Наредба № 16 от 26 април 1994 г. за организацията на взаимодействието между Министерството на вътрешните работи и Националната служба за охрана при президента на Република България (тм. ДВ. бр.40 от 18 Май 2007г.)

Държавен вестник брой: 40

Година: 2007

Орган на издаване:

Дата на обнародване: 22.05.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се регламентират организацията на взаимодействието между Министерството на вътрешните работи (МВР) и Националната служба за охрана (НСО) при президента на Република България и органите за неговото управление и техните права и задължения.

Чл. 2.
(1) Организацията на взаимодействието между МВР и НСО се осъществява от техните органи за управление и длъжностни лица в съответствие с Конституцията, законите и по реда на тази наредба.
(2) Органите за управление и длъжностните лица от МВР и НСО в изпълнение на функциите си по закон организират взаимодействието по ал. 1 съобразно служебните нужди с цел осигуряване охраната и обезпечаване сигурността на лица и обекти, определени с акт на Министерския съвет.

Чл. 3. Охранявани по смисъла на наредбата са лицата и обектите, в които тези лица живеят, работят или пребивават, определени в чл. 3, 4, 5 и 6 от Правилника за устройството и дейността на НСО при президента на Република България (ПУДНСО), приет с Постановление N: 151 на Министерския съвет от 1992 г. (обн., ДВ, бр. 66 от 1992 г., изм., бр. 82 от 1992 г., бр. 21 от 1993 г.).

Чл. 4. Сигурността на охраняваните лица и обекти по чл. 3 се обезпечава чрез комплекс от оперативни, технически, охранителни и специализирани дейности и мероприятия, организирани и провеждани от НСО самостоятелно и във взаимодействие с МВР за разкриване и предотвратяване на приготовления и опити за извършване на противоправни деяния срещу тях.

Чл. 5. Министерството на вътрешните работи и Националната служба за охрана и техните органи и служби при изпълнение на функциите си и за своевременно организиране на дейностите по чл. 2 и 4 извършват постоянен обмен на информация по реда на Наредба N: 7 за организацията на информационната дейност в МВР (ДВ, бр. 1 от 1994 г.) и съгласно тази наредба.

Глава втора
ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ И ФУНКЦИИ ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МЕЖДУ МВР И НСО

Чл. 6. Организирането на взаимодействието между МВР и НСО се основава на принципите за:
1. лоялност към институциите на политическата система и ненарушаване на политическия неутралитет;
2. опазване живота и здравето, правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство;
3. сътрудничество с гражданите за подпомагане изпълнението на функциите си по закон;
4. съчетаване на централизма с децентрализма в организацията и дейността;
5. спазване на единоначалието;
6. координираност, плановост и организираност при съвместните действия;
7. необходима степен на информираност в съответствие с функциите и равнището на управление;
8. достъпност до информационните фондове при условията и по реда, установени с нормативни актове.

Чл. 7.
(1) Взаимодействието между МВР и НСО се организира при и по повод изпълнението на функциите по:
1. защита на националната сигурност;
2. охрана на обществения ред, борбата с престъпността и участие в разследването;
3. охрана на държавната граница и контрола за спазване на граничния режим;
4. охрана на стратегически и животоосигуряващи обекти и дейности;
5. разкриване и предотвратяване на диверсионни и терористични деяния;
6. опазване на живота и здравето на гражданите, собствеността и културните ценности от пожари;
7. обезпечаване на сигурността и охраната на лица и обекти, определени с акт на Министерския съвет;
8. събирането, съхраняването, обработката и използването на информация по т. 1 - 8;
9. обучение и специализирана подготовка на офицерския и сержантския състав.
(2) В изпълнение на функциите по ал. 1 националните, централните и териториалните органи и служби на МВР взаимодействат с НСО при условия и по ред, предвидени в наредбата.
(3) Взаимодействието на общите служби, научно-приложните институти, учебните заведения и службите от Централната администрация на МВР с НСО се организира за подпомагане изпълнението на функциите по ал. 1 и съобразно другите служебни нужди.

Глава трета
ОРГАНИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ. ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПРИ ОРГАНИЗИРАНЕ НА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО

Р а з д е л I
Органи за управление

Чл. 8.
(1) Общото ръководство на организацията по взаимодействието между МВР и НСО се осъществява от министъра на вътрешните работи и началника на НСО.
(2) В пределите на предоставените им правомощия дейности по ал. 1 упражняват съответно главният секретар и секретарите на МВР и заместник-началниците на НСО.
(3) Непосредственото ръководство на организацията по взаимодействието се осъществява:
1. в МВР от директорите, командващите и началниците на:
а) националните и централните служби;
б) общите служби и службите на централната администрация;
в) столичната и регионалните дирекции на вътрешните работи и службите "Национална сигурност", "Полиция" и "Противопожарна охрана" в тях;
г) районните полицейски управления и противопожарни служби;
д) командирите на поделенията на Гранични и Вътрешни войски;
е) научно-приложните институти и учебните заведения на МВР;
2. в Националната служба за охрана от:
а) началниците на отдели, сектори и групи;
б) началника на авангарда - в случаите по чл.17 от Правилника за устройството и дейността на НСО.
(4) Извън посочените по ал. 3 органи за управление на взаимодействието могат да бъдат определяни със съответна заповед и други длъжностни лица от състава на МВР и НСО.
(5) Дейността по взаимодействието се реализира на съответно равнище на управление съобразно функциите и професионалните компетенции на органите по алинеи 1, 2, 3 и 4.

Р а з д е л II
Права и задължения при организиране на взаимодействието

Чл. 9. Органите за управление и длъжностните лица на НСО в изпълнение на функциите си и при организиране на взаимодействието:
1. изготвят проекти на нормативни актове и други документи, свързани с организацията на взаимодействието;
2. уведомяват органите и службите на МВР за предстоящи мероприятия с участието на охранявани лица и съвместно определят необходимите мерки за сигурност;
3. искат чрез дежурната част на НСО при необходимост от неотложни действия да бъдат информирани съответните национални, централни, общи и териториални служби на МВР;
4. изпращат авангард - оперативна група от служители на НСО, за координация и съдействие при осъществяване на общите оперативно-охранителни мерки в случаите, когато се провеждат съвместно с органи на МВР в столицата и в страната;
5. предоставят на съответните служби на МВР необходимите планове, схеми, таблици и оперативни интереси за правилно организиране и осъществяване на съвместните оперативни, охранителни и технически мерки и мероприятия;
6. обработват, съхраняват и предоставят информация на органите на МВР, получена при изпълнение на функциите им;
7. организират и извършват съвместно със специализираните органи на МВР технически проверки съгласно чл.10 ПУДНСО и на други дейности, разрешени със закон, за обезпечаване на сигурността на охраняваните лица и обекти;
8. упражняват контрол върху годността на хранителни продукти и напитки, предназначени за консумация от охраняваните лица;
9. изучават и анализират научно-техническите достижения в областта на специалните технически средства и въоръжения за нуждите на охранителната дейност;
10. планират, организират и провеждат обучение на личния състав съвместно с учебните заведения и службите на МВР.

Чл. 10.
(1) Националните, централните и териториалните служби на МВР организират и осъществяват придобиването на информация при изпълнение на функциите си по закон и работят за разкриване, пресичане и предотвратяване на всяко престъпно посегателство срещу охраняваните от НСО лица и обекти.
(2) Органите за управление на службите на МВР по чл. 8 своевременно уведомяват съответните органи на НСО и предоставят информация за предприетите мерки в случаите по ал. 1.
(3) Националните, централните и териториалните служби на МВР в изпълнение на дейностите по ал. 1 и 2:
1. организират, контролират и съдействат на съответните техни служби при взаимодействието им с НСО;
2. осигуряват получаването и ползването на данни от собствените им информационни фондове, включително и от автоматизираните, за нуждите на НСО;
3. съдействат на НСО при реализиране на правомощията на органите за управление и длъжностните лица по чл. 9.
(4) За конкретната организация на взаимодействието между националните, централните и териториалните служби на МВР с НСО министърът на вътрешните работи и началникът на НСО издават съвместни инструкции.

Чл. 11. Общите служби на МВР съдействат и подпомагат НСО при:
1. изграждането, експлоатацията и сервизното обслужване на специалната съобщителна система за нуждите на държавното управление и на НСО;
2. разработката и внедряването на оперативно-охранителна техника;
3. установяването и обезвреждането на общоопасни, взривни и специални разузнавателни средства;
4. обучението на личния състав за противодействие срещу терористични методи и средства.

Чл. 12. Научно-приложните институти и учебните заведения на МВР по съгласувани програми обслужват професионалните, научно-техническите и образователните потребности на НСО.

Чл. 13. Службите от централната администрация на МВР, съобразно функциите си по закон, взаимодействат с аналогичните им звена на НСО във връзка с информационното, правното, финансово-ресурсното, кадровото и нормативното обезпечаване на управленската дейност.

Чл. 14.
(1) Териториалните органи и служби на МВР при пребиваването в съответния район на охранявани от НСО лица осъществяват дейности по:
1. съвместно планиране и организиране на физическа охрана и пропускателен режим в местата и обектите за пребиваване;
2. засилване на контрола и охраната върху обекти, предназначени за съхраняване на общоопасни средства, и за неутрализиране поведението на потенциално опасни източници на заплаха за охраняваните лица;
3. осигуряване безопасността на движението по маршрутите за придвижване и местата за паркиране и престой на транспортните средства;
4. противопожарна безопасност на обектите, в които пребивават или посещават охраняваните лица;
5. оказване съдействие при организиране на медицинско обслужване и контрол, химико-бактериологичния анализ и техническото осигуряване на други спомагателни дейности, пряко свързани с охраняваните лица.
(2) При необходимост, заедно с дейностите по ал. 1, Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява и ескорт на охраняваните лица.

Чл. 15. Оперативните дежурни центрове и части на националните, централните, общите и териториалните служби на МВР своевременно информират дежурната част на НСО за всеки сигнал, свързан със застрашаване сигурността на охраняваните лица и обекти.

Чл. 16.
(1) Взаимодействието между МВР и неговите служби с НСО се реализира на основата и на други съвместни нормативни актове, регламентиращи права и задължения.
(2) При необходимост за провеждане на мащабни оперативно-охранителни мероприятия министърът на вътрешните работи и началникът на НСО издават съвместни заповеди за организиране на взаимодействието за всеки отделен случай.

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл.2 и чл.28, ал. 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи (обн., ДВ, бр. 57 от 1991 г.; изм., бр. 77 от 1991 г., бр. 109 от 1993 г.) и чл.21 и 22 от Правилника за устройството и дейността на Националната служба за охрана при президента на Република България, приет с ПМС N: 151 от 1992 г. ( обн., ДВ, бр. 66 от 1992 г.; изм., бр. 82 от 1992 г., бр. 21 от 1993 г.).

§ 2. Отменя се Инструкция N: I-116 от 1.VI.1981 г. на министъра на вътрешните работи (необн.).

§ 3. Изпълнението на наредбата се възлага на директорите (началниците) на националните, централните, общите и службите от централната администрация, столичната и регионалните дирекции на вътрешните работи и службите в тях, научно-приложните институти и учебни заведения, районните полицейски управления и противопожарните служби, командирите на граничните отряди и поделенията на вътрешните войски на МВР и на началниците на отдели, сектори и групи на НСО.

§ 4. В шестмесечен срок от влизане в сила на наредбата органите за управление по чл. 8, ал. 3, т. 1, буква "а", и т.2, буква "а" предлагат за утвърждаване от министъра на вътрешните работи и началника на НСО съвместни инструкции съгласно чл. 10, ал. 4.

§ 5. Контролът по изпълнението на наредбата се възлага на главния секретар на МВР и на зам.-началника на НСО.

§ 6. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив