Наредба № 2 от 19 май 2004 г. за определени епоксидни производни, използвани за производство на материали и предмети, предназначени за контакт с храни (Отм. ДВ бр. 42/2006)

МЗ и МОСВ

Държавен вестник брой: 42

Година: 2006

Орган на издаване: МЗ и МОСВ

Дата на обнародване: 25.05.2006

Чл. 1. С тази наредба се урежда:
1. употребата на определени епоксидни производни при производството на материали и предмети, които в своя завършен вид са предназначени за или ще бъдат в контакт с храни и са произведени с тази цел, наричани по-нататък "материали и предмети";
2. допустимите граници на специфична миграция на веществата по т. 1 от материалите и предметите в или върху храните, с които те влизат в контакт.

Чл. 2.
(1) Изискванията на наредбата се прилагат към материалите и предметите, произведени от или съдържащи едно или повече от следните вещества:
1. 2,2-бис(4-хидроксифенил)пропан бис(2,3-епоксипропил)етер, наричан по-нататък "BADGE", и някои негови производни;
2. бис (хидроксифенил) метан бис(2,3-епоксипропил)етери, наричани по-нататък "BFDGE", и някои техни производни;
3. други глицидилови естери на новолачни смоли, наричани по-нататък "NOGE", и някои техни производни.
(2) Изискванията на наредбата не се прилагат към контейнери или резервоари за съхранение на храни с вместимост над 10 000 l и за вградените или свързани с тях тръбопроводи, покрити със специално повърхностно покритие, наричано "дълготрайно покритие".

Чл. 3. Материалите и предметите не трябва да отделят в или върху храните веществата по чл. 2, ал. 1, т. 1 и 2 в количества, които надвишават допустимите граници на специфична миграция, посочени съответно в чл. 4, ал. 2 и чл. 5, ал. 2.

Чл. 4.
(1) Допустимата граница на специфична миграция на "BADGE" и някои негови производни е сумата от нивата на миграция на следните вещества, преминали в/върху храната или модалния разтвор:
1. BADGE (=2,2-бис(4-хидроксифенил)пропан бис(2,3-епоксипропил)етер;
2. BADGE.H2O;
3. BADGE.HCl;
4. BADGE.2HCl;
5. BADGE. H2O. HCl.
(2) Допустимата граница на специфична миграция на "BADGE" и някои негови производни по ал. 1 е:
1. един милиграм на един килограм храна или моделен разтвор (1 mg/kg), без грешката на метода;
2. един милиграм в готовия материал или предмет на шест квадратни дециметра от повърхността на материала или предмета, влизащ в контакт с храната (1 mg/6 dm2).
(3) Когато изпитването за миграция се извършва с водни моделни разтвори, към нормите по ал. 2 се включва и стойността за BADGE.2H2O.
(4) Изискването по ал. 3 не се отнася за случаите, когато материалът или предметът е етикетиран за контакт само с водни храни и напитки, за които е доказано, че сумата от нивата на миграция на посочените в ал. 1 пет вещества не може да надвиши границите, посочени в ал. 2.

Чл. 5.
(1) Допустимата граница на специфична миграция на "BFDGE" и някои негови производни е сумата от нивата на миграция на веществата по чл. 4, ал. 1 и сумата от миграция на следните вещества, преминали в/върху храната или моделния разтвор:
1. BFDGE (=бис(хидроксифенил)метан бис(2,3-епоксипропил)етери);
2. BFDGE.H2O;
3. BFDGE.HCl;
4. BFDGE.2HCl;
5. BFDGE. H2O. HCl.
(2) Допустимата граница на специфична миграция на "BFDGE" и някои негови производни по ал. 1 е:
1. един милиграм на един килограм храна или моделен разтвор (1 mg/kg), без грешката на метода;
2. един милиграм в готовия материал или предмет на шест квадратни дециметра от повърхността на материала или предмета, влизащ в контакт с храната (1 mg/6 dm2).
(3) Когато анализите за миграция се извършват с водни моделни разтвори, към нормите по ал. 2 се включва и стойността за BFDGE.2H2O.
(4) Изискването по ал. 3 не се отнася за случаите, когато материалът или предметът е етикетиран за контакт само с водни храни и напитки, за които е доказано, че сумата от нивата на миграция на посочените в ал. 1 пет вещества, прибавена към тази по чл. 4, ал. 1, не може да надвиши границите, посочени в ал. 2.

Чл. 6. Изпитването за миграция на веществата по чл. 4 и 5 се извършва съгласно разпоредбите на Наредба № 1 от 2002 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни (ДВ, бр. 13 от 2002 г.).

Чл. 7. Специфичната миграция на веществата по чл. 4, ал. 1 и чл. 5, ал. 1 се определя чрез валидиран метод за анализ. Когато такъв не съществува, може да се използва метод за анализ, притежаващ необходимите характеристики, до разработването на валидиран такъв.

Чл. 8.
(1) Материалите и предметите не трябва да съдържат "NOGE" съставки с повече от два ароматни пръстена и най-малко една епоксидна група, както и техни производни с хлорхидринова група, и с молекулна маса, по-малка от 1000 далтона.
(2) Съдържанието на "NOGE" съставките по ал. 1 се определя чрез валидиран метод за анализ с граница на чувствителност 0,2 mg/6 dm2, включително и грешката на метода. Когато няма валидиран метод, може да се използва метод за анализ с подходяща граница на чувствителност, до разработването на валидиран такъв.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба "материали и предмети" са:
1. материалите и предметите, произведени от какъвто и да е вид пластмаса;
2. материалите и предметите, покрити с повърхностно покритие;
3. лепилата, предназначени за контакт с храни.

Преходни и заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.8 от Закона за храните.

§ 3. Материалите и предметите, покрити с повърхностно покритие, и лепилата, посочени в § 1, които са доведени в контакт с храни преди 1 март 2003 г., могат да се предлагат на пазара до изчерпването им, при условие че върху етикета е посочена датата на напълване на опаковката.

§ 4. Забранява се използването и/или присъствието при производството на материали и предмети на "BADGE" след 1 януари 2006 г.

§ 5. Забранява се използването и/или присъствието при производството на материали и предмети на "BFDGE" и "NOGE" след 1 януари 2005 г.

§ 6. Контролът по изпълнението на изискванията на наредбата се извършва по Закона за храните от органите на държавния санитарен контрол.

Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив