Наредба № 27 от 28 февруари 2006 г. за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на някои особено опасни заразни болести по рибите (Отм. ДВ. бр.64/2008г.)

МЗГ

Държавен вестник брой: 64

Година: 2008

Орган на издаване: МЗГ

Дата на обнародване: 21.07.2008

Раздел I
Общи положения

Чл. 1. (Изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) С тази наредба се определят мерките, които се прилагат в Общността за контрол на болестите по рибите, посочени в списък I и II на приложение № 1 към чл.1, т. 2 от Наредба № 28 за здравните изисквания към водни животни и продукти от тях при пускането им на пазара и транспортирането им (ДВ, бр. 24 от 2006 г.).

Чл. 2. (Изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) При установяване на болест по рибите, посочена в списък I и II на болестите, която е включена в заповед на министъра на земеделието и горите, издадена на основание чл.47 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), тя се обявява и регистрира съгласно чл.50 ЗВД.

Чл. 3.
(1) (Изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) Генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) утвърждава план за действие (контингенс план), който се прилага при съмнение или възникване на някоя от болестите посочени в списък I на приложение № 1 от Наредба № 28 за здравните изисквания към водни животни и продукти от тях при пускането им на пазара и транспортирането им.
(2) Планът за действие (контингенс план) по ал. 1 се изготвя съгласно критериите и изискванията, посочени в приложение № 1.
(3) (Нова, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) Планът за действие (контингенс план) по ал. 1, както и всички изменения и допълнения в него се одобряват от Европейската комисия (ЕК).

Раздел II
Задължения на физическите и юридическите лица и държавните органи при провеждане на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по чл. 1

Чл. 4. Националната ветеринарномедицинска служба чрез регионалните ветеринарномедицински служби (РВМС), на чиято територия се намират рибовъдните ферми, в които се развъжда иили отглежда риба, възприемчива към болестите по чл. 1:
1. по реда на чл.135 и 136 ЗВД участва в оценяването на проектите за изграждане или реконструкция и въвеждането в експлоатация на фермите;
2. регистрира фермите по реда на чл.137 ЗВД и издава удостоверение за регистрация, като данните в регистъра са с постоянен срок на съхранение и подлежат на текущо обновяване.

Чл. 5.
(1) Собственикът на регистрираната рибовъдна ферма по ал. 1 или определен от него служител съхранява документите, отнасящи се до:
1. (изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) внесената жива риба и хайверни яйца и гамети - брой или тегло, размер, произход и доставчик;
2. (изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) изнесената жива риба и хайверни яйца и гамети - брой или тегло, размер и обекта, в който са доставени;
3. проведените профилактични мероприятия и диагностични изследвания и установената смъртност при рибите.
(2) Документите по ал. 1 се съхраняват за срок 4 години от датата на получаването им и са на разположение при поискване за проверка от органите на НВМС.
(3) Собственикът на регистрираната ферма по чл. 4 или определен от него служител води дневник, съдържащ информацията по ал. 1, който се актуализира.

Раздел III
Мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестите по чл. 1

Чл. 6.
(1) При съмнение или възникване на някоя от болестите по чл. 1 собственикът на рибовъдната ферма е длъжен незабавно да информира директора на съответната РВМС, на чиято територия се намира обектът.
(2) До потвърждаване или отхвърляне на съмнението по ал. 1 собственикът на рибовъдната ферма предприема мерките по чл. 8, ал. 1.

Чл. 7. (Изм. и доп., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) При възникване на съмнение за заразна болест посочена в списък I на болестите официален ветеринарен лекар от съответната РВМС незабавно предприема мерки за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата, които включват патологоанатомично изследване на умряла риба и изпращане на проби за лабораторно изследване.

Чл. 8.
(1) Официален ветеринарен лекар от съответната РВМС поставя рибовъдната ферма под контрол до потвърждаване на диагнозата, като:
1. се изисква от собственика или упълномощено от него лице:
а) да направи преброяване на всички видове и технологични групи риби - умрели, болни и подозрителни за заболяване;
б) да актуализира информацията по буква "а" с цел отчитане нарастването на популацията и повишаване на смъртността;
в) да предостави при поискване информация по букви "а" и "б";
2. (изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) се забранява внасянето или изнасянето от фермата на жива или умряла риба, хайверни яйца или гамети, без разрешение от съответната РВМС;
3. се извършва обезвреждане на умрялата риба под контрола на официален ветеринарен лекар;
4. се забранява внасяне или изнасяне на фуражи, риболовен и рибовъден инвентар или други предмети или субстанции като отпадъци, които могат да бъдат носители на заразния причинител;
5. (доп., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) влизането и излизането на лица и превозни средства във или от рибовъдната ферма се допуска с писмено разрешение на официалния ветеринарен лекар, което трябва да включва необходимите условия за предотвратяване разпространението на патогенните организми;
6. контролира използването на подходящи средства за дезинфекция на входа и изхода на фермата.
(2) Официалният ветеринарен лекар извършва епизоотологично проучване съгласно чл. 11.
(3) (Изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) Рибовъдните ферми, разположени на същия водоизточник, който захранва засегнатата рибовъдна ферма, се поставят под контрола на официални ветеринарни лекари от съответната РВМС, като се забранява изнасянето на жива риба и хайверни яйца или гамети от нея, а умрялата риба се обезврежда.
(4) При съмнение за възникване на болест по чл. 1 НВМС информира съседните страни, които имат ферми, разположени в същия водоизточник, и предлага прилагане на съвместни мерки.
(5) Мерките по ал. 1 се отменят от официален ветеринарен лекар от съответната РВМС, когато вследствие на лабораторното изследване съмнението за възникване на болест бъде официално отхвърлено.

Чл. 9.
(1) (Изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) При официално потвърждаване на болест, посочена в списък I на болестите, освен мерките по чл. 8, ал. 1, със заповед на генералния директор на НВМС в заразената рибовъдна ферма се въвеждат следните мерки:
1. (нова, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) всички риби трябва да бъдат незабавно изолирани съгласно мерки, предвидени от НВМС и одобрени от ЕК;
2. (нова, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) рибовъдните ферми във вътрешността на страната трябва да бъдат пресушени, почистени и дезинфекцирани;
3. (предишна т. 1, изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) хайверените яйца и/или гамети, умрялата риба и рибата, показваща клинични признаци на болест, се считат за високорискови материали и се обезвреждат под наблюдението на официалния ветеринарен лекар по начин, гарантиращ унищожаването на заразния причинител;
4. (предишна т. 2, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) останалата жива риба се убива и унищожава под наблюдението на официалния ветеринарен лекар, с изключение на отговарящата на съответните стандарти, която може да бъде оползотворена или преработена за човешка консумация при условия, гарантиращи неразпространение на болестта;
5. (предишна т. 3, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) отпадъците от преработената риба се считат за високорискови материали и се унищожават под контрола на официалния ветеринарен лекар, като използваната в тези процеси вода се обезврежда;
6. (предишна т. 4, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) всички риби незабавно се изваждат, водата от басейните се източва и рибовъдната ферма, оборудването, хидротехническите съоръжения и инвентарът се почистват и дезинфекцират по начин, гарантиращ унищожаването на заразния агент;
7. (предишна т. 5, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) официалният ветеринарен лекар провежда задълбочено епизоотологично проучване съгласно чл. 11;
8. (нова, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) всички материали, които могат да бъдат заразени, трябва да бъдат унищожени или третирани по начин, който гарантира унищожаване причинителите на заболяването.
(2) (Изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) Когато при лабораторно изследване бъде потвърдено наличието на заразна болест в списък I на болестите, официалните ветеринарни лекари от съответната РВМС извършват ветеринарни проверки във всички рибовъдни ферми с общ водоизточник със засегнатата ферма. При установяване на клинични данни и патологоанатомични изменения за установената заразна болест се прилагат мерките по ал. 1.
(3) (Изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) Ново зареждане на рибовъдната ферма с жива риба или хайверни яйца или гамети се разрешава от органите на НВМС след извършване на проверка за качеството на приложените мерки по почистване и дезинфекция и установяване, че причинителите на заболяването са унищожени и други инфекции в райони със същия водоизточник са невъзможни.
(4) (Нова, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) При прилагане на мерките по чл. 8, ал. 1, т. 1 - 4, когато съществува опасност установената заразна болест да бъде разпространена и във водоеми на съседни държави, НВМС осъществява сътрудничество с официалните служби на други държави - членки на ЕС, за осигуряване на съответствие на прилаганите мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта.
(5) (Нова, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) При необходимост НВМС предприема и други допълнителни мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта, които въвежда след одобряването им от ЕК.

Чл. 10.
(1) Когато се установи болест по чл. 1 при естествено живееща риба - обект на любителски риболов, обитаваща водоеми, нерегистрирани като рибовъдни ферми, НВМС предприема всички възможни за прилагане мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта.
(2) Националната ветеринарномедицинска служба е длъжна незабавно да уведоми Европейската комисия и държавите членки в случаите на болест по чл. 1, както и предприетите мерки за ликвидиране на болестта.

Чл. 11.
(1) (Предишен текст на чл. 11, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) Епизоотологичното проучване на болестите по чл. 1 има за цел да установи:
1. времето, през което болестта е съществувала преди възникване на съмнението, диагностицирането и официалното обявяване;
2. (изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) възможния източник за инфектиране на рибата и/или хайверни яйца или гамети в рибовъдната ферма и други рибовъдни ферми, в които е проникнала болестта;
3. (изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) изнасянето или внасянето на жива риба, хайверни яйца или гамети, превозни средства и други предмети, които могат да бъдат носители на заразния агент в други рибовъдни ферми;
4. (нова, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) вероятното съществуване на преносители на болестта и тяхното разпространение.
(2) (Нова, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) В случай че при епизоотологичното проучване се установи, че болестта е възможно да бъде пренесена от друг район със същия водоизточник или от друг крайбрежен участък, или е възможно да бъде пренесена към друг район със същия водоизточник или друг крайбрежен участък в резултат на контакта, възникнал от движението на риби, хайверни яйца или гамети, животни, превозни средства или лица или по какъвто и да е друг начин, рибовъдните ферми, принадлежащи към този район със същия водоизточник или крайбрежни участъци, се считат за заразени и се прилагат мерките, определени в чл. 7 и 8. При потвърждаване наличието на болестта се прилагат мерките, определени в чл. 9.

Чл. 12.
(1) (Предишен текст на чл. 12, изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) При подозрение за съществуването на болест по посочена в списък II на болестите и/или такава бъде потвърдена в определена одобрена зона или в определена одобрена ферма, разположена в неодобрена зона, се провежда епизоотологично проучване съгласно чл. 11.
(2) (Нова, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) Статусът на ферми и зони се възстановява при спазване изискванията на Наредба № 28 за здравните изисквания към водни животни и продукти от тях при пускането им на пазара и транспортирането им.

Чл. 13.
(1) (Изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) Ако при епизоотологичното проучване възникне съмнение, че болестта е въведена от одобрена зона или от друга одобрена ферма или е могло да бъде пренесена в одобрена ферма при движението на риби и/или хайверни яйца и гамети, тези зони или ферми се считат за подозрителни и се прилагат съответните мерки съгласно чл. 7 и 8.
(2) Националната ветеринарномедицинска служба може да разреши угояването на риби до достигането им на търговски размер в случаите по ал. 1 след изпълнение на мерките по чл. 7 и 8 в съмнителните за заразяване ферми.

Чл. 14. (Изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) Когато в неодобрена ферма, разположена в неодобрена зона, има риби, за които съществува подозрение, че са инфектирани с болест по посочена в списък II на болестите, НВМС предприема мерки съгласно чл. 7 и 8, а при лабораторно потвърждаване на болестта - по чл. 9.

Чл. 15.
(1) (Изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) При необходимост НВМС изготвя допълнителна програма за ликвидиране на посочена в списък II на болестите в неодобрени ферми или зони.
(2) (Изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) Програмата по ал. 1 се прилага за период, определен от НВМС, в зависимост от епизоотичната обстановка, като през този период се забранява вкарването в зоната или фермата на жива риба и хайверни яйца и гамети от заразени ферми или от ферми с неизвестен здравен статус.
(3) Националната ветеринарномедицинска служба предоставя на Европейската комисия и държавите членки изготвената програма и информира за предприетите мерки.

Раздел IV
Диагностика на болестите по чл. 1

Чл. 16.
(1) Пробите за лабораторно изследване за заразните болести по чл. 1 се вземат в съответствие с план, изготвен от НВМС.
(2) Изследването на пробите по ал. 1 се извършва в оторизирани лаборатории, утвърдени със заповед на министъра на земеделието и горите по предложение на генералния директор на НВМС.
(3) Резултатите от лабораторното изследване се потвърждават от национална референтна лаборатория (приложение № 2), а по преценка на НВМС и от референтна лаборатория в Европейския съюз (приложение № 3).

Чл. 17.
(1) Националната референтна лаборатория разполага с оборудване, персонал, апаратура и диагностикуми за потвърждаване на резултатите на други оторизирани лаборатории.
(2) Националната референтна лаборатория за болестите по чл. 1 отговаря за координацията при използването на диагностичните стандарти и методи в другите оторизирани диагностични лаборатории и за използването на диагностични тестове.
(3) Националната референтна лаборатория за болестите по чл. 1:
1. осигурява и доставя диагностични тестове на оторизираните диагностични лаборатории;
2. контролира качеството на всички диагностични реагенти, използвани в оторизирани диагностични лаборатории;
3. периодично организира провеждането на сравнителни тестове;
4. съхранява изолати на агент - причинители на болестите;
5. осигурява потвърждаване на положителните резултати, получени в оторизирани диагностични лаборатории;
6. сътрудничи си с референтна лаборатория на Европейския съюз.

Чл. 18. (Изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.)
(1) Не се разрешава ваксиниране на риби срещу болестите, посочени във:
1. списък II на болестите във:
а) одобрените зони;
б) одобрените стопанства, разположени в неодобрени;
в) в зони или стопанства, които вече са започнали процедурите за одобрение;
2. списък I.
(2) Ваксиниране на рибите се разрешава при възникване на болест, посочена в списък I, ако:
1. има процедура за ваксинация в одобрения от ЕК план за действие (контингенс план);
2. се спазват критериите, посочени в приложение № 4.

Чл. 19. Националната ветеринарномедицинска служба оказва съдействие на ветеринарни експерти от Европейската комисия при извършване на проверки при прилагане мерките по тази наредба.

Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Рибовъдни ферми" са специално изградени изкуствени водни обекти или приспособени части на естествени водоеми, в които се извършва развъждане и отглеждане на риба с цел предлагането й на пазара.
2. "Одобрена рибовъдна ферма" е ферма, одобрена съгласно изискванията, посочени в наредба, издадена на основание чл.54 и чл.56, ал. 2 ЗВД.
3. "Одобрена рибовъдна зона" е зона, одобрена съгласно изискванията, посочени в наредба, издадена на основание чл.54 и чл.56, ал. 2 ЗВД.
4. "Подозрителните за заболяване риби" са риби, показващи клинически признаци или следсмъртни изменения или съмнителни реакции при лабораторни тестове, което води до съмнение за болест по чл. 1.
5. (изм., ДВ, бр. 22 от 2007 г.) "Заразена рибовъдна ферма" е рибовъдна ферма, в която е установена една от заразните болести по чл. 1, както и ферма, която е била освободена, но все още не е дезинфекцирана.
6. "Съмнителна за заразяване рибовъдна ферма" е рибовъдна ферма, в която има съмнение за една от болестите по чл. 1.
7. "Патологоанатомично изследване" е изследване, базиращо се на видими промени, по отношение на отклоненията в анатомичната структура на органите.
8. "Патологоанатомични изменения" са изменения, констатирани при извършване на патологоанатомично изследване.
9. (нова, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) "Болестите, посочени в списък I" са болестите, посочени в списък I на приложение № 1 към чл.1, т. 2 от Наредба № 28 за здравните изисквания към водните животни и продукти от тях при пускането им на пазара и транспортирането им.
10. (нова, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) "Болестите, посочени в списък II" са болестите, посочени в списък II на приложение № 1 към чл.1, т. 2 от Наредба № 28 за здравните изисквания към водните животни и продукти от тях при пускането им на пазара и транспортирането им.
11. (нова, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) "Заразени риби" са риби, при които наличието на болест от списък I и II е официално потвърдено в резултат на лабораторно изследване или в случаите на инфекциозна анемия по пъстървите като резултат от клинично изследване и следсмъртен преглед.

§ 1а. (Нов, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) За целите на наредбата се използват и определенията, посочени в § 1 от допълнителната разпоредба на Наредба № 28 за здравните изисквания към водни животни и продукти от тях при пускането им на пазара и транспортирането им.

§ 1б. (Нов, ДВ, бр. 22 от 2007 г.) Наредбата въвежда Директива на Съвета 93/53 от 24 юни 1993 г. за въвеждане на минималните мерки на Общността за борба с някои болести по рибите.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл.47, ал. 3 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ДВ, бр. 87 от 2005 г.).

§ 3. Тази наредба отменя Наредба № 9 от 2001 г. за профилактика и борба с някои заразни болести по рибите (обн., ДВ, бр. 30 от 2001 г.; изм., бр. 97 от 2001 г.).

§ 4. Наредбата влиза в сила от 1 май 2006 г.

§ 5. Изпълнението на наредбата се възлага на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

Приложение № 1
към
чл. 3, ал. 2

Критерии и изисквания, свързани с плана за действие (контингенс планове)

1. Създаване на Национален център за координация и предприемане на спешни мерки за ликвидиране на болестите по чл. 1.
2. Създаване на регионални центрове за координация и контрол на предприетите спешни мерки на регионално ниво.
3. Подробна информация за персоналната отговорност при предприемане на спешните мерки и квалификацията на кадрите, отговарящи за тях.
4. Всеки регионален център за координация и контрол на предприетите спешни мерки на регионално ниво е в състояние да направи бърз контакт с лица/организации, които директно или индиректно са свързани с появата на болестта.
5. Предвидени са оборудване и материали за правилното изпълнение на мерките за контрол върху болестите.
6. Изготвени са подробни инструкции за действията, които се предприемат при подозрение или потвърждение на инфекция или замърсяване.
7. Разработени са програми за обучение с цел поддържане и усъвършенстване на уменията в тази област и в административните процедури.
8. Когато е целесъобразно, лабораториите за диагностика имат възможности за следсмъртно изследване, както и необходимия капацитет за серологични, хистологични и други изследвания и поддържат уменията за бърза диагностика (за тази цел е създадена организация за бързото транспортиране на пробите).

Приложение № 2
към
чл. 16, ал. 3

Референтна лаборатория на общността за болести по рибите

ДАНИЯ
Statens Veterinaere Serumlaboratorium Landbrugsministeriet
Hangoevej 2, 8200 Aarhus N, Denmark.

Приложение № 3
към
чл. 16, ал. 3

Национална референтна лаборатория за болести по рибите

БЪЛГАРИЯ
Национална референтна лаборатория по болести на рибите и двучерупчестите мекотели
бул. Пенчо Славейков 15, ПК 1606, София, България

Приложение № 4
към чл. 18, ал. 2, т. 2
(Ново, ДВ, бр. 22 от 2007 г.)

Критерии към програмите за ваксиниране

Програмите за ваксиниране трябва да съдържат най-малко следната информация:
1. Характер на заболяването, което изисква да се направи искане за извършване на ваксинация.
2. Информация за крайбрежните и вътрешните зони, обекти и стопанства, в които може да се извърши ваксинация. Ваксинацията не може да се извършва при никакви обстоятелства извън границите на засегнатите зони и при необходимост буферната зона, установена около заразената зона.
3. Подробна информация за ваксината, която ще се използва, включително типа ваксина/и, които биха могли да се използват.
4. Подробна информация за условията, при които ще се използва ваксината, честота на ваксиниране, граници на употреба на ваксината (коя риба, кои садки и т. н.).
5. Критерии за прекратяване на ваксинацията.
6. Разпоредби за водене на дневници за минали ваксинации (дати, обекти и стопанства, в които е проведено ваксиниране, установяване на буферни зони и т. н.).
7. Мерки за ограничаване движението на рибата в зоните на ваксиниране, за да се гарантира, че рибата може да напусне зоната на ваксинация само ако е умъртвена за консумация от човека или при необходимост да бъде унищожена.
8. Други необходими разпоредби, които се изискват при ваксинация.

Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив