Наредба № 31 от 04.10.2007 г. за сетълмент на държавни ценни книжа

Българска народна банка

Държавен вестник брой: 85

Година: 2007

Орган на издаване: Българска народна банка

Дата на обнародване: 23.10.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се урежда сетълментът на сделките с безналични държавни ценни книжа, емитирани от министъра на финансите на вътрешния пазар, наричани по-нататък "държавни ценни книжа" (ДЦК) в Българската народна банка (БНБ), и воденето на индивидуални сметки от поддепозитарите на ДЦК по реда на Наредба № 5 от 2007 г. за реда и условията за придобиване, регистриране, изплащане и търговия с държавни ценни книжа (Наредба № 5 от 2007 г.).
 
Чл. 2. Сетълмент на сделки с ДЦК в БНБ е прехвърляне на ДЦК със или без прехвърляне на парични средства въз основа на искане за сделка, подадено чрез електронната система за регистриране и обслужване на търговията с безналични ДЦК - ЕСРОТ.
 
Чл. 3.
(1) Българската народна банка изгражда и организира система за сетълмент на ДЦК (СДЦК), в която участват най-малко трима членове, които могат да бъдат първични дилъри, поддепозитари на ДЦК и други лица - участници в ЕСРОТ, определени по реда на чл. 3 от Наредба № 5 от 2007 г.
(2) Прехвърляне на парични средства по сделки с ДЦК се извършва чрез системата за брутен сетълмент в реално време - RINGS (Real-time INterbank Gross-settlement System).

Чл. 4.
(1) Българската народна банка е агент по сетълмента на държавни ценни книжа.
(2) Българската народна банка създава и поддържа системите по чл. 2 и 3 с общи правила, гарантиращи изпълнението на задълженията, свързани с участието в системите на основата на споразумение.
(3) Искане/уведомление за регистриране на сделка с ДЦК, изпратено към системата ЕСРОТ в съответствие с нейните правила, не може да бъде отменено след момента, посочен в правилата на системата. Действия, извършени от участник в системата или от трето лице след този момент, които имат за цел да оттеглят или отменят това искане/уведомление за регистрация на сделката, са невалидни.

Чл. 5. Като агент по сетълмента БНБ служебно извършва сетълмента на сделки с ДЦК на първичния и вторичния пазар по водените при нея разплащателни сметки на участниците и сметките за ДЦК, водени в системата СДЦК.
 
Чл. 6.
(1) Сетълментът по сделките с ДЦК може да бъде:
1. с движение на парични средства при спазване на принципа "доставка срещу плащане" (DVP - delivery versus payment), при който трансферът на ДЦК и парични средства се осъществява едновременно на брутна база ("DVP - Модел 1");
2. без движение на парични средства (DFP - delivery free of payment).
(2) Сетълментът по сделките с ДЦК се извършва по предварително обявен от МФ и БНБ график на системния ден на ЕСРОТ в съответствие с работното време на системата RINGS.
(3) Сетълментът по сделките с ДЦК, с изключение на тези по чл. 20, ал. 2 и 3 от Наредба № 5 от 2007 г., се извършва при спазване на принципа на двустранното уведомление - по едно искане за извършване на сделката от всяка една от страните.
(4) Извършените сделки се потвърждават в най-кратък срок след приключването на сделките.

Глава втора
ОТКРИВАНЕ, ВОДЕНЕ И ЗАКРИВАНЕ НА СМЕТКИ ЗА ДЪРЖАВНИ ЦЕННИ КНИЖА

Чл. 7. Българската народна банка открива сметка на емитента, по която се отразяват всички ДЦК от една емисия при първоначалното емитиране, обратно изкупуване преди падежа и падежирането им.
 
Чл. 8.
(1) Българската народна банка открива и води в СДЦК сметки, както следва:
1. сметка "ДЦК, собственост на участници в СДЦК";
2. сметка "ДЦК, притежавани общо от клиенти на участници в СДЦК";
3. сметка "ДЦК, собственост на участници в СДЦК с наложена тежест".
(2) По преценка на БНБ могат да се откриват и други сметки за ДЦК на участниците в системата за сетълмент на ДЦК.
(3) Блокиране на ДЦК по сметката по ал. 1, т. 3 се извършва при:
а) учредяване на залог по Закона за особените залози;
б) обезпечаване на средства по сметки и депозити на бюджетни организации в банки;
в) други случаи.
 
Чл. 9. Българската народна банка служебно открива сметките по чл. 8 за всяка емисия ДЦК, придобити на първичния и/или вторичния пазар, въз основа на подадено писмено искане по образец съгласно приложение № 1.

Чл. 10.
(1) По откритите сметки за ДЦК се отразява извършеният сетълмент на сделките с ДЦК на първичния и вторичния пазар по номинална стойност на ДЦК, предмет на сделката.
(2) Информация за състоянието на сметките за ДЦК се предоставя на титуляря на сметките ежедневно при движение по тях и месечно при поискване.

Чл. 11.
(1) Поддепозитарите на ДЦК откриват и водят индивидуални сметки за ДЦК, отчитащи притежаваните ДЦК от техни клиенти и от клиенти на участници в ЕСРОТ, които не са поддепозитари. Откриването и воденето на сметките на клиенти на участник в ЕСРОТ, който не е поддепозитар, се осъществява на базата на уведомления от участника в ЕСРОТ до поддепозитаря в съответствие със сключен между участника и поддепозитаря договор. Отговорността за изготвянето и предаването на съответните уведомления и тяхното основание е изцяло на участника в ЕСРОТ, който не е поддепозитар.
(2) Поддепозитарите отделят собствените ДЦК от тези на клиентите, като не отговарят пред кредиторите си с ДЦК на клиенти, за които водят сметки по ал. 1.
 
Чл. 12.
(1) Сметките за ДЦК по чл. 8, водени на името на участниците в сетълмента, се закриват при получено писмено искане от титуляря на сметките (приложение № 2). Сметките се закриват в двудневен срок от получаване на искането, за което се уведомява титулярят.
(2) Сметките, открити за емисия ДЦК по реда на чл. 8, се закриват служебно от БНБ при настъпване падежа на емисията ДЦК.

Глава трета
СЕТЪЛМЕНТ НА ДЦК ПРИ ПЪРВОНАЧАЛНО ПРИДОБИВАНЕ, ИЗПЛАЩАНЕ НА ДЦК И ЛИХВИТЕ ПО ТЯХ И ОБРАТНО ИЗКУПУВАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

Чл. 13. При придобиване на ДЦК на първичния пазар по реда на глава втора от Наредба № 5 от 2007 г. БНБ извършва сетълмента, като задължава разплащателните сметки, посочени от участниците в ЕСРОТ, с общата стойност на придобитите от тях и техни клиенти ДЦК, заверява сметката на емитента и същевременно записва по номинална стойност придобитите от участниците ДЦК по техните сметки за ДЦК и по сметките за ДЦК, отчитащи придобитите общо от техните клиенти ДЦК.
 
Чл. 14. При изплащане на ДЦК с настъпил падеж и/или на лихвите по тях по реда на чл. 35 от Наредба № 5 от 2007 г. БНБ задължава сметката на емитента, заверява разплащателните сметки, посочени от участниците, с размера на дължимите суми за изплащане на притежаваните от тях и техни клиенти ДЦК и отписва от сметките за ДЦК на участниците и от сметките за ДЦК на техните клиенти номиналната стойност на падежираните ДЦК.

Чл. 15.
(1) При обратно изкупуване на ДЦК преди падежа чрез изплащане по реда на глава шеста от Наредба № 5 от 2007 г. БНБ извършва сетълмента по реда на чл. 14.
(2) При обратно изкупуване на ДЦК преди падежа чрез замяна/подписки за замяна на ДЦК по реда на глава шеста и седма от Наредба № 5 от 2007 г. БНБ извършва сетълмента, като отписва ДЦК от съответната емисия от сметките за ДЦК на участниците и записва по сметките им ДЦК от новата емисия по номинална стойност.

Глава четвърта
СЕТЪЛМЕНТ НА ДЦК НА ВТОРИЧНИЯ ПАЗАР

Чл. 16. Българската народна банка извършва сетълмента на сделките с ДЦК на вторичния пазар, посочени в чл. 16 от Наредба № 5 от 2007 г.

Чл. 17. Сетълментът по сметките на участниците при сделки с ДЦК, сключени по реда на глава трета, раздел I от Наредба № 5 от 2007 г., се извършва, като:
1. при сделки с движение на парични средства се задължава разплащателната сметка на приобретателя и се заверява разплащателната сметка на прехвърлителя със сумата, посочена в искането за сделката, и едновременно с това се задължава сметката за ДЦК на прехвърлителя и се заверява сметката за ДЦК на приобретателя с номиналната стойност на ДЦК, предмет на сделката;
2. при сделки без движение на парични средства се задължава сметката за ДЦК на прехвърлителя и се заверява сметката за ДЦК на приобретателя с номиналната стойност на ДЦК, предмет на сделката.

Чл. 18. При сделки с ДЦК, сключени по реда на глава трета, раздел II от Наредба № 5 от 2007 г., сетълментът по сметките на участниците и техните клиенти се извършва, като се задължава сметката за ДЦК на прехвърлителя и се заверява сметката за ДЦК на приобретателя с номиналната стойност на ДЦК, предмет на сделката.

Чл. 19. Българската народна банка извършва сетълмента на ДЦК при сделки по глава четвърта от Наредба № 5 от 2007 г., като задължава/заверява сметките за ДЦК, собственост на участниците в ЕСРОТ, и заверява/задължава сметките им за ДЦК с наложена тежест по номинална стойност.

Глава пета
ИЗКЛЮЧВАНЕ НА УЧАСТНИК ОТ СЕТЪЛМЕНТА НА ДЦК
 
Чл. 20. Не се обработват искания/уведомления и не се извършва сетълмент на сделки с ДЦК, когато участието в ЕСРОТ е прекратено по реда на чл. 6, ал. 1 от Наредба № 5 от 2007 г.

Чл. 21. Сетълментът по сметките, отчитащи общо притежаваните ДЦК от клиенти на участник, спрямо който е приложена мярка по чл. 20, се извършва съгласно чл. 36, ал. 2 от Наредба № 5 от 2007 г.

Чл. 22. Отнемането на лиценза на участник в СДЦК, както и откриването на производство по несъстоятелност спрямо друг участник в системата, не засягат задължението на системата да обработи и извърши сетълмент на подадените от този участник нареждания за регистриране на прехвърляне, както и валидността и противопоставимостта спрямо трети лица на такива нареждания, ако те са били приети от системата в съответствие с нейните правила.

Глава шеста
КОРИГИРАНЕ НА ГРЕШКИ

Чл. 23.
(1) При установяване на данни за грешни вписвания в ЕСРОТ БНБ извършва незабавна проверка по реда на Наредба № 15 от 2007 г.
(2) В случай че при проверката се установи, че погрешното вписване в ЕСРОТ е извършено от БНБ, тя извършва служебно коригиращи операции с текущ вальор, като уведомява участника/участниците за това.
(3) В случай че при проверката се установи, че погрешното вписване в ЕСРОТ е резултат от изпълнено искане/уведомление от участници в ЕСРОТ, изпратено по реда на Наредба № 5 от 2007 г., БНБ извършва коригиращи операции с текущ вальор въз основа на получено от участниците искане/уведомление по реда на глава трета и четвърта от Наредба № 5 от 2007 г.

Чл. 24. Българската народна банка не отговаря за вреди, свързани с регистрацията и сетълмента на сделки с ДЦК, причинени в резултат на непълна, невярна или неточна информация, предоставена от участниците в ЕСРОТ.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Сметка за ДЦК" е сметка в СДЦК, по която се осъществява електронното прехвърляне на ДЦК от една емисия чрез счетоводни записи.
2. "Разплащателна сметка" е сметка, която се ползва от участник за целите на осъществяване на паричния сетълмент по сделки с ДЦК.
3. "Искане/уведомление за сделка" е нареждане на участник в сетълмента на ДЦК, предадено по електронен път към БНБ, за осъществяване на прехвърляне на ДЦК по определена сметка в СДЦК, със или без движение на парични средства по разплащателните сметки.
4. "Прехвърлител" е лице, прехвърлящо ДЦК от неговите сметки за ДЦК.
5. "Приобретател" е лице, придобиващо ДЦК по неговите сметки за ДЦК.
6. "Потвърждение на сделка" е изпратеният до участниците счетоводен документ (МО) за извършения сетълмент по сделката.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба е издадена на основание чл. 36, ал. 3 от Закона за държавния дълг, приета е с Решение № 113 от 4.Х.2007 г. на Управителния съвет на БНБ и влиза в сила от 1 ноември 2007 г.
 
§ 3. Тази наредба отменя Наредба № 31 за сетълмент на ДЦК (ДВ, бр. 70 от 2003 г.).
 
Приложение № 1
към чл. 9

Приложение № 2
към чл. 12, ал. 1
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив