Наредба № 2 от 14 юли 2004 г. за провеждане на конкурсите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи (Отм. ДВ бр. 61/2005)

ВСС

Държавен вестник брой: 61

Година: 2006

Орган на издаване: ВСС

Дата на обнародване: 28.07.2006

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се урежда редът за провеждане на конкурсите за назначаване на младши съдии, младши прокурори и младши следователи.

Чл. 2.
(1) Предложения за обявяването на конкурс за назначаване на младши съдии, младши прокурори и младши следователи се правят от административните ръководители по чл.30, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).
(2) В предложението се посочват броят и видът на конкурсните длъжности за съответния орган на съдебната власт. В случай че длъжността е по заместване, се посочва и срокът за заместване.

Чл. 3. Висшият съдебен съвет (ВСС) с решение обявява отделно конкурс за младши съдии, за младши прокурори и за младши следователи. Решението на ВСС се обнародва в "Държавен вестник" и съдържа:
1. броя и вида на длъжностите, както и органите на съдебната власт, за които те се отнасят;
2. датата, часа и мястото на провеждането на писмения изпит;
3. мястото и срока за приемане на конкурсните документи.

Чл. 4. Конкурсът се състои от писмен и устен изпит. Тематичните конспекти за изпитите са посочени в приложението.

Чл. 5. Администрацията на ВСС организира провеждането на конкурса. Главният секретар на ВСС определя служители от администрацията на ВСС, които подпомагат организационно-технически дейността на конкурсната комисия по време на конкурса.

Раздел II
Ред за кандидатстване и допускане до конкурса

Чл. 6. За участие в конкурса могат да кандидатстват лица, които отговарят на изискванията по чл.126 ЗСВ.

Чл. 7.
(1) Кандидатите подават писмено заявление за участие в конкурса по образец, утвърден от ВСС, в 14-дневен срок от датата на обнародването на решението по чл. 3.
(2) Заявлението съдържа името, единния граждански номер и точния адрес на кандидата, телефон за връзка, длъжността, за която се кандидатства, и органа на съдебната власт, в който е конкурсната длъжност. Кандидатът може да посочи и няколко органа на съдебната власт, които следва да подреди според своите предпочитания.
(3) Към заявлението се прилагат:
1. автобиография, подписана от кандидата;
2. лична карта;
3. диплома за завършено висше юридическо образование в нейната цялост;
4. удостоверение за юридическа правоспособност;
5. трудова, служебна и/или осигурителна книжка;
6. свидетелство за съдимост, издадено за участие в конкурс по ЗСВ;
7. декларация за липса на друго гражданство;
8. медицинско удостоверение за постъпване на работа;
9. други документи по преценка на кандидата, имащи отношение към професионалните или нравствените му качества.
(4) Подаването на заявлението и приложените към него документи се извършва лично от кандидата, който представя копия на документите заедно с оригиналите за проверка.
(5) Когато едно лице кандидатства едновременно за длъжност младши съдия, младши прокурор или младши следовател, то подава отделни заявления заедно с приложенията.

Чл. 8.
(1) Кандидатът подава писменото заявление за участие в конкурса до главния секретар на ВСС.
(2) При подаването на заявлението администрацията на ВСС проверява редовността на документите и регистрира с входящ номер и дата само тези, към които са приложени документите по чл. 7, ал. 3. Заявления, подадени след срока или с нередовни документи, не се регистрират.

Чл. 9.
(1) Конкурсната комисия, определена от ВСС, разглежда всяко постъпило заявление, като преценява дали предоставените документи отговарят на изискванията на чл.126 ЗСВ.
(2) Решението на комисията относно допускането до конкурса се оформя в протокол.

Чл. 10.
(1) На основание на решенията на комисията администрацията на ВСС изготвя списъци на допуснатите и недопуснатите кандидати.
(2) В списъка на недопуснатите до конкурса кандидати се посочват основанията за недопускането им.
(3) На седмия ден от крайната дата за подаване на документите списъците на допуснатите и недопуснатите кандидати се поставят на общодостъпно място в сградата на ВСС и се публикуват на интернет страницата му.

Чл. 11.
(1) Всеки недопуснат кандидат може да подаде жалба до комисията в 3-дневен срок от обявяването на списъците, в която да мотивира своите възражения срещу решението на конкурсната комисия.
(2) Конкурсната комисия се произнася по жалбата в 3-дневен срок от нейното получаване. Решението на комисията е окончателно.

Раздел III
Конкурсна комисия

Чл. 12.
(1) Конкурсът се провежда от конкурсна комисия, която се състои от председател, четирима редовни и двама резервни членове. В състава на редовните членове на комисията задължително участва поне едно хабилитирано лице по правните науки.
(2) В зависимост от броя на кандидатите ВСС може да определи и повече от една конкурсна комисия за провеждането на един конкурс.
(3) Поименният състав на всяка комисия се определя с решение на ВСС след обнародване на решението му по чл. 3.
(4) В състава на съответната комисия участват:
1. съдии от Върховния касационен съд и от Върховния административен съд - за конкурсите за младши съдии;
2. прокурори от Върховната касационна прокуратура и от Върховната административна прокуратура - за конкурсите за младши прокурори;
3. следователи от Националната следствена служба - за конкурсите за младши следователи.
(5) За участие в конкурсна комисия се получава възнаграждение, което се определя от ВСС.

Чл. 13.
(1) Конкурсната комисия провежда конкурса само в работни дни.
(2) При отсъствие на редовен член на конкурсната комисия той се замества от резервен член, определен от председателя на комисията. При отсъствие на председателя неговите функции се изпълняват от член на комисията по старшинство съгласно изискванията на чл.146 ЗСВ.
(3) Председателят на конкурсната комисия ръководи нейната работа, следи за спазване условията за провеждане на конкурса и обявява началото и края на изпитния ден.

Чл. 14. Конкурсната комисия приема решения само присъствено и в пълен състав, с мнозинство повече от половината от общия брой на членовете й.

Раздел IV
Провеждане на конкурсния изпит

Чл. 15.
(1) При явяването на изпит кандидатите носят лична карта, която представят на конкурсната комисия.
(2) По време на изпита кандидатите могат да ползват само нормативни актове.
(3) Не се допуска ползването на компютри, мобилни телефони и други технически устройства при провеждането на изпита.

Чл. 16.
(1) Кандидатите са длъжни да се явят в залата и да заемат местата си най-късно 15 минути преди започването на изпита.
(2) Кандидатите се допускат в залата след представяне на лична карта и се подписват в присъствен списък.
(3) Писменият изпит продължава четири астрономически часа, като в тях не се включва времето за прочитане и записване на казуса.

Чл. 17.
(1) На писмения изпит се проверяват уменията на кандидатите за практическо прилагане на теоретичните знания чрез решаване на казус.
(2) Конкурсната комисия съставя пет казуса за писмения изпит съобразно приложението към чл. 4.
(3) Казусите се решават върху предварително получени бели листа, подпечатани с печата на ВСС. Кандидатите могат да пишат по време на изпита само със син химикал. След обявяване края на изпита неизползваните листа се предават на комисията.
(4) След обявяване на началото на писмения изпит един от кандидатите изтегля чрез жребий един от казусите. Председателят на комисията отваря и останалите четири казуса пред кандидатите.

Чл. 18.
(1) Всеки кандидат изписва на предоставен фиш трите си имена, единния граждански номер, входящия номер на заявлението и датата на изпита и го запечатва в малък непрозрачен плик. Писмената работа се запечатва собственоръчно от кандидата в голям плик, в който се поставя и запечатаният малък плик, и се предава на председателя на комисията срещу подпис.
(2) В присъствието на конкурсната комисия в администрацията на ВСС без предварително определен ред се разпечатват големите пликове и се изписва еднакъв номер на малкия плик и на писмената работа. Малките пликове се съхраняват от главния секретар.
(3) След приключване на оценяването конкурсната комисия в пълен състав проверява целостта на малките пликове, разпечатва ги, идентифицира писмените работи и нанася оценките в протокола.

Чл. 19.
(1) До устен изпит се допускат кандидатите, издържали писмения изпит с успех не по-нисък от много добър (4,50).
(2) Устният изпит се провежда не по-рано от 20 дни от обявяване на резултатите от писмения изпит.

Чл. 20.
(1) След провеждане на писмения изпит конкурсната комисия съставя график по входящи номера на допуснатите до устен изпит. Графикът се обявява на видно място в сградата, където се провежда изпитът, и на страницата на ВСС в Интернет.
(2) На устния изпит се проверяват знанията на кандидатите по материята съгласно приложението към чл. 4. Членовете на комисията задават въпроси за установяване на професионалните, деловите и личностните качества на кандидата, необходими за успешното изпълнение на служебните му задължения.
(3) На кандидатите се дават минимум три въпроса от тематичните конспекти съгласно приложението и се осигуряват равни възможности за тяхната изява.

Раздел V
Оценяване на кандидатите

Чл. 21.
(1) Писменият и устният изпит се оценяват по шестобалната система с точност до 0,50.
(2) Оценките на членовете на конкурсната комисия, както и общите оценки за писмения и устния изпит се нанасят в протокол, който се подписва от всички членове на конкурсната комисия.

Чл. 22.
(1) Писмените работи се проверяват и оценяват анонимно от двама членове на конкурсната комисия независимо един от друг без взаимна консултация и без обмяна на информация за оценките им. Те не поставят своите оценки на писмената работа.
(2) Всеки проверител записва в свой отделен работен протокол срещу номера на писмената работа (поставен съгласно чл. 18, ал. 2) поставената от него оценка.
(3) Работните протоколи се предават на председателя на комисията за изготвяне на окончателния протокол, който се подписва от членовете на комисията.
(4) В случай че разликата в оценките на двамата проверители е до единица, крайната оценка е средноаритметична между двете оценки.
(5) При разлика в оценките с единица или повече от нея писмената работа се проверява и от арбитър - член на комисията, посочен от нейния председател. Той поставя съвместно с председателя на комисията крайната оценка, която не може да бъде по-ниска от по-ниската вече поставена оценка.

Чл. 23.
(1) При оценяване на устния изпит всеки член на комисията преценява качествата на кандидата въз основа на неговите отговори по шестобална система, като оценките му се нанасят в протокол.
(2) Оценката на кандидатите на устния изпит представлява средноаритметично число от оценките на всички членове на конкурсната комисия.
(3) В класирането участват кандидатите, издържали устния изпит с успех не по-нисък от много добър (4,50).

Чл. 24.
(1) Конкурсната комисия определя бала на кандидатите според резултатите от тяхното представяне, като балът на всеки кандидат се формира като сбор от оценката от писмения и от устния изпит.
(2) Когато няколко кандидати имат равен бал, предимство в класирането има този, чиято средна оценка от семестриалните и държавните изпити е по-висока.

Чл. 25.
(1) Обявяването на резултатите се извършва в 7-дневен срок след приключването на устния изпит на общодостъпно място в сградата на ВСС и на страницата на ВСС в Интернет.
(2) В 3-дневен срок след обявяване на резултатите всички класирани кандидати подават лично чрез ВСС до конкурсните комисии заявление, в което посочват длъжността, която желаят да заемат, или длъжността, която отказват да заемат, но декларират желание да участват в следващото класиране. Неподалите заявления отпадат от класирането. Процедурата се повтаря до заемането на всички места от класираните кандидати.
(3) В 3-дневен срок от изтичане на последния срок по ал. 2 конкурсната комисия приема решения за обявяване на спечелилите конкурса за длъжностите в съответните органи на съдебната власт. Решенията се предават на ВСС и се обявяват в сградата на ВСС и на страницата му в интернет. Председателят на конкурсната комисия внася пред ВСС предложения за назначаване на кандидатите, класирани на първо място за съответните длъжности.
(4) Когато за една длъжност в съответния орган на съдебната власт има няколко кандидати, назначаването се извършва по реда на класирането. Раздел VI

Обжалване

Чл. 26.
(1) Всеки кандидат може да обжалва законосъобразността на проведения конкурс пред ВСС в 7-дневен срок от обявяването на резултатите за спечелилите конкурса.
(2) Жалбата трябва да съдържа:
1. името, единния граждански номер и точния адрес на подателя;
2. посочване на конкурса, който се обжалва, и конкретното решение на конкурсната комисия, което се обжалва;
3.посочване на нарушенията при провеждането на конкурса и доказателства, които ги подкрепят;
4. изложение на искането;
5. подпис на жалбоподателя.

Чл. 27.
(1) Висшият съдебен съвет се произнася по жалбата с решение в 14-дневен срок от получаването й.
(2) Решението се изпраща на жалбоподателя с препоръчано писмо с обратна разписка.

Чл. 28.
(1) Решението на ВСС по законосъобразността на конкурса подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на решението.
(2) При влязло в сила решение за отмяна на конкурса се насрочва нов конкурс, който се провежда в срок един месец.
(3) Новият конкурс се провежда с всички кандидати, допуснати за явяване до отменения конкурс. Нови кандидати не се допускат.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл.127г, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

§ 2. Наредбата отменя Наредба № 1 на ВСС от 23.IV.2003 г. за условията и реда за провеждане на конкурсите за магистрати и Наредбата на ВСС от 3.ХII.2003 г. за условията и реда за провеждане на конкурсите за магистрати.

Приложение
към
чл. 4

ТEМАТИЧЕН КОНСПЕКТ
за конкурсните изпити за младши съдии, младши прокурори и младши следователи

I. Гражданскоправни науки

1. Правно положение на физическите лица.
2. Правно положение на юридическите лица със стопанска и нестопанска цел.
3.Търговски дружества. Учредяване. Управление. Представителства.
4. Придобиване и изгубване на права. Правоприемство.
5. Правни сделки. Понятие. Видове. Съдържание и форма на сделките. Тълкуване. Търговски сделки.
6. Недействителност на сделките.
7. Особени случаи на недействителност.
8. Представителство. Понятие и видове. Представителство в гражданското, търговското и трудовото право.
9. Срокове в гражданското право. Давностни и преклузивни срокове. Начало, спиране, прекъсване и край на давностните срокове.
10. Право на собственост. Същност и видове. Способи за придобиване на собствеността.
11. Съсобственост. Понятие. Видове. Възникване и прекратяване. Етажна собственост.
12. Вещни права върху чужда вещ.
13. Защита на вещните права. Видове. Разграничение между петиторна и посесорна защита. Ревандикационен и негаторен иск.
14. Владение и държане. Същност и видове. Защита на владението и държането. Права на подобрителя върху чужд имот.
15. Договор - понятия и видове. Особености на договора в облигационното, търговското и трудовото право. Предварителен договор. Договор в полза на трето лице.
16. Изпълнение - същност и страни. Предмет на изпълнението. Даване вместо изпълнение. Време и място на изпълнението. Суброгация.
17. Право на задържане.
18. Неизпълнение - същност и форми. Невиновна невъзможност за изпълнение. Причини за неизпълнението, за което длъжникът отговаря. Забава на кредитора.
19. Гражданска отговорност за вреди.
20. Погасяване на облигационното отношение - обща характеристика. Прихващане на насрещни задължения. Други основания за погасяване на облигационното отношение.
21. Промяна в субектите на облигационното отношение.
22. Множество кредитори и длъжници. Разделност и солидарност. Видове солидарност. Неделимост на задълженията.
23. Защита на кредитора. Имуществена отговорност. Упражняване правата на длъжника от кредитора. Отменителен иск.
24. Договор за продажба.
25. Дарение и спонсорство.
26. Наемни отношения.
27. Заемни отношения.
28. Влог. Правилен и неправилен влог. Банков влог. Влог в публичен склад.
29. Договор за изработка.
30. Договори за дружество.
31. Договор за превоз.
32. Застраховки. Понятие и видове. Имуществено застраховане. Застраховка "Гражданска отговорност". Лични застраховки.
33. Непозволено увреждане - обща характеристика. Ограничения. Фактически състав на генералния деликт. Отговорност за вреди, причинени от другиго. Отговорност за вреди, причинени от вещи.
34. Неоснователно обогатяване - видове фактически състави. Понятието "основание" при неоснователно обогатяване. Връщане на даденото без основание, при отпаднало и несъществено основание. Общ състав на неоснователното обогатяване (чл.59 ЗЗД).
35. Отговорност по трудовото правоотношение. Понятие. Дисциплинарна отговорност. Имуществена отговорност на работника и служителя. Имуществена отговорност на работодателя.
36. Прекратяване на индивидуалното трудово правоотношение. Общи основания. Прекратяване от работника или служителя. Прекратяване от работодателя. Правна закрила срещу незаконно уволнение.
37. Отношения между съпрузите. Лични и имуществени отношения.
38. Прекратяване на брака. Основания. Развод по взаимно съгласие и по исков ред. Брачен процес.
39. Произход - установяване и оспорване. Припознаване.
40. Правен режим на осиновяването.
41. Родителски права и задължения. Съдържание. Представителство и попечителско съдействие. Ограничаване и лишаване от родителски права.
42. Правен режим на издръжката.
43. Наследяване по закон и по завещание.
44. Придобиване на наследството.
45. Делба на наследство. Доброволна делба и съдебна делба. Делба, извършена приживе.
46. Формиране на защита на ответника срещу предявения иск.
47. Другарство в исковия процес.
48. Участие на трети лица. Встъпване и привличане. Спор между кредитори. Главно встъпване.
49. Обективно съединяване на искове. Понятие и видове. Насрещен иск и възражение за прихващане. Обратен иск. Инцидентен установителен иск. Съдебното решение при обективното съединяване на исковете.
50. Доказване в исковия процес.
51. Доказателствени средства в гражданския процес.
52. Процесуални действия на разпореждане с иска. Оттегляне и отказ от иск. Изменение на иска. Съдебна спогодба.
53. Съдебни актове. Разпореждания. Постановяване и стабилитет на съдебното решение. Определения - видове и обжалване.
54. Правни последици на съдебното решение. Сила на присъдено нещо. Зачитане. Конститутивно действие. Изпълнителна сила.
55. Пороци, допуснати при постановяване на решението. Поправка на явна фактическа грешка. Тълкуване на неясно решение. Допълване на непълно решение.
56. Порочни съдебни решения. Нищожни решения. Недопустими решения. Неправилни решения.
57. Обжалване на съдебно решение. Право на жалба. Основания за обжалване. Производство.
58. Трудово правораздаване. Понятие и видове трудови спорове. Съдебно разглеждане на трудовите спорове. Колективни трудови спорове. Право на стачка.
59. Общо учение за изпълнителния граждански процес. Право на принудително изпълнение. Изпълняемо право, изпълнителни основания и изпълнителен лист.
60. Обезпечително производство. Обезпечаването на бъдещ и на предявен иск. Развитие и приключване на производството.
61. Охранителни производства.

II. Наказателноправни науки

1. Действие на наказателния закон по време и място.
2. Наказателноотговорни лица. Субект на престъплението. Вменяемост и невменяемост.
3. Понятие за престъплението. Престъплението като деяние. Престъпен резултат. Причинна връзка. Обективен и субективен състав. Обстоятелства, които изключват обществената опасност и противоправността на деянието.
4. Вина - същност и определение. Форми на вината.
5. Умисъл - същност и определение. Видове умисъл. Непредпазливост - същност и видове. Грешката и нейното значение; отграничаване от умисъла, непредпазливостта и от случайно деяние.
6. Стадии на умишленото престъпление. Приготовление към престъпление. Опит - видове, доброволен отказ от опит. Наказуемост на приготовлението и опита.
7. Съучастие в престъпление - основни форми и тяхното разграничаване. Наказуемост на съучастниците.
8. Множество престъпления. Множество престъпления и усложнена престъпна дейност. Видове усложнени престъпления - продължавано престъпление, съставно престъпление и други.
9. Съвкупност от престъпления - видове, наказуемост.
10. Рецидив - видове рецидив и критерии за тяхното отграничаване. Опасен рецидив - основни хипотези, случаи, режим на наказателна отговорност.
11. Понятие за наказанието. Цели на наказанието. Отграничаване на наказанието от другите мерки на държавна принуда и от мерките за обществено въздействие и възпитание.
12. Система на наказанията по НК. Обща характеристика и тенденции в развитието.
13. Наказанието лишаване от свобода - обща характеристика, различия от другите видове наказания. Основни особености в съдържанието и режима на наказанието лишаване от свобода.
14. Наказания без лишаване от свобода - значение, видове и съдържание на отделните наказания без лишаване от свобода.
15. Принципи за определяне на наказанието от съда. Законност. Индивидуализация. Определяне на наказанието при алтернативни и кумулативни санкции и при изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства.
16. Освобождаване от изтърпяване на наложеното наказание - обща характеристика и значение. Видове условно осъждане - предпоставки, действие, значение. Предсрочно освобождаване при пълнолетни и непълнолетни. Помилване - същност, разлика от амнистията.
17. Освобождаване от наказателна отговорност - обща характеристика и значение. Видове - освобождаване с предаване на обществено поръчителство. Предпоставки и действия - освобождаване с налагане на административно наказание, освобождаване от наказателна отговорност на непълнолетни.
18. Измяна, предателство и шпионство.
19. Държавни престъпления против икономическата основа. Диверсия и вредителство. Други престъпления против Република България - видове; противодържавна организация и престъпна група.
20. Престъпления против живота. Убийство - видове, състави. Особени случаи на непредпазливо убийство. Криминален аборт.
21. Престъпления против здравето - видове телесни повреди, състави.
22. Престъпления против честта. Видове. Разврат - видове полови престъпления, състави.
23. Кражба на чуждо имущество - същност, отграничаване от грабежа и обсебването. Състави.
24. Грабеж на чужди вещи, отношение към кражбата и изнудването. Състави.
25. Длъжностно присвояване и обсебване - обща характеристика и състави.
26. Измама, документна измама и вещно укривателство - обща характеристика, състави, отграничения.
27. Общи стопански престъпления - обща характеристика, видове. Безстопанственост. Използване на държавна и обществена организация за частна дейност.
28. Престъпления в отделни стопански отрасли - против промишлеността, измама на купувачите и клиентите, други престъпления от този раздел на НК.
29. Общи престъпления по служба - нарушаване на служебните задължения, използване на служебно положение, други състави.
30. Престъпления против правосъдието - набедяване, лъжесвидетелстване, лично укривателство, длъжностни престъпления против правосъдието.
31. Пасивен и активен подкуп. Други състави от този раздел на НК.
32. Документни престъпления - обща характеристика и система. Подправка на документи и лъжливо документиране - основни особености и състави. Други документни престъпления.
33. Престъпления против реда и общественото спокойствие - обща характеристика и система. Хулиганство и самоуправство.
34. Общоопасни престъпления - система, видове. Престъпления по транспорта.
35. Участие на съдебни заседатели в наказателното производство. Право на защита. Процесуални гаранции за правото на защита. Разкриване на истината в наказателния процес. Оценка на доказателствения материал по вътрешно убеждение.
36. Участници, страни и субекти в наказателния процес.
37. Мерки за неотклонение. Други мерки за процесуална принуда.
38. Предмет на доказване, доказателства, доказателствени средства.
39. Способи за събиране и проверка на доказателствата.
40. Досъдебно производство.
41. Първоинстанционно наказателно производство.
42. Въззивно наказателно производство - обща характеристика, образуване, доказателства пред въззивната инстанция, ред за разглеждане на делото от въззивната инстанция, производство пред въззивната инстанция за проверка на определенията.
43. Касационно производство по наказателни дела.
44. Производство по възобновяване на наказателни дела.
45. Производство по освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.
46. Прекратяване на наказателното производство със споразумение.
47. Особени правила за разглеждане на дела за престъпления, извършени от непълнолетни.

III. Публичноправни науки

1. Основни права на човека и гражданина. Механизъм на правна защита.
2. Законодателна дейност - същност и процедури. Актове на Народното събрание.
3. Президент. Избор и отговорност. Правомощия и актове на Президента.
4. Съдебна власт. Конституционни принципи на организация и дейност. Органи и система на съдебната власт.
5. Конституционен съд - образуване, правомощия, производство и актове.
6. Субекти на административното право. Административноправен статус на гражданите, на юридическите лица с нестопанска цел и на стопанските субекти - търговски дружества, кооперации и други.
7. Органи на изпълнителната власт. Понятия и видове.
8. Централни и териториални органи на изпълнителната власт.
9. Администрация на изпълнителната власт.
10. Държавна служба. Понятие. Статут на държавния служител.
11. Възникване, изменение и прекратяване на служебните правоотношения между държавата и държавния служител.
12. Административно-териториално устройство на Република България. Правен режим на създаването и извършването на административно- териториални промени на области, общини, райони и кметства.
13. Понятие за местно самоуправление. Правна характеристика на общината.
14. Правен статут на общинския съвет. Актове. Правно положение на общинския съвет.
15. Правен статут на кметовете и общинската администрация.
16. Административни актове на изпълнителните органи. Правна характеристика. Действие.
17. Видове административни актове на изпълнителните органи.
18. Условия за редовно действие на административните актове.
19. Нищожност и унищожаемост на административните актове.
20. Изпълнение на административноправните задължения.
21. Принудителни административни мерки. Понятие. Видове. Правни средства за обезпечаване на законността им.
22. Административен контрол, произтичащ от вътрешноустройственото йерархическо положение на органите.
23. Специализиран административен контрол.
24. Административно нарушение. Административнонаказателно отговорни лица.
25. Административни наказания. Определяне на административните наказания.
26. Правна същност на административния процес. Принципи на административния процес.
27. Субекти, страни и участници в административния процес.
28. Производство по издаване на индивидуални административни актове.
29. Обжалване на индивидуални административни актове по административен ред.
30. Обжалване на индивидуалните административни актове по съдебен ред по ЗАП.
31. Правно положение на Върховния административен съд. Подсъдност. Тълкувателни решения.
32. Производство пред Върховния административен съд по дела за обжалване на административни актове.
33. Касационно производство пред Върховния административен съд.
34. Производство пред Върховния административен съд за отмяна на влезли в сила решения по административни дела.
35. Производство по установяване на административните нарушения.
36. Административнонаказващи органи. Производство по налагане на административните наказания.
37. Обжалване на наказателни постановления на решения на районните съдилища. Влизане в сила на наказателните постановления.
38. Възобновяване на административнонаказателните производства по ЗАНН.
39. Отговорност на държавата за вреди, причинени от незаконна административна дейност.

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив