Наредба № 19 от 9 декември 2004 г.за регистрация на пристанищата на Република България

МТС

Държавен вестник брой: 91

Година: 2006

Орган на издаване: МТС

Дата на обнародване: 10.11.2006

Раздел I
Общи разпоредби

Чл. 1.
(1) С тази наредба се уреждат условията и редът за регистрация на пристанищата в регистъра на пристанищата на Република България.
(2) Наредбата не се прилага за военните пристанища.

Чл. 2.
(1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) Регистърът на пристанищата на Република България се води от Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация - София" по образец (приложение № 1).
(2) Регистърът на пристанищата на Република България е публичен.
(3) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) Извлечение от регистъра на пристанищата, съдържащо наименованието, вида и предназначението на пристанището, се публикува в интернет страницата на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация - София".

Чл. 3. В пристанище, което не е вписано в регистъра на пристанищата, не могат да се извършват пристанищни дейности и услуги по Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВВППРБ).

Раздел II
Съдържание и ред за водене на регистъра на пристанищата

Чл. 4.
(1) Регистърът на пристанищата се поддържа на електронен носител и на хартиен носител с номерирани и прошнуровани страници.
(2) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) Регистърът се състои от четири регистрови книги, като всяка се води от съответното специализирано звено на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация - София" за съответния пристанищен регион.
(3) Всяка от регистровите книги съдържа пет раздела, както следва:
1. пристанища за обществен транспорт с национално значение;
2. пристанища за обществен транспорт с регионално значение;
3. рибарски пристанища по смисъла на чл.107 ЗМПВВППРБ;
4. яхтени пристанища по смисъла на чл. 108 ЗМПВВППРБ;
5. пристанища със специално предназначение по смисъла на чл.109 ЗМПВВППРБ.
(4) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) Информацията от регистровите книги се подава по електронен път в Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация - София", което води единния регистър на пристанищата на Република България.

Чл. 5.
(1) Вписването на всяко пристанище се извършва на нова страница от регистровата книга.
(2) За всяко пристанище се вписват и всички терминали, обособени в съответствие с изискванията на наредбата по чл.95, ал. 1 ЗМПВВППРБ.
(3) При вписване в регистъра всяко пристанище получава шестцифров регистрационен код, който съдържа:
1. (изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) кода на специализираното звено на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация - София"; 2. кода на раздела от регистровата книга;
3. кода на пристанището;
4. кода на терминала.

Чл. 6. (Отм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.).

Чл. 7. В регистъра на пристанищата се вписват:
1. поредният номер и датата на вписване;
2. наименованието, видът и предназначението на пристанището, съответно на терминала;
3. пристанищните услуги и дейности, които се извършват на територията на пристанището (приложение № 2);
4. номерът и датата на издаване на удостоверението за експлоатационна годност на пристанището;
5. датата и срокът на преустановяване/възстановяване или ограничаване временно или постоянно на експлоатацията на пристанището или на терминала;
6. приемните съоръжения за твърди отпадъци и за отпадъчни води от корабите, които са разположени извън пристанището;
7. пристанищният оператор на пристанището или на терминала и собственикът, когато са различни лица;
8. местоположението и координатите на пристанището или на терминала;
9. регистрационният код на пристанището или терминала;
10. основанието и датата на заличаване на вписването;
11. бележките относно промяна в данните в регистъра.

Чл. 8.
(1) (Доп., ДВ, бр. 91 от 2006 г.) Към регистъра на пристанищата се създава информационна база данни на пристанищната инфраструктура, която съдържа заверени от пристанищния оператор схеми и основни характеристики на пристанищните инфраструктура и съоръжения, както плаващи пристанищни съоръжения, служещи за връзка между кораба и брега, основната кейова и стационарна тилова механизация, броя и състава на мобилната механизация и др. (приложения № 3, 4, 5 и 6).
(2) В информационната база по ал. 1 се вписват и заповеди, протоколи и други документи, свързани с ограничаването или възстановяването на експлоатацията на пристанището.

Чл. 9.
(1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) Вписването на пристанищата в регистъра се извършва въз основа на писмено заявление от пристанищния оператор или собственика до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация - София", подадено чрез съответното специализирано звено на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация - София".
(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:
1. удостоверение за експлоатационна годност за пристанищата за обществен транспорт с национално и регионално значение, а за пристанищата по чл.107 - 109 ЗМПВВППРБ удостоверението се прилага след издаването му;
2. (изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) попълнени и заверени от съответното специализирано звено на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация - София" формуляри с данни,
в зависимост от вида на пристанището, както
следва:
а) приложения № 3 и 4 - за пристанище за обществен транспорт с национално или регионално значение;
б) приложение № 5 - за яхтено или рибарско пристанище;
в) приложение № 6 - за специализирано пристанище;
3. списък на пристанищните услуги и дейности, съгласно приложение № 2, които ще се извършват в пристанището;
4. технологичен (експлоатационен) план на пристанището;
5. документи, удостоверяващи правото на собственост или правото на ползване върху терена и съоръженията на пристанището/терминала - нотариален акт, акт за държавна собственост, договор за учредяване на право на строеж, концесионен договор или друг равностоен документ, както и актуална скица, заверена от общината по местонахождението на пристанището;
6. документи, удостоверяващи правния статус на собственика на пристанището - данни за съдебна регистрация, БУЛСТАТ, единен данъчен номер (ЕДН) и адресни данни, а когато заявлението се подава от пристанищния оператор - данни и за неговия правен статус.
(3) При първоначална регистрация на пристанище документите по ал. 1 и 2 се подават едновременно с документите за извършване на преглед на експлоатационната годност.
(4) Пристанищата се вписват в съответната регистрова книга и раздел от регистъра след преценка на пълнотата и достоверността на подадените документи.

Чл. 10.
(1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация - София" издава заповед за вписване на пристанището в регистъра в 30-дневен срок от подаване на заявлението, а при първоначална регистрация на пристанището - в 10-дневен срок от издаване на удостоверението за експлоатационна годност на пристанището.
(2) Пристанищата се вписват в регистъра в срок до 3 работни дни от издаване на заповедта по ал. 1.
(3) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация - София" или упълномощено от него лице издава удостоверение за регистрация на пристанището в срок до 3 работни дни от вписването му в регистъра.
(4) При констатиране на непълнота или несъответствие в документите по чл. 9 заявителят се уведомява писмено в 7-дневен срок от постъпването на заявлението, като се посочва срок за отстраняването им. Срокът по ал. 1 започва да тече след отстраняване на несъответствието или непълнотата.
(5) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) В случай че непълнотата или несъответствието не бъдат отстранени в определения срок, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация - София" отказва вписване на пристанището в регистъра.
(6) Отказът по ал. 5 подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

Чл. 11.
(1) (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) При промяна в обстоятелствата, подлежащи на вписване, заявителят по чл. 9, ал. 1 писмено уведомява изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация - София" в 15-дневен срок от настъпване на промяната.
(2) В случаите по ал. 1 в регистъра се извършва отбелязване, като старите данни не се заличават.
(3) В случаите по ал. 2 в регистъра се отбелязват и датата на вписване на промяната, и регистрационният номер на документа, с който е поискано вписване на промяната.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл 92, ал. 4 на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България.

§ 2. (Отм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.).

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Приложение № 1
към чл. 2, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.)

ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ "ПРИСТАНИЩНА АДМИНИСТРАЦИЯ - СОФИЯ"
РЕГИСТЪР НА ПРИСТАНИЩАТА

Пристанища
в района на специализирано звено ............................


по ред и дата

Регистров код на пристанището или на терминала

Наиме-
нование, вид и предна-
значение

Местопо-
ложение, координати

Приста-
нищни дейности и услуги, извършвани на територията на приста-
нището

Приста-
нищен оператор/
собственик на пристанището

№ и дата на УЕГ

Ограни-
чаване на експлоатацията

Местопо-
ложение на приемните съоръжения за твърди отпадъци и отпадъчни води

Дата на заличаване на вписването и основание за това

Бележки

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Забележка:
1. (Изм., ДВ, бр. 62 от 2005 г.) В колонка 2 се попълва шестцифров регистров код на пристанището, както следва:

А В CC DD , където А е код на специализираното звено на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация - София": Варна - 1
Бургас - 2
Лом - 3
Русе - 4

В е код на раздела съгласно чл. 4 ал. 1 от наредбата. СС е код на пристанището съгласно приложения № 1 и 2 ЗМПВВППРБ или пореден № за пристанищата по чл.107 - 109 ЗМПВВППРБ. DD е код на терминала.
2. В колонка 5 се попълват пристанищните дейности и услуги, заявени за регистрация съгласно приложение № 2 от наредбата.
3. В колонка 8 се записва дата на ограничаване и дата на възстановяване на експлоатацията на пристанище или терминал и регистрационен номер на съответния документ.
4. В колонка 11 се вписват основанията за внасяне на промени, основанията за ограничаване на експлоатацията на пристанището и други бележки относно дейността на пристанището.

Приложение № 2
към чл.7, т. 3

Списък на основните пристанищни услуги и съпътстващи дейности

I. Пристанищни услуги съгласно чл.116, ал. 2 ЗМПВВППРБ:
1. Морско-технически услуги
: а) пилотаж;
б) буксировка (влачене или тласкане);
в) швартови услуги;
г) снабдяване на корабите с електрическа енергия и комуникации;
д) корабно бункероване (гориво, смазочни материали, вода);
е) техническо снабдяване и услуги;
ж) снабдяване с хранителни и други продукти;
з) приемане, транспортиране, съхраняване и преработка на течни и твърди отпадъци;
и) поставяне на защитни заграждения за предотвратяване на разлив на нефтени продукти и почистване на морето от нефтени замърсявания;
й) други услуги, свързани с предоставяне на условия за домуване, укритие и обслужване на плавателни средства.
2. Услуги по обработка на товари или поща - товарене, разтоварване, подреждане, съхраняване, преопаковка на различни по тип товари, вътрешнопристанищен (терминален) превоз на товари и поща, измерване, укрепване, закрепване и сепарация, преопаковане и групиране и други. В заявлението за регистриране на пристанището, както и в регистъра, се отбелязва специализацията на тази пристанищна услуга по вида на товара:
а) за обработка на генерални товари - специализация по вид товар или многоцелево;
б) за насипни товари - специализация по вид товар (напр. тежки насипни товари (руди, инертни материали и др.), хранителни продукти (зърно), торове, скраб и др.);
в) за обработка на ро-ро товари - посочва се вид на обработваните превозни средства - сухопътни, железопътни;
г) за обработка на наливни товари - нефт и нефтопродукти, течни химикали и газове и др. наливни товари. 3. Услуги по обслужване на пътници - качване и слизане на пътници, товарене, разтоварване и съхраняване на багаж, осигуряване на помещения за чакане и обслужване и др.
II. Съпътстващи дейности съгласно чл.116а ЗМПВВППРБ, включително:
1. услуги по поддържане:
а) драгажни и измервателни услуги;
б) почистване на акваторията и подходите от течни и твърди отпадъци;
в) поддържане и обслужване на средства за навигационно обслужване (СНО);
2. санитарно-хигиенна обработка на транспортните средства и товарите;
3. ремонт на плавателни съдове;
4. спортно-развлекателни услуги;
5. ресторантьорско-търговски;
6. агентийско-спедиторски услуги.
7. други съпътстващи дейности, предлагани на територията на пристанището.

Приложение № 3
към
чл.8, ал. 1

Основни данни на пристанище за обществен транспорт

Пор. номер Показател Един. мярка Описание
1. Наименование
2. Географски координати
3. Код по международната номенклатура - Locode
4. Територия кв.м.
5. Навигационни знаци:
денем да/не
нощем да/не
6. Специализирани терминали бр.
- име на терминала, брой кейове предназначение
7. Съоръжения:
- кейова механизация бр. вид
- тилова механизация бр. вид
- други специализирани бр. описание
8. Складове: да/не
- закрити складове кв. м предназначение
- открити складове кв.м предназначение
- течни товари куб.м предназначение
- специализирани товари
9. Организация и наличие на съоръжения за прие- мане и обработка на течни и твърди отпадъци да/не описание
10. Охрана на територията да/не описание
11. Осъществяване на граничния контрол: да/не описание - място и наименование на съответната служба
- митнически контрол
- контрол от Изпъл- нителна агенция "Морска администрация"
- граничен паспортен
- санитарен, ветеринарен и фитосанитарен контрол
12. Поддържане на дълбочините на подходите и акваторията
13. Поддържане на навигационните знаци
Забележка:

Приложение № 4
към чл.8, ал. 1
(Доп., ДВ, бр. 91 от 2006 г.)

Параметри на терминалите (кейове, понтони, плаващи пристанищни съоръжения, служещи за връзка между кораба и брега)
(Доп. на загл., ДВ, бр. 91 от 2006 г.)

Пристанище:

Характеристика Един.мярка Описание Забележка
Корабно място (терминал)
I. Местоположение
I.1. Разстояние от входовете на пристанището:
- главен вход м
II. Предназначение
III. Оразмерителни данни:
III.1. Дължина на корабнотомясто м
III.2. Дълбочина на корабното място:
- проектна м
- съществуваща м
III.3. Година на въвеждане в експлоатация
III.4. Ширина на подкрановия път м
III.5. Наличие на жп коловози между подкрановите пътища, дължина бр./м
III.6. Брой на бреговите вързални устройства бр.
и разстояние между тях м
III.7. Тип и конструкция на кейовата стена
III.8. Брой и вид на отбивните съоръжения
и разстояние между тях
III.9. Натоварвания
- от тилова подкранова релса т/м2
- буферна зона т/м2
- тилова зона т/м2
IV. Транспортни връзки и подходи:
IV.1. Пътни връзки:
- ширина на пътното платно м
- тип настилка
IV.2. Жп връзки
- брой на челните коловози
- брой и разположение на тиловите коловози
V. Складове:
V.1. Открити складове:
Предназначение
Размери: дължина x
ширина x височина
м
Настилки - вид
- допустимо натоварване т/м2
Стационарно оборудване
- наличие
- описание и техническа характеристика
V.2. Покрити складове (№):
Предназначение
- година на постройка
- етажност
- конструкция
размери на склада:
L x B x H
- полезен обем
м3
- допустимо натоварване т/м3
размери на вратите,
бр., L x B x H
Стационарно оборудване:
- наличие
- описание и техническа характеристика
Противопожарна обезпеченост, наличие и вид
V.3. Други сгради - предназначение
VI. Инженерни мрежи /комуникации:
VI.1. Ел. захранване:
- напрежение V
- мощност kW
- източник на захранване
Захранване на корабите - ел.табла
Осветление, тип, норма
VI.2. Водопроводна мрежа:
- водопровод, брой хидранти, дебит
VI.3. Канализация, брой шахти
VI.4. Противопожарна защита, описание
VI.5. Наличие телефонна мрежа
VI.6. Други
VII. Кейова механизация
VII.1. Портални кейови кранове:
Вид №
Модел
Фирма производител
Година на монтаж
Товароподемност t
Обсег на стрелата max/min м
Инстал. мощност kW
VII.2. Специализирана кейова механизация:
Вид №
Модел
Фирма производител
Година на монтаж
Товаропод. (мин./макс.излет на стрел.) t
Обсег на стрелата max/min м
Ел. захранване V
Инстал. мощност kW
VII.3. Тилова кейова механизация вид
Вид №
Модел
Фирма производител
Година на монтаж
Товароподемност t
Обсег на стрелата max/min м
Ел. захранване V
Инстал. мощност kW
VII.4. Мобилна тов./разтов.механизация: вид
Вид №
Модел
Фирма производител
Година на доставка
Товароподемност t
Обсег на стрелата max/min м
Височина на повдигане Н
Собствена инстал. мощност kW

Приложение № 5
към
чл.8, ал. 1

Данни за вписване на рибарски и яхтени пристанища

Пор. номер Показател Един. мярка Описание
1. Наименование
2. Географски координати
3. Община
4. Боцманат на ИА "МА", УКВ канал за връзка
5. Собственик:
- БУЛСТАТ
- адрес
6. Оператор/собственик данни по чл.9, ал. 2, т. 6
7. Капацитет за домуване:
- рибарски кораби бр.
- яхти и други плавателни съдове за развлечение бр. видове
- други плавателни съдове
8. Предоставяни пристанищни услуги
9. Територия кв.м
10. Навигационни знаци:
- денем да/не
- нощем да/не
11. Дължина на кейовите съоръжения бр. за всеки пристан
м/м предназначение
м/м предназначение
12. Дължина на бреговата ивица
13. Вързални устройства: бр.
- мъртви котви с буй бр.
- отбивни устройства да/не
14. Спасителни средства: описание
- спасителен катер с буксир да/не
- спасителни пояси и ризи да/не
- противопожарни средства да/не описание
15. Осветление на територията да/не
16. Съоръжения:
- понтони
- кран за докуване да/не бр.
- слип за лодки да/не бр.
17. Ток 220 V да/не
18. Прясна вода да/не
19. Тоалетна и баня да/не
20. Сметосъбиране да/не описание
21. Охрана да/не описание - име на фирмата
22. Поддържане на дълбочините на акваторията и под ходите име на организация
23. Поддържане на навигационните знаци Ползване на КПП и митн.пункт да/не име на организация наименвания на поделенията и адрес
Забележка:

Приложение № 6
към
чл.8, ал. 1

Данни за регистрация на пристанищата със специално предназначение
Пор. номер Показател Един. мярка Описание
1. Наименование
2. Географски координати
3. Община
4. Собственик
данни по чл.9, ал. 2, т. 6
5. Оператор
данни по чл.9, ал. 2, т. 6
6. Предназначение
7. Предоставяни пристанищни услуги
8. Територия
Хидротехнически съоръжения
Наличие на ограждения
кв.м

да/не

описание
описание
9. Корабни места - дължина/
дълбочина (за р. Дунав при кота 0)
бр. за всеки пристан
м/м предназначение
м/м предназначение
10. Складови помещения за пристанищни услуги
закрити кв.м
открити
за течни товари л
11. Подемно-трансп. съоръжения за пристанищни услуги
до 5 тона - бр.
от 5 до 20 т бр.
над 20 т бр.
други претоварни съоръжения бр. описание
12. Спасителни средства описание
13. Противопожарни средства описание
14. Осветление на територията съгл. изискв. на норм. документи
15. Навигационни знаци
денем да/не
нощем да/не
16. Комуникации да/не УКВ връзка
17. Сметосъбиране описание
18. Ползване на КПП и митн. пункт да/не наименования на поделенията и адрес
19. Охрана да/не описание, име на фирмата
20. Поддържане на дълбочините на акваторията и подходите кой го извършва
21. Поддържане на навигационните знаци кой го извършва
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив