Раздел I
Общи положения
Чл. 1.
(1) С тази наредба се определят физиологичните норми за хранене на населението.
(2) Прилагането на физиологичните норми за хранене има за цел удовлетворяване на физиологичните потребности, постигане на нормален растеж и развитие и създаване на предпоставки за дълготрайно добро здраве на населението.
Чл. 2. Физиологичните норми за хранене се използват при:
1. определяне на националната политика за хранене на населението;
2. оценка на индивидуалния хранителен прием и на хранителния прием на групи от населението;
3. разработване на препоръки за здравословно хранене на индивиди и групи от населението;
4. планиране и контрол на организираното хранене на групи от населението.
Чл. 3. Физиологичните норми за хранене на населението включват препоръчителни стойности за хранителен прием и препоръчителни интервали за хранителен прием.
Раздел II
Препоръчителни стойности за хранителен прием
1. средни енергийни потребности;
2. препоръчителен хранителен прием на пълноценен белтък, въглехидрати, витамини и минерални вещества;
3. адекватен хранителен прием на пълноценен белтък, общи мазнини, въглехидрати, витамини и минерални вещества, когато не е установен препоръчителен хранителен прием;
4. адекватен хранителен прием на електролити и вода;
5. горни граници за нерисков хранителен прием на витамини, минерални вещества и електролити.
Чл. 5.
(1) Средните енергийни потребности на кърмачета, деца и юноши, диференцирани по възраст, пол, ръст, телесна маса и ниво на физическа активност, са посочени в приложение № 1.
(2) Средните енергийни потребности на възрастното население, диференцирани по възраст, пол, ниво на физическа активност и физиологични състояния (бременност и кърмене), са посочени в приложение № 2.
(3) Средните енергийни потребности по предходната алинея се отнасят за индивиди с нормална телесна маса, оценена на база индекс на телесна маса (ИТМ).
Чл. 6. Препоръчителният хранителен прием и адекватният хранителен прием на пълноценен белтък, диференцирани по възраст, пол, телесна маса и физиологични състояния (бременност и кърмене), са посочени в приложение № 3.
Чл. 7.
(1) Препоръчителен хранителен прием и адекватен хранителен прием на мазнини и въглехидрати се определят за някои групи от населението и се диференцират по възраст, пол и физиологични състояния (бременност и кърмене).
(2) Адекватният хранителен прием на общи мазнини при кърмачета на възраст от 0 до 6 месеца е 31 г/ден, а за тези на възраст от 6 до 12 месеца е 30 г/ден.
(3) Адекватният хранителен прием на въглехидрати при кърмачета на възраст от 0 до 6 месеца е 60 г/ден, а за тези на възраст от 6 до 12 месеца е 95 г/ден.
(4) Минималният препоръчителен хранителен прием на въглехидрати за деца над 1-годишна възраст, юноши и възрастно население е 130 г/ден.
(5) Минималният препоръчителен хранителен прием на въглехидрати за бременни жени е 175 г/ден, а за кърмещи жени - 210 г/ден.
Чл. 8. Препоръчителният хранителен прием и адекватният хранителен прием на мастноразтворими витамини, диференцирани по възраст, пол и физиологични състояния (бременност и кърмене), са посочени в приложение № 4.
Чл. 9. Препоръчителният хранителен прием и адекватният хранителен прием на водноразтворими витамини, диференцирани по възраст, пол и физиологични състояния (бременност и кърмене), са посочени в приложение № 5.
Чл. 10. Препоръчителният хранителен прием и адекватният хранителен прием на минерални вещества, диференцирани по възраст, пол и физиологични състояния (бременност и кърмене), са посочени в приложение № 6.
Чл. 11.
(1) Адекватният хранителен прием на електролити и вода и горните граници за нерисков прием на натрий, диференцирани по възраст, пол и физиологични състояния (бременност и кърмене), са посочени в приложение № 7.
(2) Определените стойности за адекватен прием на вода се отнасят за общото количество вода от всички източници (питейна вода, напитки, храни), като водното съдържание на храните представлява около 20 % от тоталното количество приета вода.
(3) Определеният в приложение № 7 адекватен прием на вода се отнася за температури в умерен климатичен пояс.
Чл. 12.
(1) Горните граници за нерисков хранителен прием за витамините А, D, Е, С, ниацин, В6 и фолат, диференцирани по възраст и физиологични състояния (бременност и кърмене), са посочени в приложение № 8.
(2) Горните граници за нерисков хранителен прием за минералните вещества калций, цинк, мед, йод, селен и флуор, диференцирани по възраст и физиологични състояния (бременност и кърмене), са посочени в приложение № 9.
(3) Горната граница за нерисков хранителен прием на натрий, определена на 2 г/ден, отговаря на 5 г натриев хлорид (готварска сол), като 1 г натриев хлорид съдържа 0,4 г натрий.
Раздел III
Препоръчителни интервали за хранителен прием
Чл. 14.
(1) Препоръчителните интервали за хранителен прием на общ белтък, общи мазнини, мастни киселини и общи въглехидрати се определят като относителен дял от общата енергийна стойност на храната (Е%) и са посочени в приложение № 10.
(2) Препоръчителният интервал за хранителен прием на общ белтък се отнася за всички възрастови групи.
(3) Препоръчителните интервали за хранителен прием на общи мазнини и общи въглехидрати се отнасят само за възрастното население над 19-годишна възраст.
Чл. 15.
(1) Препоръчителните интервали за хранителен прием на общи мазнини при деца и юноши са:
1. от едно- до тригодишна възраст - 30 - 40 Е%;
2. от три- до седемгодишна възраст - 25 - 35 Е%;
3. от седем- до деветнадесетгодишна възраст - 25 - 30 Е%.
(2) Препоръчителните интервали за хранителен прием на общи въглехидрати при деца и юноши са:
1. от едно- до тригодишна възраст - 45 - 60 Е%;
2. от три- до седемгодишна възраст - 50 - 65 Е%;
3. от седем- до деветнадесетгодишна възраст - 55 - 65 Е%.
Чл. 16. Препоръчителните интервали за хранителен прием на холестерол и хранителни влакнини са посочени в приложение № 10.
Допълнителна разпоредба
§ 1. По смисъла на наредбата:1. "Средна енергийна потребност" е средна стойност за хранителен енергиен прием на група здрави индивиди, който балансира енергоразхода и поддържа телесна маса, телесен състав и ниво на физическа активност, осигуряващи дълготрайно добро здраве. При деца средните енергийни потребности включват и енергията, необходима за оптимален растеж и развитие. За бременни и кърмещи жени средните енергийни потребности включват и необходимата енергия, свързана с натрупването на нови тъкани или секрецията на мляко, съответстващи на добро здраве.
2. "Препоръчителен хранителен прием" е среднодневно ниво на хранителен прием, което осигурява потребността от определено хранително вещество за почти всички (97,5 %) здрави индивиди в отделните групи, разделени по възраст, пол и физиологично състояние (бременност и кърмене). Препоръчителният хранителен прием е равен на средните потребности от хранителни вещества за групата плюс 2 стандартни отклонения.
3. "Адекватен хранителен прием" е препоръчителното среднодневно ниво на хранителен прием, определено на база научни изследвания при групи здрави индивиди, което е оценено като адекватно за всички индивиди от групата - използва се, когато не може да бъде определен препоръчителен хранителен прием.
4. "Горна граница на нерисков хранителен прием" (ГГНХП) е най-високото дневно ниво на хранителен прием, което не се свързва с неблагоприятен здравен ефект при почти всички индивиди в съответната популационна група. Ако приемът е по-висок от ГГНХП, съществува повишен риск от неблагоприятни здравни ефекти.
5. "Пълноценен белтък" е белтъкът от животински произход (яйца, месо, птици, риба, мляко, млечни продукти).
6. "Нормална телесна маса" е тази, при която индексът на телесна маса е в границите от 18,50 до 24,99.
7. "Индекс на телесна маса" е стойността на телесната маса на индивида, изразена в килограми (кг), разделена на ръста, повдигнат на квадрат, изразен в метри (м2).
8. "Препоръчителен интервал за хранителен прием" включва стойностите, които се свързват с намален риск от хронични заболявания при условие на адекватен прием на незаменими аминокиселини, незаменими мастни киселини, витамини и минерални вещества.
Заключителни разпоредби
§ 2. Наредбата се издава на основание начл. 34, ал. 2 във връзка с § 1, т. 11, буква "з" от Закона за здравето и отменя Наредба № 16 от 1994 г. на Министерството на здравеопазването за физиологичните норми за хранене на населението (ДВ, бр. 64 от 1994 г.).§ 3. Контролът по спазване на физиологичните норми за организирано хранене на групи от населението се осъществява от органите на държавния здравен контрол.
Приложение № 1
към чл. 5, ал. 1
Средни енергийни потребности на кърмачета, деца и юноши
Възраст | Момчета | Момичета | ||||||
ръст (см) |
телесна маса (кг) |
средни енергийни потребности* (ккал/ден) |
ръст (см) |
телесна маса (кг) |
средни енергийни потребности (ккал/ден) |
|||
ниска физическа активност | умерена физическа активност** | ниска физическа активност | умерена физическа активност | |||||
0 - 6 мес. |
58,4 | 6,0 | 570 | 57,5 | 6,0 | 570 | ||
6 - 12 мес. |
68,9 | 8,9 | 723 | 67,6 | 8,2 | 652 | ||
1 год. | 79,0 | 11,2 | 917 | 77,0 | 10,4 | 846 | ||
2 год. | 92,4 | 14,1 | 1175 | 91,2 | 14,0 | 1166 | ||
3 год. | 101 | 16 | 1436 | 1610 | 100 | 16 | 1299 | 1441 |
4 год. | 108 | 18 | 1506 | 1695 | 107 | 18 | 1365 | 1518 |
5 год. | 114 | 20 | 1566 | 1769 | 115 | 20 | 1441 | 1607 |
6 год. | 120 | 24 | 1686 | 1910 | 121 | 22 | 1496 | 1672 |
7 год. | 125 | 25 | 1705 | 1938 | 124 | 25 | 1531 | 1714 |
8 год. | 130 | 27 | 1754 | 2000 | 130 | 27 | 1586 | 1779 |
9 год. | 136 | 31 | 1874 | 2147 | 135 | 30 | 1647 | 1850 |
10 год. | 141 | 34 | 1954 | 2243 | 142 | 34 | 1735 | 1952 |
11 год. | 146 | 37 | 2034 | 2339 | 148 | 39 | 1824 | 2055 |
12 год. | 155 | 45 | 2305 | 2648 | 156 | 44 | 1934 | 2181 |
13 год. | 160 | 50 | 2445 | 2811 | 158 | 49 | 1981 | 2237 |
14 год. | 168 | 55 | 2616 | 3009 | 160 | 52 | 2005 | 2267 |
15 год. | 171 | 60 | 2735 | 3149 | 162 | 54 | 2018 | 2285 |
16 год. | 174 | 64 | 2825 | 3256 | 163 | 54 | 1998 | 2266 |
17 год. | 176 | 67 | 2874 | 3318 | 163 | 54 | 1967 | 2235 |
18 год. | 176 | 67 | 2812 | 3256 | 164 | 55 | 1958 | 2229 |
Възра- стови групи 1 - 3 год. |
1175 | 1166 | ||||||
3 - 7 год. | 1566 | 1769 | 1441 | 1607 | ||||
7 - 10 год. | 1754 | 2000 | 1586 | 1779 | ||||
10 - 14 год. | 2305 | 2648 | 1934 | 2181 | ||||
14 - 19 год. | 2825 | 3256 | 1998 | 2266 | ||||
Приложение № 2
към чл. 5, ал. 2
Средни енергийни потребности на възрастно население
Възраст (години) |
Физическа активност | Средни енергийни потребности* | |||
мъже | жени | ||||
MДж/ ден |
ккал/ ден** |
MДж/ ден |
ккал/ ден |
||
19 - 30 |
ниска умерена*** висока |
11,3 12,8 14,3 |
2710 3071 3432 |
8,5 9,7 10,8 |
2041 2313 2586 |
30 - 60 |
ниска умерена висока |
10,8 12,2 13,7 |
2583 2927 3272 |
8,3 9,4 10,5 |
1988 2252 2518 |
60 - 75 |
ниска умерена |
9,1 10,3 |
2181 2472 |
7,5 8,5 |
1792 2030 |
75 + |
ниска умерена |
8,8 10,0 |
2111 2393 |
7,4 8,4 |
1764 1999 |
Бремен- ност - три- местър |
|||||
I | +0,287 | +68 | |||
II | +1,1 | +266 | |||
III | +2,1 | +496 | |||
Кърмене 0 - 6 месеца |
+2,8 | +675 | |||
6 - 12 месеца |
+1,9 | +460 | |||
Приложение № 3
към чл. 6
Препоръчителен и адекватен хранителен прием на пълноценен белтък
Възраст/ пол |
Телесна маса (ТМ) (кг) |
Препоръчителен хранителен прием | ||||
мъжки | женски | г/кг ТМ /ден | г/ден | |||
мъжки | женски | мъжки | женски | |||
0 - 6 месеца |
6,0 | 6,0 | 1,52* | 1,52* | 9,1* | 9,1* |
6 - 12 месеца |
8,9 | 8,2 | 1,5 | 1,5 | 13,4 | 12,3 |
1 - 3 год. | 13,1 | 12,4 | 1,1 | 1,1 | 14,4 | 13,6 |
3 - 7 год. | 20 | 20 | 0,95 | 0,95 | 19 | 19 |
7 - 10 год. | 27 | 27 | 0,95 | 0,95 | 26 | 26 |
10 - 14 год. | 45 | 44 | 0,95 | 0,95 | 43 | 42 |
14 - 19 год. | 64 | 54 | 0,85 | 0,85 | 54 | 46 |
19 - 30 год. | 74 | 59 | 0,8 | 0,8 | 59 | 47 |
30 - 60 год. | 74 | 59 | 0,8 | 0,8 | 59 | 47 |
60 - 75 год. | 74 | 59 | 0,8 | 0,8 | 59 | 47 |
75+ год. | 70 | 57 | 0,8 | 0,8 | 56 | 46 |
Бременност (три- местър) |
г/кг ТМ/ден + добавка |
г/ден | ||||
I II III |
0,8 + 0 г/ден 1,1 + 25 г/ден 1,1 + 25 г/ден |
47 90 90 |
||||
Кърмене 0 - 6 месеца |
1,1 + 25 г/ден | 90 | ||||
6 - 12 месеца |
1,1 + 25 г/ден | 90 | ||||
Приложение № 4
към чл. 8
Препоръчителен и адекватен хранителен прием на мастноразтворими витамини (среднодневно)
Групи |
Възраст/ пол |
Витамин А (мкг РЕа) |
Витамин Dб (мкг) |
Витамин Е (мг алфа- ТЕ)в |
Витамин Кг (мкг) |
Кърмачета |
0 - 6 мес. (м,ж) |
375* | 5* | 2,7* | 2* |
6 - 12 мес. (м,ж) |
400* | 5* | 2,7* | 2,5* | |
Деца и юноши |
1 - 3 год. (м,ж) |
400 | 5 | 6 | 15 |
3 - 7 год. (м,ж) |
450 | 5 | 7 | 20 | |
7 - 10 год. (м,ж) |
500 | 5 | 7 | 30 | |
Момчета 10 - 14 год. 14 - 19 год. |
600 800 |
5 5 |
11 15 |
45 65 |
|
Момичета 10 - 14 год. 14 - 19 год. |
600 700 |
5 5 |
11 15 |
44 54 |
|
Възрастни | Мъже | ||||
19 - 30 год. | 800 | 5 | 15 | 74 | |
30 - 60 год. | 800 | 5 | 15 | 74 | |
60 - 75 год. | 800 | 10 | 15 | 74 | |
75 год. + | 800 | 15 | 15 | 74 | |
Жени | |||||
19 - 30 год. | 700 | 5 | 15 | 59 | |
30 - 60 год. | 700 | 5 | 15 | 59 | |
60 - 75 год. | 700 | 10 | 15 | 59 | |
75 + год. | 700 | 15 | 15 | 59 | |
Бременни жени |
≤ 18 год. ≥ 19 год. |
750 800 |
5 5 |
15 15 |
59 59 |
Кърмещи жени |
≤ 18 год. ≥ 19 год. |
1100 1200 |
5 5 |
19 19 |
59 59 |
а РЕ - ретинол еквивалент 1 ретинол еквивалент = 1 мкг ретинол (6 мкг бета-каротен) = 3,33 IU витамин А. б Витамин D - представен като холекалциферол 1 мкг холекалциферол = 40 IU витамин D. в ТЕ - алфа-токоферол еквивалент 1 алфа-токоферол еквивалент = 1 мг d-алфа-токоферол = 1,49 IU витамин Е. г Витамин К - представен като филохинон, основната форма на витамин К в храните. * Адекватен хранителен прием.
Приложение № 5
към чл. 9
Препоръчителен и адекватен хранителен прием на водноразтворими витаминиа (среднодневно)
Групи |
Възраст/ пол |
Витамин Сб (мг) |
Тиамин (мг) |
Рибофлавин (мг) |
Ниацин (мг НЕ)в |
Витамин В6 (мг) |
Фолат (мкг ХФЕ)г |
Витамин В12 (мкг) |
Кърмачета | 0 - 6 мес. | 25* | 0,2* | 0,3* | 2* | 0,1* | 65* | 0,4* |
6 - 12 мес. (м,ж) |
30* | 0,3* | 0,4* | 4* | 0,3* | 80* | 0,5* | |
Деца и юноши |
1 - 3 год. (м,ж) |
30 | 0,5 | 0,5 | 6 | 0,5 | 160 | 0,9 |
3 - 7 год. (м,ж) |
30 | 0,6 | 0,6 | 8 | 0,6 | 200 | 1,2 | |
7 - 10 год. (м,ж) |
35 | 0,9 | 0,9 | 12 | 1,0 | 300 | 1,8 | |
Момчета | ||||||||
10 - 14 год. 14 - 19 год. |
45 75 |
1,2 1,2 |
1,3 1,3 |
16 16 |
1,3 1,3 |
400 400 |
2,4 2,4 |
|
Момичета | ||||||||
10 - 14 год. 14 - 19 год. |
45 65 |
1,1 1,1 |
1,0 1,0 |
14 14 |
1,2 1,2 |
400 400 |
2,4 2,4 |
|
Възрастни | Мъже | |||||||
19 - 30 год. | 80 | 1,2 | 1,3 | 16 | 1,3 | 400 | 2,4 | |
30 - 60 год. | 80 | 1,2 | 1,3 | 16 | 1,3 | 400 | 2,4 | |
60 - 75 год. | 80 | 1,2 | 1,3 | 16 | 1,3 | 400 | 2,4 | |
75 год. + | 80 | 1,2 | 1,3 | 16 | 1,3 | 400 | 2,4 | |
Жени | ||||||||
19 - 30 год. | 70 | 1,1 | 1,1 | 14 | 1,3 | 400 | 2,4 | |
30 - 60 год. | 70 | 1,1 | 1,1 | 14 | 1,3 | 400 | 2,4 | |
60 - 75 год. | 70 | 1,1 | 1,1 | 14 | 1,3 | 400 | 2,4 | |
75 + год. | 70 | 1,1 | 1,1 | 14 | 1,3 | 400 | 2,4 | |
Бременност | 85 | 1,4 | 1,4 | 18 | 1,9 | 600 | 2,6 | |
Кърмене | 100 | 1,5 | 1,6 | 17 | 2,0 | 500 | 2,8 | |
а Тиамин (витамин В1); рибофлавин (витамин В2); ниа- цин (витамин РР); фолат (фолиева киселина). б Препоръчителният прием на витамин С при пушачи е по-висок с 35 мг/ден. в НЕ - ниацин еквивалент 1 ниацин еквивалент = 1 мг ниацин или 60 мг триптофан. г ХФЕ - хранителен фолат еквивалент 1 ХФЕ = 1 мкг фолат от храната = 0,6 мкг фолат от добавки към храната или обогатени на фолат храни. * Адекватен хранителен прием.
Приложение № 6
към чл. 10
Препоръчителен и адекватен хранителен прием на минерални вещества (среднодневно)
Групи Възраст/ пол |
Калций (мг) |
Фосфор (мг) |
Магнезий (мг) |
Желязо (мг) |
Цинк (мг) |
Мед (мкг) |
Йод (мкг) |
Селен (мкг) |
Флуор (мг) |
0 - 6 мес. | 210* | 100* | 30* | 0,27а* | 2* | 200* | 110* | 10* | 0,01* |
6 - 12 мес. | 270* | 270* | 53* | 11 | 3 | 220* | 130* | 10* | 0,5* |
1 - 3 год. | 500* | 500 | 80 | 7 | 3 | 340 | 90 | 20 | 0,7* |
3 - 7 год. | 800* | 550 | 120 | 10 | 5 | 440 | 90 | 30 | 1,0* |
7 - 10 год. | 1000* | 700 | 160 | 10 | 7 | 500 | 120 | 30 | 1,5* |
Мъжки пол | |||||||||
10 - 14 год. | 1300* | 1250 | 250 | 11 | 9 | 700 | 130 | 40 | 2* |
14 - 19 год. | 1300* | 1250 | 370 | 11 | 11 | 890 | 150 | 55 | 3* |
19 - 30 год. | 1000* | 700 | 330 | 8 | 11 | 900 | 150 | 55 | 4* |
30 - 60 год. | 1000* | 700 | 330 | 8 | 11 | 900 | 150 | 55 | 4* |
60 - 75 год. | 1200* | 700 | 330 | 8 | 11 | 900 | 150 | 55 | 4* |
> 75 год. | 1200** | 700 | 330 | 8 | 11 | 900 | 150 | 55 | 4* |
Женски пол | |||||||||
10 - 14 год. | 1300* | 1250 | 250 | 15 | 8 | 700 | 130 | 40 | 2* |
14 - 19 год. | 1300* | 1250 | 320 | 18 | 9 | 890 | 150 | 55 | 3* |
19 - 30 год. | 1000* | 700 | 280 | 18 | 8 | 900 | 150 | 55 | 3* |
30 - 60 год. | 1000* | 700 | 280 | 18 | 8 | 900 | 150 | 55 | 3* |
60 - 75 год. | 1200* | 700 | 280 | 8 | 8 | 900 | 150 | 55 | 3* |
> 75 год. | 1200* | 700 | 280 | 8 | 8 | 900 | 150 | 55 | 3* |
Бременност | |||||||||
≤ 18 год. | 1300* | 1250 | 360 | 27 | 12 | 1000 | 220 | 60 | 3* |
≥ 19 год. | 1000* | 700 | 320 | 27 | 11 | 1000 | 220 | 60 | 3* |
Кърмене | |||||||||
≤ 18 год. | 1300* | 1250 | 320 | 10 | 13 | 1300 | 290 | 70 | 3* |
≥ 19 год. | 1000* | 700 | 320 | 9 | 12 | 1300 | 290 | 70 | 3* |
а Недоносените бебета и тези с ниско тегло при раждане (под 2500 г) се нуждаят от допълнителен прием на желязо. * Адекватен хранителен прием.
Приложение № 7
към чл. 11, ал. 1
Адекватен хранителен прием (АХП) на електролити и вода и горни граници за нерисков хранителен прием (ГГНХП) на електролити
Групи | Възраст /пол |
Натрий (г/ден) |
Калий (г/ден) |
Вода (л/ден) |
|
АХП | ГГНХП | АХП | АХП | ||
Кърмачета |
0 - 6 мес. (м,ж) 6 - 12 мес. (м,ж) |
0,12 0,37 |
НО* НО |
0,4 0,7 |
0,7 0,8 |
Деца и юноши | 1 - 3 год. (м,ж) | 1,0 | 1,5 | 3,0 | 1,3 |
3 - 7 год. (м, ж) | 1,2 | 1,9 | 3,8 | 1,7 | |
7 - 10 год. (м,ж) | 1,3 | 2,0 | 4,0 | 2,0 | |
Момчета | |||||
10 - 14 год. | 1,5 | 2,0 | 4,5 | 2,4 | |
14 - 19 год. | 1,5 | 2,0 | 4,7 | 3,3 | |
Момичета | |||||
10 - 14 год. | 1,5 | 2,0 | 4,5 | 2,1 | |
14 - 19 год. | 1,5 | 2,0 | 4,7 | 2,3 | |
Възрастни | Мъже | ||||
19 - 30 год. | 1,5 | 2,0 | 4,7 | 3,7 | |
30 - 60 год. | 1,5 | 2,0 | 4,7 | 3,7 | |
60 - 75 год. | 1,3 | 2,0 | 4,7 | 3,7 | |
75 + год. | 1,2 | 2,0 | 4,7 | 3,7 | |
Жени | |||||
19 - 30 год. | 1,5 | 2,0 | 4,7 | 2,7 | |
30 - 60 год. | 1,5 | 2,0 | 4,7 | 2,7 | |
60 - 75 год. | 1,3 | 2,0 | 4,7 | 2,7 | |
75 + год. | 1,2 | 2,0 | 4,7 | 2,7 | |
Бременни жени | 1,5 | 2,0 | 4,7 | 3,0 | |
Кърмещи жени | 1,5 | 2,0 | 5,1 | 3,8 | |
Приложение № 8
към чл. 12, ал. 1
Горни граници за нерисков дневен хранителен прием на витамини*
Групи /пол |
Витамин А (мкг РЕ) |
Витамин D (мкг) |
Витамин Е (мг алфа-ТЕ)а |
Витамин С (мг) |
Ниацин (мг) |
Витамин В6 (мг) |
Фолат (мкг ХФЕ) |
|
никотинова киселина (мг) |
никотинамид (мг) |
|||||||
Деца (м,ж) | ||||||||
- 3 год. | 800 | 25 | 100 | 400 | 2 | 150 | 5 | 200 |
3 - 7 год. | 1100 | 25 | 120 | 650 | 3 | 220 | 7 | 300 |
7 - 10 год. | 1500 | 25 | 160 | 800 | 4 | 350 | 10 | 400 |
10 - 14 год. | 2000 | 50 | 220 | 1200 | 6 | 500 | 15 | 600 |
14 - 19 год. | 2600 | 50 | 260 | 1800 | 8 | 700 | 20 | 800 |
Възрастни (м,ж) | ||||||||
≥ 19 год. | 3000*** | 50 | 300 | 2000 | 10 | 900 | 25 | 1000 |
Бременност | ||||||||
≤ 18 год. | 2600 | 50 | 260 | 1800 | НО** | НО** | 25 | 800 |
≥ 19 год. | 3000 | 50 | 300 | 2000 | 25 | 1000 | ||
Кърмене | ||||||||
≤ 18 год. | 2600 | 50 | 260 | 1800 | НО** | НО** | 25 | 800 |
≥ 19 год. | 3000 | 50 | 300 | 2000 | 25 | 1000 | ||
* От всички източници (натурални хранителни източници, добавки към храната, обогатени на витамини храни). ** НО - не е определена. *** Определената горна граница не се отнася за жени в менопауза, при които се установява риск за фрактури на костите при прием над 1500 мкг РЕ. а ТЕ - алфа-токоферол еквивалент 1 алфа-токоферол еквивалент = 1 мг d-алфа-токоферол = 1,49 IU витамин Е.
Приложение № 9
към чл. 12, ал. 2
Горни граници за нерисков дневен хранителен прием на минерални вещества*
Групи/възраст |
Калций (мг) |
Цинк (мг) |
Мед (мкг) |
Йод (мкг) |
Селен (мкг) |
Флуор (мг) |
|
Деца и юноши | |||||||
1 - 3 год. | НО** | 7 | 1000 | 200 | 60 | 1,3 | |
3 - 7 год. | НО | 10 | 2000 | 250 | 90 | 2,0 | |
7 - 10 год. | НО | 13 | 3000 | 300 | 130 | 2,2 | |
10 - 14 год. | НО | 18 | 4000 | 450 | 200 | 10 | |
14 - 19 год. | НО | 22 | 4000 | 500 | 250 | 10 | |
Възрастни | |||||||
≥ 19 год. | 2500 | 25 | 5000 | 600 | 300 | 10 | |
Бременност | |||||||
≤ 18 год. | 2500 | 22 | 4000 | 500 | 250 | 10 | |
≥ 19 год. | 2500 | 25 | 5000 | 600 | 300 | 10 | |
Кърмене | |||||||
≤ 18 год. | 2500 | 22 | 4000 | 500 | 250 | 10 | |
≥ 19 год. | 2500 | 25 | 5000 | 600 | 300 | 10 | |
Приложение № 10
към чл. 14, ал. 1 и чл. 16
Препоръчителни интервали за прием на общ белтък, общи мазнини, мастни киселини, общи въглехидрати, холестерол и хранителни влакнини
Хранителни вещества | Препоръчителен интервал |
Общ белтък (Е%*) | 10 - 15 |
Общи мазнини (Е%) | 15 - 30 |
|
< 10 |
|
6 - 10 |
- n-6 полиненаситени мастни киселини (Е%) | 5 - 8 |
- n-3 полиненаситени мастни киселини (Е%) | 1 - 2 |
|
** |
|
< 1 |
Общи въглехидрати (Е%) | 55 - 75 |
|
< 10 |
Холестерол (мг/ден) | < 300 |
Хранителни влакнини | |
|
> 20 |
общи влакнини (г/ден) | > 25 |