Наредба № 3 от 2001 г. за водене и съхраняване на регистъра на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра

МРРБ

Държавен вестник брой: 19

Година: 2001

Орган на издаване: МРРБ

Дата на обнародване: 27.04.2004

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл.1. С наредбата се определя редът, по който Агенцията по кадастъра води и съхранява регистъра на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра, наричан за краткост "регистъра".

Чл.2.
(1) Правоспособността да се извършват дейности по кадастъра от физически лица е лична.
(2) Общият брой на правоспособните физически и юридически лица за извършване на дейности по кадастъра не се ограничава.
(3) Правоспособните лица могат да извършват дейности по кадастъра на територията на цялата страна.

Чл.3. Физическо лице може да бъде вписано в регистъра, ако отговаря на изискванията по чл.17, т.1 от Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР).

Чл.4. Юридическо лице може да бъде вписано в регистъра, ако отговаря на изискванията по чл.17, т.2 ЗКИР.

Глава втора
СЪДЪРЖАНИЕ, ВОДЕНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА РЕГИСТЪРА

Раздел I
Съдържание на регистъра

Чл.5.
(1) Регистърът се състои от партидите на правоспособните лица. Партидите се подреждат в томове (класьори) по 50 броя. Томовете (класьорите) се номерират по възходящ непрекъснат ред.
(2) Партидата се води по образец съгласно приложението.

Чл.6. Партидата на всяко правоспособно лице съдържа следните графи:
1. пореден номер;
2. вид на лицето по чл.17 ЗКИР - физическо лице, едноличен търговец, юридическо лице;
3. дата на вписване на правоспособното лице в регистъра;
4. номер и дата на заповедта на изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра по чл.18, ал.2 ЗКИР за вписване в регистъра; 5. име на физическото лице, ЕГН, адрес за кореспонденция и телефон, а за едноличния търговец - и наименование, седалище, код по БУЛСТАТ, адрес на управление;
6. наименование, седалище, код по БУЛСТАТ, адрес на управление, телефон, име и ЕГН на представляващия юридическото лице;
7. номер и дата на заповедта на изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра съгласно чл.21, ал.2 или ал.3 ЗКИР;
8. дата на вписване на заличаването на правоспособното лице от регистъра и заповедта на изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра по чл.21, ал.2 или ал.3 ЗКИР;
9. наименование и седалище на застрахователното дружество, с което правоспособното лице е сключило договор за задължителна застраховка по чл.20, ал.3 ЗКИР;
10. номер на издаденото свидетелство за правоспособност;
11. забележки по вписани обстоятелства.

Чл.7.
(1) Към всяка партида на правоспособно лице се създава и поддържа партидно досие с постоянен срок на съхранение. Партидното досие носи номера на партидата.
(2) В досието по ал.1 се съхраняват:
1. молбата по чл.10 или чл.11 с приложените към нея документи;
2. заповедта на изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра за вписване в регистъра;
3. копията от актове, констатиращи нарушения;
4. копията от заповеди по чл.35 ЗКИР, съгласно които на правоспособното лице са възложени работи по кадастъра за определен район.
(3) Към досието могат да се съхраняват и други документи във връзка с дейността на правоспособното лице по изпълнение на възложените му дейности по кадастъра, вкл. съдържащи жалби, оплаквания и доклади на специализираните органи на Агенцията по кадастъра при извършени проверки.

Чл.8.
(1) Агенцията по кадастъра води дневник за постъпилите молби за вписване в регистъра.
(2) В дневника по ал.1 се записват всички искания за даване на правоспособност, имената (наименованията) на подателите им, датата на постъпването им в агенцията, номерът и датата на издаване на заповедта по чл.18, ал.2 ЗКИР или на акта, с който изпълнителният директор на агенцията отказва исканото вписване, както и данни за връченото съобщение по чл.18, ал.3 ЗКИР.
(3) В дневника се записват, освен данните по ал.2, и данни за жалбите против отказ на изпълнителния директор на агенцията да постанови исканото вписване, данни за решенията на министъра на регионалното развитие и благоустройството по чл.18, ал.3 ЗКИР и за решенията на Върховния административен съд по жалби срещу откази по чл.18, ал.4 ЗКИР.
(4) В дневника се отразяват и писмените искания на правоспособните лица по чл.21, ал.1, т.1 ЗКИР, както и всички актове - основания за заличаване на правоспособните лица от регистъра по чл.21, ал.1, т.2-5.

Чл.9. Агенцията по кадастъра води нарочна книга за актовете за констатиране на нарушенията на задълженията на правоспособните лица по чл.20, ал.1 ЗКИР.

Раздел II
Водене и съхраняване на регистъра

Чл.10.
(1) Кандидатите - физически лица, подават писмена молба за вписване в регистъра до изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра.
(2) Молбата по ал.1 се подава лично и съдържа:
1. име, единен граждански номер, постоянен адрес, настоящ адрес и адрес за кореспонденция;
2. за едноличен търговец, освен данните по т.1, и:
а) код по БУЛСТАТ;
б) фирма, под която се извършва дейността;
в) седалище и адрес на управление на дейността;
г) предмет на дейност;
д) данни за вписването на едноличния търговец в търговския регистър - номер на фирмено дело, номер на партида, том, страница.
(3) Към молбата по ал.1 и 2 се прилагат:
1. копие от документ, удостоверяващ наличието на завършено висше образование по геодезия с образователно-квалификационна степен магистър - инженер;
2. трудова автобиография;
3. документи, удостоверяващи наличие на двегодишен стаж в областта на кадастъра;
4. свидетелство за съдимост;
5. физическите лица - еднолични търговци, прилагат и удостоверение за актуално състояние на фирмата по партидата й в търговския регистър, удостоверения за данъчна регистрация и регистрация в БУЛСТАТ.

Чл.11.
(1) Кандидатите - юридически лица, подават писмена молба за вписване в регистъра, подписана от представляващия ги орган, до изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра.
(2) Молбата по ал.1 съдържа:
1. наименование, код по БУЛСТАТ, седалище, адрес на управление на заявителя и адрес за кореспонденция;
2. брой на заетите лица в постоянния специализиран състав;
3. брой на физическите лица, получили правоспособност съгласно чл.17, т.1 ЗКИР, включени в постоянния специализиран състав.
(3) Към молбата по ал.1 и 2 се прилагат:
1. удостоверение от търговския регистър за актуално състояние на регистрацията на юридическото лице;
2. удостоверение за данъчна регистрация;
3. удостоверение за регистрация в БУЛСТАТ;
4. документ от Националния осигурителен институт за броя на осигурените лица по трудов договор в юридическото лице - кандидат за вписване в регистъра (търговско дружество, кооперация);
5. списък на специализирания състав, съдържащ трите имена, ЕГН, специалност и заемана длъжност.

Чл.12.
(1) Изпълнителният директор на Агенцията по кадастъра издава заповед съгласно чл.18, ал.2 ЗКИР за вписване на кандидата в регистъра, ако са налице изискуемите се от закона условия.
(2) Вписването в регистъра се извършва не по-късно от първия работен ден, следващ деня, в който е издадена заповедта по ал.1.

Чл.13.
(1) За извършеното вписване в регистъра на правоспособното лице се връчва свидетелство за правоспособност по образец, утвърден със заповед на изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра.
(2) Свидетелството по ал.1 е извлечение от партидата на правоспособното лице по чл.6.

Чл.14. Лицата, получили правоспособност по реда на Закона за кадастъра и имотния регистър, са длъжни в 7-дневен срок от настъпване на промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване в регистъра, да уведомят писмено за това Агенцията по кадастъра, както и до 31 януари всяка календарна година да представят документ за подновена задължителна застраховка по чл. 20, ал. 3 ЗКИР.

Чл.15.
(1) За заличаване от регистъра се подава писмена молба от правоспособното лице, от негов законен представител или наследник или от представляващия го орган при настъпване на обстоятелствата по чл.21, ал.1, т.1-4 ЗКИР. В случаите по чл.21, ал.1, т.5 ЗКИР за заличаване на правоспособното лице от регистъра се подготвя доклад от длъжностните лица по чл.16 от наредбата. Към доклада се прилагат актовете по чл.21, ал.3 ЗКИР.
(2) Изпълнителният директор на Агенцията по кадастъра издава заповед съгласно чл.21, ал.2 и 3 ЗКИР за заличаване на правоспособното лице от регистъра въз основа на молбата или доклада по ал.1.
(3) Партидата на правоспособното лице се закрива не по-късно от първия работен ден, следващ деня, в който заповедта по ал.2 е влязла в сила.

Чл.16.
(1) Вписванията в регистъра и заличаванията се извършват от определени от изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра длъжностни лица, които имат следните задължения:
1. проверяват в 14-дневен срок от постъпване на молбата по чл.10, съответно по чл.11, дали са налице условията по чл.17 ЗКИР за вписване на кандидата в регистъра и дават становище за вписване или правят отказ;
2. извършват вписванията и заличаванията в регистъра въз основа на заповедите по чл.18, ал.2 и чл.21, ал.2 и 3 ЗКИР;
3. връчват свидетелствата за правоспособност по чл.13, ал.1;
4. нанасят настъпилите промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване в регистъра, получени по реда на чл.14;
5. подготвят доклад за заличаване от регистъра;
6. дават справки за вписаните в регистъра обстоятелства;
7. водят дневника по чл.8 и нарочната книга по чл.9, комплектуват и съхраняват партидните досиета.
(2) Длъжностните лица по ал.1 след всяко вписване поставят датата на вписването и се подписват.

Глава трета
ПУБЛИЧНОСТ НА РЕГИСТЪРА

Чл.17. Регистърът на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра, е публичен.

Чл.18.
(1) За вписванията в регистъра Агенцията по кадастъра дава писмени и устни справки на всяко заинтересувано лице срещу заплащане на цена по тарифа, одобрена от изпълнителния директор на агенцията съгласно чл.5, ал.2 от Закона за административното обслужване на физическите и юридическите лица.
(2) Писмените справки се извършват чрез извлечение от партидата на правоспособното лице по чл.6.

Чл.19. Агенцията по кадастъра предоставя ежегодно на всяка служба по кадастъра актуализиран списък на правоспособните лица, съдържащ данните по чл.6, т.5, 6, 8, 9 и 10. Списъкът се поставя на видно място в сградата на службата по кадастъра на разположение на гражданите.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1.
(1) За стаж в областта на кадастъра се зачита времето, през което лицето е извършвало дейности, свързани с прилагането на Закона за кадастъра и имотния регистър, отменения Закон за единния кадастър на Народна република България, Закона за териториално и селищно устройство, както и дейности, свързани с прилагането на Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи и Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, в т.ч.:
1. по трудов договор или служебно правоотношение;
2. като едноличен търговец;
3. като съдружник в търговско дружество и/или като лице, управляващо и/или представляващо търговско дружество, чийто предмет на дейност е в съответствие с изискването на чл.17, т.2 ЗКИР;
4. като научен работник или преподавател във висше или средно техническо училище по геодезия и кадастър.
(2) Стажът по ал.1 се доказва:
1. с трудова или служебна книжка;
2. в случаите по ал.1, т.2 и 3 се представя препис от решението за регистрация на търговеца.

§ 2.
(1) Дейности по кадастъра, които правоспособните по смисъла на ЗКИР лица могат да извършват, са:
1. дейностите по създаване на кадастралната карта и кадастралните регистри съгласно изискванията на глава пета от ЗКИР;
2. изработването на скици на поземлени имоти и сгради, схеми на самостоятелни обекти в сгради, проекти за разделяне и обединяване на недвижими имоти, както и извършването на свързаните с тях геодезически измервания при условията на чл.16, ал.3 ЗКИР.
(2) Дейностите по ал.1, т.2 се извършват въз основа на одобрените кадастрална карта и кадастрални регистри, а до одобряването им за съответния район - въз основа на картите, плановете, регистрите и другата документация по § 6, ал.1 от преходните и заключителни разпоредби на ЗКИР.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 3. Наредбата се издава на основание чл.22 от Закона за кадастъра и имотния регистър (ДВ,бр.34 от 2000 г.).

§ 4. Изпълнението на наредбата се възлага на изпълнителния директор на Агенцията по кадастъра.

§ 5. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".
Министър: Евг. Чачев

Приложение
към чл. 5, ал.2

АГЕНЦИЯ ПО КАДАСТЪРА

Регистър на лицата, правоспособни да извършват дейности по кадастъра

Партида на правоспособно лице по чл.17, т.1 ЗКИР (физическо лице или едноличен търговец)

No ...............
Открита на .../.../ г.
Закрита на .../.../ г.
Име ................................ ЕГН ..............
Адрес за кореспонденция .........................................
телефон/факс/е-mail/ .................................
Наименование ...................................... (за едноличен търговец)
Седалище .................... (за едноличен търговец)
БУЛСТАТ ................
Адрес на управление ............................... (за едноличен търговец)
Свидетелство за правоспособност No ......................
1. Заповед по чл.18, ал.2 ЗКИР No ......../ ............ г.
2. Наименование и седалище на застрахователното дружество, номер и дата на застрахователния договор ...............................
3. Заповед по чл.21, ал.2 ЗКИР No .../.../ г
4. Заповед по чл.21, ал.3 ЗКИР No .../.../ г

Дата на
вписването

Номер и дата
на заповедта
по чл.35 ЗКИР

Номер и дата на застрахователната
полица

Номер и дата
на акта по
чл.21, ал.3

Забележки по
вписаните
обстоятелства

Партида на правоспособно лице по чл.17, т.2 ЗКИР (юридическо лице)

No .................
Открита на .../.../ г.
Закрита на .../.../ г.
Наименование ................................................ (длъжност и име на представляващия юридическото лице)
Седалище ........................
БУЛСТАТ ................... ЕГН ............
Адрес на управление ...........................................
телефон/факс/е-mail/ .......................
Свидетелство за правоспособност No ........................
1. Заповед по чл.18, ал.2 ЗКИР No .../.../ г.
2. Наименование и седалище на застрахователното дружество, номер и дата на застрахователния договор ...............................
3. Заповед по чл.21, ал.2 ЗКИР No .../.../ г.
4. Заповед по чл.21, ал.3 ЗКИР No .../.../ г.
5. Списък на правоспособните лица по чл.17, т.1 ЗКИР:
5.1. Име ........................ ЕГН ................
Свидетелство за правоспособност No ..., партида No ..........
5.2. Име ........................ ЕГН ................
Свидетелство за правоспособност No ..., партида No ..........
5.3. Име ........................ ЕГН ................
Свидетелство за правоспособност No ..., партида No ..........

Дата на
вписването

Номер и дата
на заповедта
по чл.35 ЗКИР

Номер и дата на застрахователната
полица

Номер и дата
на акта по
чл.21, ал.3

Забележки по
вписаните
обстоятелства

Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив