Наредба № 3 от 10 януари 2001 г. за унищожаване на законно произведени, придобити и съхранявани наркотични вещества и техните препарати, станали негодни за употреба

МЗ

Държавен вестник брой: 5

Година: 2006

Орган на издаване: МЗ

Дата на обнародване: 18.01.2006

Раздел I
Общи положения

Чл.1.
(1) С тази наредба се определят условията и редът, по който се извършва унищожаването на законно произведени, придобити и съхранявани наркотични вещества и техните препарати, станали негодни за употреба.
(2) По реда на тази наредба се унищожават:
1. наркотичните вещества и лекарствените продукти, съдържащи наркотични вещества, предназначени за медицински и ветеринарномедицински цели, станали негодни за употреба;
2. (доп., ДВ, бр. 5 от 2006 г.) наркотични вещества и лекарствени продукти за целите по чл.73, ал. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП) след изтичане срока на валидност на разрешението или отнемането му;
3. неусвоени количества от лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, предписани за домашно лечение или предназначени за клинично изпитване.

Чл.2. Наркотичните вещества и техните препарати по чл.1, ал.1 се считат за негодни за употреба в следните случаи:
1. с изтичане срока на годност;
2. при несъответствие с изискванията за качество, ефективност и безопасност;
3. при промяна във външния вид, състава или свойствата на лекарствения продукт поради неспазване на технологичния режим или неправилно съхранение;
4. при неподходяща опаковка.

Чл.3. (Изм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.) Наркотичните вещества и техните препарати по чл. 1, ал. 2 се считат за опасни отпадъци по смисъла на § 1, т. 4 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) и се третират като такива.

Чл.4. (Изм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.) Наркотичните вещества и техните препарати се унищожават от лица, получили разрешение, издадено по реда на чл.37 ЗУО или притежаващи комплексно разрешително, издадено по реда на глава седма, раздел втори от Закона за опазване на околната среда (ЗООС).

Чл.5.
(1) Производителите или търговците на едро се задължават да приемат без заплащане от търговците на дребно и лечебните заведения лекарствата по чл.1, ал.2, които са били доставени от тях, и ги заявяват за унищожаване в 6-месечен срок от датата на получаването.
(2) Аптеките, получили лицензия по реда на чл.32 ЗКНВП, се задължават да приемат без заплащане неусвоени количества от лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, отпуснати от тях за домашно лечение на физически лица, и да ги предават на търговците на едро по чл.8, ал.1, т.1.
(3) (Нова, ДВ, бр. 5 от 2006 г.) Лицата, които внасят наркотични вещества и техни препарати като хуманитарна помощ, се задължават да приемат безвъзмездно от лечебните заведения тези продукти от хуманитарната помощ, които са станали негодни за употреба и ги заявяват за унищожаване в срока по ал. 1.
(4) (Предишна ал. 3, ДВ, бр. 5 от 2006 г.) За предаването и приемането се съставя приемателно-предавателен протокол в два екземпляра, който се съхранява за срок 5 години.

Раздел II
Изисквания при унищожаването

Чл.6.
(1) Унищожаването на лекарствата се извършва в случаите, посочени в чл.1, ал.2.
(2) Унищожаване на лекарствата се извършва:
1. по искане на лицата по чл.8, ал.1;
2. съгласно разпореждане на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), когато са налице данни, че лекарството не отговаря на изискванията за качество и безопасност съгласно Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина (ЗЛАХМ);
3. съгласно заповед на изпълнителния директор на Националната ветеринарномедицинска служба към Министерството на земеделието и горите, когато са налице данни за несъответствие с изискванията за качество, ефективност и безопасност.

Чл.7.
(1) (Изм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.) Исканията за унищожаване, придружени с документите по чл. 9, ал. 1, се заявяват в Националната служба по наркотичните вещества (НСлНВ), която прави предложение до министъра на здравеопазването. В едномесечен срок от постъпване на искането министърът на здравеопазването издава заповед за унищожаване.
(2) (Изм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.) При установяване на несъответствия и непълноти в представените документи НСлНВ дава писмени указания за отстраняването им. В тези случаи срокът за издаване на заповед за унищожаване спира да тече от датата на уведомяването до отстраняването на несъответствията и непълнотите.

Чл.8.
(1) Заповедта по чл.7 се издава на:
1. производители или търговци на едро, получили лицензия по реда на чл.32 ЗКНВП;
2. физически и юридически лица, получили разрешение за дейности с наркотични вещества по реда на чл.73 ЗКНВП;
3. (нова, ДВ, бр. 5 от 2006 г.) лица, получили разрешение за провеждане на клинични изпитвания на лекарства по реда на ЗЛАХМ;
4. (нова, ДВ, бр. 5 от 2006 г.) лица, кандидатстващи за разрешение за употреба на лекарствени продукти по реда на ЗЛАХМ;
5. (нова, ДВ, бр. 5 от 2006 г.) лица, които осъществяват внос на наркотични вещества и техни препарати като хуманитарна помощ;
6. (нова, ДВ, бр. 5 от 2006 г.) корабопритежателите и авиационните оператори - относно лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества по чл.57 ЗКНВП.
(2) В заповедта по чл.7, ал.1 се посочват:
1. име, седалище и адрес на заявителя;
2. номер и дата на заявлението за унищожаване;
3. списък, който съдържа наименование, лекарствена форма, доза, партиден номер, краен срок на годност и количество на наркотичните вещества или лекарствените продукти, подлежащи на унищожаване;
4. причина за унищожаването;
5. място и начин на унищожаване;
6. (изм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.) лицето, което ще извърши унищожаването;
7. съставът на комисията по чл.10.

Чл.9.
(1) (Изм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.) Лицата по чл. 8, ал.1 са длъжни да представят в НСлНВ:
1. заявление по образец, одобрен от министъра на здравеопазването;
2. заповед на заявителя, с която се определят лицата, отговарящи за организирането на унищожаването на наркотични вещества и техните лекарствени продукти;
3. (отм., ДВ, бр. 11 от 2003 г.);
4. копие от заповед на изпълнителния директор на Националната ветеринарномедицинска служба към Министерството на земеделието и горите в случаите по чл.6, ал.2, т.3;
5. копие от акта за бракуване на наркотичните вещества и техните препарати, станали негодни за употреба;
6. (изм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.) копие от приемателно-предавателния протокол по чл. 5, ал. 4;
7. (изм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.) копие от договора за унищожаване на наркотичните вещества и техните препарати с лице, получило разрешение, издадено по реда на чл.37 ЗУО, или притежаващо комплексно разрешително, издадено по реда на глава седма, раздел втори от ЗООС.
(2) (Изм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.) В заповедта по ал. 1, т. 2 задължително се включва фармацевтът по чл.34 ЗКНВП или лицето, което отговаря за дейностите с наркотични вещества.
(3) (Нова, ДВ, бр. 11 от 2003 г.; изм., бр. 5 от 2006 г.) В случаите по чл. 6, ал. 2, т. 2 НСлНВ изисква служебно копие от разпореждането на изпълнителния директор на ИАЛ.

Чл.10.
(1) (Изм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.) Унищожаването се извършва в срок до една година, считано от датата на издаване на заповедта по чл. 7, ал. 1. Унищожаването се осъществява в присъствието на комисия, която включва:
1. лицата, определени от заявителя в заповедта по чл.9, ал.1, т.2;
2. инспектор по наркотичните вещества към съответния районен център по здравеопазване (РЦЗ);
3. представител на сътветната регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ);
4. инспектор от съответната хигиенно-епидемиологична инспекция (ХЕИ);
5. представители на районно полицейско управление (РПУ) при МВР.
(2) При необходимост се осигурява охрана от най-близкото РПУ на МВР на територията на населеното място.
(3) Членовете на комисията са длъжни да предприемат мерки за лична безопасност.

Чл.11.
(1) След унищожаването на наркотичните вещества и техните препарати се съставя протокол в 3 екземпляра (приложението), който се подписва от всички членове на комисията.
(2) Първият екземпляр се съхранява от заявителя за срок 10 години.
(3) (Изм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.) Вторият екземпляр се съхранява в РЦЗ за срок 10 години. Инспекторът по наркотичните вещества към РЦЗ в срок 5 дни от унищожаването изпраща копие от протокола в НСлНВ.
(4) (Изм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.) Третият екземпляр остава в лицето по чл. 4.

Чл.12.
(1) Данните от протокола за унищожаване се вписват в специалния регистър по чл.62 ЗКНВП.
(2) Данните от протокола за унищожаване се отразяват в 3-месечните и годишните баланси и отчети.

Чл.13.
(1) Лицата по чл.8, ал.1 отговарят за организиране на унищожаването на наркотичните вещества и лекарствените продукти, които ги съдържат.
(2) Всички разходи по събиране, съхраняване и предаване за унищожаване на наркотичните вещества и техните препарати са за сметка на лицата по чл.8, ал.1.

Чл.14. (Отм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.).

Чл.15. (Изм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.) До унищожаването негодните за употреба вещества и техните препарати се съхраняват отделно при спазване на изискванията за сигурност и безопасност.

Чл.16. (Изм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.) В НСлНВ се води отчет на издадените заповеди и протоколи за унищожаване на наркотични вещества и техните препарати.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл.97 от Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите (ДВ,бр.30 от 1999 г.).

§ 2. Изпълнението на тази наредба се възлага на министъра на здравеопазването.

Приложение
към
чл. 11, ал. 1
(Изм., ДВ, бр. 5 от 2006 г.)

ПРОТОКОЛ
за унищожаване на наркотични вещества и техни препарати, станали негодни за употреба

Днес, ........., в изпълнение на Заповед № ..../......... на министъра на здравеопазването и на основание чл.97 ЗКНВП комисия в състав:
Трите имена Длъжност Представител на:

.
.
.

присъства на унищожаването на следните наркотични вещества и/или техни препарати:

№ по ред Наименование на наркотичното вещество или неговия препарат Мярка Лекарствена форма и дозировка Партиден номер Годен до Количество

.
.
.

Място на унищожаването:

(адрес)

Унищожаването е извършено чрез:

(метод на унищожаване)

Унищожаването е извършено от:

(лице, получило разрешение, издадено по реда на чл.37 ЗУО
или притежаващо комплексно разрешително, издадено по реда
на глава седма, раздел втори от ЗООС)

Забележки:


Комисия:

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив