MHz (космос-Земя)
1621,35 - 16226,5 MHz (Земя-космос)
б) всички останали параметри са съгласно изискванията на оператора на спътниковата далекосъобщителна мрежа
6.3. Inmarsat - A, B, C, D, M, M4, BGAN, Inmarsat-phone; EMS-MSSAT; EMS-PRODAT; SPACECHECKER S-SMS; THURAYA
а) използвани честотни ленти:
1525,0 - 1559,0 MHz (космос-Земя)
1626,5 - 1660,5 MHz (Земя-космос)
б) всички останали параметри са съгласно изискванията на оператора на спътниковата далекосъобщителна мрежа
6.4. EUTELTRACS
а) използвани честотни ленти:
10,95 - 12,75 GHz (космос-Земя)
14,00 - 14,25 GHz (Земя-космос)
б) всички останали параметри са съгласно изискванията на оператора на спътниковата далекосъобщителна мрежа
7. (Изм., ДВ, бр. 80 от 2006 г.) Технически характеристики на крайните далекосъобщителни устройства, работещи под контрола на обществени далекосъобщителни мрежи от неподвижна радиослужба от вида „точка към много точки”:
7.1. SIT
а) използвани честотни ленти:
10,70 - 12,75 GHz (космос-Земя)
29,50 - 29,50 GHz (Земя-космос)
Други изисквания:
- излъчена предавателна мощност не по-голяма от 2 W;
- eквивалентна изотропна излъчена мощност не по-голяма от 50 dBW;
- използване на устройствата на разстояние не по-малко от 500 m от охраняемата зона на летищата.
7.2. SUT
а) използвани честотни ленти:
19,70 - 20,20 GHz (космос-Земя)
29,50 - 29,50 GHz (Земя-космос)
Други изисквания:
- излъчена предавателна мощност не по-голяма от 2 W;
- eквивалентна изотропна излъчена мощност не по-голяма от 50 dBW;
- използване на устройствата на разстояние не по-малко от 500 m от охраняемата зона на летищата.
8. (Изм., ДВ, бр. 80 от 2006 г.) Технически характеристики на крайните далекосъобщителни устройства, работещи под контрола на обществени далекосъобщителни подвижни мрежи:
8.1. GSM 900
а) използвани честотни ленти:
880,1 - 914,9 MHz
925,1 - 959,9 MHz
б) всички останали параметри са съгласно изискванията на оператора на далекосъобщителната мрежа
8.2. GSM 1800; DCS 1800
а) използвани честотни ленти:
1710 - 1755 MHz
1805 - 1850 MHz
б) всички останали параметри са съгласно изискванията на оператора на далекосъобщителната мрежа
8.3. NMT 450, CDMA 450
а) използвани честотни ленти:
452,5 - 457,4 MHz
462,5 - 467,4 MHz
б) всички останали параметри са съгласно изискванията на оператора на далекосъобщителната мрежа
8.4. TETRA
а) използвани честотни ленти:
411 - 414 MHz
421 - 424 MHz
б) всички останали параметри са съгласно изискванията на оператора на далекосъобщителната мрежа.

Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив