Наредба № 18 от 3 декември 2004 г. за регистрация на пристанищните оператори в Република България

МТС

Държавен вестник брой: 109

Година: 2004

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 29.07.2005

Раздел I
Общи разпоредби

Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят условията и редът за регистрация на пристанищните оператори в Република България.
(2) Пристанищни оператори са търговци, получили достъп за извършване на пристанищни услуги в пристанище за обществен транспорт.

Чл. 2.
(1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" води регистър на пристанищните оператори по образец (приложение № 1).
(2) Вписването в регистъра по ал. 1 е условие за извършването на пристанищни услуги.
(3) Регистърът на пристанищните оператори е публичен.
(4) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) Извлечение от регистъра на пристанищните оператори, съдържащо имената на операторите, вида на предоставяните услуги и пристанищата, оперирани от съответния пристанищен оператор, се публикува в интернет страницата на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация".

Раздел II
Условия и ред за регистрация на пристанищните оператори

Чл. 3. Операторите в пристанищата за обществен транспорт с национално значение се вписват в регистъра на пристанищните оператори след сключване на договор за извършване на пристанищни услуги или след предоставяне на концесия.

Чл. 4. В регистъра на операторите в пристанищата за обществен транспорт с регионално значение се вписват собствениците на пристанището или лицата, сключили договор за пристанищни услуги с тях.

Чл. 5.
(1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) За вписване в регистъра пристанищните оператори подават заявление до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация", в което описват пристанищните услуги, за които им е предоставен достъп. Към заявлението се прилагат следните документи:
1. копие от решението за съдебна регистрация, копие от удостоверението за регистрация по БУЛСТАТ и номер по НДР;
2. удостоверение за актуално състояние на търговеца - пристанищен оператор;
3. документ, позволяващ на пристанищния оператор да извършва пристанищни услуги, когато лицето не е собственик на пристанището:
а) договор за извършване на пристанищни услуги съгласно чл. 117а, ал. 2 ЗМПВВППРБ - за пристанищата за обществен транспорт с национално значение;
б) договор със собственика на пристанище за обществен транспорт с регионално значение съгласно чл. 117а, ал. 3 ЗМПВВППРБ;
4. договор съгласно чл. 117б, ал. 1 ЗМПВВППРБ;
5. удостоверения от съответните компетентни органи, че пристанищният оператор няма парични задължения към държавата, установени с влязъл в сила акт на компетентния орган, освен ако не е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията;
6. удостоверение от компетентния орган, че търговецът - пристанищен оператор, не е обявен в несъстоятелност и не е в производство за обявяване в несъстоятелност.
(2) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" издава заповед за вписване на оператора в регистъра на пристанищните оператори в 10-дневен срок от подаване на заявлението.
(3) Пристанищните оператори се вписват в регистъра в срок до 3 работни дни от издаване на заповедта по ал. 2.
(4) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" или упълномощено от него лице издава удостоверение за регистрация на пристанищния оператор в срок до 3 работни дни от вписването в регистъра.
(5) При констатиране на непълнота или несъответствие в документите по ал. 1 пристанищният оператор следва да бъде уведомен писмено в 7-дневен срок от постъпването на заявлението, като се посочва срок за отстраняване на недостатъците.
(6) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) В случай, че непълнотата или несъответствието не бъдат отстранени в определения срок, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" отказва вписване на пристанищния оператор в регистъра.
(7) Отказът по ал. 6 подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Раздел III
Съдържание и поддържане на регистъра на пристанищните оператори

Чл. 6. Регистърът на пристанищните оператори съдържа следните данни:
1. пореден номер и дата на вписване;
2. номер и дата на издаване на заповедта за вписване в регистъра;
3. наименование на търговеца - пристанищен оператор, номер по БУЛСТАТ и НДР;
4. седалище на търговеца - пристанищен оператор, адрес на управление и други данни за кореспонденция;
5. данни за собственика на пристанището - за пристанища за обществен транспорт с регионално значение;
6. списък на пристанищата/терминалите и на пристанищните услуги, за които операторът е получил достъп;
7. номер, дата на сключване, страни и срок на договора, въз основа на който лицето е получило достъп до пазара на пристанищни услуги, когато достъпът е предоставен с договор;
8. номер и дата на решението на Министерския съвет и срока на концесията, когато достъпът е предоставен с концесия;
9. бележки относно промяна на данни в регистъра.

Чл. 7.
(1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) При промяна в обстоятелствата, подлежащи на вписване, операторът писмено уведомява изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" в 15-дневен срок от настъпване на промяната.
(2) В случаите по ал. 1 в регистъра се извършва отбелязване, като старите данни не се заличават. В регистъра се отбелязват и датата на вписване на промяната и регистрационният номер на документа, с който е поискано вписване на промяната.

Чл. 8.
(1) Регистърът на пристанищните оператори се поддържа на електронен носител и на хартиен носител с номерирани и прошнуровани страници.
(2) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) Единният регистър се поддържа от Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация – София" на електронен носител.
(3) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) Единният регистър се състои от четири регистрови книги - за всяко специализирано звено на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация".
(4) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) Всяко специализирано звено на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" подава информацията от регистровата си книга по електронен път в Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация – София".

Чл. 9. Вписването на всеки пристанищен оператор започва на нова страница от регистровата книга.

Чл. 10. (Отм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.).

Раздел IV
Заличаване от регистъра на пристанищните оператори

Чл. 11.
(1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" отнема удостоверението за регистрация на пристанищния оператор и заличава оператора от регистъра при:
1. прекратяване на договора, с който е предоставен достъп до пазара на пристанищни услуги;
2. прекратяване на предоставената концесия;
3. прекратяване или преобразуване на търговеца - оператор;
4. обявяване на търговеца в несъстоятелност или в ликвидация.
(2) При заличаване в регистъра се вписва основанието за отнемане на удостоверението за регистрация.
(3) Отнемането на удостоверението за регистрация лишава оператора от правото да извършва пристанищни услуги.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 117, ал. 4 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.

§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

§ 3. (Отм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.).

Приложение
към
чл. 2, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.)

ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ "ПРИСТАНИЩНА АДМИНИСТРАЦИЯ"
Регистър на пристанищните оператори

№ и дата на вписване № и дата на издаване на заповедта за вписване Оператор номер по БУЛСТАТ и по НДР Седалище на оператора, адрес за кореспонденция, тел/факс/e-mail Данни за собственика на пристанището, наименование, седалище, адрес, номер по БУЛСТАТ и НДР Пристанище, терминал, регистрация Договор, предоставящ достъп до пазара на пристанищни услуги Решение на МС Бележки
дата страни срок дата на издаване
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Наредба за изменение на Наредба № 18 от 2004 г. за регистрация на пристанищните оператори в Република България
(Обн., ДВ, бр. 62 от 29.07.2005 г.)

..................................
..................................

Преходни и заключителни разпоредби

§ 5. Пристанищните оператори, регистрирани в регистъра на пристанищните оператори преди влизането в сила на тази наредба, се пререгистрират от Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" служебно, при условие че няма промени в обстоятелствата по тяхната регистрация.

§ 6. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив