Наредба № 31 от 3 юли 2003 г. за сетълмент на държавни ценни книжа ( Отм. ДВ. бр.85/2007г.)

БНБ

Държавен вестник брой: 85

Година: 2007

Орган на издаване: БНБ

Дата на обнародване: 23.10.2007

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се урежда сетълментът на сделките с безналични държавни ценни книжа, наричани по-нататък "държавни ценни книжа" (ДЦК), извършвани на първичния и вторичния пазар по реда на Наредба № 5 от 2002 г. на МФ и БНБ за условията и реда за придобиване, изплащане и търговия с държавни ценни книжа (ДВ, бр. 119 от 2002 г.).

Чл. 2. Сетълмент на сделки с ДЦК в БНБ е прехвърляне на ДЦК със или без прехвърляне на парични средства въз основа на искане за сделка, подадено чрез електронната система за регистриране и обслужване на търговията с безналични ДЦК - ЕСРОТ.

Чл. 3.
(1) Българската народна банка изгражда и управлява електронна система за сетълмент на ДЦК - СДЦК, в която се поддържат сметките за ДЦК и се осъществява прехвърлянето на ДЦК по сметките на всеки от участниците и общо за техните клиенти.
(2) Прехвърляне на парични средства по сделки с ДЦК се извършва чрез системата за брутен сетълмент в реално време - RINGS (Realtime INterbank Gross-settlement System).

Чл. 4. Участници в сетълмента са участниците в ЕСРОТ, както следва:
1. първичните дилъри на ДЦК;
2. търговските банки - непървични дилъри, на които БНБ води регистър по реда на чл.2, ал. 8 от Наредба № 5 от 2002 г. за условията и реда за придобиване, изплащане и търговия с държавни ценни книжа (Наредба № 5);
3. Министерството на финансите;
4. Резервния обезпечителен фонд, на който БНБ води регистър по реда на чл. 2, ал. 9 от Наредба № 5.

Чл. 5. Българската народна банка е агент по сетълмента на държавни ценни книжа, като за целта създава и поддържа системите по чл. 3.

Чл. 6. Сетълментът по сделките с ДЦК е финален, след като се завери сметката за ДЦК на приобретателя.

Чл. 7. Отнемането на лицензията/разрешението за извършване на банкова дейност или на сделки с ДЦК на участник в сетълмента не произвежда обратно действие върху правата и задълженията на съответния участник, произтичащи или свързани с участието му в сетълмента на ДЦК преди момента на отнемане на лицензията/разрешението.

Чл. 8. Като агент по сетълмента БНБ извършва служебно сетълмента на сделки с ДЦК на първичния и вторичния пазар по водените при нея разплащателни сметки на участниците и сметките за ДЦК, водени в системата СДЦК.

Чл. 9.
(1) Сетълментът по сделките с ДЦК може да бъде:
1. с движение на парични средства при спазване на принципа "доставка срещу плащане" (DVP - delivery versus payment), при който трансферът на ДЦК и парични средства се осъществява едновременно на брутна база ("DVP - Модел 1");
2. без движение на парични средства (DFP - delivery free of payment).
(2) Сетълментът по сделките с ДЦК се извършва по предварително обявен от МФ и БНБ график в съответствие с работното време на системата RINGS.
(3) Сетълментът по сделките с ДЦК се извършва при спазване на принципа на двойното уведомление - по едно искане от всяка една от страните по сделката.
(4) Потвърждението на извършените сделки се осъществява в най-кратък срок след приключването на сделките.

Глава втора
ОТКРИВАНЕ, ВОДЕНЕ И ЗАКРИВАНЕ НА СМЕТКИ ЗА ДЪРЖАВНИ ЦЕННИ КНИЖА

Чл. 10. Българската народна банка открива сметка на емитента, по която се отразяват всички ДЦК от една емисия при първоначалното им емитиране, обратно изкупуване преди падежа с канцелиране и падежирането им.

Чл. 11.
(1) Българската народна банка открива и води индивидуални сметки, отчитащи притежаваните ДЦК от участниците, както и сметки, отчитащи общо притежаваните ДЦК от клиенти само на участниците - първични дилъри на ДЦК, както следва:
1. сметка "ДЦК, собственост на първични дилъри и други участници";
2. сметка "ДЦК, собственост на клиенти на първични дилъри - местни и чуждестранни лица";
3. сметка "ДЦК с наложена тежест".
(2) При необходимост могат да се откриват и други сметки за ДЦК на участниците в системата за сетълмент на ДЦК по установения в БНБ ред.

Чл. 12.
(1) При включване в системата СДЦК участникът подава писмено искане за откриване на сметки за ДЦК по образец съгласно приложение № 1. Към искането се прилага копие от акта за учредяване, с което се удостоверяват правомощията на лицата, подали искането.
(2) Българската народна банка открива служебно сметките по чл. 11 за всяка емисия ДЦК, придобити на първичния и/или вторичния пазар.

Чл. 13.
(1) По откритите сметки за ДЦК се отразява извършеният сетълмент по номинална стойност на сделките с ДЦК на първичния и вторичния пазар.
(2) Информация за състоянието на сметките за ДЦК се предоставя на титуляря на сметките ежедневно при движение по тях и месечно при поискване.

Чл. 14. Първичните дилъри и пласьорите на спестовни ДЦК откриват и водят индивидуални сметки, отчитащи притежаваните от техни клиенти ДЦК.

Чл. 15. Сметките за ДЦК по чл. 11, водени на името на участниците в сетълмента, се закриват:
1. при получено писмено искане от титуляря на сметките съгласно приложение № 2; сметките се закриват в двудневен срок от получаване на искането, за което се уведомява титуляря;
2. служебно от БНБ при настъпил падеж на ДЦК.

Глава трета
СЕТЪЛМЕНТ НА ДЦК ПРИ ПЪРВОНАЧАЛНО ПРИДОБИВАНЕ, ИЗПЛАЩАНЕ НА ДЦК И ЛИХВИТЕ ПО ТЯХ И ОБРАТНО ИЗКУПУВАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

Чл. 16. Българската народна банка извършва сетълмента при придобиване на ДЦК на първичния пазар по реда на глава втора от Наредба № 5, като задължава разплащателните сметки на първичните дилъри с общата стойност на придобитите от тях и техни клиенти ДЦК, заверява сметката на емитента и същевременно записва по номинална стойност придобитите от първичните дилъри ДЦК по техните индивидуални сметки за ДЦК и по сметките за ДЦК, отчитащи придобитите общо от техните клиенти ДЦК.

Чл. 17. При изплащане на ДЦК с настъпил падеж и/или на лихвите по тях по реда на чл. 28 от Наредба № 5 БНБ задължава сметката на емитента, заверява разплащателните сметки на първичните дилъри с размера на дължимите суми за изплащане на притежаваните от тях и техни клиенти ДЦК и същевременно отписва от индивидуалните сметки за ДЦК на първичните дилъри и от сметките за ДЦК на техните клиенти номиналната стойност на падежираните ДЦК.

Чл. 18.
(1) При обратно изкупуване на ДЦК преди падежа чрез изплащане по реда на глава шеста от Наредба № 5 БНБ извършва сетълмента по реда на чл. 17.
(2) При обратно изкупуване на ДЦК преди падежа чрез замяна по реда на глава шеста от Наредба № 5 БНБ извършва сетълмента, като отписва ДЦК от съответната емисия от сметките за ДЦК на участниците - първични дилъри, и записва по сметките им ДЦК от новата емисия по номинална стойност.

Глава четвърта
СЕТЪЛМЕНТ НА ДЦК НА ВТОРИЧНИЯ ПАЗАР

Чл. 19. Българската народна банка извършва сетълмента на сделките с ДЦК на вторичния пазар, дефинирани в чл. 9 от Наредба № 5.

Чл. 20. Сетълментът по индивидуалните сметки на участниците при сделки с ДЦК, сключени по реда на раздел I на глава трета от Наредба № 5, се извършва, като:
1. при сделки с движение на парични средства се задължава разплащателната сметка на приобретателя и се заверява разплащателната сметка на прехвърлителя със сумата, посочена в искането за сделката, и едновременно с това се задължава сметката за ДЦК на прехвърлителя и се заверява сметката за ДЦК на приобретателя с номиналната стойност на ДЦК, предмет на сделката;
2. при сделки без движение на парични средства се задължава сметката за ДЦК на прехвърлителя и се заверява сметката за ДЦК на приобретателя с номиналната стойност на ДЦК, предмет на сделката.

Чл. 21. Сетълментът по сметките на участниците - първични дилъри и техните клиенти, при сделки с ДЦК, сключени по реда на раздел II, III и IV на глава трета от Наредба № 5, се извършва, като се задължава сметката за ДЦК на прехвърлителя и се заверява сметката за ДЦК на приобретателя с номиналната стойност на ДЦК, предмет на сделката.

Чл. 22. Българската народна банка извършва сетълмента на ДЦК при сделки по реда на глава четвърта от Наредба № 5, като задължава/заверява сметките, отчитащи ДЦК, собственост на участниците, и заверява/задължава сметките им за ДЦК с наложена тежест по номинална стойност.

Глава пета
ИЗКЛЮЧВАНЕ НА УЧАСТНИК ОТ СЕТЪЛМЕНТА НА ДЦК

Чл. 23.
(1) Правото за иницииране на сетълмент по индивидуалните сметки за ДЦК на участниците се прекратява от момента на получаване на уведомление от оператора на системата СДЦК в случаите, когато:
1. първичен дилър на ДЦК е изключен от списъка на първичните дилъри от комисията по реда на Наредба № 15 за контрол върху сделките с безналични ДЦК (ДВ, бр. 119 от 2002 г.);
2. на първичен дилър на ДЦК - търговска банка, е отнета лицензията за извършване на банкова дейност или по реда на чл. 65, ал. 2, т. 6 от Закона за банките е наложена забрана за извършване на сделки с ценни книжа;
3. на първичен дилър на ДЦК - небанкова финансова институция, е отнето разрешението за извършване на сделки с ценни книжа от Комисията за финансов надзор;
4. постъпи писмена информация за други нормативно установени забрани и ограничения.
(2) Сетълментът по индивидуалните сметки за ДЦК на участниците в случаите на ал. 1 се допуска само по нареждане на оторизирани по съответния ред лица.

Чл. 24. Сетълментът по сметките, отчитащи общо притежаваните ДЦК от клиенти на първичен дилър, спрямо който е приложена мярка по чл. 23, ал. 1, се извършва в съответствие с разпоредбите на чл. 29 от Наредба № 5.

ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на тази наредба:
1. "Сметка за ДЦК" е сметка в СДЦК, по която се осъществява електронното прехвърляне на ДЦК от една емисия чрез счетоводни записи.
2. Сметка "ДЦК с наложена тежест" е сметка, в която ДЦК се блокират при:
а) учредяване на залог;
б) обезпечаване на средства по сметки и депозити на бюджетни организации в търговски банки;
в) други случаи.
3. "Разплащателна сметка" е сметка, която се ползва от участник за целите на осъществяване на паричния сетълмент по сделки с ДЦК.
4. "Финален сетълмент" е сетълмент, който е неотменим и безусловен.
5. "Искане/уведомление за сделка" е нареждане на участник в сетълмента на ДЦК, предадено по електронен път към БНБ, за осъществяване на прехвърляне на ДЦК по определена сметка в СДЦК, със или без движение на парични средства по разплащателните сметки.
6. "Прехвърлител" е лице, прехвърлящо ДЦК от неговите сметки за ДЦК.
7. "Приобретател" е лице, придобиващо ДЦК по неговите сметки за ДЦК.
8. "Спестовни ДЦК" са ДЦК с целево предназначение за инвеститори - физически лица.
9. "Пласьори на ДЦК" са БНБ и първични дилъри на ДЦК, сключили договор с емитента за продажба на спестовни ДЦК от негово име и за негова сметка.
10. "Потвърждение на сделка" е изпратеният до участниците счетоводен документ (МО) за извършения сетълмент по сделката.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 60 от Закона за БНБ и е приета с решение № 59 на Управителния съвет на БНБ от 3 юли 2003 г.

§ 3. Българската народна банка издава вътрешни правила за сетълмент на ДЦК.

Приложение № 1
към
чл. 12, ал. 1

До Българска народна банка - у-ние "Фискални услуги" Име на участника в СДЦК
ИСКАНЕ
за откриване на сметки за ДЦК
Открийте на (име на участника, в полза на който се откриват сметките)
Адрес Адрес за кореспонденция
Сметки за ДЦК по чл. 11 от Наредбата на БНБ за сетълмент на ДЦК Водят се в СДЦК
Номер на разплащателната сметка
на участника в БНБ
Със сметките могат да се разпореждат (трите имена и длъжността на лицата, които представляват участника и могат да се разпореждат със сметките, както и на упълномощените от тях други лица да подписват документи за извършване на сделки с ДЦК):
Известни са ни и имат задължителна сила за нас условията по Наредбата на БНБ за сетълмент на ДЦК, Наредба № 5 на МФ и БНБ и Наредба № 15 на МФ и БНБ, както и други приложими норми, свързани с пазара на ДЦК.
Декларираме, че са ни известни условията, при които БНБ открива, води и закрива служебно сметките за ДЦК.
Задължаваме се при промяна на лицата, упълномощени да се разпореждат със сметките, своевременно да ви уведомим и ви представим нужните документи. Известно ни е, че за неверни данни подписалите това искане носят наказателна отговорност.
Приложения:
1. Спесимен от подписите на лицата, които имат право да представляват участника и да се разпореждат с ДЦК по сметките.
2. Удостоверение за актуалното състояние, издадено през последните шест месеца към датата на искането за откриване на сметките.
Място и дата на подаване Подписи на лицата, които имат право да представляват участника

Приложение № 2
към
чл. 15, т. 1

До БНБ - у-ние
"Фискални услуги"
....................................
Име на титуляря на
сметките за ДЦК
Адрес .................................... Адрес ....................................
Искане за закриване на сметки за ДЦК
Закрийте сметките за ДЦК по чл. 11 от Наредбата на БНБ за сетълмент на ДЦК, открити на наше име в СДЦК.
Банков код
Място на подаване


Дата
Подписи на лицата, които имат право да представляват участника

 

Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив